12/1/09

Νέα τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις


Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν εκατό μέτρα πάνω από το ακριτικό νησί.
Για μία ακόμα φορά σημειώθηκε «αερομαχία» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά F4-Phantom πέταξαν μόλις εκατό μέτρα πάνω από το Φαρμακονήσι, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.
Η νέα τουρκική πρόκληση προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση και γι' αυτό σήμερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε εκτάκτως με την...υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ενώ ακολούθησε και συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι στόχος της χώρας μας είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που δεν έγινε τη χρονιά που μας πέρασε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης συμπλήρωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και πως γίνονται τα απαραίτητα διαβήματα.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις
Με τις εξελίξεις στη Γάζα, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν ασχολήθηκε το ΚΥΣΕΑ.
Με τις εξελίξεις στη Γάζα, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν ασχολήθηκε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Η yπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως σε ό,τι αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν οι εξελίξεις καθώς και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, έγινε δε ανάλυση και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στην προώθησή της.
Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τις πρωτοβουλίες για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να φτάσουν και οι πενήντα τόνοι που έχουν συγκεντρωθεί αλλά κυρίως να ανοίξουν δίοδοι για να έχουν πρόσβαση διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Βελγίου να μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Γάζα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο εκεχειρίας και έτσι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, παρακολουθεί και αναλύει όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε όταν προκύψει ανάλογο θέμα να τοποθετηθεί.
Επίσης η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο της βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα.
Υπογράμμισε δε ότι και το 2009 η Ελλάδα έχει τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην πορεία αυτή αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά την τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ, με βάση τους όρους που έχουν καθορίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.
Τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν γίνεται ανεφοδιασμός των Ισραηλινών από το λιμάνι του Αστακού, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπήρξε χθες κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι θέμα ανεφοδιασμού από ελληνικά λιμάνια και το λιμάνι του Αστακού δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, το αμερικανικό ναυτικό φέρεται να επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Στη σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για επικίνδυνο φορτίο και εκρηκτικές ύλες, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters ότι η «μεταφορά αυτή είναι προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις επιχειρήσεις αυτών των ημερών στη Λωρίδα της Γάζας». Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας».
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά στην τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ο υπουργός ανέφερε ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και γίνεται 3-4 φορές το χρόνο και πως δεν δημιουργεί πρόβλημα. Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν από λίγη ώρα έγινε υπερπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και σημείωσε ότι «πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις».
Ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα και τόνισε ότι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους ότι δεν βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος και πως παραμένουμε σε σημείο στασιμότητα με δική τους υπευθυνότητα.
Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:01 το πρωί της Δευτέρας σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεων νοτίως της Σάμου και στις 11:03 τα τέσσερα τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή της Ικαρίας εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:23 νότια της Χίου.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.