21/10/10

Ευάγγελος Κωφός στα Σκόπια: Διαπραγματευόμαστε το όνομα, η ταυτότητα είναι προσωπικό θέμα




Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά το ζήτημα της ονομασίας. Η λύση η οποία θα δοθεί στο όνομα θα είναι τελική και για γενική χρήση, είπε ο Ευάγγελος Κωφός ο οποίος είναι ένας από τους δημιουργούς της ελληνικής στρατηγικής για το όνομα της πΓΔΜ, γράφει η σκοπιανή ‘Πρωϊνή’.

Ο Κωφός επισκέπτεται τα Σκόπια σε μια δεύτερη προσπάθειά του να εξηγήσει την ουσία της διαφοράς των δύο χωρών, όπως την βλέπει η Αθήνα.


Ο Έλληνας ιδεολόγος, μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ισχυρίστηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορούν με απόφασή τους να επιβάλλουν μια ταυτότητα στους πολίτες, αλλά αυτή είναι μια προσωπική επιλογή του καθενός. Επέμενε στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός όρος ώστε να ξεχωρίζουν οι «Μακεδόνες» των Σκοπίων από τους Μακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας και αυτή η διαφορά να είναι εμφανής παγκοσμίως.

«Το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ προσωπικό, αφορά αυτό καθ’ αυτό τους πολίτες. Ο καθένας έχει τη δική του ταυτότητα. Τα δύο κράτη δεν μπορούν να την επιβάλλουν.

»Το πρόβλημα των δύο χωρών, είναι το ζήτημα του ονόματος. Ένα όνομα που θα είναι κοινό για όλους και για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο Κωφός.

Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη, χθες, στο Πανεπιστήμιο της FON, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε ερώτηση φοιτητών:

«Εγώ είμαι Μακεδόνας, εσείς πως μπορείτε να με προσδιορίσετε;»

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να γίνουν διαπραγματεύσεις εφ’ όσον υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο Κωφός υπεραμύνθηκε της ελληνικής θέσης:

«Όλοι έχουμε μια κόκκινη γραμμή. Η Ελλάδα έχει οπισθοχωρήσει πάρα πολύ, μέχρι που έφτασε σε ένα σημείο όπου υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δεν υπάρχει, δηλαδή, άλλο περιθώριο οπισθοχώρησης. Ξεκινήσαμε λέγοντας ‘όχι στα βόρεια σύνορά μας μια ‘Μακεδονία’ με ‘Μακεδόνες’ και φθάνουμε στο σημείο σήμερα να ζητάμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σίγουρα κάποιοι στην Ελλάδα δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή. Η Ελλάδα οπισθοχώρησε πολύ, δεν ζητά την μονοπώληση του ονόματος ‘Μακεδονία’.

Αν αυτό γίνει αποδεκτό και από την πλευρά σας, νομίζω ότι θα ανοίξει ο δρόμος για συμβιβασμό», είπε ο Κωφός.

Οι φοιτητές υπενθύμισαν τον Ευάγγελο Κωφό ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, στη Φλώρινα συγκεκριμένα, που διατείνονται ότι ανήκουν ‘εθνικά’ στους Μακεδόνες και τον ρώτησαν πως θα μπορούσαν αυτοί να ονομαστούν σε περίπτωση μια άλλης ονομασίας;

Το μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ εξέφρασε την άποψη ότι οι διάφορες ομάδες θα μπορούσαν να προσδιοριστούν με διαφορετικούς τρόπους.

