21/5/09

«Η λύση πρέπει να είναι κυπριακής πατρότητας»

«Η λύση πρέπει να είναι «κυπριακής πατρότητας» χωρίς την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, ή επιδιαιτησίας και να διασφαλίζει την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική –διζωνική Ομοσπονδία».Αυτή ήταν μια από τις θέσεις που διατύπωσε η υπουργός Eξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού.
Ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη για τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως στην Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα» τόνισε η κ Μπακογιάννη «θα συνεχίσει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις καθώς και την προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Κάποια δύσκολα προβλήματα μένει να λυθούν, κάποια άλλα έχουν επιλυθεί αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη» δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.

«Οι δύο ηγέτες ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ έχουν δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης», συνέχισε ο κ. Ντάουνερ. «Η Ελλάδα και η Τουρκία επιθυμούν να δουν μια συμφωνία την οποία θα στηρίζει η διεθνής κοινότητα. Ωστόσο είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, χρόνιο και έχουν καταγραφεί ως τώρα τόσες διαφωνίες, ώστε δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις . Αυτό που αισθάνομαι», τόνισε ο κ. Ντάουνερ «είναι ότι οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι θέλουν ασφάλεια και οι πολιτικοί τους θα πρέπει να εργαστούν για να τους την προσφέρουν».

Για την πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού θα συζητήσει ο κ. Ντάουνερ και στην Μόσχα, την οποία θα επισκεφτεί στο τέλος του μηνός καθώς η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κι έχει πολλά συμφέροντα και επενδύσεις στο νησί.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ ο οποίος πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί για τον ίδιο λόγο και το Πεκίνο.
voanews.com

3 σχόλια:

  1. ΜΑ γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί λύση γιατί νομίζουν ότι είμαστε τόσο μα τόσο ηλίθιοι ώστε να πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση που να είναι υπέρ της Κύπρου ή αν μη τι άλλο ισοδύναμη...
    Πότε η ΤΟυρκία υπαναχώρησε σε κάτι που διεκδικεί?
    Πότε σεβάστηκε τα όρια απο ήδη υπογεγραμμένες συνθήκες?
    Πότε σεβάστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα?
    Πότε αναγνώρισε την εισβολή και παράνομη κατοχή?
    Πότε αναγνώρισε τα όρια της στο Αιγαίο?
    Πότε σταμάτησε να διεκδικεί νησιά που δεν της ανήκουν?
    Μα καλά είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία με την νοοτροπία που έχει μπορεί να δεχτεί το παραμικρό που δεν άπτεται στα θέλω της ?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτη την καραμελα μασα ο ευελικτος ..οδοστροτηρας και νομιζει οτι ειναι μεγας πολιτικος.
    ξεχασε το προβλημα εισβολης και κατοχης φιλαρακι με τον ταλατ και ολα ειναι ωραια.
    τον φτυνη ο ταλατ με τον λιμνητη και ..σκουπιζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, ή μάλλον μόνο προς το χειρότερο. Εμείς όλο κι όλο που κάνουμε είναι η φραστική διαχείριση της ήττας και η προσαρμογή μας στις τουρκικές απαιτήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.