16/10/10

Απόσυρση του Κανονισμού

ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μετά και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου που εναρμονίζεται με αυτή του Συμβουλίου, η Κομισιόν δεν έχει άλλη επιλογή: Είτε θα αποσύρει τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο είτε θα τροποποιήσει τη νομική βάση. Αυτή είναι και η θέση της Λευκωσίας, όπως έχει μεταφερθεί στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, ο οποίος βρισκόταν χθες στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού έθεσαν με έντονο τρόπο το θέμα του απευθείας εμπορίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τερματισθεί αυτή η ιστορία που ταλαιπωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία από το 2004 και εντεύθεν.

Δυο γνωματεύσεις θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, υποδεικνύουν πως η νομική βάση που επικαλείται η Κομισιόν δεν είναι η κατάλληλη. Ο Στέφαν Φούλε, παρόλο που επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο έσπευσε, να παραπέμψει τους συνομιλητές του στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2007, όταν η Λευκωσία συναίνεσε να περιληφθεί αναφορά για προώθηση του κανονισμού ως αντάλλαγμα το πάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία.

Ο Στέφαν Φούλε, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, έθεσε ένα ζήτημα που αφορά την Τουρκία: Να ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια, όπως αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να βοηθηθούν όλοι. Με το άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας φλερτάρουν πολλοί (το ζήτησε χθες εκ νέου και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας). Στον κ. Φούλε τέθηκε και το θέμα της Αμμοχώστου, όπως παρουσιάζεται στην πρόταση Χριστόφια. Στη συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε είπε πως η Κομισιόν χαιρετίζει κάθε πρόταση, η οποία θα μας οδηγήσει πιο κοντά σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού «Η μη λύση δεν είναι επιλογή και το υφιστάμενο στάτους-κβο έχει διαρκέσει πάρα πολύ», τόνισε.

Για το απευθείας εμπόριο παρέπεμψε στο Ευρωκοινοβούλιο, που έχει εξουσίες μετα την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ερογλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι του έθεσε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό όπως δοθούν περισσότεροι πόροι προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Έρογλου επέμεινε στην εφαρμογή του εμπορίου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ συμφώνησαν πως είναι δυνατόν να υπάρξει λύση νοουμένου ότι υπάρχει αρκετή πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές.

«Άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματά μας»
Ο ΜΑΡΚΟΣΚυπριανού ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του απευθείας εμπορίου, ανέφερε ότι η μέχρι σήμερα δηλωμένη θέση της Επιτροπής είναι υποστηρικτική προς τον κανονισμό. «Είναι μια πρόταση, την οποία έχουν υποβάλει, αυτή είναι η τρίτη Επιτροπή που χειρίζεται αυτό το θέμα από το 2004. Επί του παρόντος η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η πρόταση είναι η σωστή επιλογή», είπε.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Επιτροπή σημειώνει με πολλή προσοχή τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, τόσο τα νομικά όσο και τα πολιτικά. «Το ζήτημα επί του παρόντος βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανάλογα με τις εξελίξεις εκεί θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Φούλε κατανοεί τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σίγουρα τα καταλαβαίνει. «Τώρα αν τα υιοθετεί είναι κάτι που θα φανεί σε μελλοντικές συζητήσεις», κατέληξε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

5 σχόλια:

  1. ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ για τις επιτυχημένες προσπάθειες των Κυπρίων, αποτέλεσμα σοβαρού σχεδιασμού και μεθοδικής, αθόρυβης δουλειάς.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 9:54 Χίλια Μπράβο στον Ελληνισμό Ελλαδικό και Κυπριακό που σήκωσαν το θέμα.

    Χίλια Μπράβο σε όλους τους Ελληνες της Ελλάδας και της Κύπρου που έδειξαν την δύναμη τους απέναντι σε μεθοδεύσεις όχι μόνο φιλότουρκων Ευρωπαίων.

    Και μέσα σε αυτούς ένα μεγάλο Μπράβο και στον Ινφογνωμων.

    Αξίζει ιδαίτερη αναφορά στην συντακτική ομάδα του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ παραδίδουν μαθήματα ήθους, ευπρέπειας, ευγένειας και πατριωτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kaukasios, δεν σου κάνει εντύπωση ότι για τα θέματα της Ελλάδας πάμε από το κακό στο χειρότερο ενώ στην Κύπρο ακριβώς το αντίθετο; Ο διαχωρισμός μου επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό το σημείο: ότι οι Έλληνες της Κύπρου λειτουργούν με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα ενώ οι Έλληνες της Ελλάδας με τη φράση "ας μη γίνει τίποτα αν δεν το καρπωθεί ο κομματικός δικός μου".

    Μην είσαι a priori αρνητικός, το ίδιο πράγμα λέμε, απλά εγώ βάζω την αντιθετική έμφαση μήπως και ξυπνήσουν μερικοί μερικοί.

    Πώς το είπε ο Πρωθυπουργός; "Κανένας δεν είναι ούτε φίλος, ούτε συγγενής, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον." Τη Δευτέρα θα τηλεφωνήσω σε κάποιους από τους μερικούς-μερικούς για να δω αν το άκουσαν και θα σας ενημερώσω.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2:30 οχι δεν μου προκαλεί εντύπωση.

    Φιλελεύθερος και Σημερινή (Συγκρότημα ΔΙΑΣ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων διαχρονικά).

    Χωρίς να παραγνωρίζω την προσπάθεια πολλών άλλων που συνδράμουν τα μέγιστα στην Εθνική Προσπάθεια.

    Πρόσθεσε σε αυτούς και την φωνη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου του Β.

    Μην κάνεις τόσο απλοικές σκέψεις δές σε παρακαλώ την ιστορία του "απευθείας εμπορίου" και θα δείς πολλούς "Εφιάλτες" τοσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως, υπάρχουν πολλοί και έχω καταντήσει γραφικός να τους μάχομαι.

    Τα παρουσιάζω απλοϊκά γιατί δυστυχώς ακόμα και σε αυτό το επίπεδο πυκνότητας σκέψης υστερούμε σαν Χώρα.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.