22/10/10

Τεκμήριο του εξελληνισμού των αρχαίων κατοίκων της σημερινής ΠΓΔΜ.

Παιονική ασπίδα σε ελληνικό πατρόν!

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Τεκμήριο του εξελληνισμού των αρχαίων κατοίκων της σημερινής ΠΓΔΜ αποτελεί ασπίδα της παιονικής φάλαγγας του 3ου αιώνα π.Χ., σφυρηλατημένη στο κέντρο της με ελληνικούς χαρακτήρες. Το εντυπωσιακό αυτό έκθεμα, μοναδικό σωζόμενο παγκοσμίως, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους Ορεστικού Καστοριάς, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.

Η φαλαγγιτική ασπίδα, που εκτίθεται στο νέο μουσείο, φέρει πάνω της τη λέξη Αυδωλέοντος (αυτός που είχε τη φωνή λιονταριού: από τις ελληνικές λέξεις «αυδή», δηλ. φωνή, και «λέων»). Ο εξελληνισμός των αρχαίων κατοίκων του νότιου τμήματος της ΠΓΔΜ είχε προχωρήσει τόσο ώστε, όχι μόνο στα νομίσματά τους, αλλά ακόμα και στις ασπίδες τους έφεραν περήφανα το όνομα του βασιλιά τους στην ελληνική γλώσσα. Το έκθεμα αποδεικνύει επίσης ότι και οι Παίονες είχαν σχηματίσει σώμα φάλαγγας στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., επιδιώκοντας να αντιγράψουν την ανίκητη μακεδονική φάλαγγα, τακτική που άλλωστε είχαν υιοθετήσει και οι Ηπειρώτες, σύμφωνα με διαπιστώσεις του αρχαιολόγου της ΙΖ ΕΠΚΑ, Χαράλαμπου Τσούγγαρη. Η ασπίδα βρέθηκε διπλωμένη στα τέσσερα, σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων της αρχαιότητας κοντά στο Αργος Ορεστικό.

Πάνω από 150 εκθέματα καλύπτουν μία διαδρομή 1.000 ετών, από τους ομηρικούς χρόνους ώς τη ρωμαϊκή περίοδο, ρίχνοντας φως στο σκοτεινό παρελθόν του νομού Καστοριάς. Δείχνουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Τσούγγαρη, «πώς οι αρχαίοι Ορεστές, οι κάτοικοι του οροπεδίου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Βόιο και τις Πρέσπες, το Γράμμο και το Βίτσι, κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1.000 χρόνια σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την πολιτική τους αυτονομία, αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, παρά τις κοσμογονικές αλλαγές της ιστορικής τους μοίρας».

Δίπλα στα βυζαντινά μνημεία της Καστοριάς και το Βυζαντινό της Μουσείο, καθώς και τις προϊστορικές αρχαιότητες του γειτονικού Δισπηλιού και της Αυγής, το νέο μουσείο στο Αργος Ορεστικό είναι το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της Καστοριάς, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο προϊστάμενος της ΚΘ ΕΠΚΑ, Κώστας Σουέρεφ. «Δημιουργείται τώρα ένας τρίτος πόλος, που δένει όλες τις εποχές», παρατήρησε.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους Ορεστικού στεγάστηκε σε κτίριο που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού ο δήμος Αργους Ορεστικού - πτέρυγα του Πολιτιστικού Κέντρου του. Η συλλογή απλώνεται σε χώρο 180 τ.μ., ενώ άλλα 150 τ.μ. καλύπτουν οι αποθήκες.

Από τα υπόλοιπα εκθέματα, εκτός της προαναφερθείσας ασπίδας, ξεχωρίζουν: σπάνιο αγαλματίδιο με αρχαϊκό μειδίαμα, που δείχνει τις εμπορικές επαφές με τη Νότια Ελλάδα, ο κορμός της μοναδικής για τη Μακεδονία των κλασικών χρόνων μαρμάρινης σφίγγας και το πάνω μισό ενός επιτάφιου ανάγλυφου με ολύμπια ηρεμία στο θλιμμένο πρόσωπο της νεκρής αρχόντισσας, καθώς και επιγραφή του Κοινού των Ορεστών σε τιμητικό βάθρο ανδριάντα των ρωμαϊκών χρόνων. Η κατασκευή του μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ.

