11/10/10

Ελληνικό Κοινοβούλιο: Πριονίζοντας το κλαδί που κάθονται οι ίδιοι και όλοι εμείς...

Και οι... διάδρομοι έχουν προνόμια
Ο συνεργάτης του «Κ» πέρασε εβδομάδες στο «ναό» της Δημοκρατίας και κατέγραψε πολλά από αυτά που απαξιώνουν το θεσμό και προκαλούν το κοινό αίσθημα.




















ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ / φωτογραφιες ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Πρωτοπήγα στη Βουλή, στις 4 Μαΐου, μία μέρα πριν από την ψήφιση του μνημονίου. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, βουλευτές, υπάλληλοι και αστυνομικοί ανησυχούσαν μήπως οι διαδηλωτές έσπαγαν τον κλοιό και εισέρχονταν στο κτίριο. Την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι πόρτες κλειδαμπαρώθηκαν και οι επίδοξοι εισβολείς απωθήθηκαν με χημικά αέρια. Στη συνέχεια συνεργεία του δήμου ήρθαν και κλάδεψαν τις μουριές στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Διαταγή από τον φρούραρχο, για λόγους ασφαλείας», με ενημέρωσαν όταν ρώτησα. Hδη όμως από τις αρχές του καλοκαιριού, το κλίμα είχε αλλάξει αισθητά και η ηρεμία είχε επανέλθει.

Τα εμπόδια
Απευθύνθηκα αρχικά στο γραφείο Τύπου του προέδρου και στη συνέχεια στον γενικό γραμματέα της Βουλής, Θάνο Παπαϊωάννου. Ζήτησα να μου επιτρέψουν να παρακολουθήσω, συνοδεία φωτογράφου, κάποιες μικρές στιγμές της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας αλλά και να με φέρουν σε επαφή με τους επικεφαλής ορισμένων Διευθύνσεων, προκειμένου να αντλήσω κάποια επιμέρους στοιχεία. Από την αρχή προσπάθησαν να μου ορθώσουν εμπόδια. «Φωτογράφος απαγορεύεται από τον κανονισμό να έρθει μαζί σας, θα σας δώσουμε εμείς φωτογράφο, οι βουλευτές δεν επιθυμούν να φωτογραφίζονται στις προσωπικές τους στιγμές», μου ξεκαθάρισαν. Zήτησα να μου υποδείξουν σε ποιο άρθρο του κανονισμού αναφέρεται η απαγόρευση. «Οχι ο κανονισμός, κάποια άλλη διάταξη το απαγορεύει», τα γύρισαν. Ούτε όμως τη διάταξη μπόρεσαν τελικά να βρουν, με αποτέλεσμα να ξεχάσουν τα περί απαγόρευσης.
Καθυστέρησαν υπερβολικά να μου δώσουν τα στοιχεία που ζήτησα, αφήνοντας μάλιστα κάποια ερωτήματα αναπάντητα, όπως για παράδειγμα πόσοι λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική αποζημίωση.
«Ούτε ξέρω ούτε θέλω να ξέρω», μου είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας. Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφους που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής (με συνολικό προσωπικό περίπου 100 άτομα) καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής πλησιάζει για το 2010 τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ η τηλεθέασή του είναι μόλις 0,3%.
Περίμενα επί δεκαπέντε μέρες να συναντήσω τον διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού, Κώστα Σταματόπουλο (οι υφιστάμενοί του δεν θυμούνταν καλά αν έλειπε στο εξωτερικό για το γάμο της κόρης του ή για την αποφοίτηση του γιου του). Οταν επιτέλους επέστρεψε και τον συνάντησα, μου έδωσε το χέρι του περιχαρής και μου είπε ότι θα έπρεπε να τον συγχαρώ γιατί είχε μόλις βγει σε πρόωρη σύνταξη και κατά συνέπεια θα έπρεπε να απευθυνθώ στον αντικαταστάτη του. Οπως και έκανα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού τελικά και εκείνος με παρέπεμψε πίσω στον γενικό γραμματέα.

Το λούστρο
Το κτίριο που στεγάζει το σημερινό κοινοβούλιο κατασκευάστηκε το 1840 ως ανάκτορο του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα, τον οποίο είχαν επιβάλει ως βασιλιά οι τότε «προστάτιδες δυνάμεις». Παρακολουθώντας κάποια ολιγόλεπτη ξενάγηση μαθητών, που αποτελεί μια καθημερινή «ατραξιόν» και προσθέτει κάποια ζωντάνια στο χώρο, πληροφορήθηκα ότι ο χώρος που φιλοξενεί σήμερα τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ήταν παλαιότερα η αίθουσα χορού και παιγνίων... Λευκό μάρμαρο παντού, ακόμη και στο προαύλιο, όπου σταθμεύουν οι κυβερνητικές λιμουζίνες, ξύλο και δέρμα, χειροποίητα χαλιά και πολλοί πίνακες ζωγραφικής, που αγοράστηκαν σε πλειστηριασμούς τα τελευταία χρόνια, ενόσω βούλιαζε η πραγματική οικονομία της χώρας.

