23/10/10

Η Ελλάδα είναι μια κατηγορία μόνη της





Του Αγγελου Σταγκου


Είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Η Γαλλία συνταράσσεται από καταλήψεις και διαδηλώσεις με αφορμή το συνταξιοδοτικό, στη Βρετανία η κυβέρνηση παίρνει πρωτοφανή και σκληρά μέτρα λιτότητας, στην ακμάζουσα Γερμανία η φράου Μέρκελ τα εφαρμόζει ήδη, στην Ισπανία προωθείται ανάλογος προϋπολογισμός, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία… τα ίδια σχεδόν συμβαίνουν λίγο-πολύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως είναι σαφές ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα εντάσσονται σε μια γενικότερη άποψη περί «εξυγίανσης» των δημοσιονομικών και «εξορθολογισμού» του συνταξιοδοτικού, που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει μια ειδική περίπτωση στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ίσως και στο παγκόσμιο. Γι’ αυτό και λαμβάνονται ακραία μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και την εκλογίκευση της λειτουργίας της οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση ο δρόμος της λιτότητας σε περιόδους κρίσης γιατί εμπεδώνει την ύφεση, εξαιρούν την Ελλάδα. Στις συνταγές που προτείνουν, προσθέτουν «άλλο η Ελλάδα» όταν γίνεται λόγος, γιατί πραγματικά ήταν και είναι «άλλο η Ελλάδα». Η χώρα μας αποτελεί μία κατηγορία μόνη της και δεν εντάσσεται σε κάποιο από τα παραδεκτά και καθιερωμένα οικονομικά - κοινωνικά μοντέλα διαβίωσης και ανάπτυξης.

Επομένως, την Ελλάδα δεν την αφορά η διχογνωμία αν σε περίοδο κρίσης πρέπει να διοχετεύονται λεφτά στην οικονομία, για να αναθερμανθεί, ή αν προτεραιότητα έχει η εξυγίανση των δημοσιονομικών, ώστε να ακολουθήσει η ανάπτυξη. Πρώτον, γιατί εδώ «τρώμε» τα λεφτά, δεν τα επενδύουμε, όπως αποδεικνύουμε περίτρανα εδώ και χρόνια με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και με τα δανεικά που βρίσκαμε μέχρι πρότινος και δεν βρίσκουμε πια. Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να «κόψει» μονέδα, αφού είναι στο ευρώ. Τρίτον, γιατί η παραγωγική της βάση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και εντελώς μη ανταγωνιστική. Τέταρτον, γιατί το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα είχαν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα.

Ολα αυτά φτάνουν και με το παραπάνω για να δικαιολογήσουν γιατί οι επιστήμονες και οι άνθρωποι της αγοράς, όπως βέβαια και οι διάφοροι διεθνείς μηχανισμοί, δεν συγκρίνουν την Ελλάδα με άλλες χώρες. Ομως η πατρίδα μας έχει και πολλές άλλες ιδιαιτερότητες που όλες μαζί έχουμε μάθει να τις ονομάζουμε «ελληνική πραγματικότητα». Ενώ υποτίθεται ότι ανήκουμε στην προηγμένη Δύση, βρισκόμαστε στην Ευρώπη και έχουμε ενταχθεί στην Ευρωζώνη, στον σκληρό πυρήνα δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα «χαρακτηριστικά» μας είναι τελείως διαφορετικά. Για τα αίτια αυτής της διαφορετικότητας μπορούμε να συζητάμε (και συζητάμε) επί μήνες και χρόνια, αλλά η πραγματικότητα είναι μία και μοναδική. Είμαστε «άλλο πράγμα»!

