4/10/10

ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ Η ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ (20-30 χιλ. αντάρτες)

Γράφει ο: Παναγιώτης Ι. Παπαδόπουλος Φιλόλογος - Καθηγητής
Προσπαθούμε, ύστερα από 86 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, να βρούμε μέσα από διάφορα έγγραφα και αξιόπιστες πηγές τα λάθη και τις παραλήψεις που έγιναν από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος την εποχή εκείνη, όχι για να καταλογίσουμε ευθύνες και να ανακαλύψουμε ενόχους. Στεκόμαστε με δέος και τον ανάλογο σεβασμό στη μνήμη όλων των πρωταγωνιστών, πολιτικών και στρατιωτικών, που έλαβαν μέρος στις αποφάσεις που οδήγησαν τον μικρασιατικό ελληνισμό στην αποτυχία. Η ιστορία, όμως, πρέπει να διδάσκεται πλήρης και ολοκληρωμένη στον ελληνικό λαό και αυτό δεν έγινε, ως προς την εκστρατεία του ελληνικού στρατού στη Μ.Α. στα σχολεία.

Δεν έμαθε ο ελληνικός λαός γιατί οδηγηθήκαμε στην ήττα που είχε ως συνέπεια την εξόντωση ενός εκατομμυρίου και πλέον ελληνικού πληθυσμού και άλλου τόσου που εγκατέλειψε τις πατρογονικές του εστίες στην Ιωνία και το μαρτυρικό Πόντο. Εμείς οι Πόντιοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς, από προφορικές μαρτυρίες αλλά και από αυθεντικές πηγές κειμένων που γράφτηκαν την εποχή εκείνη, τη δράση και τη δύναμη που είχε το αντάρτικο στον Πόντο, αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν αξιοποιηθήκαμε, όπως, έπρεπε, ώστε να αποτελέσει το στρατό εκείνο που θα ονομαζόταν από έναν στρατιωτικό, δύναμη αντιπερισπασμού από τα μετόπισθεν του εχθρού.

Τα ανταρτικά σώματα που δημιουργήθηκαν στα βουνά την περίοδο 1915-1922, στην αρχή ξεκίνησαν σαν μια λύση αυτοάμυνας από τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες των τουρκικών αρχών σε βάρος των χριστιανών Ελλήνων. Η αποτυχίες των Νεοτούρκων στους Βαλκανικούς πολέμους ενοχοποίησε τους Έλληνες της Μ.Α. και τον Πόντο γι’ αυτό έπρεπε να πληρώσουν. Αργότερα, όμως, ως κύριο σκοπό τους τα ανταρκτικά σώματα είχαν την δημιουργία μιας ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Πόντου.

(1) Όταν το 1909, ο μακεδονομάχος μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης έγινε Μητροπολίτης Αμασειας του Πόντου, οι χριστιανοί Έλληνες βρήκαν στο πρόσωπό του τον προστάτη τους. Όταν ως μητροπολίτης διαμαρτυρήθηκε στους πασάδες, τον έκλεισαν φυλακή. Επανήλθε το 1918 στο θρόνο του. Είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε το ανταρτικό στον Πόντο και κατά τους υπολογισμούς του, την εποχή του, έφτανε τις 20.000 αντάρτες. Κάποιοι άλλοι υπολόγισαν ως 30.000 περίπου. Είναι γεγονός ότι το ποντιακό ζήτημα αντιμετωπίστηκε από την αρχή ως ζήτημα των Ποντίων και όχι ως μέρος του ευρύτερου εθνικού προβλήματος. Στην αρχή ο Βενιζέλος σε απόρρητη απόφασή του χαρακτήριζε τη δημιουργία «ποντιακών στρατιωτικών τμημάτων» ως πρόπλασμα ενός μελλοντικού ποντιακού στρατού. Η απόφαση αυτή καταλήγει: «Εννοείται ότι δεν θα διστάσωμεν και χρηματικώς και κατά πάντα δυνατόν τρόπον να επικουρήσουμε (βοηθώντας) οργάνωσιν στρατού Ποντίων αλλά δέον και ούτοι να επιτηρήσωσιν εαυτούς αφ’ ων και δύνανται να θέλουσιν, ούτω δε και ο αγών των θα έχει μεγαλυτέραν δύναμιν». Λίγο αργότερα στη Διάσκεψη Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1918, ο ίδιος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδος πρότεινε την ενσωμάτωση του Πόντου στην δημοκρατία της Αρμενίας, ενώ την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος με ξεχωριστό υπόμνημα που υπέβαλε στη Διάσκεψη Ειρήνης ζητούσε τη δημιουργία ελληνικού κράτους στην περιοχή του Πόντου. Στο υπόμνημά του ο δραστήριος ιεράρχης ανέπτυσσε την επιχειρηματολογία του η οποία στηριζόταν στο εξής γεγονός: μετά την παλιννόστηση των προσφύγων από τον Καύκασο και τη Ρωσία ο ελληνικός πληθυσμός του Πόντου εξισώθηκε με τον Μουσουλμανικό. Γινόταν μάλιστα και η παρατήρηση ότι πολλοί από τους ελληνόφωνους μουσουλμάνους είναι ελληνικής καταγωγής. Επομένως, ήταν δίκαιο ο ελληνικός πληθυσμός του Πόντου να αποτελέσει αυτόνομο ελληνικό κράτος. Η απάντηση ήρθε από το Βενιζέλο. Σε αντίθεση από τους στόχους του Ποντιακού Κινήματος ο Βενιζέλος δήλωσε στις 4 Φεβρουαρίου 1919 στον Αμερικανό πρόεδρο Ουΐλσον ότι: παρόλο που οι Έλληνες Πόντιοι επιθυμούσαν την ανεξαρτησία, ο ίδιος αντιτάχθηκε απόλυτα. Σε συνέντευξή του που παραχώρησε σε αμερικανική εφημερίδα δήλωσε ότι «δέχεται να συμπεριληφθεί ο Πόντος στο αρμενικό κράτος». Επόμενο ήταν να δυσαρεστηθούν οι ανά τον κόσμον Πόντιοι και να καταγγείλουν και να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάλειψη των αγώνων των. Οι Πόντιοι αντάρτες ζήτησαν επίσημα την ενίσχυση της Ελλάδος. Δυστυχώς οι παρακλήσεις για στρατιωτική βοήθεια έμειναν χωρίς απάντηση.

