3/5/09

Παπανδρέου: Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης από το Αγαθονήσι


Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του κατά την επίσκεψη του χθες στο Αγαθονήσι.«Εδώ, στο Αγαθονήσι, αισθάνεστε με ιδιαίτερη ένταση τρία μεγάλα προβλήματα. Το εθνικής σημασίας θέμα των παραβάσεων, δεύτερο το θέμα των λαθρομεταναστών, γιατί είσαστε στο «μέτωπο» αυτού του προβλήματος και το τρίτο, η υποβάθμιση γενικώς των υποδομών, από την υγεία, την παιδεία μέχρι τις συγκοινωνίες και σειρά άλλων θεμάτων» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών παραβάσεων, σε συνδυασμό με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «φυγομαχεί» και παρατήρησε πως τα προβλήματα αυτά δεν είναι εύκολα, «αλλά αν δε διεκδικήσεις, δεν απαιτήσεις, δε διαπραγματευτείς στους διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην ίδια την Τουρκία, βεβαίως τα προβλήματα θα γίνονται χειρότερα».
«Αυτή η κυβέρνηση είχε δυο μεγάλες ευκαιρίες να θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα θέματα των παραβάσεων, να απαιτήσει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Εμείς είχαμε φτάσει πολύ κοντά στην επίλυση αυτών των θεμάτων, μέσα από τις διερευνητικές επαφές που κάναμε συστηματικά με τη γείτονα χώρα και είχαμε το 2004 και το 2005 πολύ σημαντικές δυνατότητες, τότε που ήθελε κι εκείνη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι ενώ γνώριζε τα προβλήματα της περιοχής, παρέδωσε «το δικαίωμά σου ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσεις το θέμα, να το διαπραγματευτείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να φτάσεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα είναι θετικό και για την Ελλάδα και για την Τουρκία».
«Γιατί οι καλές σχέσεις, οι καθαρές σχέσεις, οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν και τους καλούς φίλους» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «σήμερα, δεν είναι καλοί οι λογαριασμοί και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».
Επίσης επέκρινε τον κ. Καραμανλή, ότι από την Κύπρο προανήγγειλε, ότι τον Δεκέμβριο του 2009 δεν θα κάνει τίποτα, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, κατηγορώντας τον πως «φυγομαχεί, από τα προβλήματα».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι κατάφερε με σοβαρό σχεδιασμό και σοβαρή διαπραγμάτευση και «χωρίς να ανοίξει μύτη να μπει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μας λέγανε από την άλλη πλευρά, ότι θα ξεσπάσει δεν ξέρω τι. Και όμως μπήκε, ωραία και όμορφα, χωρίς πρόβλημα».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα, των λαθρομεταναστών, είπε ότι δεν βλέπει «καμία ουσιαστική προσπάθεια από αυτή την κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με την Τουρκία».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την ελληνική ότι έχει εγκαταλείψει τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.
«Όσοι νομίζουν, και έχουν βγάλει τη θεωρία, ότι η καθημερινότητα δεν έχει καμία σχέση με τη διαφθορά, ας έρθουν εδώ, στο Αγαθονήσι, ας έρθουν κι ας δουν τους Φούρνους, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Κάλυμνο, για να διαπιστώσουν πόσο έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας, αλλά και των συγκοινωνιών, που θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας γι΄ αυτούς τους κατοίκους που βρίσκονται στην πύλη της Ελλάδας και δίνουν τη μάχη, μια μάχη εθνική».
«Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη πορεία, μια πορεία που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων, την ισονομία, το δικαίωμα να αισθάνεται ο κάθε πολίτης την σιγουριά ότι έχει πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στη σωστή συγκοινωνία. Μια πολιτεία ευνομούμενη, μια πολιτεία που χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού με διαφάνεια, σωστά, για το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: «Για πολλοστή φορά ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε σήμερα ότι είναι αθεράπευτος οπαδός του λαϊκισμού και του μικροπολιτικού καιροσκοπισμού. Κάτι που δεν μας εκπλήσσει πια άλλωστε.»
iKypros