Σε ερώτηση ενός φοιτητή «αφού είναι ‘Μακεδόνες’ γιατί δεν προσχωρούν στη ‘Μακεδονία’, ο Κωφός απάντησε ότι αυτή αποτελεί μια μεγάλη ιδέα που θα ολοκληρωθεί όταν η πΓΔΜ, ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η Ούτρινσκι Βέσνικ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

12 σχόλια:

  1. Ο λαός δεν υπαναχώρησε στο όνομα κύριε.Οι διοικούντες το έκαναν και μόνο .Ο λαός δεν είπε συμβιβάζομαι με γεωγραφικό προσδιορισμό οι κυβερνήσεις που το έκαναν χωρίς δημοψήφισμα το αποφάσισαν.
    Αφού χρόνια προετοίμαζαν αυτή τη κατάσταση είτε με την απουσία τους είτε με την απραξία τους είτε με την προδοτική στάση τους.
    Βέβαια είπαμε ΕΛΙΑΜΕΠ....αυτό τα λέει όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο το ατομο ειναι συνταξιουχος δεν παει να ξεκουραστη αρκετα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο λαός δεν υπαναχώρησε στο όνομα κύριε.Οι διοικούντες το έκαναν και μόνο"

    Τότε, αντί να κάθεσαι στον καναπέ σου και να κάνεις κριτική μέσω internet, βάλε υποψηφιότητα, εκλέξου και άλλαξε τα πράγματα. Γι'αυτό έχουμε δημοκρατία.
    Το πολίτευμα μας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και λειτουργεί με αντιπροσωπευτικό τρόπο. Δεν κυβερνάμε με δημοψηφίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ προσωπικό, αφορά αυτό καθ’ αυτό τους πολίτες»
    Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα? Δηλαδή μπορώ να σηκωθώ αύριο το πρωί και να δηλώσω Αμερικανός Πολίτης! Μεθαύριο μπορώ να αλλάξω γνώμη και να δηλώσω Γάλλος πολίτης!
    Τελικά άλλαξα γνώμη και σας δηλώνω ότι εμείς θα θυμόμαστε πάντα κάτι τσογλάνια σαν και σένα που ξεπουλάνε την ιστορία και τον πολιτισμό μας επειδή έτσι τους διέταξε ο χρηματοδότης τους. Αυτό που δεν μπορείτε να καταλάβετε είναι ότι εκείνος μπορεί να γλιτώσει αλλά εσάς κάπου, κάποτε θα σας συναντήσουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Μακεδόνας ήσσον Έλληνας είναι τόσο σωστό όσο όμως και το γεγονός, ότι οι κρατούντες της Ελλάδας αναγνώριζαν με ποικιλόμορφους τρόπους το γειτονικό κράτος, που δεν μας προξενεί ούτε καν περιέργεια τι ακριβώς σημαίνει στην ουσία το πΓΔΜ. Κανένας έχοντας τα λογικά του δεν θα προσδιορίζεται πρώην Πόντιος π.χ.
    Ο κ. Πρέσβης έχει δίκιο η λύση του προβλήματος είναι μακρόπνοη.
    Θα περιέχει σίγουρα έναν συμβιβασμό στο επίπεδο της ονομασίας του κράτους. Το δεύτερο επίπεδο είναι ο διάλογος και η συνεργασία σε ανθρώπινο επίπεδο. Είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, έχουμε πολλά κοινά στον πολιτισμό ήδη στην περιοχή είναι δραστήριοι πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες. Οι υπερπατριωτικές κορώνες είναι πολύ ψεύτικες. Δεδομένου ότι ασχολούμαι με το θέμα από το 1985 μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήμασταν μετρημένοι στα δάχτυλα που ερευνούσαμε το θέμα – ήμασταν γραφικοί…
    Εμφανίστηκαν οι «μακεδονομάχοι» όταν υπολόγισαν το πολιτικό κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πες τα Χριστίνα.Και θα έπρεπε να είχαμε και μια παρουσίαση του ΕΛΙΑΜΕΠ,γιατί ο κ.Κωφός λέει οτι θέλει,νομίζω. Δλδ στις ΗΠΑ ,αυτοπροσδιορίζεσαι αλλά αν δεν είσαι αμερικάνος,αν δεν το δηλώνεις και δεν το αποδεικνύεις ,μαύρο φίδι σε έφαγε Και ο κ.Κωφός, εχω την εντύπωση οτι αγνοεί βασικά : ο Μακεδονικός αγώνας έγινε μεταξύ Ελλάδος και βουλγαρίας,η ΦΥΡΟΜ κατέχει το 38% της ιστορικής,γεωγραφικής Μακεδονίας και φυλετικά είναι σλάβοι(και Σίπταροι),πλήν των 60 000 περίπου που είναι γεννημένοι έλληνες αλλά επέλεξαν να γίνουν βουλγαρίτσαροι.Πες τα λοιπόν Χριστίνα,γιατί μας θεωρούνε ΖΩΑ.Και να θυμόμαστε οτι αδικία επαναλαμβανομένη και μη τιμωρούμενη δημιουργεί δίκαιο. Από σήμερα οι σκοπιανοί για οπιαδήποτε επαφή με την Ελλάδα πρέπει να εμφανίζονται ως ΦΥΡΟΜ !!! Γιατί δεν το πράττουν οι τζιτζιφιογκοι της Ελληνικής κυβέρνησης ;;;;Γιατί δεν το απαιτούν;;;;; Τι μυστικές συμφωνίες υπάρχουν ;;;; Καλά λέει ο 10:47 ΚΡΕΜΑΛΑ. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ (με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο άνθρωπος είναι παντελώς ΗΛΙΘΙΟΣ! Με τέτοιους και μάλιστα του ΕΛΙΑΜΕΠ περιμένει ο έλληνας να υπερασπιστούν τα δίκαιά μας? Ένας πουλημένος νεο-ταξίτης είναι ο λεγάμενος για μια καλή καρέκλα! Οι φοιτητές κανονικά έπρεπε να τον είχαν κάνει κόσκινο. ΟΥΣΤ απεδώ γομ@ρι ελιαμεπινό! Άϊντε και συγχίστηκα πρωΐ - πρωΐ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ισως φανώ γραφική ΑΛ ο καλύτερος εχθρός είναι ο αποθανών..
    Δεν το ξεκινήσαμε εμείς αλλά νομίζω ότι για να μπορούμε έστω και τώρα να τιμάμε το όνομα που έχουμε καλό θα είναι να το τελειώσουμε.
    Αν και εφόσον ανοιχτεί η πρόσκληση-πρόκληση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "η ελληνική στρατηγική",είπατε ;;;