(2) Ο Ε. Βενιζέλος, πιθανώς επηρεάστηκε από την αναφορά που του έκανε ο Δ. Καθενιώτης, αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Ο τότε συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού στάλθηκε στον Πόντο, ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, να αναλάβει την στρατιωτική οργάνωση των Ποντίων και να του υποβάλει μετά την επιστροφή του την αναφορά του. Ο Δ. Καθενιώτης κατά τη μετάβασή του στον Πόντο είχε μαζί του στην αποστολή εκείνη και τους ποντιακής καταγωγής αξιωματικούς Καραπαναγιωτίδη και Ανδρεάδη. Όταν έφτασε εκεί ο Καθενιώτης γρήγορα κατάλαβε ότι η στρατιωτική οργάνωση των Ποντίων θα προκαλούσε στους Τούρκους του φόβο από τυχόν συγκρούσεις μαζί τους. Τον Οκτώβριο του 1919 επέστρεψε στην Αθήνα. Αφού έκανε διάφορες επαφές με τον Βρετανό πρέσβη για δημιουργία ελληνικού στρατού στο κατεχόμενο από Βρετανούς Βατούμ, η σκέψη του απορρίφθηκε ως πρόταση, οργάνωσε όμως τους Πόντιους στην Ελλάδα. Ήθελε να τους στείλει στον Καύκασο ως ενίσχυση. Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.

(3) Στην έκθεση που υπέβαλε στην Αθήνα, την 9η Ιανουαρίου 1920, έγραφε τις σκέψεις του και την ανάγκη οργάνωσης των Ποντίων. Σημασία μεγάλη έχει το γεγονός ότι την από 61 σελίδες αναφορά του δεν την έστειλε μόνο στον πρωθυπουργό, τα υπουργεία εξωτερικών και στρατιωτικών αλλά και στον Αρχηγό Στρατού της εκστρατείας στη Μ.Α. Ως αξιωματικός πίστευε ότι ο Αρχηγός στρατού θα λάβαινε υπ’ όψη του την αναφορά από στρατηγικής σημασίας. Κανένας δεν έδωσε σημασία στα λεγόμενα-γραφόμενά του.

(4) Αλλά και «ο θερμότατος πατριώτης από την Οινόη του Πόντου Χρυσόστομος Καραΐσκος, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, παραιτήθηκε από τον ελληνικό στρατό με την αιτιολογία να μεταβεί στον Πόντο και ως φαρμακοποιός να βοηθήσει στον αγώνα των Ποντίων, είχε μαζί του κατά τις περιοδείες του στον Πόντο με σκοπό να συλλέξει διάφορες πληροφορίες και τον Πόντιο οπλαρχηγό Στέλιο Κοσμίδη. Αμέσως έστειλε έκθεση στον πρόεδρο της επιτροπής των Ποντίων Χρ. Καλαντίδη για να ενεργήσει ανάλογα. Αλλά η ανδρεία και η αυτοθυσία των Ποντίων υπερασπιστών υπέρ βωμών και εστιών συνετρίβετο προς της καταθλιπτικής και αγνώμονος στάσεως της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία ενώ παρενέβαλε μύρια προσκόμματα εις την υποστήριξη του ποντιακού αγώνος παρά της μητρός Ελλάδος, προστάτευε εξ ετέρου και ενίσχυε ηθικώς και υλικώς τους δολοφόνους των χριστιανών».

(5) Με αφορμή τη Βρετανική άρνηση ο Βενιζέλος έσπευσε να δηλώσει: «Θεωρώ όλως απίθανον ότι θα ληφθεί περί τούτων (των Ποντίων) ειδική πρόνοια, πλην των γενικών εγγυήσεων, ως ζητούν να επιτύχουν υπέρ των ξένων εθνοτήτων, όσαι θα παραμείνωσι υπό τουρκικήν κυριαραχίαν».

(6) Ο Πόντιος αξιωματικός Χρυσ. Καραΐσκος όταν επιχείρησε να πάει για δεύτερη φορά προς ενίσχυση του αγώνα των ανταρτικών ομάδων, γράφει στην αναφορά του: «Παρ’ όλη την αποτυχία των ενεργειών μου (στην Αθήνα) επιχείρησα να ξαναπάω στον Πόντο. Εμποδίστηκα όμως από την Ελληνική Στρατιωτική Αποστολή Κων/λης και περίμενα να φύγω με άλλον τρόπο. Εννοείται ότι δεν το κατόρθωσα». Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η αξιόμαχη δύναμη των ανταρτικών σωματείων του Πόντου. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας την εκτίμηση του Γερ. Καραβαγγέλη ότι ήταν ο αριθμός 20 χιλιάδες αντάρτες μόνο, και την 20η Αυγούστου 1922, ο στρατηγός Τρικούπης όταν εμάχετο πλησίον του Ούσακ, εδέχετο ξαφνικά μια βοήθεια από 2 μεραρχίες μπαρουτοκαπνισμένων Ποντίων στα μετόπισθεν του εχθρού, δεν θα αναγκαζόταν να παραδώσει ολόκληρο το Β’ Σ.Σ. Η δύναμις του ανήρχετο σε δύο στρατηγούς (Τρικούπη, Διγενή) διοικητάς των Α’ και Β’ Σωμ. Στρατού, το Διοικητή της 13η Μεραρχίας, 190 αξιωματικούς και 4.400 οπλίτες με 6 ορειβατικά πυροβόλα.

