26/10/10

Εξέγερση στη Γαλλία: η μητέρα όλων των μαχών (και οι διαφορές με την Ελλάδα)

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Η σημαντικότερη, κρίσιμη για όλη την Ευρώπη, κοινωνική σύγκρουση εδώ και πολλά χρόνια, διεξάγεται τώρα στη Γαλλία. ‘Oπως με όλα τα μεγάλα κοινωνικά φαινόμενα, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί εκ των προτέρων η εξέλιξή τους, είναι όμως ήδη βέβαιο ότι οποιαδήποτε έκβασή της θα επηρεάσει βαθιά όλη την ευρωπαϊκή κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, παρακολουθούν τώρα με κομμένη την ανάσα τις κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων και νέων το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – υπάλληλοι κατ oυσία των διεθνών τραπεζών.
Η επιτυχία ή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού από τον Σαρκοζί (που προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 χρόνια)έχει πολύ ευρύτερη του επίδικου αντικειμένου σημασία, γιατί θα αποτελέσει πρόκριμα για το πόσο εύκολα θα περάσει και τι εμπόδια θα συναντήσει το σχέδιο των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Που επιδιώκουν να φορτώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες το κόστος της οικονομικής κρίσης και της διατήρησης, σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, κερδών και ελευθερίας του χρηματιστικού κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνο για τη σημερινή κρίση. Αυτό ακριβώς επιχειρούν οι διεθνείς τράπεζες, που κινούν στην πραγματικότητα τα νήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, απαιτώντας την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, τη διαιώνιση της λιτότητας του Βορρά και τη μετατροπή του Νότου σε Τρίτο Κόσμο. Με την Ελλάδα να πρωτοπορεί θλιβερά στην πορεία κοινωνικής και οικονομικής αποσύνθεσης και καταστροφής.
Το κλίμα στη Γαλλία είναι τώρα εκρηκτικό, με τις μαζικές κινητοποιήσεις να προσλαμβάνουν κατά περίπτωση σχεδόν εξεγερσιακό χαρακτήρα. Η όλη ατμόσφαιρα είναι στον αντίποδα όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα. Εδώ επικρατεί, προς το παρόν τουλάχιστο, το “O σώζων εαυτόν σωθήτω», ο κυνισμός κοινωνικών κατηγοριών και ατόμων, που αφήνουν τους άλλους (δημοσίους υπαλλήλους, φορτηγατζήδες, συνταξιούχους, σιδηροδρομικούς) να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, μην αντιλαμβανόμενοι ότι θα την πατήσουν και οι ίδιοι στο τέλος, κατά τον κλασικό τρόπο του Μπρεχτ: δεν θα υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει όταν έρθει η ώρα τους.
Στην Ελλάδα, η ηγεσία των μεγάλων συνδικάτων, όπως της ΓΣΕΕ, μπορούν ακόμα να δρουν ανενόχλητα εναντίον των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Οι νέοι σκέφτονται να φύγουν, όχι να παλέψουν, στην κοινωνία κυριαρχεί η συνεχιζόμενη και ενθαρρυνόμενη από την κυβέρνηση, με τη ρητορεία περί διαφθοράς και απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, μεταξύ πολλών άλλων, αποσύνθεση οποιουδήποτε εθνικού σχεδίου, η καταστροφή της συλλογικής αυτοπεποίθησης των Ελλήνων, προκειμένου