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τουλάχιστον από εκείνες που ανήκαν πάντα στη Δύση, με τόσο παράλυτους δημόσιους μηχανισμούς, από το στενότερο κράτος μέχρι τους φαρδύτερους ΟΤΑ. Δεν υπάρχει επίσης άλλη χώρα με τόσες και τόσο προβληματικές και ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Πουθενά αλλού δεν επικρατεί αυτό το χάος στους μισθούς, τα επιδόματα, τα «μπόνους», τα δώρα, τις συντάξεις, τις υπερωρίες, τα σαββατοκύριακα, τα ρεπό, τα προνόμια, τα κεκτημένα, τους κοινωνικούς πόρους. Σε κανένα άλλο μέρος δεν έχει επιβληθεί τέτοιο ασφυκτικό πλέγμα μικροσυμφερόντων που εμποδίζει την ανάσα και δεν οργιάζει τόσο η φαντασία για να βρεθούν μονοπάτια και μέθοδοι προκειμένου να ξεπεραστούν οι κανόνες και οι νόμοι.

Ακόμη όμως και οι παραπάνω αναφορές δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την «ελληνική πραγματικότητα». Η εκτεταμένη διαφθορά είναι πλέον γνώρισμα της καθημερινότητάς μας και η φοροδιαφυγή εθνικό σπορ. Η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων σε κάθε τομέα και από κάθε τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, επιτρέπει κάθε είδους παραμόρφωση και στρεβλώνει σκέψεις, αποφάσεις και ενέργειες. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αντί της παιδείας ανθεί η παραπαιδεία, αντί της οικονομίας αναπτύχθηκε η παραοικονομία και είναι υπερήφανη που δημιούργησε ένα παραδημόσιο (τα περίφημα και αποτελεσματικά ΚΕΠ) για να καλύψει την ανικανότητα του Δημοσίου να εξυπηρετεί τους πολίτες.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι μπορεί να στενάζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και να αναστενάζουν οι Ελληνες από την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβληθεί από άκρου εις άκρον της ηπείρου μας, αλλά από άλλη βάση ξεκινούν οι μεν και από άλλη οι δε. Ρεαλιστικά και αντικειμενικά, στη δική μας περίπτωση δεν χωρούν άλλες προτάσεις και συνταγές πέραν αυτών του Μνημονίου. Οι στρεβλώσεις είναι τεράστιες και εκτεταμένες, αφού το μοντέλο δεν είναι ούτε καπιταλιστικό ούτε σοσιαλιστικό ούτε κάποιας γνωστής παραλλαγής αυτών των δύο, αλλά γνήσια «ελληνικό».

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα νέα δεδομένα σχετικά με το έλλειμμα του 2009 (εκτιμάται γύρω στο 15,5% του ΑΕΠ) δημιουργούν προϋποθέσεις για νέα μέτρα. Τα αντέχουμε; Δύσκολα. Θα δείξουν κατανόηση οι της τρόικα; Ζητούμενο, αλλά προς το παρόν άγνωστο. Υπάρχει άλλος δρόμος; Κατηγορηματικά όχι! Σε τέτοιο σημείο μάς έχει φέρει η «ελληνική πραγματικότητα»…