(7) Ο αδελφός του αρχηγού των Σαναίων Ευκλείδη Κουρτίδη, Κωνσταντίνος, γράφει στο ημερολόγιό του «όταν τους είπαμε ότι είμεθα οι αντάρται της Σάντας, μας εκοίταζαν περίεργα. Μας πήραν από εκεί και ξεκινήσαμε δια το σαράι. Επειδή το είχε μάθε ο κόσμος, επλημμύρισε από παντού τους δρόμους… Ένας καλοενδεδυμένος Χότζας με έναν άλλον κύριο και ιδόντες τόσον πλήθος… ερώτησε έναν αξιωματικόν τι συμβαίνει και ο αξιωματικός απάντησε ότι είναι Σανταίοι αντάρται. Ο χότζας έπτυσε κατά γης και είπε: «Να ντρέπεται αυτό το δικό μας το έθνος και η κυβέρνησις. Από αυτούς εφοβούντο και τόσα χρόνια ετρόμαζαν. Μα αυτοί δεν μοιάζουν καν άνθρωποι». Γελών ο αξιωματικός είπε: «Τι να σου πω χότζα εφέντη, αφού δεν ξέρεις κάτω από τα παλιά αυτά ρούχα τι κρύπτεται». Ας βγάλει ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του.

Τέλος Μικρασιατικής Εκστρατείας Βιβλιογραφία 1.Ποντιακή εγκυκλοπαίδεια εκδ. Μαλλιαρη τ. Α’ σελ. 439 2.Οι Έλληνες του Πόντου, εκδ. Aegean, του Βλ. Αγεζίδη σελ. 203-207 3.Ποντ. Εγκυκλ. Εκδ. Μαλλιάρη τ. Δ’ σελ. 152 4.Τα απελευθερωτικά στρατεύματα του πόντ. Ελλ/σμού. Α. Ανθεμίδη εκδ. Ε. Γιαλτουρίδη 5. Τα απελευθερωτικά στρατεύματα του πόντ. Ελλ/σμού. Σελ. 349, 209 6.Οι Έλληνες του Πόντου του Β. Αγεζίδη εκδ. Aegean σελ. 213 7.Επίτομος ιστορία εκστρατείας Μ.Α. (1919-1922) εκδ. ΓΕΣ σελ. 411 8.Ημερολόγιο Κ. Κουρτίδη εκδ. Π. Σουμελά σελ. 206
http://www.laosver.gr/news/articles/18445.html

28 σχόλια:

  1. Ας μην είμαστε αφελείς, Ο Βενιζέλος δεν επηρεάστηκε από κανέναν συνταγματάρχη. Ο Βενιζέλος κοίταζε τι μπορούσε να περισώσει.

    Καταλυτικής σημασίας ήταν τα γεωπολιτικά παιχνίδια που έπαιζαν στην περιοχή οι μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γερμανία, Αμερική και Ρωσία) και μάλιστα ενόψει της κομμουνιστικής επανάστασης των ανά την υφήλιο πεινασμένων και κατασφαγμένων από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο λαών (η επανάσταση περιορίστηκε στη Ρωσία μόνο μετά από εξαντλητικές προσπάθειες - έλεγχο των Αμερικανικών συνδικάτων μέσω της μαφίας, άγρια καταστολή και εξαθλίωση στη Γερμανία που οδήγησε αργότερα και στην άνοδο του Χίτλερ, άγρια σφαγή με τα αφρικανικά στρατεύματα στην Ισπανία του Φράνκο, κοινωνικές παραχωρήσεις στην Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη) που βρήκαν στο εντελώς ψευδεπίγραφο και κενό κίνημα των νεότουρκων (το οποίο οι ίδιοι υποκίνησαν) τον απόλυτα εξαρτημένο υπηρέτη για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους (κυριαρχία μέχρι τις Ινδίες - τότε ήταν πολλές μετά χωρίστηκαν Πακιστάν και Μπαγκλαντέζ και έμεινε μία - και πετρέλαια).

    Παράλληλα το παρωχημένο (από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου) μοντέλο Εκκλησιαστικής κυριαρχίας δεν επέτρεψε στον Ελληνισμό ούτε καν να βρει την ταυτότητά του (ακόμα τα ζητήματα αφορούσαν Χριστιανούς και μη και όχι Έλληνες και άλλες εθνότητες) και να ελιχθεί για να μπορεί να παίξει τον ρόλο που θα του επέτρεπε η παραγωγική ικανότητα και ο πλούτος αλλά και ο πολιτισμός που διέθετε, συν ότι αυτά τα στοιχεία αυτοδυναμίας ήταν (και ακόμα είναι) "επικίνδυνα" για τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων.

    Και αυτά τη στιγμή που το Ελληνικό κράτος δεν ήταν παρά ένα προτεκτοράτο με Δανό βασιληά που υπηρετούσε τα Γερμανικά και μετά τα Αγγλικά συμφέροντα (κατά πώς εκινούντο και τα συμφέροντα του μητρικού θρόνου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λόγω έλλειψης σεβασμού, ευπρέπειας και ευγένειας τα σχόλια διαγράφησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και καλα εκανες γιατι αυτα τα θεματα πρεπει να μας ενωνουν και οχι να μας χωριζουν τετοιες ωρες.Για το Μικρασιατικο εχουν γραφτει βιβλια...Τα ειδα τα σχολια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλά κάνετε οσοι κατηγορείτε τους Πόντιους που βγάζουν χολή και τους λέτε να πάνε απο εκει που ήρθαν. Παρα πολύ καλά.
    Αφου ζουν(ζούμε, κι'εγω Ποντιος ειμαι) στον Ελλαδικο χώρο 90 σχεδόν χρόνια και δεν μπόρεσαν να οργανωθούν πολιτικά και οικονομικά ετσι ώστε με την ισχυ δια της ενώσεως να πετυχαίνουν ικανοποιητικά την προβολή των διαφόρων θέσεων τους, ειναι αξιοι της μοιρας τους(μας).Αφού δεν ιδρυουν κόμμα, τραπεζα, αφου δεν συνεργαζονται οικονομικά και δεν έχουν ενιαία φωνή , φυσικό επακόλουθο ειναι να αντιμετωπιζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται απο τους προηγούμενους σχολιαστες και τους υπόλοιπους Ελληνες.
    2.500.000 Ελληνων του Πόντου σημερα κατοικουν στην Ελλάδα, και συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν, σαν να μην εχουν γνωμη. Δεν αντιδρούν πχ οταν η μητερα Πατριδα καταθέτει στεφανια στους τάφους των σφαγέων τους, δεν αντιδρούν οταν καμια προσπάθεια δεν γινεται απο το επίσημο κρατος για την διεθνη αναγνωρηση του εγκληματος που συντελέστηκε εναντιων των Ελληνων της Μ.Ασιας και Ποντου.
    Μια μη πετυχημένη φράση του τυπου "Ο Βενιζέλος έλεγε στους παππούδες μας ότι θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα όχι ότι θα μείνουν μόνιμα ,με αυτόν τον καημό πεθάναν" πυροδοτεί όλο το μίσος και την κακία των λεγόμενων ελλαδιτων, μια αφορμή θελετε, τιποτα παραπάνω. Αφου λοιπόν συμπεριφέρονται ως άλογα(χωρις λογική) καλά τους κάνετε.