να μικρύνουν οι απαιτήσεις τους σε απαιτήσεις ραγιάδων και να δικαιολογηθεί ως αναπόφευκτη η ασκούμενη πολιτική. Για να κρύψει τη γύμνια της, η κυβέρνηση μικραίνει τη χώρα στα πολύ μικρά μέτρα των δικών της ικανοτήτων. Ο ελληνικός λαός αιφνιδιάστηκε από την ταχύτητα της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων του, η κοινωνία εμφανίστηκε απολύτως απροετοίμαστη για το είδος των επιχειρημάτων που της εκτοξεύθηκαν και ηττήθηκε στο μυαλό της, προτού καλά καταλάβει τι συμβαίνει και βγει στους δρόμους.
Οι αντίθετες ακριβώς τάσεις επικρατούν τώρα στη Γαλλία. Τις γαλλικές κινητοποιήσεις χαρακτηρίζουν προπάντων:
- η αλληλεγγύη των γενεών, των μαθητών και των συνταξιούχων, που κατεβαίνουν από κοινού στον δρόμο και δίνουν πάνδημο χαρακτήρα στο κίνημα (το 71% των Γάλλων συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις)
- η μαζική και δυναμική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, με καταλήψεις εκατοντάδων λυκείων, που δείχνει μια γενιά και μια χώρα που πιστεύει και αγωνίζεται για το μέλλον της, μια γενιά νέων που δεν έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματά της
- ένα κίνημα που αναγκάζει τις ηγεσίες των συνδικάτων, αν και θα ήθελαν να είναι πιο μετριοπαθή, να ακολουθούν, αντί να ποδηγετούν τη βάση τους. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεφύγει εν μέρει από τον έλεγχο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και συχνά οι αποφάσεις παίρνονται απευθείας από τη βάση με γενικές συνελεύσεις
- σε αντίθεση με το παρελθόν, ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ περισσότερο ενεργός στις κινητοποιήσεις, με μεγάλη συμμετοχή στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (μεταφορές και ενέργεια). Οι κινητοποιήσεις είναι συγκρίσιμες ή ανώτερες με τις μεγάλες απεργίες του 1995 και, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβησαν τα επίπεδα του 1968.
- Για πρώτη φορά επίσης εδώ και πολλά χρόνια, οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαπνέονται από αυτοπεποίθηση και από την προσδοκία της νίκης τους στην αναμέτρηση.
Κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, οι Γάλλοι σοσιαλιστές παραμένουν με την πλάτη στον τοίχο, υποχρεωμένοι από τα μια να διαβεβαιώνουν το τραπεζικό και πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης, ότι επιθυμούν και αυτοί κάποια μορφή μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, υποχρεωμένοι όμως από την άλλη να ακολουθούν το κίνημα εναντίον της. Μόνο ο οιωνεί αρχηγός της δεξιάς πτέρυγας και υποψήφιος για υποψήφιος Πρόεδρος Ντομινίκ Στρως-Καν είναι υπέρ των σχεδίων του Σαρκοζί.
Φυσικά, η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και κατά συνέπεια είναι και μεγαλύτερη η πεποίθηση του πληθυσμού ότι μπορεί να υπερασπίσει τις κατακτήσεις του, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Στη χώρα μας εξάλλου δεν υπήρξε κανένα είδος κινήματος εθνικής ανόρθωσης τα τελευταία χρόνια της απίστευτης παρακμής. Αντίθετα, από το ευρωδημοψήφισμα του 2005 και έπειτα, η γαλλική κοινωνία έχει πραγματοποιήσει μια συντριπτική, θεωρητική και πρακτική κριτική του “ευρωφιλελευθερισμού” και της παγκοσμιοποίησης, με αποτέλεσμα να μην ενοχοποιείται και να μην παραλύει με το πρώτο επικοινωνιακό μπαράζ εναντίον των κινητοποιήσεων.
