5/1/09

Παλαιστινιακό: Επισημάνεις στρατηγικής μέσα από την κρίση


Χρήστος Ιακώβου
Η κρίση στο Παλαιστινιακό, όπως και κάθε περιοδική αύξηση της έντασης στο πρόβλημα, τουλάχιστον από το 2000 και εντεύθεν, προκαλεί το μόνιμο ερώτημα: Ποιά παιγνίδια στρατηγικής καθορίζουν την έκρηξη και εξέλιξη της κρίσης; Πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση αυτή: Γιατί η Χαμάς επέλεξε αυτή την περίοδο να σπάσει την εκεχειρία και, από την άλλη, γιατί το Ισραήλ επέλεξε ως αντίδραση την τακτική της δυσανάλογης και υπέρμετρης χρήσης βίας;
Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με αυτό του 1996 και 2001. Η οργάνωση επέλεξε στις παραμονές των Ισραηλινών εκλογών να προκαλέσει κρίση προκειμένου να...καταστεί στρατηγικός παράγοντας στις εσωτερικές εξελίξεις. Η πρακτική του παρελθόντος έχει καταδείξει ότι η πρόκληση κρίσεων από τη Χαμάς σε προεκλογικές περιόδους οδήγησε σε απώλεια εκλογών από τους μετριοπαθείς Ισραηλινούς πολιτικούς. Το 1996 ενώ προηγείτο στις δημοσκοπήσεις ο Σιμόν Πέρες έχοντας ταυτόχρονα και το ψυχολογικό πλεονέκτημα που έδιδε στο εργατικό κόμμα η δολοφονία του Γίτζχακ Ράμπιν, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς λειτούργησαν προς όφελος του Βενιαμίν Νετανυάχου. Παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2001 που οδήγησε σε πτώση της κυβέρνησης του Εχούντ Μπαράκ και νίκη του Αριέλ Σαρόν. Η Χαμάς τάχθηκε από την αρχή εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας και σαφώς προτιμούσε στην Ισραηλινή κυβέρνηση τους σκληροπυρηνικούς για να δικαιολογεί την πολιτική της αλλά και τον λόγο ύπαρξή της. Με αυτό τον τρόπο η εξέλιξη της Χαμάς συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ.
Η επιλογή της Χαμάς να σπάσει την εκεχειρία έξι μέρες προ της λήξεώς της εγγράφεται στην πιο πάνω στρατηγική λογική. Γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα επιδιώκει σε επίπεδο τακτικής να το εξαναγκάσει σε μία μακράς διαρκείας αντιπαράθεση προκαλώντας του σοβαρό πολιτικό κόστος. Αν τελικά το πετύχει, αυτό θα συνεπάγεται δυσμενείς εκλογικές επιπτώσεις για την Ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, ιδιαίτερα για τα δύο μεγάλα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτόν, Καντίμα και Εργατικό, αφού ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος άγεται από τις διακυμάνσεις του παράγοντα ασφάλειας (security voters). Με τέτοιο σενάριο ευνοείται το κόμμα Λικούντ του Βενιαμίν Νετανυαάχου, οδηγείται το Ισραήλ σε επανάληψη του σκηνικού του 1996 και η Χαμάς επιβεβαιώνει τον κεντρικό της ρόλο στα Παλαιστινιακά πολιτικά πράγματα. Αυτός είναι ο συγκεκριμένος στρατηγικός στόχος της Χαμάς σήμερα.