11 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ας αφήσουμε οτι το άρθρο-ενα ακόμα- γράφτηκε μονο για να μας πείσει για τα αγαθά του Μνημονίου. Ας αφήσουμε ότι η επιχειρηματολογία του βασίζεται στη λογική του κ. Σαρτζετακη ότι είμαστε "εθνος αναδελφο" ενω ο κ. Σταγκος απορριπτει ασφαλώς αυτή τη λογική όταν αναφερεται στο ε΄θνος αλλά την υιοθετεί για την οικονομία.
    Ας δεχτούμε ότι σε αρκετά από όσα λεει έχει δίκιο πχ για την έκταση της φοροδιαφυγης. Με δεδομένα όλα αυτά λοιπόν καποιος πρέπει να εξηγήσει: Για΄τι η κρίση ξέσπασε όχι στην Ελλάδα,όχι στην Ευρωπη, αλλά στη χώρα όπου η φοροδιαφυγή είναι αδιανόητη, στη χώρα όπου η αγορά είναι πλήρως απελευθερωμένη, όπου δεν υπαρχει αμαρτωλό κράτος,δηλαδή στην Αμερική. Να εξηγήσει επίσης για΄τι επεκταθηκε στην Ευρωπη όπου δεν τρωνε ταλεφτα αλλά τα επενδύουνκαι έχουν παραγωγική βάση(αντιθετα με μας)και γιατί παίρνουν και εκεί τα αντιστοιχα μέτρα.
    Θελω να πω πως η κατά μονας απασχόληση ίσως είναι ευχάριστη αλλά όταν γίνεται άρθρο και εκτίθεται δημοσίως απότελει προσβολή όχι απλως της αιδούς αλλά και της νοημοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα σωστό και εύστοχο άρθρο. Η κρίση ξέσπασε παντού μέσα στην ίδια την Μέκκα του καπιταλισμου τις ΗΠΑ όπου παρά την σωστή οργάνωση του κράτους τα ελλείματα είναι τεράστια . Η ελληνική περίπτωση εξακολουθεί παραταύτα να είναι μοναδική και δεν συγκρίνεται ούτε με αυτή της Ιρλανδίας ή κάποιας άλλης του Νότου, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία κάποιας προϋγμένης ευρωπαϊκής χώρας καθώς η οικονομία βασίζεται σε αντιπαραγωγικά, απαρχιωμένα μοντέλα, σε καταβαραθρωμένες καταχρεωμένες ΔΕΚΟ τις πιό καταχρεωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο, σε τεράστιο σοβιετικού τύπου κρατισμό και δημόσιο τομέα και οι πολίτες δεν στιρίζουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά ένα πολίτευμα που έχει εφευρεθεί στην Ελλάδα, την πελατειακή, οικογενιοκρατική κομματοκρατία.
    Η Ελλάδα δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ φιλελεύθερη καπιταλιστική ούτε καν σοσιαλιστική αλλά σοβιετικού τύπου κρατικοδίαιτη οικονομία με αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μεγαλύτερο της Κούβας.

    Εξέγερση των πολιτών δεν διαφαίνεται παρά την κατάσταση γύψου που έχει μπεί η κοινωνία και η οικονομία όπως στα σοβιετικά καθεστώτα ή όπως στην Ισλανδία καθώς οι πολίτες έχουν εθιστεί και είναι χρόνια δέσμοι σε πελατειακό σύστημα ενώ εξακολουθούν να πιστεύουν σε φαύλους ανίκανους και άχρηστους πολιτικούς τύπου ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αρχή, αν και σε λάθος άτομο (Αλαβάνος-Τσίπρας πρέπει να έχουν 1000 μετανάστες μέσα και έξω από τις βίλες τους για να μπουν στο νόημα), έγινε με τα γιαούρτια και τα αυγά που έπεσαν χθες.

    ΥΓ. Ένας ιερέας που γνώρισα πριν από μερικές ημέρες, ο μόνος αξιόλογος εδώ και πολλά χρόνια, με μάλωσε "όχι πρόβειο με πέτσα σε πήλινο τέκνο μου, από τα φτηνά του εμπορίου".

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετα την αλωση ερχονται τωρα οι "ινστρουκτορες" συμπεριφορας πολιτων για να θεμελιωσουν στον λαο τα ενοχικα συμπλεγματα,μονο που για τον εκμαυλισμο των πολιτων αυτων και την καταληστευση του δημοσιου ευθυνη εχουν ολες οι μεχρι τωρα μεταπολιτευτικες συμμοριες.Ακομα και αν ολοι αυτοι εκλεχθηκαν απο εναν λαο δυστροπο και φαυλο, οπως συχνα αναφερεται σαν επιχειρημα, ειχαν χρεος να τον προστατευσουν και να τον οδηγησουν σε νεες ηθικες αξιες και οχι να αναδειχθουν σε βαθμοφορους της ανηθικοτητας.
    Τα επιχειρηματα περι αναγκαιοτητας του μνημονιου μας τα φερνουν τωρα λες και χθες οσο πλουτιζαν με τα λεφτα του Ελληνικου λαου δεν υπηρχαν.Σ'αυτη την ιδιοτυπη μορφη φασισμου τον αλητισμο μας θελουν τωρα και συνειδησιακα κοινωνους γι'αυτο και εμεις θα αντιμετωπισουμε τις οψιμα αγαθες προθεσεις τους με τις πραγματικες "αρετες" μας που δεν φροντισαν τοσα χρονια να εξυγειανουν, τη δυστροπια και τη φαυλοτητα.

    Perseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΕΡΑΣΙΜΕ,
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΨΟΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΤΟΝ.
    ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑΡΕΕΙ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΣΔ.
    Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙ.
    ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΥΔΟΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΩΤΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
    Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΙΦΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΠΡΟΤΑΣΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΝΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΕΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ;
    ΟΧΙ, ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ.
    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.
    Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙ.
    Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΤΟ Κ.Κ.Ε ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς αξιοτιμο Γιωργο απο Πατρα με τετοιες καταστασεις το συνθημα σοσιαλισμος η βαρβαροτητα μαλλον θα ξαναγινει επικαιρο γιατι η μαρξιστικη αναλυση για την συγκεντρωση κεφαλαοιυ μπορει να επεσε εξω εναν αιωνα αλλα απο τοι φαινεται τωρα δικαιωνεται οπως φαινεται και απο αυτα που βλεπω καθημερινα στο Λονδινο ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙς ΧΡΟΝΩΝ κινδυνεουν καθημερινα π.χ. απο τισ 567.000 θσεις εγρασιας στο δημοσιο που θα περικοπουν εδω "συμπτωματικα" περι τις 400.000 αφορουν γυναικες.Και ολα`αυτα τα αποφασιζει μια κυβερνηση της οποιας τα μισα μελη ειναι εκατομουριουχοι (ενω προελογικα καλοπιαναν τις εργαζομενες γυναικες, αυτες που τωρα θα πεταξουν στον δρομο)! Συμπτωση? δεν το νομιζω!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφερον επισης ειναι να σημειωθει οτι ο υπουργος Μεταφορων ο οποιος μεακινειται με Τζακουαρ και η γυναικα του με Μερσεντες δηλωσε σε εφημεριδα εχθες τοι δεν πειραζει να αυξηθουν οι τιμες στα εισητηρια των τραινων ωστε να γινουν πιο αποτελεσματικα.Αλλα για μενα το αποκορυφωμα ειναι οτι αλλος υπουργος, φανατικος Θατσερικος και πορωμενος Ευρωσκεπεπτικιστης (αυτα τα δυο πανε πακετο) ειχε το απυθμενο θρασσος και αο τους αρχιτεκτονες των πεςρικοπων που ανεφερα παραπανω
    να δηλωσει στους ανεργους οτι υπαρχουν δουλιες (κατα το "υπαρχουν λεφτα" μαλλον) ενω την ιδια στιγμη προωθει τον ιδωτικο τομεα υπερεσιες "φυσικα' με αλμηρο ανταλλαγμα!
    Τελος παντων ετσι και αλλιως απο την στιγμη που οι Βρετανοι στις εκλογες του 2010 επελεξαν ενα 'σαλτο μορταλε" στο 1910 και επελεξαν μια κυβερνηση με νοοτροπια 1980 στην καλυτερη πςριπτωση η στην χειροτερη 1910 ας μην παραπονιουνται για οτι τους τυχει!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
    Α)Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος των περικοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ελληνικά πολιτικά γενόμενα είναι η «λογική» πίσω από αυτές (η οποία είχε σκιαγραφηθεί ήδη από την Απρίλιο σε σειρά άρθρων των TIMES του Λονδίνου): με απλά λόγια , περικοπές ή Δ.Ν.Τ. Η αλλιώς το Δ.Ν.Τ. σε ρόλο «μπαμπούλα» προς δόξα κάποιων αδηφάγων κεφαλαιούχων (στην λαϊκή ορολογία, λαμογιών) βεβαίως βεβαίως! (όπως «συμπτωματικά» ο Murdoch ιδιοκτήτης των TIMES ,Sun κτλ.