Ενδιαφέρουσα είναι και η στρατηγική του Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει από το 67% όταν εξελέγη Πρόεδρος, στο 27% σήμερα. Ο αρχηγός της γαλλικής ριζοσπαστικής και αυταρχικής νεοδεξιάς εγκατέλειψε τις διάφορες δημαγωγικές φιοριτούρες του για να ταχθεί τελικά αποφασιστικά στο πλευρό της Μέρκελ και των τραπεζών. Προκαλεί ο ίδιος, συνειδητά, τη σύγκρουση, ελπίζοντας ίσως να τσακίσει μέσα από μια παρατεταμένη αναμέτρηση το γαλλικό κοινωνικό κίνημα.
Το τελευταίο διακρίνεται μεν για τη μεγάλη μαχητικότητά του, τον βαθύτατα δημοκρατικό χαρακτήρα του, την πολύ σοβαρή κριτική που ασκεί στο σύστημα. Παραμένει όμως ακόμα σε μεγάλο βαθμό αμυντικό και στερείται διεθνών συμμάχων. Ούτε οι Σοσιαλιστές, άμεσα υπεύθυνοι για το κατασκεύασμα του Μάαστριχτ και προσχωρήσαντες εδώ και καιρό στην παγκοσμιοποίηση και τις αρετές της διαρκούς απελευθέρωσης των αγορών, ούτε η ριζοσπαστική αριστερά, δεν διαθέτουν στοιχειώδες εναλλακτικό σχέδιο, ικανό να συσπειρώσει γύρω από την απαίτηση βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως η επαναφορολόγηση και ο επανέλεγχος των ροών του χρηματιστικού κεφαλαίου, ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκών επενδύσεων και προστασίας της Ευρώπης απέναντι στον εξωτερικό ανταγωνισμό, ενός κοινωνικού, φορολογικού και οικονομικού Μάαστριχτ, σε συνδυασμό με την ριζική μεταρρύθμιση των σημερινών κανόνων λειτουργίας του ευρωπαϊκού νομίσματος. Παρά εξάλλου τη μεγάλη ομοιότητα των προβλημάτων των ευρωπαϊκών χωρών, παρά το γεγονός ότι το κεφάλαιο ασκεί άμεσα διεθνή πολιτική, παρά το ότι οι λύσεις μπορούν συχνά να δοθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κοινωνικές αντιδράσεις στη βαρβαρότητα και τον ολοκληρωτισμό που επιβάλει το χρηματιστικό κεφάλαιο, η Διεθνής των Τραπεζών, διακρίνονται για τον αποσπασματικό, εθνικό χαρακτήρα τους.
Η ζήτηση για μια προοδευτική, δημοκρατική διέξοδο από την κρίση είναι σήμερα πολύ έντονη. Παρόλο που ο τύπος αρέσκεται να τονίζει την άνοδο της άκρας δεξιάς, ιδίως σε ορισμένες περιφερειακές χώρες, στις δύο βασικότερες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία και Γαλλία, είναι η δεξιά που τώρα καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις.
Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τις εξελίξεις. ‘Iσως, μέσα από μια σειρά εξεγέρσεων, που δεν θα μείνουν περιορισμένες στη Γαλλία, να προκύψει σταδιακά το περίγραμμα μιας δημοκρατικής απάντησης στην οικονομική κρίση. Αλλοιώς η Ευρώπη, στην πορεία της προς τριτοκοσμοποίηση, είτε θα γίνει μια απολύτως “γερμανική” και “ατλαντική” ολοκληρωτική δομή, είτε, το πιθανότερο, θα αποσυντεθεί και θα διασπασθεί μέσα σε ένα επικίνδυνο χάος.
Επίκαιρα, 21.10.21
Konstantakopoulos.blogspot.com