Από την άλλη, η στρατιωτική διαχείριση της κρίσης από το Ισραήλ, η οποία είναι η πιο βίαιη στη Γάζα, μετά τον πόλεμο του 1967, έχει προκαλέσει ένα σημαντικό ερώτημα: ποιά είναι η στρατηγική του Ισραήλ στην κρίση, δηλαδή ποια είναι η λογική σχέση μεταξύ της χρήσης της στρατιωτικής ισχύος με τους πολιτικούς στόχους που επιδιώκει να εκπληρώσει η σημερινή κυβέρνηση; Με άλλα λόγια, τι θα μπορούσε να θεωρεί το Ισραήλ ως νίκη σε αυτή την αντιπαράθεση;
Με την επιλογή της τακτική χρήσης δυσανάλογης και υπέρμετρης στρατιωτικής βίας από την Ισραηλινή κυβέρνηση αυτομάτως μπαίνει δυναμικά στην προεκλογική τροχιά ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος του εργατικού κόμματος Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι έχανε έδαφος. Αυτό όμως εγκυμονεί ταυτόχρονα ένα ρίσκο και προκαλεί ένα δίλημμα. Αν η κρίση αποκτήσει εκτεταμένη διάρκεια τότε διαφαίνεται επανάληψη του σεναρίου του 2001, όπου τότε ο χρόνος και οι απώλειες ερμηνεύθηκαν ως αδυναμία ελέγχου της κρίσης και λειτούργησε σε βάρος του Μπαράκ και προς όφελος του Αριέλ Σαρόν. Το παράδειγμα της εμπλοκής του Ισραήλ στην κρίση του Λιβάνου το 2006 απέδειξε ότι η συντριπτική υπεροχή στο στρατιωτικό πεδίο με συμβατικές δυνάμεις δεν συνεπάγεται και υλοποίηση των πολιτικών στόχων. Συνεπώς το δίλημμα για την Ισραηλινή κυβέρνηση είναι κατά πόσο θα πρέπει να στείλει ή όχι χερσαίες δυνάμεις στην Γάζα.
Επιπλέον, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι ενόσω η Χαμάς αποκτά κεντρικό ρόλο στα Παλαιστινιακά πολιτικά πράγματα μέσω των συγκρούσεων, ποιο θα είναι πλέον το μέλλον της Φάταχ και του Μαχμούτ Αμπάς; Θα μπορέσει το Ισραήλ να διαπραγματευτεί μία τελική συμφωνία με τη Χαμάς;
Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, θα εξαρτηθεί από πέντε παράγοντες: α) Πόσο θα διαρκέσει η κρίση, β) πόσοι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα σκοτωθούν, γ) πόσοι Ισραηλινοί, στρατιώτες και άμαχοι θα σκοτωθούν, δ) κατά πόσο η κρίση θα γενικευθεί και θα επεκταθεί και στη Δυτική Όχθη, και ε) κατά πόσο θα υπάρξει αντίδραση της Χιζμπολλάχ.
Σε επίπεδο μακροστρατηγικής ανάλυσης, αν δεχθούμε ότι μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων η Ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να αποδυναμώσει τη Χαμάς στη Γάζα καταστρέφοντας τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, θα μπορέσει να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό από τις Παλαιστινιακές περιοχές; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, όπως και στην περίπτωση της σύγκρουσης με τη Χιζμπολλάχ. Με άλλα λόγια, η Χαμάς σήμερα απαιτεί τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον της Γάζας και το άνοιγμα των συνόρων για διακίνηση φαρμάκων και τροφίμων. Από την άλλη, το Ισραήλ απαιτεί ησυχία στη Γάζα και ασφάλεια στις νότιες περιοχές του. Αν τελικά η διάρκεια της κρίσης είναι μεγάλη, τότε οι στόχοι της Χαμάς είναι σαφώς πιο εφικτοί ενώ από την άλλη όταν και αν η Χαμάς συναινέσει στις απαιτήσεις του Ισραήλ, τότε η Ισραηλινή κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, θα αποδεχθεί την παραχώρηση της ασφάλειας της Γάζας στη Χαμάς.
Σε τελική ανάλυση το Ισραήλ φαίνεται να αυτομαστιγώνεται και να θέτει σε μόνιμη απειλή την εσωτερική του ασφάλεια, κυνηγώντας μια υπόθεση που υπερβαίνει τις δυνάμεις και τα εθνικά του συμφέροντα.