    υγ1. Περί αφομοίωσης: Οσοι έχουν ισχυρή ταυτότητα της καταγωγής τους,δεν αφομοιώνονται.Οσοι πάλι δεν θυμούνται ή δεν θέλουν να θυμούνται απο ποιούς κατάγωνται ,αφομοιώνονται εύκολα.

    υγ2. Για τον Βενιζέλο: Ο Μπενί Σελόν ήταν κρητικοεβραίος και με την όλη δραση του απέδειξε οτι δεν τον ενδιέφερε ο Ελληνισμός της καθ'ημας Ανατολής. Πήρε τη Θεσσαλονικη ,την Πόλη των Εβραίων και φρόντησε με τις επιλογές του να διευκολύνει να ξεριζωθεί ο Ελληνισμός της Μ.Ασιας απο τις πατρογωνικές εστιες του.Δεν είναι τυχαίο οτι οσο αυτός ,οσο και ο Κεμάλ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Μονο να μαθουμε μπορουμε απο αυτην την φυλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 12:04 μ.μ.

    Κι εσύ τι άλλο κλάνεις από το να διχάζεις; Τα λες διαφορετικά από τον άλλον; Τι ήθελες να κάνετε στην Ελλάδα, ποντιακή μειονότητα;

    Το ότι οι ανάξιες ελληνικές κυβερνήσεις δεν φρόντισαν για την αναγνώριση της γενοκτονίας σας, διότι αδιαφορούν όπως για όλα τα εθνικά θέματα, δεν είναι λόγος να σηκώσετε μπαϊράκι.

    Όσο για τον "εβραιοκρητικό" Βενιζέλο ή Μπεν Ζελού ή Μπενί Σελόν, αυτός έστειλε Καζαντζάκη να σας φέρει από τον Πόντο, διότι σας κυνήγαγαν οι Κούρδοι (σας "πετάλωναν σαν μουλάρια", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο "Αναφορά στο Γκρέκο").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 4 Οκτωβρίου 2010 12:38 μ.μ.
    Ποντιακή Μειονότητα;; Μα την Ελλάδα την κυβερνά μια μειονότητα, αυτη των Σιωνιστών. Μυστικό δεν είναι.Αυτο που ειπα λοιπόν είναι αντι για Σιωνιστές να κυβερνούν Ελληνες, και ως Ποντιος θελω Ποντιο στην θεση του πρωθυπουργου.Εσυ σαν Κρητικος θελεις Κρητικο, ο Βλαχος θελει Βλάχο,κοκ.Που ειναι το προβλημα; Δηλαδη τον Τσαντ-Μινεϊκο-ΓΑΠ, τον Σημητη, τον Εβερτ, τον Ραλλη,τη Δαμανάκη, τους αποδέχεστε χωρις να ειναι Ελληνες, τους Ποντιους στην εξουσία γιατι οχι;;;Ισα ισα εκει βρισκεται ο διχασμός.Υποστηρίζω την ιδεα της ιδρυσης κοματος απο Ποντιους γιατι μονο ετσι πιστεύω θα ξερουμε απο που κρατα η σκουφια των κυβερνώντων.Και αυτο ειναι πολυ σημαντικό.
    Δεν διχάζω καθόλου φιλε, και για τον Μπενί Σελόν ενημερωσου, κοιτα ποιος ηταν και πως εδρασε, οχι μονο αυτός αλλα ολοι αυτοι που ηταν τοτε στην εξουσία.

    υγ Μουλάρια καλά το είπες, απο το στόμα μου το πήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακολουθεί άρθρο του Άρη Τσιλφίδη για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας στο Σουηδ. κοινοβούλιο

    ¨"ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ

    του Αριστείδη Τσιλφίδη

    Χωρίς αμφιβολία, η πράξη της γενοκτονίας είναι επαίσχυντη. Εντούτοις, όταν έρθει η ώρα για την αναγνώριση μιας γενοκτονίας, είναι πιο επαίσχυντο όταν μια ομάδα βάζει τον εαυτό της μπροστά από τις άλλες. Όμως αυτό έγινε στη Σουηδία στης 11 Μαρτίου 2010, όταν το Σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε για την αναγνώριση μόνο της γενοκτονίας των Ποντίων της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο λόγος που η αναγνώριση ήταν επαίσχυντη, είναι επειδή αναγνώρισαν μόνο τους Έλληνες του Πόντου — αυτό παρά τις πρόσθετες πληροφορίες στο ψήφισμα που ανάφεραν και άλλα ελληνικά θύματα.

    Το ψήφισμα το παρουσίασαν σε 4 μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν η πρόταση την οποία οι βουλευτές ψήφισαν και που ανέφερε μόνο τους Έλληνες του Πόντου. Το δεύτερο μέρος ήταν η εισαγωγή. Το τρίτο μια γενική σύνοψη της σύμβασης γενοκτονίας των Ην.Ε και προηγούμενων αναγνωρίσεων, και το τέταρτο μέρος η έρευνα που συνόδευσε τη γενοκτονία.

