18/5/09

Αλειτουργητοι 500 και πλέον ναοί μας για 35 χρόνια

Την παρέμβαση του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας, Σάββα, προς την ηγεσία της χώρας του για στήριξη στον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος από τον ίδιο κατά τη διάρκεια χθεσινού Αρχιερατικού Συλλείτουργου των δύο Προκαθημένων σε πανηγυρική λειτουργία στην εκκλησία Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο.
«Παλεύουμε εναντίον βάρβαρου δυνάστη, της Τουρκίας, η οποία κτυπά και την πόρτα της Ευρώπης», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας διαβεβαίωσε ότι προσεύχεται για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απένειμε στο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, το χρυσό μετάλλιο του ιδρυτή της Αποστόλου Βαρνάβα. Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο εγκόλπια και σταυρό, αναφέροντας ότι το επίσημο παράσημο της Πολωνικής Εκκλησίας θα του το απονείμει κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία.
Στην προσφώνησή του, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι η επίσκεψη του Μητροπολίτη Σάββα «σηματοδοτεί την έναρξη νέας περιόδου στενότερων σχέσεων των δύο Εκκλησιών».
Αναφέρθηκε, ακολούθως, στην ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου αλλά και στο πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καταστροφή των εκκλησιαστικών μνημείων από το κατοχικό καθεστώς.
«Πεντακόσιοι και πλέον ναοί μας στα κατεχόμενα, εδώ και 35 χρόνια, σιγούν. Άλλοι κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, σε αποθήκες, σε στάβλους ζώων, άλλοι παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου. Και όλα αυτά, με την ανοχή της «πολιτισμένης» ανθρωπότητας. Συμπάσχουμε και συνωδίνουμε κι εμείς με το λαό μας», ανέφερε.
Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι αγώνες και η φωνή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου «διά την επαναφορά δικαιοσύνης εις την Κύπρο φθάνουν μέχρι του στίβου της διεθνούς πολιτικής» και ότι «οι επιδιώξεις της Υμετέρας Εκκλησίας διά τη ρύθμιση της καταστάσεως των κατεχομένων καθίσταντο η κοινή έκκληση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και όλων των ανθρώπων της καλής θελήσεως».


Αδελφικές οι σχέσεις
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας στην ομιλία του μίλησε ακόμη για τις αδελφικές και φιλικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών και αναφέρθηκε εν συντομία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της πατρίδας του, λέγοντας ότι «είναι μία Εκκλησία, η οποία ζει ως μειονότητα, αλλά είναι πιστή εις τον Θεό και εις την Αυτού Αλήθειαν».
Ανέφερε, τέλος, ότι η δική του Εκκλησία αναμένει την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Πολωνία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας επισκέφθηκε Μητροπόλεις και Μονές.
Ανάμεσά τους η Μητροπολιτική Περιφέρεια Ταμασσού και Ορεινής.


Στον Άγιο Ηρακλείδιο
Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τη Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, στην είσοδο της οποίας τον ανέμεναν για να τον υποδεχτούν η ηγουμένη και η αδελφότητα της Μονής, έχοντας μαζί τους την κάρα του πολιούχου και προστάτη αγίου τους.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πολωνός Προκαθήμενος μετέβη στη Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, όπου έτυχε υποδοχής από τον καθηγούμενο της Μονής, επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο, και την αδελφότητα της Μονής, και ψάληκε δοξολογία, ενώ αργότερα επισκέφθηκε τη Μονή της Θεοτόκου στα Καμπιά.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή πρωτοβουλία, η οποία εάν είχε και την στήριξη του Κράτους θα ήταν ακόμα πιο ισχυρή. Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να ζητήσουν σημαντική βοήθεια από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτές τις Εκκλησίες, ειδικά σε μέρη που αποτελούν ενδιαφέρον για την Ελλάδα (Αλβανία, Βαλκάνια, Καύκασος, Ανατολική ευρώπη). Στα πλαίσια αυτά, θα μπορούσε να δωθεί και ιδιαίτερη στήριξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, και κάποια στήριξη-ενίσχυση σε κάθε Ορθόδοξο Πολωνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.