5/5/09

Υπεροπλίζεται η Αυστραλία για να αμυνθεί σε σε πιθανή επίθεση από την Κίνα

Ο πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, ανακοινώνει την αμυντική πολιτική της χώρας.

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια θα διαθέσει η κυβέρνηση Ραντ για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης βασικοί πυλώνες της οποίας είναι ο εκσυγχρονισμός του οπλισμού και των τριών όπλων, στρατού αεροπορίας και πολεμικού ναυτικού.Η κυβέρνηση Ραντ κρίνει αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να γίνουν αξιόμαχες και να μπορέσουν να αποκρούσουν αποτελεσματικά τυχόν μελλοντική απειλή από τη γειτονική Κίνα.
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια και τα νέα μέσα που θα διατεθούν στα τρία όπλα είναι σύγχρονα υποβρύχια, φρεγάτες και αντιτορπιλικά εφοδιασμένα με αμερικανικούς πυραύλους cruise tomahawk με δυνατότητες να υπερασπίζουν επίγειες δυνάμεις και ολόκληρες πόλεις, αγορά των υπό κατασκευή αμερικανικών αεροπλάνων F-35 τύπου Stealth, ελικόπτερα Chinook, 1100 τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς για την ενίσχυση του στρατού ξηράς και του πυροβολικού.
Κατά την παρουσίαση της αμυντικής πολιτικής ο υπουργός Άμυνας, Τζο Φιτζγκίμπον σχολίασε, ότι από το 2001 έχουν συντελεστεί τρομερές αλλαγές παγκοσμίως με την τρομοκρατία και τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο να κυριαρχούν στη ζωή μας. Κατά τον υπουργό οι μεγαλύτερες αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας είναι η ανέλιξη της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη, η συνεχής άνοδος της Ινδίας και ο περιορισμός της αμερικανικής κυριαρχίας.
Ο πρωθυπουργός ήταν πιο συγκεκριμένος στην αναφορά του στην εξέλιξη της Κίνας σε υπερδύναμη. "Ο ρυθμός, η έκταση του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας δυνητικά προκαλεί ανησυχίες στους γείτονές της, αν δεν αναλυθεί προσεκτικά και η Κίνα δεν επιδιώξει τη δημιουργία εμπιστοσύνης σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της" είπε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση θεωρεί απίθανη μία επίθεση από την Κίνα στο εγγύς μέλλον, και σημειώνει ότι η ασφάλεια της περιοχής θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.
Η κυβέρνηση Ραντ πιστεύει ότι καμία από τις ανερχόμενες δυνάμεις δεν θα αποκτήσει τη δυνατότητα, κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, να αμφισβητήσει τη δύναμη και να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Όμως, διατυπώνει αμφιβολίες για τη δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παίξουν ρόλο στην περιοχή μας "αν έχουν δεσμεύσει δυνάμεις και σε άλλες περιοχές της υφηλίου". Πάντως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η περιορισμένη παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα ζημιώσει τα συμφέροντα της Αυστραλίας, τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.
Η νέα αμυντική πολιτική αποσυνδέει την Αυστραλία από πολέμους της δύσης εναντίον στόχων εκτός της σφαίρας ενδιαφέροντος της χώρας. Σε προφανή αναφορά στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το αμυντικό μανιφέστο της κυβέρνησης Ραντ εξηγεί: "Η κυβέρνηση αποφάσισε, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις η εμπλοκή τους στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Αφρική".
Υπολογίζεται, ότι το 2030 οι ετήσιες αμυντικές δαπάνες της Αυστραλίας θα ανέλθουν σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, από 22 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση ζητά από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων περικοπές εσωτερικών δαπανών ύψους 20 δις δολαρίων για τη μείωση του κόστους των νέων εξοπλισμών.
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάλκομ Τέρνμπουλ, κατηγορεί την κυβέρνηση Ραντ ότι επικεντρώνει την προσοχή της στην Κίνα και αγνοεί άλλους, εξ ίσου σημαντικούς εταίρους της Αυστραλίας στη ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού.
"Είναι αδιανόητο το 2009 η Αυστραλία να θεμελιώνει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της στην εξαιρετικά αβάσιμη υπόθεση ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αναπόφευκτη τροχιά σύγκρουσης με την επιθετική, στρατιωτικά, Κίνα".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει, ότι και η Ιαπωνία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και δεν πρέπει, ως εκ τούτου, να αγνοείται προς χάριν της Κίνας.
Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ανακοινώσει "πως θα χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων".
Ο θησαυροφύλακας Γουέιν Σουάν κατηγορεί τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό και σημειώνει ότι ο κ. Τέρνμπουλ έχει αρχίσει "αντι- κομμουνιστική εκστρατεία" εκμεταλλευόμενος το θέμα της Κίνας.
http://www.neoskosmos.com.au

3 σχόλια:

  1. Έχει ακουστεί ότι έκδοση του F-35 για εξαγωγές δεν θα είναι stealth. Τελικά τί ισχύει;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αγγλοσαξωνική Δύση οργανώνεται και ετοιμάζεται για τους μελλοντικούς πολέμους...Ας οργανωθούμε και οι Ορθόδοξοι και να προωθήσουμε την ένωση όλων των Ορθοδόδων Κρατών με την Ρωσία. Δεν έχουμε καμία δουλειά και τίποτα κοινό με τα σκυλιά της Δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. San Ellinoaustralos eimoun iper ton idieteron sxeseon me tin australia ean ito dinaton na anaptixthoun san simaxia exontas ip'opsin oti i ethniki eorti ton Australon ANZ anzak day itan enandia ton tourkon kathos akoma ki stin pirozvesi me antalagi elikopteron ki alon meson.Opos logo tromokratias parakolouthounde katagrafonde oli oi logi ton imamidon sti australia etsi prepi na efarmosti ki sta tsamia tis thraki ki telos panton afto to proksenio prepi na vroume tropo na figi arketi zimia exi kani.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.