    Στο τέταρτο μέρος, που περιελαμβανόταν και η έρευνα, διατυπώθηκε το ακόλουθο κείμενο :
    • Anckarsvärd, 22 Ιουλίου 1915: ” Δεν είναι μόνο οι Αρμένιοι, αλλά και οι Έλληνες που στο παρόν υποβάλλονται σε αυστηρές εκδιώξεις… Σύμφωνα με τον έλληνα επιτετραμμένο τον κύριο Tsamados, οι εκτοπίσεις δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ένας πόλεμος εκμηδένισης του ελληνικου έθνους στην Τουρκία… ”

    Οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει για την Γενοκτονία των Ελλήνων, θα καταλάβουν ότι οι εκτοπίσεις στις οποίες ο έλληνας επιτετραμμένος αναφέρεται εδώ είναι οι εκτοπίσεις των Ελλήνων της μεσογειακής ακτής της Μικράς Ασίας. Δηλαδή όχι ο Πόντος. Αλλά γιατί αναγνώρισαν μόνο τους Πόντιους αφού χρησιμοποίησαν γεγονότα για εκτοπίσεις άλλων Ελλήνων εκτός Πόντου;

    Απλά, γιατί οι Πόντιοι δεν δέχονται αντίδραση από άλλες ελληνικές οργανώσεις. Γιατί απ’όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των θυμάτων, π.χ. Πόντιοι, Θρακιώτες, Σμυρνιοί Κωνσταντινουπολίτες κ.λπ., οι Πόντιοι φώναξαν πιο δυνατά. Οι Πόντιοι ούτε καν σκέφτηκαν να συμπεριλάβουν τους αδελφούς τους, τους Ελλήνες από τα άλλα μέρη της Ανατολής και της Θράκης στο ψήφισμα. Θα ήταν πάρα πολύ κόσμιο για τους Πόντιους να κάνουν κάτι τέτοιο.

    Αυτό που έγινε στη Σουηδία ήταν μια επαίσχυντη πράξη. Το χειρότερο είναι ότι έγινε δύο εβδομάδες πριν από την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, μία μέρα όπου όλοι οι ΄Ελληνες γιορτάζουν την απελευθέρωση του έθνους….ενωμένοι.

    Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν την γενοκτονία επειδή μπόρεσαν. Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν.

    Οι Πόντιοι αναγνώρισαν μόνο τον εαυτό τους. Γιατί; Γιατί μπόρεσαν. Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν.

    Ενώ είναι άσεμνη πράξη να ολοκληρωθεί μια γενοκτονία, είναι επίσης άσεμνο να αναγνωριστεί μόνο μια μικρή μειονότητα μεταξύ των θυμάτων.

    Οι Ποντιακές οργανώσεις κάνουν αυτό που είναι προς συμφέρον των Ποντίων μόνο. Δεν κάνουν αυτό που συμφέρει και τους άλλους Ελλήνες και την Ελλάδα γενικά. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

    Τα θύματα της Ελληνικής Γενοκτονίας ήταν όλα ελληνικής εθνικότητας ανεξάρτητα από ποια περιοχή της Αυτοκρατρίας ήταν.

    Τουλάχιστον ας μην αφήσουμε τις ποντιακές οργανώσεις να πάρουν αυτό το γεγονός απο εμάς τους Έλληνες. Χάριν της μνήμης τον πεθαμένων."


    (Παρακάτω μία απάντηση στο άρθρο του Τσιλφίδη σε γνωστό ποντιακό ιστοχώρο):

    "Νάσου και το φάντασμα της “εθνικής ενότητος” και στα προσφυγικά!
    Ξεχνάει μάλλον ο κ. Τσιλφίδης αυτοί οι “άλλοι Έλληνες” και “η Ελλάδα γενικά” πως υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες.

    Η ποντιακή γενοκτονία μεθοδεύτηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα.

    Το τελευταίο επεισόδιο βέβαια το κάνουμε γαργάρα. Δεν το επιτρέπει η “εθνική ενότης”.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 4 Οκτωβρίου 2010 2:24 μ.μ.
    "Οι Πόντιοι ούτε καν σκέφτηκαν να συμπεριλάβουν τους αδελφούς τους, τους Ελλήνες από τα άλλα μέρη της Ανατολής και της Θράκης στο ψήφισμα. Θα ήταν πάρα πολύ κόσμιο για τους Πόντιους να κάνουν κάτι τέτοιο." -ΚΑΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΠΙ 90 ΧΡΟΝΙΑ; ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ;
    ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ 19 ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ( ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ) ΩΣ ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΗΚΕ ΩΣ ΘΕΜΑ "ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ" !!ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ;; ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ (ΟΙ ΜΗ ΠΟΝΤΙΟΙ) ΘΕΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ;; ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΗΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ "ελληνα" Βενιζελου για ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ του Κεμαλ;;;;;;; Νομπέλ ειρήνης στον Κεμάλ!!! Αυτοι ειναι οι Ελληνες;;;;; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ "ΦΙΛΕ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΧΑΧΑΧΑ ΖΗΤΩ ΟΙ "ελληνες" ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_6881.html

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (ΣΚΕΤΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ Τ'ΑΚΟΥΣ) ΓΑΝΤΗΡΙ;;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 2.24

    Το τέταρτο μέρος του ψηφίσματος όμως που αναφερόταν σε όσα υπέφεραν Μικρασιάτες και ουχί οι Πόντιοι το χρησιμοποιήσατε όμως για πάρτη σας, δεν σας χάλασε καθόλου...Διάβασε καλά το αρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λύκος

