5/10/10

Ο Ιζετμπέκοβιτς καλεί τις ΗΠΑ "να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους" στη Βοσνία.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, που είναι πιθανό να είναι το νέο μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας εκπροσωπώντας τους μουσουλμάνους, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ "να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους" στη Βοσνία και να βοηθήσουν ως προς τη χρηματοδότηση των θεσμικών οργάνων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς διεθνή κηδεμονία.

"Αναμένω να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους οι Αμερικανοί και να βοηθήσουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη", δήλωσε ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, του οποίου ο πατέρας, ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς είχε υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, το 1995.

Με τη συμφωνία αυτή τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία και καθιερώθηκε το συνταγματικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία της χώρας, το οποίο όμως δεν είναι αποτελεσματικό ως προς τις προσπάθειες προσέγγισης της χώρας με την ΕΕ.
Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων από τις εκλογές που έγιναν στη Βοσνία, ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς εξασφαλίζει το 34,8% και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκπροσωπήσει τους μουσουλμάνους στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς δήλωσε ότι αναμένει "ισχυρή υποστήριξη" από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την προώθηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν ώστε να λειτουργήσουν συλλογικά οι δυνάμεις ασφαλείας και τα τελωνεία- διαδικασία που έχει διακοπεί το 2006.EΞΠΡΕΣΣ

Επικράτηση των εθνοτικών διαφορών έδειξαν οι εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τις βαθιές διαφορές ανάμεσα στις κοινότητες που αποτελούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών της Κυριακής.Με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές ψήφους, το πολυεθνικό κόμμα συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους μόνο ανάμεσα στη μουσουλμανική κοινότητα, ενώ αντίθετα εθνικιστικά κόμματα των Σέρβων και των Κροατών είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις κοινότητές τους.
Πάντως η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ εξέφρασε την ανησυχία της για «το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων» στη Σερβική Δημοκρατία κατά τις εκλογές, το οποίο ανέρχεται περίπου το 10%, διπλάσιο από αυτό της Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.Εντωμεταξύ, οι Σέρβοι στη ψηφοφορία για πρόεδρο της κοινότητάς τους ανέδειξαν τον Νεμπιόσα Ραντμάνοβιτς, ο οποίος ανήκει στο κόμμα του Μίλοραντ Ντόντιτς που έχει ταχτεί υπέρ της απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατίας.

Την εκλογή του στη θέση του προέδρου (ενός από τους τρεις στη πολυεθνική, ομόσπονδη χώρα) εξασφαλίζει ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς γιος του πρώην προέδρου της χώρας Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς. Ο Ιζετμπέκοβιτς φέρεται να είναι περισσότερο πρόθυμος για συνεργασία με τις κοινότητες.Την κροατική θέση στη προεδρία κατέλαβε και πάλι ο Ζέλικο Κόμσιτς.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1992-1995, η νεοσχηματισμένη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συγκροτήθηκε από δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβικής Δημοκρατίας και τη Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, με χαλαρή σύνδεση στο ανώτατο επίπεδο.

Αναλυτές σημειώνουν ότι τα δύο τμήματα έχουν απόψεις διαμετρικά αντίθετες, τόσο ώστε είναι δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η χώρα έχει εκφράσει τη φιλοδοξία της να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.