7/5/09

Νέα πρωτοβουλία από Ομπάμα για μη εξάπλωση πυρηνικών


Ζήτησε την ενίσχυση της σχετικής συνθήκης, με μήνυμά του στον ΟΗΕ
Το Ισραήλ αρνείται την υπογραφή της

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Σε ενίσχυση της υπάρχουσας συνθήκης ΝΡΤ, με στόχο τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, κάλεσε τον ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ένα μήνα μετά την τολμηρή του πρόταση στην Πράγα για σταδιακή μείωση των οπλοστασίων που θα καταλήξει στην κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Την αμερικανική έκκληση για υπογραφή της συνθήκης ΝΡΤ απέρριψε, όμως, χθες το Ισραήλ, παρά τις δεσμεύσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιας για ζητήματα αφοπλισμού, Ρόουζ Γκοτμέλερ, ότι «η Ουάσιγκτον επιθυμεί καθολική συμμόρφωση στις διατάξεις της ΝΡΤ, από κράτη όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα».
Σε μήνυμά του προς τους εκπροσώπους των 189 κρατών-μελών του ΟΗΕ που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ΝΡΤ και συναντήθηκαν την Τρίτη και για δύο εβδομάδες στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη με στόχο την προετοιμασία της κρίσιμης συνόδου του 2010 για την ανανέωση της συνθήκης, ο κ. Ομπάμα ζήτησε τη συνέχιση «των προσπαθειών υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας». Η τελευταία σύνοδος αναθεώρησης της συνθήκης ΝΡΤ πραγματοποιήθηκε το 2005, ενώ η αποτυχία οφείλεται σε διαφωνίες που εκφράσθηκαν για επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα. Η συνθήκη ΝΡΤ απαιτεί από τα κράτη που την υπέγραψαν να δεσμευθούν ότι δεν θα επιδιώξουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα τη δέσμευση των πέντε πυρηνικών δυνάμεων -ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Κίνας- ότι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του πυρηνικού αφοπλισμού.
Σε χθεσινή του παρέμβαση στις εργασίες της προπαρασκευαστικής επιτροπής, ο γ. γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι τα πυρηνικά όπλα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική απειλή. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή τη διαρκή απειλή, που μπορεί να προκαλέσει πραγματική βιβλική Αποκάλυψη στον πλανήτη μας. Η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στο θέμα των πυρηνικών όπλων, ανεξάρτητα από άλλους κρίσιμους διεθνείς παράγοντες και επιβουλές, όπως η οικονομική κρίση ή η απειλούμενη πανδημία νέας γρίπης», είπε ο κ. Μπαν.

Ισραηλινή άρνηση
Μόνη παραφωνία στο αισιόδοξο κλίμα αποτέλεσε η επίμονη άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να άρει το καθεστώς αβεβαιότητας και σιωπής που έχει επιβάλει γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά έγγραφα, που αποχαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα και δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Atomic Scientists Magazine», ο Νίξον είχε ενημερωθεί για την πρώτη επιτυχή κατασκευή πυρηνικής βόμβας του Ισραήλ το 1972. Είχε επιλέξει όμως να αποσιωπήσει το θέμα, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή και να μην ανακοινώσει ποτέ επίσημα την πυρηνική της ικανότητα. Η ιδιότυπη συμφωνία επιτρέπει στο Ισραήλ να παρακάμπτει την αμερικανική απαγόρευση χρηματοδότησης κρατών, που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, και να εξασφαλίζει κάθε χρόνο περί τα 3 δισ. δολάρια σε αμυντική βοήθεια. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη χώρα η οποία εγκατάλειψε οικειοθελώς το πυρηνικό της πρόγραμμα το 1990.
KAΘΗΜΕΡINH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.