    Ωραίες όλες αυτές οι μεγάλες κουβέντες, βασικά λάσπη και μάλιστα γελοία λάσπη, αποδείξεις για τον Βενιζέλο υπάρχουν κύριοι λασπολόγοι ?
    Αποδείξεις όμως, όχι άκουσα αυτό και διάβασα το άλλο στο τάδε ιστοχώρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αποφαση βενιζελου για αποβαση στον ποντο σεπτεμβρης 1920.
    διαβαστε ιστορια ολοι σας κρετινοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εθελοτυφλείτε. Βεβαίως ο Μπενουζίλιο δεν ήταν προδότης. Ήταν ένας βρωμερός αποστάτης εβραίος, όπως κι ο λατρεμένος του Κεμάλ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΕΤΕΙΝΕ για Νόμπελ, και σαν εβραιομασσώνος πράκτωρ, έκαμε 'την δουλειά του' χάριν της πόρνης Αγγλίας, μεσολαβούντων των εξίσου βρώμικων συνεργατών του: Στεργιάδη, Μεταξάκη, Μπενάκη και του αλήστου μνήμης εμπόρου όπλων ΖΑΧΑΡΩΦ. Μια αισχρή συμπαιγνία με στόχο την συρρίκνωση και ταπείνωση του ελληνισμού, όπως σήμερα, δηλαδή, τίποτε το 'καινούργιο'.
    +Απόστολος Κ. Γάτσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "αποφαση βενιζελου για αποβαση στον ποντο σεπτεμβρης 1920.
    διαβαστε ιστορια ολοι σας κρετινοι!!!!4 Οκτωβρίου 2010 4:36 μ.μ."- Μην εξάπτεσαι Γκαλια)))

    Δεν ειναι επικοδομητικό να βρίζεις. Διαβάζοντας Ιστορια πρεπει να κρίνεις και εκ του αποτελέσματος. Ακου κρετίνε) πες ιδιώτης ή μάλλον ιδιώτες))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω την αίσθηση ότι κάποιος προσπαθεί να σπείρει ζιζάνια. Παρουσιάζεται ως "Πόντιος", αλλά εμένα μου φαίνεται προβοκάτορας του κερατά!

    Παιδιά, μην μασάτε. Πολλοί θέλουν να μας πλήξουν αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και ανακινούν θέματα εκ του μηδενός. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μία ερώτηση στον ιστολόγο μας, ο οποίος είναι Πόντιος. Τι λέει για όλα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάποιοι από εμάς εδω μέσα αναρωτιούνται για την ύπαρξη συγχρονου πολιτικού ποντιακού κινήματος,.
    Οταν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο έντιμος δημοκράτης αγωνιστής όργωσε την ελλάδα προσπαθώντας για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ πόσοι τον στηρίξαμε?
    Είχαμε την ευκαιρία για κάτι ελληνικότερο αλλά την κλωτσήσαμε .
    Ο καφεντζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι δυστυχισμένοι Πόντιοι ζούσαν μέ τήν ελπίδα ότι κάποιος θά τούς βοηθήσει. Μετά τό τέλος του Μεγάλου Πολέμου ήλπιζαν στήν προστασία των χριστιανικών κρατών
    κυρίως της Αγγλίας καί της Αμερικής. Πολλές φορές έφθαναν κολυμπώντας στά αμερικάνικα πολεμικά. Καί τί έκαναν οι Σύμμαχοι μας; Τί έκαναν τά πολιτισμένα
    κράτη; Παρέδιδαν τούς φυγάδες στήν τουρκική χωροφυλακή. Αργότερα η ελπίδα μετατέθηκε στή Ρωσία. Τά τσαρικά στρατεύματα κατέλαβαν τόν ανατολικό Πόντο
    δίνοντας ανάσα ζωής στούς Αρμενίους καί στούς Ελληνες, ενώ προμήθευαν μέ όπλα τούς αντάρτες. Πολλοί Πόντιοι ταξίδευαν στά μανιασμένα νερά της Μαύρης
    θάλασσας (KaraDeniz) γιά να προμηθευτούν όπλα γιά τό αντάρτικο ή ακόμα γιά να παραμείνουν στή Ρωσία. Οταν όμως πήρε τήν εξουσία ο Λένιν στράφηκε κατά των
    Ελλήνων, υποστήριξε τόν Κεμάλ παραδίδοντας όσους Ποντίους ζητούσαν βοήθεια στούς Τούρκους καί οι Πόντιοι έχασαν κάθε υλική βοήθεια πού τούς παρείχε το τσαρικό
    καθεστώς. Νέα απόγνωση!

    Τότε η ελπίδα μετατέθηκε στόν ελληνικό στρατό πού προχωρούσε ελευθερωτής στά χώματα της Μικράς Ασίας. Κατ' εμέ ο Βενιζέλος πρόδωσε τούς
    Ποντίους, ιδιαίτερα τό 1919 πού ο ελληνικός στρατός ήταν πανίσχυρος, αν όχι άντρες τουλάχιστον μπορούσε νά προμηθεύσει χρυσό καί πολεμοφόδια.
    Οι Πόντιοι αφέθηκαν πάλι στή μοίρα τους (τό ίδιο καί από τίς άχρηστες βασιλικές κυβερνήσεις) καί όταν συνετρίβη ο ελληνικός στρατός, οι αντάρτες του Πόντου ήρθαν σέ νέα απόγνωση. Αλλά ποτέ δέν παράτησαν τά όπλα.
    Συνέχισαν νά πολεμούν μέχρι τήν υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Δυστυχώς οι Πόντιοι προδόθηκαν από τά πάντες: από τά χριστιανικά κράτη, από τούς
    κομμουνιστές της Ρωσίας (οι οποίοι επί Στάλιν συνέχισαν νά τούς δολοφονούν), από τόν Βενιζέλο, ο οποίος έτεινε χείρα φιλίας στόν εξολοθρευτή τους Κεμάλ,
    από τίς βασιλικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι ένα μάθημα που ο Ρωμιός δέν τό μαθαίνει ποτέ. Μόνος του πρέπει νά τά βγάζει εις πέρας, χωρίς νά περιμένει τή
    βοήθεια κανενός. Οι Πόντιοι αντάρτες ήταν από εκείνους πού τό γνώριζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι δυστυχισμένοι Πόντιοι ζούσαν μέ τήν ελπίδα ότι κάποιος θά τούς βοηθήσει. Μετά τό τέλος του Μεγάλου Πολέμου ήλπιζαν στήν προστασία των χριστιανικών κρατών
    κυρίως της Αγγλίας καί της Αμερικής. Πολλές φορές έφθαναν κολυμπώντας στά αμερικάνικα πολεμικά. Καί τί έκαναν οι Σύμμαχοι μας; Τί έκαναν τά πολιτισμένα
    κράτη; Παρέδιδαν τούς φυγάδες στήν τουρκική χωροφυλακή. Αργότερα η ελπίδα μετατέθηκε στή Ρωσία. Τά τσαρικά στρατεύματα κατέλαβαν τόν ανατολικό Πόντο
    δίνοντας ανάσα ζωής στούς Αρμενίους καί στούς Ελληνες, ενώ προμήθευαν μέ όπλα τούς αντάρτες. Πολλοί Πόντιοι ταξίδευαν στά μανιασμένα νερά της Μαύρης
    θάλασσας (KaraDeniz) γιά να προμηθευτούν όπλα γιά τό αντάρτικο ή ακόμα γιά να παραμείνουν στή Ρωσία. Οταν όμως πήρε τήν εξουσία ο Λένιν στράφηκε κατά των
    Ελλήνων, υποστήριξε τόν Κεμάλ παραδίδοντας όσους Ποντίους ζητούσαν βοήθεια στούς Τούρκους καί οι Πόντιοι έχασαν κάθε υλική βοήθεια πού τούς παρείχε το τσαρικό
    καθεστώς. Νέα απόγνωση!