13 σχόλια:

  1. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα πολίτευμα πελατειακής κομματοκρατίας -οικογενειοκρατίας.
    Συνδικαλιστές -δημοσιογράφοι -ιδιωτες επιχειρηματίες στιρίζουν το πελατειακό σύστημα .
    Οι πολίτες επίσης είναι εθισμένοι στο σύστημα κομματοκρατίας.
    Υγιείς σκεπτόμενοι πολίτες έχουν εκμηδενιστεί ή έχουν γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι.
    Θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ ισχυρό σόκ για να καταρρεύσει όλα αυτό το σύστημα εκ των έσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ή κατάρρευση του συστήματος της ΕΕ I.Φάση,κρίση. II.-Καθίζηση. III.-κρούσης. IV.αποχώρηση Γερμανίας και Γαλλίας από το € είναι και το τέλος της ΕΕ με τη σημερινή της μορφή.

    EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ελληνικος Λαος εχει πεσει σε παγιδα, με ολλα τα κομματα του συστηματος απο ακρα αριστερα μεχρι την κολοτουμπα του Λαος, επιτιδες να μην θελουν να συσπηρωσουν τους Ελληνες.

    Ο Ελληνας βεβαια βαθεια ξερει και ειχε αγανακτησει με τον δημοσιο τομεα, με την κατασπαταληση χρηματος και αλαζονιας των "Προνομιουχων Κομματοσκυλων" που απολαμβαναν τον καφε τους και τα επιδοματα ενω οι αλλοι Ελληνες βιωναν στο πετσι τους την δυσκολια της καθημερινοτητας. Οπως και εβρισκαν απεναντι τους τον λαβυρινθο του δημοσιου, σε οτι και να ηθελαν να κανουν.. Βιωναν την αδιαφορια και τις μιζες που επρεπε να δωσει απο κλητηρα μεχρι διευθυντη μεχρι στο περαστε μια αλλη φορα γιατι μονημος λειπει ο υπευθηνος...

    Πως να αντιδρασουν τωρα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το σύστημα, οι ελιτ, έχουν εμπεδώσει την εξουσία τους σε όλες τις δυτικές χώρες. Τουτο συνέβει με την προσχωρηση των σοσιαλιστικών κομμάτων και της ηγεσίας των συνδικάτων στις θέσεις καιαπόψεις του νεοφιλευθερισμού. Η κοινωνία έχει μέινει ακέφαλη σε όλη την Ευρωπη. Συνεπως οι αγώνες του δρόμου, πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες, δεν μπορούν να φορτιστούν και να βρουν πολιτική διέξοδο. Γι αυτό,όσο μαχητικοι και αν είναι οι αγώνες, στο τε΄λος ηττώνται. Αρκει στην κάθε κυβέρνηση να κάνει υπομονή, να επιδείξει σκληρή στάση και να περνάει τα νομοσχέδιά της, όπως κάνει ο Παπανδρέου ήο Σαρκοζί. Φυσικά οι κυβερν΄σηεις πέφτουν αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει πλέον το σύστημα διότι όλεςοι εναλλακτικές κυβερνητικές λ΄συεις είναι δικέςτου.