    ναι,η στρατηγική της καταστροφής του Ελληνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε στου Κωφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα μιλάμε!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τότε, αντί να κάθεσαι στον καναπέ σου και να κάνεις κριτική μέσω internet, βάλε υποψηφιότητα, εκλέξου και άλλαξε τα πράγματα. Γι'αυτό έχουμε δημοκρατία.
    Το πολίτευμα μας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και λειτουργεί με αντιπροσωπευτικό τρόπο. Δεν κυβερνάμε με δημοψηφίσματα

    Αγαπητέ ανώνυμε δλδ να υποθέσω πως μια κυβέρνηση σε δημοκρατική χώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει επειδή δημοκρατικά ψηφίστηκε;
    Δλδ κατά την προσωπική σου άποψη αν λέω άν η κυβέρνηση αύριο αποφασίσει ότι το Αιγαίο πρέπει να πουληθεί θα πεις ναι...Τότε απ ότι καταλαβαίνω τα δημοψηφίσματα που γίνονται για σοβαρά θέματα σε άλλα κράτη θα πρέπει να τα θεωρείς το λιγότερο ανούσια και το κόσμο καθώς και τις κυβερνήσεις ηλίθιους.
    Ειλικρινά λυπάμαι που το βλέπεις έτσι αλλά όπως πολύ σωστά είπες έχουμε δημοκρατία που σημαίνει και κατ' επέκταση ελευθερία λόγου και ο καθένας λέει ό,τι πιστεύει.

    Οσο για αν βάλω υποψηφιότητα και να φύγω από το καναπέ της κριτικής , που ξέρεις μπορεί και να έχω βάλει και να μαζεύω ψήφους. Ομως είμαι σίγουρη ότι και σε αυτή τη περίπτωση .αν μίλαγες παλι κριτική θα έκανες. Βλέπεις η κριτική από όποιο σημείο και αν γίνεται, είτε καναπέ είτε καρέκλα, αν είναι με θετική σκέψη έχει αποτέλεσμα και μέσω της διαφωνίας .Σε αντίθεση με την κριτική που γίνεται λόγω αδυναμίας κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.