    Τότε η ελπίδα μετατέθηκε στόν ελληνικό στρατό πού προχωρούσε ελευθερωτής στά χώματα της Μικράς Ασίας. Κατ' εμέ ο Βενιζέλος πρόδωσε τούς
    Ποντίους, ιδιαίτερα τό 1919 πού ο ελληνικός στρατός ήταν πανίσχυρος, αν όχι άντρες τουλάχιστον μπορούσε νά προμηθεύσει χρυσό καί πολεμοφόδια.
    Οι Πόντιοι αφέθηκαν πάλι στή μοίρα τους (τό ίδιο καί από τίς άχρηστες βασιλικές κυβερνήσεις) καί όταν συνετρίβη ο ελληνικός στρατός, οι αντάρτες του Πόντου ήρθαν σέ νέα απόγνωση. Αλλά ποτέ δέν παράτησαν τά όπλα.
    Συνέχισαν νά πολεμούν μέχρι τήν υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Δυστυχώς οι Πόντιοι προδόθηκαν από τά πάντες: από τά χριστιανικά κράτη, από τούς
    κομμουνιστές της Ρωσίας (οι οποίοι επί Στάλιν συνέχισαν νά τούς δολοφονούν), από τόν Βενιζέλο, ο οποίος έτεινε χείρα φιλίας στόν εξολοθρευτή τους Κεμάλ,
    από τίς βασιλικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι ένα μάθημα που ο Ρωμιός δέν τό μαθαίνει ποτέ. Μόνος του πρέπει νά τά βγάζει εις πέρας, χωρίς νά περιμένει τή
    βοήθεια κανενός. Οι Πόντιοι αντάρτες ήταν από εκείνους πού τό γνώριζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το αντάρτικο στον Πόντο είναι ένα τεράστιο ζήτημα.
    Πρώτα πρέπει να το προσεγγίσουμε και να το πλαισιώσουμε ιστορικά και μετά πολιτικά.
    Ο συγγραφέας του άρθρου επιχειρεί να κάνει και τα δυο αποσπασματικά και εξάγονται λάθος συμπεράσματα.
    Ο ένοπλος αγώνας, για να μην είναι αυτοκαταστροφικός, πρέπει να έχει σαφείς πολιτικούς στόχους.
    Στην περίπτωση του ποντιακού αντάρτικου, οι Έλληνες βγήκαν στα βουνά για να γλυτώσουν από την τουρκική βαρβαρότητα.
    Όταν αποτέλεσαν σημαντική και υπολογίσιμη ένοπλη δύναμη, τους χρησιμοποίησαν διάφοροι παράγοντες, θυσιάζοντάς τους στο βωμό στρατηγικών τους συμφερόντων.
    Έτσι την πλήρωσα οιΈλληνες του Πόντου, ανάμεσά τους και πολλοί συγγενείς μου, που πέθαναν κι έμειναν άθαφτοι στα φαράγγια και τα βουνά του Πόντου.
    Ελπίζω κάποια στιγμή να βρω χρόνο, να κάνω συστηματική έρευνα και να μοιραστώ μαζί σας τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 4 Οκτωβρίου 2010 6:41 μ.μ. "Έχω την αίσθηση ότι κάποιος προσπαθεί να σπείρει ζιζάνια. Παρουσιάζεται ως "Πόντιος", αλλά εμένα μου φαίνεται προβοκάτορας του κερατά!"

    Αχα χα, ατώρα θα έλεγα σε ενα δυο λόγια κερατα σκηλ υιε, αμαν θα νεβζήνε το σχόλιον.Ποντιος ειμαι και σσκηρός και συ ψηψίκα το στομα'ς τιμια άνοιξον! Έξες; Μονότροπε και ντο θα είσαι.
    Σέφτελε))) ακου ζιζάνια))) χαχαχα

    υγ.Καφετζή, τον Χαραλαμπίδη εγω εψήφιξα τονε αμαν εθιαρώ μαναχον εγω εποίκατο , αλλο κανείς ))

    ΠΟΝΤΙΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!! ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ!! ΖΗΤΩ Ο ΠΟΝΤΟΣ!!! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λύκος

    @ Ανώνυμο 4 Οκτωβρίου 2010 4:36 μ.μ.

    προσπερνώ το υβριστικό του λόγου σας...