7 σχόλια:

  1. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους βούλγαρους εθνικιστές του κρατιδίου.Μαζί τους βέβαια και οι βουλγαρίτσαροι κατσαπλίάδες ,το κερασακι της τούρτας.... Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο απο την Μακεδονία μας που αποτελεί το 11% του κρατιδίου της ΦΥΡΟΜ.Η Δαρδανία είναι στην θέση της και τους επιτρέπουμε,ισως, να χρησιμοποιήσουν το όνομα αυτό. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ (με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης έχουν την περιοχή Πελαγονία (περιοχή Οχρίδας) που ταυτίζεται μέρος της με την αρχαία Πελαγονία της Αρχαίας Άνω Μακεδονίας (και όχι της Αρχαίας Μακεδονίας σκέτο).

    "...Τεκμήριο του εξελληνισμού των αρχαίων κατοίκων της σημερινής ΠΓΔΜ..."
    Εξελληνίστικαν; άρα δεν ήταν Έλληνες; .....?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε 10.49, θα μας τρελάνουν όλους. Το μεγαλύτερο μέρος όλης της Βαλκανικής, αλλά όλη της Μαύρης Θάλασσας στην αρχαιότητα είχε Έλληνες κατοίκους, οι ανάμεικτους, πχ. Ελληνοσκύθες, Ελληνοίλλυρες, και αλλού είχαμε Ελληνολατίνους, Ελληνοκέλτες κτλ. Το πως όλοι αυτοί έγιναν μόνο βάρβαροι και όχι Ελληνοβάρβαροι είναι μία πικρή ιστορία την οποία έχουμε όλοι λησμονήσει. Το θέμα είναι να βρούμε τι μας ενώνει με όλους, και όχι τι μας χωρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 22 Οκτωβρίου 2010 10:49 π.μ.
    Τα Σκόπια όπως υπάρχουν σήμερα δεν ήταν παρά κατ'ελάχιστο τμήμα της Μακεδονίας, άρα σαφώς και υπήρχαν άλλες φυλές στην γεωγραφική της περιοχή. Το αν είχαν εξελληνιστεί ή όχι το αφήνω στους ειδικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Παίονες μιλούσαν μια ελληνογενή γλώσσα πολύ πιο πριν από την εποχή του Φιλίππου και του Αλέξανδρου του Μέγα. Όλοι οι λαοί μέχρι περίπου τα σημερινά νότια σύνορα της Σερβίας μιλούσαν ελληνικές διαλέκτους ή ελληνολατινικές στην χειρότερη. Πάνω από εκεί μιλούσαν λατινικές. Το σκηνικό βέβαια άλλαξε με την κάθοδο των σλάβων στην Βαλκανική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξελληνισθησαν;Ελληνες παναρχαιοι ησαν με τις απανταχου ποικιλες διαλεκτους.Μηπως και εχουν βρεθει αρχαιολογηκα ευρηματα γραφης μη Ελληνικα;Σαφως οχι.Δυστυχως καθε ειδηση εμπεριεχει σχεδον παντα μισελληνικο δηλητηριο αφανες η μη και σκοπιμη πλαστογραφια η συκοφαντια κατα της πραγματικης Ιστοριας και του Πολιτισμου.Γιαυτο πρεπει παντα με κριση και προσοχη να διαβαζουμε και οχι να καταπινουμε οτι εντεχνως μας σερβιρεται, για να μην αναπαραγουμε την γκριζα κρυφη προπαγανδα των εξουσιαστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "....Ο εξελληνισμός των αρχαίων κατοίκων του νότιου τμήματος της ΠΓΔΜ..". Δηλαδή τό Αργος Ορεστικό αποτελεί νότιο τμήμα τής ΠΓΔΜ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.