8 σχόλια:

  1. Ε! καλά...απ'εξω από τον χορό....τουλάχιστον ο πατέρας του είχε πει "Βυθίσατε το Χόρα",αλλά ο Γιώργος μάλλον έκανε τουμπεκί για τις παραβιάσεις.Εκτός και αν γνωρίζει τις μυστικές συμφωνίες δλδ συνενοχος.Σύντομα, νομίζω θα έχω καλύτερες πληροφορίες από την περιοχή.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι κατά καιρούς, που διαδίδουν περίεργα πράγματα για τον Παπανδρέου...για παράδειγμα διαβάστε εδώ αν θέλετε - http://www.antidogma.gr/forum/viewtopic.php?f=164&t=3290 - δεν ξέρω αν γράφονται σοβαρά ή αστεία πάντως νομίζω πως πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο τέτοιων λεγομένων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βέβαια μου διέφυγε να σας ενημερώσω ότι ο χάρτης εμφανίζει μόνο την Σάμο και λείπει το Αγαθονήσι,δεν πειράζει και πολύ ,είναι μόνον ~20 χιλιόμετρα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «φυγομαχεί μπροστά στο θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας πάνω από τα νησιά μας» και, δεδομένης της στάσης της, «η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη».

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ...

    ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΣΗΜΕΡΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟΥΣ:

    Σχηματισμοί των τουρκικών αεροσκαφών, που πραγματοποίησαν υπερπτήσεις των νησιών τα τελευταία χρόνια έχουν ως εξής:
    2000 (16),
    2001 (68),
    2002 (285),
    2003 (88),
    2004 (24),
    2005 (29),
    2006 (10),
    2007 (48),
    2008 (25)
    2009 μέχρι την 13η Απριλίου 17 (Φαρμακονήσι 9 - Αγαθονήσι 6 και Φούρνοι 2).
    Στοιχεία εφημερίδα τα «ΝΕΑ» της 14ης .4. 2009.

    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 1999 ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2004 ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΤΕΒΑΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΤΟ 1996 ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΤΟ 1997 ΟΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΤΕ "ΖΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ DE FACTO ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΖΩΝΩΝ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΙΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΣ ?

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ?

    ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ?

    Υ.Γ. Η κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ . ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΛΟΓΚ ΓΡΑΦΑΝΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΟΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΜΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΝΕΟΣ ΥΠΕΞ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ .

    ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΧΑΜΠΑΡΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΤΕ ΟΤΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ ? ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΝΑ , ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΟΥΡΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑΤΕ ΞΕΘΕΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ "ΣΟΒΑΡΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ."