    Δηλ. λασπολόγε αν διαβάσω την απόφαση του Βενιζέλου για την απόβαση στον Πόντο υο Σεπτέμβρη του 1920 θα μάθω ποιες είναι οι αποδείξεις ότι ο Βενιζέλος δεν ήτο έλληνας άλλα εβραίος ?
    Ή μήπως θα δω τον λόγο που τον μισείς τόσο πολύ ?? (μόνο που το εάν έκανε λάθη, έστω και μεγάλα, αυτό δεν τον κάνει εβραίο!)
    Καταλαβαίνεις ελπίζω ότι τα όσα λες είναι απλά γελοία ακόμη και αν αναγνωστούν ως προπαγάνδα ή λασπολογία ! ελπίζω επίσης να καταλαβαίνεις ότι τις γελοιότητες που αναμασάς μόνο οι μασόνοι τα λένε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προσπάθησα να καλύψω ταυτόχρονα δύο θέματα το αντάρτικο του Πόντου αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε τότε ο Δ. Καθενιώτης.Είναι μια απο τις ξεχασμένες μορφές της Ιστορίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλό θα είναι όποιος τουλάχιστον σέβεται έστω κ λίγο αυτή τη χώρα να μη βρίζει τον εθνικό ηγέτη της,(που διπλασίασε την Ελλάδα (τουλάχιστον όχι τόσο φανερά, ας κρύψει λίγο το μίσος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Την Ελλαδα διπλασιασε και απελευθερωσε ο Ελληνικος Στρατος με συμφωνη γνωμη Βασιλεα και Βενιζελου.Ο Βενιζελος δεν ηταν προδοτης,αλλα ενας εφυεστατος ''αλλοφυλος''πρακτορας και νεκροθαπτης του Ποντιακου και Μικρασιατικου Ελληνισμου.Αληθεια,κανεις δεν ανεφερε την φυλακιση 250 Ποντιων οπλαρχηγων που προσετρεξαν για βοηθεια.Στην Θεσσαλονικη αν θυμαμαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ 4 Οκτωβρίου 2010 9:39 μ.μ.

    Ο ... ποντιακός "πολιτισμός" στο αποκορύφωμά του; Βρε αϊ σιχτίρ, τσογλαναρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ 5 Οκτωβρίου 2010 10:20 π.μ.

    Ανώνυμε μην ασχολείσαι, τελικά είχε δίκιο ο άλλος εχθές που είπε ότι η εθνική συνείδηση μερικών Ποντίων είναι πρώτα ποντιακή και δευτερευόντως ελληνική. Εδώ ζητάνε λέει να κάνουνε κόμμα (αυτό μού θυμίζει ένα αλλο κόμμα το..."μακεδονικό"). Από τους πρόσφυγες είναι οι μόνοι που έχουν φτιάξει τόσους συλλόγους (ουτε οι Μικρασιατες, ούτε οι Βορειοηπειρ. ιδρυσαν τόσους). Βρίζουν τους εθνικούς ηγέτες της Ελλάδος, δεν έχουν συναισθηση ότι αυτό μας προσβάλλει εμάς τους "Παλαιοελλαδίτες".

    Σε λίγο καιρό τους βλέπω να ζητάνε και μειονότητα, όπως ζητούσαν μερικοί βλαχοι πριν κάτι χρόνια.


    (αυτο δεν ισχύει για όλους τους Πόντιους παρά μόνο για κάποιους σαν
    τον ανώνυμο 9.39 που βρίζει τα ιερά κ τα όσια της ελλάδος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 4 Οκτωβρίου 2010 2:24 μ.μ.

    ποιος σου είπε ότι ο Βλάχος θέλει Βλάχο,ο Κρητικός Κρητικό κοκ, επειδή εσύ ως Πόντιος θέλεις Πόντιο πρωθυπουργό;

    Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, δηλ. Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ, θέλει ΕΛΛΗΝΑ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ) για Πρωθυπουργό κι ας είναι από όποιο κομμάτι του Ελληνισμού θέλει.



    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ όπως φαίνεται, Η ΔΙΑΦΟΡΑ , του Πόντιου από τον άλλο-οποιοδήποτε,Έλληνα.Ο Πόντιος-σαν και του λόγου σου,έχει υπερβολικά μεγαλύτερη ιδέα για τον εαυτό του και σωβινισμό,κάτι το οποίο πηγάζει μάλλον από κάποιο... σύμπλεγμα κατωτερότητας,που υποβόσκει, έναντι των υπολοίπων Ελλήνων.Λυπάμαι που το λέω, αλλά πας γυρεύοντας εδώ και καιρό,για να τ'ακούσεις!(φαντάζομαι είσαι ο σχολιαστής που έχω υπόψιν μου).



    "Κι εσύ τι άλλο κλάνεις από το να διχάζεις; Τα λες διαφορετικά από τον άλλον; Τι ήθελες να κάνετε στην Ελλάδα, ποντιακή μειονότητα;

    Το ότι οι ανάξιες ελληνικές κυβερνήσεις δεν φρόντισαν για την αναγνώριση της γενοκτονίας σας,

    διότι αδιαφορούν όπως για όλα τα εθνικά θέματα,

    διότι αδιαφορούν όπως για όλα τα εθνικά θέματα,

    δεν είναι λόγος να σηκώσετε μπαϊράκι."

    Έχει δίκιο ο 12:38.


    Κι επιτέλους, μάθετε να κάνετε διαχωρισμό μεταξύ ελληνικών κυβερνήσεων και ελληνικού λαού.

    Και τέλος πάντων, ο Βενιζέλος (του οποίου δεν είμαι καθόλου υποστηρικτής,αλλά ούτε και των αντιπάλων του) που "ερωτεύτηκε" τον Μουσταφά Κεμάλ και τον πρότεινε για Νόμπελ,

    ...ήταν ο αγαπημένος των προσφύγων,όχι των Ελλαδιτών!


    Τέλος,τα περί υποδοχής προσφύγων που έχουν "ως καραμέλα" πολλοί, είναι γελοία!Τι να έκαναν δηλαδή οι ντόπιοι;Οι Ελλαδίτες το '22, βγαίναν από 100 χρόνια πολέμων,Μακεδονία κι η Θράκη είχε μόνο 10 ή 2 χρόνια που είχαν ελευθερωθεί.Η χώρα είχε υποστεί και στρατιωτική ήττα.Αν ο ξεριζωμός είχε γίνει αντίστροφα(γεωγραφικά),τι θα έκαναν οι άλλοι;


    {ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (ΣΚΕΤΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ Τ'ΑΚΟΥΣ) ΓΑΝΤΗΡΙ;;)))

    4 Οκτωβρίου 2010 2:57 μ.μ.}

    ενώ μετά τους Πόντιους, και μέχρι σήμερα δηλαδή, μας κυβερνούν...Έλληνες! Αυτοαναιρείσαι με τον ίδιο το συλλογισμό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.