    Όλα αυτά οδηγούν είτε στην πλήρη ήτττα των κοινωνικών δυνάμεων που αντιδρουν και σε κοινωνίες αυταρχικότερες (περιορισμένη δημοκρατία πολιτική, κοινωνική, οικονομική)είτε σε ακέφαλες εξεγέρσεις (ακέφαλες τουλάχιστον στην αρχή)με προδιαγεγραμένο τέλος. Δεν είναι απαισιοδοξια, είναι διαπίστωση της Ιστορίας, πως ξεκινούν και προχωρούν τα κοινωνικά κινήματα. Η διαφθορά των κρατούντων θα πάρει διαστάσεις πρωτοφανείς όπως και η καμαρίλα και τα "πραξικόπήματα του παλατιού" (εδώ τα λέμε συντροφικά μαχαιρώματα). Πολλά εξαρτώνται από το πόσο γρηγορα θα καταλάβουν οι δυσαρεστημένοι ότι οι παλιές μέθοδοι αντίδρασης (απεργίες κλπ)είναι πλέον ατελέσφορες. Και τι θα κάνουν μετα, αφού το καταλάβουν. Φθείρονται και οι εκλογές ως λύση, τις φθειρει το σύστημα διότι ακριβώς ελεγχει τις λυσεις. Το σύστημα κινδυνεύει κυρίως από λάθη δικάτου πχ ένας πόλεμος που μπορέι να απελευθερωσει δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το σύστημα, οι ελιτ, έχουν εμπεδώσει την εξουσία τους σε όλες τις δυτικές χώρες. Τουτο συνέβει με την προσχωρηση των σοσιαλιστικών κομμάτων και της ηγεσίας των συνδικάτων στις θέσεις καιαπόψεις του νεοφιλευθερισμού. Η κοινωνία έχει μέινει ακέφαλη σε όλη την Ευρωπη. Συνεπως οι αγώνες του δρόμου, πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες, δεν μπορούν να φορτιστούν και να βρουν πολιτική διέξοδο. Γι αυτό,όσο μαχητικοι και αν είναι οι αγώνες, στο τε΄λος ηττώνται. Αρκει στην κάθε κυβέρνηση να κάνει υπομονή, να επιδείξει σκληρή στάση και να περνάει τα νομοσχέδιά της, όπως κάνει ο Παπανδρέου ήο Σαρκοζί. Φυσικά οι κυβερν΄σηεις πέφτουν αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει πλέον το σύστημα διότι όλεςοι εναλλακτικές κυβερνητικές λ΄συεις είναι δικέςτου.
    Όλα αυτά οδηγούν είτε στην πλήρη ήτττα των κοινωνικών δυνάμεων που αντιδρουν και σε κοινωνίες αυταρχικότερες (περιορισμένη δημοκρατία πολιτική, κοινωνική, οικονομική)είτε σε ακέφαλες εξεγέρσεις (ακέφαλες τουλάχιστον στην αρχή)με προδιαγεγραμένο τέλος. Δεν είναι απαισιοδοξια, είναι διαπίστωση της Ιστορίας, πως ξεκινούν και προχωρούν τα κοινωνικά κινήματα. Η διαφθορά των κρατούντων θα πάρει διαστάσεις πρωτοφανείς όπως και η καμαρίλα και τα "πραξικόπήματα του παλατιού" (εδώ τα λέμε συντροφικά μαχαιρώματα). Πολλά εξαρτώνται από το πόσο γρηγορα θα καταλάβουν οι δυσαρεστημένοι ότι οι παλιές μέθοδοι αντίδρασης (απεργίες κλπ)είναι πλέον ατελέσφορες. Και τι θα κάνουν μετα, αφού το καταλάβουν. Φθείρονται και οι εκλογές ως λύση, τις φθειρει το σύστημα διότι ακριβώς ελεγχει τις λυσεις. Το σύστημα κινδυνεύει κυρίως από λάθη δικάτου πχ ένας πόλεμος που μπορέι να απελευθερωσει δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:
    26 Οκτωβρίου 2010 6:29 μ.μ.

