21/10/10

Οι δημόσιες σχέσεις οδήγησαν στο φιάσκο

Θανάσης Αγγελόπουλος
Ένα αδιαμφισβήτητο φιάσκο, όπως η ακύρωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, καταβάλλεται από την κυβέρνηση προσπάθεια να παρουσιαστεί ως… ατυχής εξέλιξη των ενεργειών μιας ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Ωστόσο, η οπισθοχώρηση του Κατάρ από την εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αποκτά συμβολική σημασία, καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις με τον σεΐχη έχουν εμφανιστεί ως σανίδα σωτηρίας για την ελληνική οικονομία.
Bέβαια, η κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ζήτημα του Αστακού ουδεμία σχέση έχει με το μνημόνιο για επενδύσεις 5 δις ευρώ που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υπογράψει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά η επιστολή που έλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης είναι ανησυχητική.
Αποστολέας είναι ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Σάντα, ο οποίος ενημερώνει πως οι δύο κρατικές εταιρίες της χώρας του που μετείχαν στο κονσόρτσιουμ με δύο ελληνικές ιδιωτικές, μετά από αξιολόγηση της βιωσιμότητας του σχεδίου, έκριναν ασύμφορη την επένδυση και αποσύρονται.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο κ. Κουβέλης παριστάνει τον αδιάφορο και μιλά μάλλον υποτιμητικά για την χώρα μας. Πριν από δέκα ημέρες είχε κάνει μεγάλη φασαρία και στο πλαίσιο των προσωπικών δημοσίων σχέσεών του είχε δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην επιστολή που είχε αποστείλει στον Καταριανό ομόλογό του, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι στον Αστακό είναι όλα έτοιμα και… τον περιμένουν!
Η «Ελεύθερη Ζώνη» είχε τότε (9 Οκτωβρίου) εντοπίσει το θέμα και είχε αναφερθεί σ’ αυτήν την επιχείρηση δημοσίων σχέσεων.
Πάντως, ο κ. Κουβέλης θα συνεχίσει τις δημόσιες σχέσεις, καθώς χθες ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Κατάρ στο προσεχές διάστημα, «για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας σε άλλο επίπεδο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο κ. Παμπούκης (που επετέθη στις ιδιωτικές εταιρίες και να μιλά για εκ μέρους τους έλλειψη σοβαρότητας, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση), καθώς και η κ. Μπιρμπίλη.
Τα σενάρια παίρνουν και δίνουν. Άλλοι λένε πως το πρόβλημα προέκυψε μεταξύ Καταριανών και Ιταλών, στους οποίους θα κατέληγε το φυσικό αέριο, και άλλοι μεταξύ Καταριανών και των δύο ελληνικών εταιριών. Κυκλοφόρησε επίσης η πληροφορία ότι για την συγκεκριμένη επένδυση το Κατάρ θα προτιμήσει την Αλβανία!
Ακριβώς λόγω του εκνευρισμού του, ο κ. Παμπούκης κατέστησε χθες γνωστό ότι την προσεχή Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσει η επιτροπή που θα εξετάσει τις επενδυτικές δραστηριότητες του Κατάρ στην Ελλάδα βάσει του μνημονίου της Ν. Υόρκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης, αν και γνωρίζει ότι χάθηκε μια μεγάλη επένδυση ύψους 3 δις ευρώ, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Εκόνομιστ («Η πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη»), προτίμησε να μιλήσει υποτιμητικά: Σ’ αυτήν την χώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κριτική να ασκείται χωρίς κανείς να εξετάζει τους πραγματικούς λόγους που υπάρχουν γύρω από το εάν θα συμβεί μια επένδυση ή όχι όπως αυτή του Αστακού».
Η ακύρωση της επένδυσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρόωρη κινδυνολογία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε δική του ερώτηση σχετικά με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, είχε εκθειάσει την επένδυση.

5 σχόλια:

  1. Το γεγονός ότι μια από τις σοβαρότερες σε επίπεδο αξιοπιστίας εταιρίες μας συμπεριφέρθηκε για τον π..... δεν είναι υποτιμητικό για την εταιρία αλλά, δυστυχώς, για εμάς.

    Καλά θα κάνουμε πρώτα να σοβαρευτούμε έμπρακτα και μετά να προσβάλλουμε τους άλλους: εδώ ούτε καν ο Παμπούκης με τον Κουβέλη δεν μπόρεσαν να συντονιστούν...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατω απο το χαλι θα βρουμε την μαντηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη... δηλαδή τώρα εμείς τους Παμπούκη και Κουβέλη τους πληρώνουμε μισθό κανονικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 12:14 π.μ.

    Γιατί κάνεις τέτοιες ερωτήσεις, ε;

    Θα με κάνεις να απαντήσω και, με αυτά που θα πω:

    (α) θα στεναχωρήσω κάποια κρατική υπηρεσία που είναι εκ του νόμου υπεύθυνη για την ενημέρωση των αρμοδίων φορέων, π.χ. του Εισαγγελέα του Α.Π., για ζητήματα που αφορούν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Χώρας,

    (β) επειδή για να το κάνει κανείς, πλέον, δεν πρέπει να κάνει απλά τη δουλειά του αλλά να είναι και πατριώτης, θα εξαναγκάσω υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούν να κάνουν extra προσπάθεια για να μη γελάσουν επειδή θα σκεφτούν την εν λόγω λέξη.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.