13 σχόλια:

  1. Μήπως το Ισραήλ επιδιώκει την "τελική λύση" για τον παλαιστινιακό λαό ? Οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ρουκέτες που ρίχτηκαν μετά τη λήξη της εκεχειρίας στις 19 Δεκέμβρη δεν σχετίζονται με την αβάσταχτη συνέχιση του εμπάργκο στη Γάζα ? Μήπως τα ευφάνταστα περί παρέμβασης της Χαμάς στα προεκλογικά παίγνια του Τελ Αβίβ, είναι ένας τρόπος σύμπλευσης, διακριτικά, δε λέω, με την καταδίκη του "εξτρεμισμού" που λεν κι οι "σύμμαχοι", ένας τρόπος να πει κανεις "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ σε μερικά σημεία με την ανάλυση του κ.Ιακώβου.
    Καταρχάς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Χαμάς είναι πια η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία των Παλαιστινίων της Γάζας, αφού έτσι αποφάσισαν οι Παλαιστίνιοι στις εκλογές που διεξήχθησαν δημοκρατικά το 2006.
    Η εκεχειρία των τελευταίων μηνών δεν ήταν στην πραγματικότητα εκεχειρία αφού το Ισραήλ με διάφορες ενέργειες δεν τη τήρησε.Συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου διεξήγαγε επιχειρήσεις που κόστισαν τη ζωή αρκετών Παλαιστινίων.Οι αιματηρές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν αργότερα με κι άλλα θύματα.
    Το Ισραήλ ταυτόχρονα απομόνωσε τη Γάζα, όπου δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση.
    Οι ισραηλινοί στη συνέχεια ενέτειναν τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένες επεμβάσεις στις σήραγγες που είχαν σκάψει οι Παλαιστίνιοι στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκοτώνοντας αρκετά μέλη της Χαμάς.
    Με άλλα λόγια δεν ήταν η Χαμάς που διέκοψε την εκεχειρία αλλά το Ισραήλ.Η απάντηση της Χαμάς με εκτόξευση ρουκετών στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου ουσιαστικά προκλήθηκε από το Ισραήλ.
    Τα ΜΜΕ εναρμονίστηκαν και έδωσαν την ευθύνη στη Χαμάς αλλά η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Ισραήλ.
    Το Ισραήλ είναι που κατεύθυνε την όλη διαδικασία και όχι η Χαμάς που δεν έχει να κερδίσει τίποτα.
    Συμφωνώ ότι το όλο σκηνικό είναι μέρος προεκλογικής τακτικής, διαφωνώ με το σκηνοθέτη.

    Η Χαμάς δημιουργήθηκε με την ανέχεια των ισραηλινών, σαν αντίβαρο στην PLO, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην έχουν ένα ενιαίο μέτωπο.Με άλλα λόγια έθρεψαν το θεριό και στη δεν μπορούσαν να το ελέγξουν.Τώρα προσπαθούν να το σκοτώσουν, καθότι είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή.
    Αυτό που κατά τη γνώμη μου παρακολουθούμε και πάλι είναι η γνωστή ιστορία του Divide et impera.Διαιρείς τον εχθρό υποστηρίζοντας άλλοτε τη μια πλευρά, άλλοτε την άλλη.Ο μόνος κερδισμένος είναι το σιωνιστικό καθεστώς που συνέχεια αποκτά περισσότερα εδάφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..πωω πωω,αναλυσαρα!! εβραιος εισαι ρε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "..πωω πωω,αναλυσαρα!! εβραιος εισαι ρε?"

    Αν ήμουν Εβραίος θα έλεγα ότι φταίνε οι Εβραίοι; (Αν και υπάρχουν πολλοί Εβραίοι και ισραηλινές οργανώσεις που είναι ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς.Πρέπει να λέγεται αυτό προς τιμή τους!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aνώνυμε 4:42
    Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε όλοι σε όλα.