    αντιγραφη απο
    http://iwnasdragoumis.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 7:35 μμ
    Ευχαριστώ για την παρατηρηση σου
    Διορθωθηκε η εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ππανδρέου για την τουρκία δεν έχετε να πείτε τίποτε; Από το φεγγάρι και τους σεληνανθρώπους γίνονται οι παραβιάσεις;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απολύτως με τον κο Παπανδρέου. Έτσι είναι, αλλά θέλω να επιμείνω σε ορισμένα σημεία. Πρώτον ο κος Παπανδρέου διατέλεσε υπουργός εξωτερικών και αν θυμάμαι καλά επί των ημερών του άρχισε να γίνεται «ιερό δισκοπότηρο» της Ελληνικής Διπλωματίας αυτή η περίφημη «Ελληνοτουρκική» φιλία που ήταν ζητούμενο υπέρτατο αγαθό που πολλοί το έψαχναν και κανείς δεν το έβρισκε. Αλλά έστω ας πούμε ότι κατάλαβε ο κος Παπανδρέου πως είναι λάθος η «άνευ όρων φιλία και αγάπη» τι προτείνει να γίνει εδώ και τώρα; Μας αναφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση… Αλλά είναι προς το συμφέρον μας πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλος διεθνείς οργανισμός να λύσει τις Ελληνοτουρκικές διαφορές; Για να μιλήσουμε κυνικά, γιατί στην διεθνή πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Στις διεθνείς διενέξεις ο ανίσχυρος επικαλείται το δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς και ο ισχυρός επιβάλλει αυτά που του επιτρέπει η ισχύς του. Αυτό είναι αξίωμα. Νομίζει ο κος Παπανδρέου ότι η Ελλάδα είναι ανίσχυρη να προστατέψει με στρατιωτικά μέσα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο; Αν ναι γιατί δεν το διακηρύττει δημόσια έτσι ώστε να αποφασίσουμε όλοι μαζί οι έλληνες ότι πρέπει να αφήσουμε την προστασία των ανατολικών συνόρων μας σε υπερεθνικούς θεσμούς; Αλλά αυτό που και ο κος Παπανδρέου θα καταλάβει είναι ότι τα τελευταία 35 χρόνια υπάρχουν “hard evidence” από την καθημερινότητα πάνω από το Αιγαίο και από τις αναχαιτίσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει εκείνο το ισοζύγιο ισχύος με την Τουρκία που θα της επιβάλει να προβεί σε παραχωρήσεις υπεράσπισης δικαίων της σε υπερεθνικούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επωφεληθεί όταν θα ολοκληρωθεί σε στρατιωτικό επίπεδο από την με αίμα αποκτηθείσα εμπειρία της Ελληνικής Αεροπορίας. Λοιπόν μπορεί να αρθρώσει ο κος Παπανδρέου και ο κάθε πολιτικός μας τον λόγο που θα δώσει την κατεύθυνση για το επόμενο επίπεδο Εθνικής εγρήγορσης για τα απαράγραπτα δικαιώματά μας; Και αυτός ο λόγος είναι ένας. Εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και επιθετικός προσανατολισμός με πιθανή εξέταση έναρξης πολεμικής σύρραξης με την πρώτη ευκαιρία από μέρους μας όχι μόνο με καταπάτηση εθνικού εδάφους αλλά με αφορμή κάποιας παραβίασης του Εθνικού Εναέριου Χώρου και με ξεκάθαρο στόχο την μέχρι τέλους καταστροφή κάθε αεροναυτικής δυνατότητας της Τουρκίας διότι ακριβώς από αυτές τις δυνατότητες απειλούμαστε. Μπορεί να διατυπώσει αυτές τις κουβέντες έλληνας πολιτικός; Ή για άλλη μια φορά θα ακούμε για την επέμβαση κάποιου «υπερεθνικού παράγοντα» όπως κάποτε ήταν το ΝΑΤΟ μετά ο ΟΗΕ και τώρα η ΕΕ; Το ζητούμενο λοιπόν είναι η πολιτική ηγεσία μας όποια κι αν είναι αυτή να βγει από την λογική του «διεθνούς παράγοντα» και της «μπλόφας» στα ελληνοτουρκικά και να σεβαστεί ή όπου υπάρχουν αδυναμίες να επαναχαράξει τις «κόκκινες γραμμές» πάντα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης άσκησης στρατιωτικής πίεσης στην Τουρκία και να καταλάβει ότι στην πολιτική πρώτιστο καθήκον είναι το να δίνεις κατευθύνσεις στο στράτευμα και όχι να επικαλείσαι νεφελώδεις έννοιες για να κρύψεις την ατολμία σου να πάρεις αποφάσεις και αυτό το τελευταίο αναφέρεται και στον σημερινό έλληνα πρωθυπουργό για να μην παρεξηγούμαστε.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν θελετε να αποφυγετε την κριτικη μην κανετε τίποτα, μη λετε τίποτα, μεινετε ενα τίποτα!!!

    ELBERT HUBBARD

    μφχ
    Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.