5/10/10

Ανησυχία Ευρωβουλευτών για το αίτημα πρόσβασης των ΗΠΑ σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Ευρύτερη πρόσβαση στις βάσεις βιομετρικών και άλλων προσωπικών δεδομένων που διατηρούν οι αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών ζητούν οι ΗΠΑ ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα ύποπτους για τρομοκρατική δράση, αίτημα το οποίο έχουν ήδη ικανοποιήσει χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Ωστόσο, επισημαίνει το Spiegel αρκετοί Ευρωβουλευτές από μεγάλες ομάδες εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το ενδεχόμενο, που φαίνεται όλο και πιο πιθανό να υλοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

Τα δεδομένα που ζητούν οι αμερικανικές Αρχές είναι αποθηκευμένα σε τοπικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων και περιλαμβάνουν δείγματα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και καταλόγους εγκληματιών.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ζητά και δεδομένα οικονομικών συναλλαγών--και μάλιστα και διασυνοριακών συναλλαγών.

Προσφάτως η Αυστρία δέχτηκε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και να παράσχει τα δεδομένα. Το αντάλλαγμα ήταν η κατάργηση της βίζας για τους Αυστριακούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, Ευρωβουλευτές κυρίως από τους Πράσινους και την ομάδα των Φιλελεύθερων κομμάτων εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την «απαράδεκτη», όπως λένε, υπόθεση. Η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να πετύχει στο να φτιάξει «σι-θρου Ευρωπαίους», υπογραμμίζουν. Την ίδια ώρα, βουλευτές και άλλων παρατάξεων ζητούν να τεθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη διακίνηση των δεδομένων.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.