    Ο κ. Ιακώβου είναι πολιτικός επιστήμονας. Έκανε μια ανάλυση, την υπέγραψε και είναι έτοιμος να δεχτεί κριτική.
    Εσύ γράφεις ανώνυμα και καλά κάνεις αν αυτό σε εξυπηρετεί. Όμως δεν είναι κριτική αυτό που γράφεις.
    Αν θέλεις να κάνεις κριτική στην ανάλυση του Ιακώβου, κάντην, να διαφωτίσεις και μας.
    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NAI,EΒΡΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ.ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ
    ΚΟΡΑΝΙ ΑΦΟΥ ΠΛΥΘΕΙΣ ΠΡΩΤΑ !!!
    ΑΛΛΟΙΩΣ ΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΛΕΥΕΙΣ,ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΣΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ , ΤΟΥ ...
    ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 10:13
    Αυτό δεν είναι διάλογος. Θα παρακαλούσα να σταματήσει αυτού του είδους η ανταλλαγή ...πυρών.
    Αν έχετε να ανταλλάξετε επιχειρήματα, κάντε το.
    Παρακαλώ να μπει τέλος στη συνθηματολογία.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. AΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ. ΣΤΟ 'ΑΝΑΛΥΣΑΡΑ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ' ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΕΚΡΙΝΑ.ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΜΑΧΟΥΣ.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ 'ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΜΕ'.ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΟΜΕΘΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΛΛΩΝ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ,ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ Α Λ Λ Ο Υ Σ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΑΠ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΤΕ !!! ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ
    ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ,ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ - ΑΦΩΝΑ - ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΥΠΟ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ. ΦΤΑΝΕΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ.ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ , ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΩΣ η ΑΛΛΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ .
    Κ Α Ι ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΜΕ ??? ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΧΑΛΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 'ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ' ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ???
    ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aνώνυμε φίλε
    Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε ελιτίστες και δεν έχουμε ως στόχο να έχουμε επίπεδο για το επίπεδο.
    Έγραψα και παρακάλεσα η κριτική να γίνεται με θέσεις και ιδέες και όχι με αφορισμούς.
    Όσον αφορά την κρίση και τη σφαγή στη Γάζα, η άποψή μου, που την έχω ήδη γράψει, είναι η εξής:
    Οι εβραίοι ίδρυσαν ένα κράτος πάνω σε εδάφη που κατοικούσαν παλαιστίνιοι, που είναι οι αρχαίοι φιλισταίοι, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
    Οι παλαιστίνιοι δεν έφυγαν, έμειναν εκεί, ενώ οι άλλοι σύνοικοι της περιοχής, οι εβραίοι, για λόγους ιστορικούς, εγκατέλειψαν τα εδάφη αυτά, στα οποία κατοικούσαν μαζί με τους φιλισταίους, που ανήκουν και αυτοί στη σημιτική φυλή.
    Οι σιωνιστές οραματίστηκαν την επιστροφή των εβραίων στα εδάφη των προγόνων τους και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
    Το έκαναν όμως πάνω σε εδάφη που κατοικούσαν παλαιστίνοι για αιώνες και χιλιετίες και από τότε που το ίδρυσαν, το επεκτείνουν σε βάρος των παλαιστινίων, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και μετρούν περί τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
    Αυτό κατά την άποψή μου είναι η κύρια πηγή της αενάως αναπαραγόμενης βίας. Φυσικά, κάποιες ευθύνες έχουν και οι παλαισίντίνιοι σε ό,τι γίνεται στην περιοχή. Η κύρια αιτία, όμως, της βίας είναι ο τ΄ροπος με τον οποίο ιδρύθηκε και επεκτείνεται το κράτος του Ισραήλ.
