20/10/10

Εμφύλιος των «εμίρηδων» πίσω από το νέο μακελειό στην Τσετσενία

ΓΚΡΟΖΝΙ Σε αιματηρή κορύφωση της εσωτερικής σύγκρουσης η οποία, όπως φαίνεται, μαίνεται στις τάξεις των ισλαμιστών αυτονομιστών του Καυκάσου αποδίδεται η χθεσινή αιματηρή επίθεση εναντίον του φιλορωσικού κοινοβουλίου της Τσετσενίας που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρεις δράστες, ενώ άλλοι 17 τραυματίστηκαν.

Η χθεσινή επίθεση πιστεύεται ότι οργανώθηκε από τον Χουσεΐν Γκακάγεφ, επίδοξο «εμίρη του Καυκάσου», εκλεκτό πολέμαρχο μιας μικρής αλλά αποφασισμένης ομάδας τσετσένων αυτονομιστών. Αυτή η ομάδα δεν είναι ικανοποιημένη από τον 46χρονο Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του «εμίρη». Η εξουσία του Ουμάροφ, ο οποίος φημολογείται ότι είναι βαριά τραυματισμένος, αμφισβητείται έντονα τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές Αυγούστου με βίντεο που διοχέτευσε στο Διαδίκτυο ο ίδιος, επικαλούμενος λόγους υγείας, όρισε ως διάδοχό του τον Ασλαμπέκ Βαντάλοφ. Δύο ημέρες αργότερα όμως πήρε την απόφασή του πίσω.

Η τρομοκρατική ομάδα περί τον Γκακάγεφ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών και φιλορωσικών στόχων με στόχο κυρίως επικοινωνιακό: να δείξει στους μουσουλμάνους ποιος έχει το «πάνω χέρι» στον αγώνα ενάντια στη Μόσχα. Σε αυτή την ομάδα αποδίδεται και η επίθεση που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στη γενέτειρα του φιλορώσου προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Η χθεσινή επίθεση κατά του κοινοβουλίου της αυτόνομης Δημοκρατίας της Τσετσενίας συνέπεσε με την επίσκεψη στο Γκρόζνι του υπουργού Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ρασίντ Νουργκαλίγεφ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Καντίροφ.

Ενας «καμικάζι» πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στις πύλες του κοινοβουλίου στην Τσετσενία χάνοντας τη ζωή του ο ίδιος και τραυματίζοντας άλλους. Τουλάχιστον δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είτε αυτοκτόνησαν είτε σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς. Αρχικώς ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα από το γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου Ντουκβάκχα Αμπντουρακχμάνοφ αλλά αργότερα έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διέφυγε από το κτίριο ασφαλώς, ενώ όλοι οι βουλευτές βρήκαν καταφύγιο σε χώρους όπου δεν έφθασαν οι επιτιθέμενοι.

Θέλει να γίνει εμίρης στη θέση του εμίρη
O «εμίρης Μανσούρ» ή Χουσεΐν Γκακάγεφ (δεξιά) έφερε ως την «αυτοανακήρυξή» του ως «εμίρη του Καυκάσου» τον μάλλον φλύαρο τίτλο «αναπληρωτής διοικητής του Ανατολικού Μετώπου των Ενόπλων Δυνάμεων του Εμιράτου του Καυκάσου».

Ο ίδιος μαζί με τρεις ακόμη τσετσένους πολεμάρχους «έσπασαν τον όρκο της σαρία» και ήραν την εμπιστοσύνη τους προς τον διαβόητο «εμίρη του Καυκάσου» Ντόκου Ουμάροφ (αριστερά). Αυτή η ασυνήθιστη κίνηση έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ουμάροφ ότι... μετάνιωσε και παίρνει πίσω την απόφασή του να παραιτηθεί. Από πού παίρνει εντολές ο Γκακάγεφ;

Σύμφωνα με τον φιλορώσο πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, από τον εξόριστο στο Λονδίνο τσετσένο ηγέτη Χουσεΐν Ζακάγεφ.

http://www.tovima.gr

2 σχόλια:

  1. Πως γίνεται να ονομάζεσαι αποφασισμένος αυτονομιστής όταν πληρώνεσαι από
    Άραβες σεΐχηδες, σε εκπαιδεύουν στην Τουρκία και εσύ είσαι από την Συρία ή όπου αλλού στρατολογήθηκες από τις βαχαββιτικές σχολές παραδείγματος χάριν.
    Και το φιλορώσος και άλλοι αντικειμενικοί χαρακτηρισμοί είναι της κατηγορίας γκρίζας προπαγάνδας. Να αναμείνουμε και εμείς να μας οργανώσει κανείς μια «εσωτερική σύγκρουση»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.