    Συμφωνώ, και υπογραμμίζω αυτό!

    "Tο σύστημα κινδυνεύει κυρίως από λάθη δικάτου πχ ένας πόλεμος που μπορέι να απελευθερωσει δυνάμεις."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο/Η ΑΠΕΛΛΗΣ είπε...

    ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:
    26 Οκτωβρίου 2010 6:29 μ.μ.

    Συμφωνώ, και υπογραμμίζω αυτό!

    "Tο σύστημα κινδυνεύει κυρίως από λάθη δικάτου πχ ένας πόλεμος που μπορέι να απελευθερωσει δυνάμεις." Φυσικά οι κυβερν΄σηεις πέφτουν αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει πλέον το σύστημα διότι όλεςοι εναλλακτικές κυβερνητικές λ΄συεις είναι δικέςτου. Και επαυξανω ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Σαρκοζι οπως και ο Μπερλουσκονι αντιμετωπιζουν στην πραξη τη λαθρομεταναστευση και τα ανθρωποειδη που παρασιτουν στις κοινωνιες τους(στους γυφτους αναφερομαι μην κρυβομαστε).
    Εξ'ου κι ο πολεμος που αντιμετωπιζουν και θα αντιμετωπιζουν απο τα νεοταξικα καθαρματα.
    Οσο δικιο κι αν εχουν λοιπον οι Γαλλοι και Ιταλοι πολιτες που αντιδρουν (που δεν ειναι προβατινες σαν τους δικους μας), δε θα μπορουσαν ισως να εχουν τα ιδια αποτελεσματα χωρις κρυφη υποστηριξη απο αλλοτρια κεντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΕΛΕΙΨΗ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΚΕΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ "ΧΤΥΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΒΡΟΝΤΟ".
    ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.
    ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΦΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΒΟΛΟΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
    ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ, ΑΛΛΑ ΒΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ.
    Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΜΩΣ ΗΔΗ ΚΟΙΛΟΠΟΝΑΕΙ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ.
    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΟΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
    ΑΝΑΛΥΣΤΕ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΧΩΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
    ΙΣΩΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ με τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΥ και των άλλων. Το "σύστημα" όπως είπαν, δεν το ενδιαφέρει αν πέσει μια κυβέρνηση ή έρθει η άλλη, γιατί όλες είναι δικές του. Προς το παρόν φτάνει τους λαούς στα όριά τους, παίζει με τα όριά τους, καταγράφει τρόπους αντιδράσεων ακόμα και τους πλέον ακραίους (για να ξέρει πού βαδίζει..) και..κανονίζει.
    Μόνο όταν το ίδιο αυτό "σύστημα" αρχίσει να καταρρέει-ας μην ξεχνάμε ότι για όλα υπάρχει η αντίστροφη μέτρηση-θα απελευθερωθούν νέες δυνάμεις που θα χαράξουν νέα εποχή. Για την ώρα παρακολουθούμε μόνο το τέλος μιας εποχής με τα γνωστά χαρακτηριστικά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Elina
    Sosta ta leei o Typoukeitos kai etsi einai ontos kai to megalo lathos mas einai oti exoume pesei se moirolatreia kai pisteuoume oti afto einai monodromos.

    Ean to blepoume etsi tote exoume xasei to paixnidi, afou pisteboume oti opoion kai an psifisoume, den prokeitai na allaksei tin katastasi, giati anoikei sto yparxon systima..

    Mipos kanoume lathos ???
    Eimai bebaios oti sigoura exoume prosopikotites, pou tha allazan tin katastasi, an tous ypostirizame mazika kai me systima kai oxi memonomena, alla den mas afinei i arrostimenoi kaxypopsia, pou exoume gia tous pantes.

    Einai kairos na allaksoume pleon nootropaia, an theloume bgoume apo ton monodromo, pou mas exoun ballei.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Elina
    Sosta ta leei o Typoukeitos kai etsi einai ontos kai to megalo lathos mas einai oti exoume pesei se moirolatreia kai pisteuoume oti afto einai monodromos.

    Ean to blepoume etsi tote exoume xasei to paixnidi, afou pisteboume oti opoion kai an psifisoume, den prokeitai na allaksei tin katastasi, giati anoikei sto yparxon systima..

    Mipos kanoume lathos ???
    Eimai bebaios oti sigoura exoume prosopikotites, pou tha allazan tin katastasi, an tous ypostirizame mazika kai me systima kai oxi memonomena, alla den mas afinei i arrostimenoi kaxypopsia, pou exoume gia tous pantes.

    Einai kairos na allaksoume pleon nootropaia, an theloume bgoume apo ton monodromo, pou mas exoun ballei.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα σχολια τα βρισκω εν γενει ευστοχα,αλλα θα κανω μια επισημανση,oτι ο Λαος της Γαλλιας ειναι κατα παρασαγγες σοβαρωτερος-πολιτικα-του δικου μας.Επισης ειναι πολυ μαχητικωτερος του Γερμανικου σε θεματα κοινωνικοπολιτικα που θεωρει οτι του στερουν κεκτημενα.Αυτο ναι μεν δεν ειναι εγγυηση επιτυχιας του αγωνα του,εαν ομως δεν μπορεσουν οι Γαλλοι,δεν ξερω ποιος αλλος θα μπορουσε να αντιστρεψει την χιονοστιβαδα της κοινωνικης απο δομησεως στις χωρες της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.