    Τώρα, όσον αφορά τη σφαγή στη Γάζα, το Ισραήλ επιτίθετα επί δικαίων και αδίκων. Δηλαδή παραβιάζεται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά. Και δεν είναι διαιολογία ότι το χρησιμοποιεί ως ασπίδα η Χαμάς και άρα αυτή έχει την ευθύνη. Την ευθύνη την έχει ο επιτιθέμενος.
    Και να μην ξεχνάμε, άσχετα με τις ρουκέτες της Χαμάς, που όντως προκαλούν το Ισραήλ, όπως προκαλούν και εκείνες αθώα θύματα, επιτιθέμενο είναι το Ισραήλ και οφείλει να τηρεί το διεθνές δίκαιο.
    Το Ισραήλ, όμως, επειδή είναι ισχυρό και έχει την προκλητική στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε., καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
    Αυτό κατά την άποψή μου είναι το ζήτημα που πρέπει να καθορίζει τη στάση της χώρας μας και όχι η φιλία με τους παλαιστίνιους και τους άραβες και η εχθρότητα με τους εβραίους. Αφού ζητάς την άποψή μου, τη γράφω. Πιστεύω μόνο στη φιλία και δεν πιστεύω στην εχθρότητα μεταξύ των λαών.
    Η χώρα μας πρέπει να ακολουθεί μια πολιτική η οποία χαράσσεται κάθε φορά με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα και να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις καλές σχέσεις με όλες τις χώρες που το στηρίζουν κι αυτές έμπρακτα.
    Να μην ξεχνάμε ότι εκτός από το Ισραήλ, άλλη μια χώρα που καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου είναι η Τουρκία.
    Αν δεν καταγγέλουμε τη στάση του Ισραήλ και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, δεν θα έχουμε το δικαίωμα αύριο να καταγγείλουμε την Τουρκία, όταν θα καταπατά το διεθνές δίκαιο εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, του Πατριαρχείου και του ελληνισμού γενικότερα.
    Όσον αφορά δε την αλλαγή συνόρων που αναφέρεις, έχω να σου πω ότι παρά τις δυσκολίες που έχουμε, η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα που μπορεί να ξεπεράσει τέτοιου είδους δυσκολίες.
    Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει ο ελληνικός λαός να δείξει την αγωνιστικότητα του έπους του 40 και της Αντίστασης.
    Όπως αντιλαμβάνεσαι εννόώ ότι χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο στα εθνικά μας θέματα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ βρίσκω πολύ σοβαρή και τεκμιριωμένη την ανάλυση του κυρίου Ιακώβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩ.ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΣΤΟ 'ΕΠΙΠΕΔΟ' ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ,ΟΠΩΣ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ,ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ,ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ,
    ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ,κλπ,κλπ.ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ.ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ !!! ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.ΟΜΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΕΡΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ.ΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Π Ο Υ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ Ε Ν Α
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.ΣΤΙΣ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ?? ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑ ?? ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ ?? ΣΤΟ ΙΡΑΚ ?? ΠΟΥ ??
    ΜΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ?? ΑΝΑΦΕΡΩ ΞΑΝΑ ΠΕΡΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ.
    ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΕΙΜΕΘΑ ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΑ ΕΘΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΝΑΔΕΛΦΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΙΧΙΖΟΜΕΝΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΛΑΩΝ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ...ΝΟΡΒΗΓΟΥΣ η ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥΣ - ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.
    ΤΟ ΛΕΩ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΑ.ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΧΘΕΣΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΥΝ 'ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΥΣ' ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΜΑΣ,ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΣ ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΣΤΑΣΕΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΡΡΑΞΕΩΣ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ(?)
    ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ,ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ,ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ??
    ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ?? ΔΕΝ ΡΩΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ - ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ - ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ??? ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΜΙΛΑΜΕ ?? ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ !!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΕΥΣΕΒΗ ΠΟΘΟ' ΤΟΥ ΑΡΑΓΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ,ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΡΟΖ ΣΥΝΝΕΦΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ.ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ η ΟΧΙ ?? ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΝ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ -ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ - ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ?? ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ?? ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΚΡΑΜΠΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ η ΟΧΙ.ΠΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ,ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.ΤΟ ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ??
