24/10/10

Ελληνοτουρκική πρωτοβουλία για αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης

THN γκάμα όλων των ελληνοτουρκικών θεμάτων, την υφαλοκρηπίδα και το Κυπριακό συζήτησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Παπανδρέου και P.T. Ερντογάν, στο περιθώριο του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που διεξάγεται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε δύο ώρες και αποφασίστηκε η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας προς την Ε.Ε. για τους λαθρομετανάστες, που περιλαμβάνει τρεις άξονες:

1. Την πρωτοβουλία των δύο χωρών να εγγυηθούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

2. Την προώθηση υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών.

3. Τη φιλελευθεροποίηση των «θεωρήσεων» των Τούρκων πολιτών (πράγμα που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό).

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το ρεύμα της ξενοφοβίας στην Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι αξιολογήθηκε η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το συμβούλιο συνεργασίας στην Αθήνα, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις και επισκέψεις το επόμενο διάστημα στην Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «μας χαροποιεί το κλίμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η κλιματική αλλαγή είναι κοινό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να το προσεγγίσουμε με πιο δίκαιο τρόπο».

Αναφερόμενος σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Θεολογική Σχολή Χάλκης, είπε ότι ελπίζει σύντομα να βρεθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε να επιλυθεί και αυτό το θέμα. Επίσης, ανέφερε ότι συνεχίζεται ομαλά και μέσα στο χρονοδιάγραμμα η μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Πατριαρχείο.

Ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας περιορίστηκε να πει ότι «υπάρχει ένα πολύ θετικό πνεύμα συνεργασίας για επίλυση σειράς θεμάτων». Ακόμη, όταν ερωτήθηκε για το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός το έθεσε μόνος του σε τελευταίες συνεντεύξεις: «περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι συζητήθηκαν περισσότερο θέματα «low politics», ενώ στα υπόλοιπα, χωρίς να σημειωθεί κάποια εξέλιξη, υπήρξαν διερευνητικές επαφές που πιθανόν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα στο μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Παπανδρέου εκτιμά αυτά τα «βήματα» ως «σοβαρά και σταθερά».

Κική Παππά

4 σχόλια:

  1. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης αποφασίστηκε:

    {3. η φιλελευθεροποίηση των «θεωρήσεων» των Τούρκων πολιτών (πράγμα που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό)};;;



    Να υποθέσω πως πλέον οι Ασιάτες κι οι Αφρικανοί θα μπαίνουν στην Ελλάδα-ΕΕ,ως Τούρκοι τουρίστες-κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων;




    Όσο για το
    {2. Την προώθηση υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών. }

    ναι,ξέρουμε όλοι τι κάνει η Τουρκία με τις συμφωνίες που υπογράφει!


    {1. Την πρωτοβουλία των δύο χωρών να εγγυηθούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης}

    ναι,η Τουρκία-δουλέμπορος, ενδιαφέρεται πώς θα συνεχιστεί αυτό το επικερδές εμπόριό της και συνάμα ο "ιερός σκοπός" ισλαμοποίησης της Ευρώπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αὐτὰ κάπου τἄχω ξανακούσει, ἀλλὰ δὲν θυμᾶμαι ποῦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΔΟΤΕΣ... ΛΙΓΟ ΕΊΝΑΙ.... ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΛΈΞΗ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να λέει ο Ερντογάν ότι θέλει δήθεν να σταματήσει η διακίνηση λαθρομεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα έχει πέσει πολύ η τιμή που πληρώνουν τα άτομα αυτά στους Τούρκους διακινητές, αφού έχει γίνει πλεόν εύκολη υπόθεση και πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξήσουν την τιμή !
    Ένας τρόπος είναι να κάνουν τα πράγματα δυσκολότερα.

    Τα ποσά που τσεπώνουν οι Τούρκοι διακινητές -ο στρατός βρίσκεται από πίσω- είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια και δεν θέλουν να τα χάσουν με τίποτα.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.