    (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Β)Άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος με δυνητικά «κατακλυσμιαίες» επιπτώσεις μακροχρόνια και σε διεθνές επίπεδο είναι η «γεωγραφία» των περικοπών. Για άλλη μια φορά (ακριβώς όπως επί Θάτσερ) μπαίνει στο «στόχαστρο» κατά πρώτο λόγο η Σκοτία (η οποία ήδη βρίσκεται στο «εδώλιο του κατηγορούμενου» για την υποτιθέμενη (υπέρ)κοστολόγηση της ναυπήγησης των δυο νεότευκτων αεροπλανοφόρων του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού, Ark Royal και Prince of Wales) και ακολουθεί η Βόρεια Αγγλία, περιοχές που «συμπτωματικά» αποτελούν τα «προπύργια» των Εργατικών δηλαδή της προηγούμενης κυβέρνησης . Ενώ «εντελώς τυχαία», η Νοτιοανατολική Αγγλία το «προπύργιο» των Τories (Συντηρητικών, του μείζονος κόμματος της παρούσας κυβέρνησης συνασπισμού) μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται κατά αξιοσημείωτο τρόπο από τις περικοπές, ακολουθώντας και σε αυτό το θέμα, ην πάγια πρακτική της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γ) Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην παρούσα Βουλή των Κοινοτήτων η Σκότια δεν εξέλεξε ούτε έναν βουλευτή από το κόμμα των Συντηρητικών ενώ από το κόμμα των Φιλελευθέρων (το άλλο κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού) μόλις έναν. Αντιθέτως η Σκότια ανέδειξε ως πρώτο κόμμα τους Σκωτσέζους εθνικιστές για τους οποίους όλη αυτή η ιστορία με τις περικοπές είναι «βούτυρο στο ψωμί τους» ακολουθούμενους από τους Εργατικούς. Παρεμπιπτόντως λόγω της κατανομής των εδρών υπήρχε ένα βραχύβιο σενάριο για κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών – Φιλελευθέρων – Σκωτσέζων Εθνικιστών. Ο υπογράφων αισθάνεται την ανάγκη να ριψοκινδυνεύσει μια αυστηρά προσωπική πρόβλεψη (και αναλαμβάνει πλήρη υπευθυνότητα για αυτήν) ότι in extremis αυτές οι περικοπές θα μπορούσαν ακόμα και «νεκραναστήσουν» μέχρι και την συζήτηση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος (πάγιος στόχος των Σκωτσέζων Εθνικιστών) με πιο κοντινή ημερομηνία το 2012 η πιο μετά. (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δ) Από την διαφαινόμενη στάση των Συντηρητικών σε αυτού του είδους τα ζητήματα (περικοπές) θα μπορούσε κάποιος να υποπτευθεί ότι ενδόμυχα η πολιτική τους στοχεύση σκοπεύει, (ακολουθώντας μια «παράδοση» η οποία ανάγεται στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την αυτονομία της Ιρλανδίας επί Γλάσδωνος και συνεχίζεται στις μέρες μας με την στάση αυτού του κόμματος στην επονομαζόμενη “Lothian controversy” δηλαδή την παραμονή η όχι των Σκωτσέζων βουλευτών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο) λίγο πολύ στον κατακερματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου με αντάλλαγμα την «αγκίστρωση» αυτού του κόμματος στην εξουσια της ‘καθ’αυτό» Αγγλιας.(Είναι η τρίτη τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση την επαύριον της οποίας ο υπογράφων διαβάζει αναλύσεις από κατά τ’ αλλά σοβαρούς σχολιαστές οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν η Σκότια ήταν ανεξάρτητη οι Συντηρητικοί θα κέρδιζαν τις εκλογές στην Αγγλία, «αβρόχοις ποσίν»
    Μετά τιμής
    Χρήστος Βούλγαρης από Λονδινο ΥΣ συγνωμμη τοσο για το μεγεθος σοσ και για το τουλαχιστον ακατληλο της ωρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.