    ΠΟΙΟ ΑΡΑΓΕΣ ΜΕΤΩΠΟ ?? ΤΟΥ ΡΕΖΙΛΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΥΑΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ?? ΤΩΝ ΗΓΗΤΩΡΩΝ ΣΤΥΛ ΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ ,ΤΟΝ ΟΡΟ 'ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ'??? ΤΩΝ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ?? ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΡΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠ ΤΟ...Da Cappo KAI TΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ???
    ΚΑΙ ΜΕΣΑ Σ ΟΛΑ, ΑΘΛΙΕΣ ΑΓΕΛΕΣ ΑΝΑΡΧΟΠΡΕΖΟΝΙΩΝ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 'ΓΙΟΥΡΓΙΑ' ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ,ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝΤΑΣ
    ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ, ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ...ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ??? ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ??? ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1944 ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ η ΟΧΙ ??? ΠΟΙΟ ΑΡΑΓΕΣ ΜΕΤΩΠΟ ?? ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ??? ΚΑΙ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΤΩΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ???
    ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΒΕΛΓΟΣ η ΔΑΝΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ, Δ Ε Ν ΜΟΥ
    ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ !!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ φίλε
    διάβασα με ενδιαφέρον την άποψη και τη σκέψη σου και είνα φανερό ότι διακατέχεσαι από αγωνία για το μέλλον του τόπου μας.
    Ένα έχω να σου πω.
    Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να στηρίζεις την ύπαρξή σου ως χώρα και ως έθνος σε μυστικές ή φανερές συμφωνίες με τον οποιονδήποτε.
    Οι συμφωνίες με τους παίκτες στην περιοχή πρέπει να γίνονται με νηφαλιότητα και προ πάντων, οι βασικές επιλογές συμμάχων πρέπει να γίνονται με βάση τον ψυχρό υπολογισμό και πάντα με βάση την αρχή ότι δεν στηρίζουμε την ύπαρξη και την επιβίωσή μας σε άλλους.
    Το ότι πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια συμφωνία με το Ισραήλ, για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, είναι μια υπόθεση εργασίας που για να συζητηθεί θα πρέπει να λυθεί ο τεράστιος γρίφος του Κινήματος των Νεοτούρκων, του Κεμαλισμού και της πολιτικής της Τουρκικής Δημοκρατίας απέναντι στον Ελληνισμό (γενοκτονίες, επιθετικότητα, Κυπριακό κλπ) και ο ρόλος των σιωνιστών σε όλα αυτά, όπως και το επίσης τεράστιο ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.
    Αν απαντηθούν όλα τα ερωτήματα περί τα ανωτέρω ζητήματα, τότε μπορεί να τεθεί στο τραπέζι το θέμα αυτό.
    Αλλοιώς, οποιαδήποτε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση, είναι μια καλοστημένη παγίδα, που θα θέσει σε μια ιδιότυπη ομηρία την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

    φιλικά και πατριωτικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΘΕΙΣΑ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ.ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ ΒΑΘΕΙΑ, ΣΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΙ Η ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΕΙΚΟΝΑ.
    Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΡΘΩΣ ΔΙΕΓΝΩΣΕΣ, ΕΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΕΙΚΗΣ. Φ Ο Β Ο Σ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΘΕΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΛΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ.
    ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΩ ΜΑΖΥ ΣΟΥ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΟΥΝΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ !!! ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 50αρηδων ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΩ,ΞΕΘΩΡΙΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ - ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ G.PATTON - TOTE ΟΛΑ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΜΕΘΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ -ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΜΑΛΙΣΤΑ - ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΧΩΡΙΣ... 'ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥΣ' ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΛΛΑ 'ΑΙΣΧΗ', ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΛΑ , ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ, ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΗΚΑΝ !!!!!!!
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΩΣ
    ΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΕΞ ΙΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!!
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ.
    Αλ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.