Πίνοντας καφέ...
Η μεγαλύτερη κίνηση μέσα στο κτίριο παρατηρείται στο καφενείο, ιδιαίτερα στην αίθουσα καπνιζόντων, και μπροστά από το ΑΤΜ στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, όπου σχηματίζονται μόνιμα ουρές. Κάποια κινητικότητα υπάρχει στην αρχή και στην Ολομέλεια, για τα μάτια του κόσμου, όπως και στις συνεδριάσεις των αμειβόμενων επιτροπών (246 ευρώ ανά συνεδρίαση). Σύντομα όμως οι αίθουσες αδειάζουν δραματικά, ενώ αλλεπάλληλες βάρδιες στενογράφων συνεχίζουν να εναλλάσσονται στα έδρανα. Αλλά και οι ελάχιστοι που παρίστανται για κάποιο διάστημα κατά κανόνα δεν παρακολουθούν τον ομιλητή και περιορίζονται σε δημόσιες σχέσεις κάνοντας αστειάκια ή συνομιλούν μέσω κινητού τηλεφώνου για άλλες υποθέσεις, πίνοντας τον καφέ τους. Παρ' όλες δε τις φαινομενικά αγεφύρωτες απόψεις μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του πολιτικού φάσματος, θα δει κανείς στους διαδρόμους πως όλοι σχεδόν χαριεντίζονται μεταξύ τους. Αλλωστε, τα πολιτικά κόμματα δεν πλήττονται οικονομικά από την κρίση, όπως αποδείχτηκε και μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση κατά 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους, η οποία, από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί θα φτάσει τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Απολαβές και προνόμια
Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιραστούν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών τους ανέρχεται σε 10.000 ευρώ. Το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης φορολογείται αυτοτελώς και μόνο το υπόλοιπο 50% προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήματα. Περίπου 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών. Αλλο ένα κονδύλι 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών. Σημειώνεται ότι για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται μόλις 4 χρόνια, ενώ όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια. Ο πρόσφατος σαρωτικός νόμος για το ασφαλιστικό δεν άγγιξε στο ελάχιστο τους επαγγελματίες της πολιτικής.
Επιπλέον, στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστο χώρο στον δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής.
Οσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι βουλευτές είναι οι μοναδικοί Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στο Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες). Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στους συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο του 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιούχων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές.
Οι βουλευτές δικαιούνται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ), αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Εχουν επίσης τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες. Και βέβαια, κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.

Δεν φτάνουν οι καρέκλες...
Εκτός από τους 1.200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, άλλοι 1.340, που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό, ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής. «Το θέμα δεν είναι αν θα μας περικόψουν τους μισθούς τώρα, αυτό θα το αντέξουμε. Το θέμα είναι, όταν βγω εγώ σε πέντε χρόνια στη σύνταξη, θα υπάρχει τότε κάτι;» είναι το ερώτημα ενός παλαιού υπαλλήλου στον γ.γ., κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης που μου έκανε ο τελευταίος στον πρώτο όροφο. Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης.
Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα εδημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος.
Οι 1.340 θα στοιχίσουν το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο 54 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Συνολικά, το 2010, οι υπάλληλοι της Βουλής (μόνιμοι, μετακλητοί, εξωτερικοί συνεργάτες) θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο 106 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τους δύο επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση, οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 - 150.000 ευρώ ο καθένας). Περιέργως, το ΤΑΥΒ καρπώνεται την εκμίσθωση των κυλικείων, του εστιατορίου και των φιλοξενούμενων υπηρεσιών (Εθνική Τράπεζα κ.λπ.), ενώ έχει και τα δικαιώματα της ανακύκλωσης του χαρτιού.
Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηνιαίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.

Χαμάμ και λάπτοπ
Οταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, καταγγέλλοντας ότι τους έχει παραχωρηθεί προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής και ακόμη ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση λαμβάνουν δωρεάν από τη Βουλή καινούργιο προσωπικό φορητό υπολογιστή. «Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτά τα λιοντάρια δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους δωρίσατε δημόσια περιουσία, χαρίζοντάς τους προσωπικό φρουρούμενο χώρο στάθμευσης, δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους χαρίσατε προσωπικά λάπτοπ, με χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου από τα οικονομικά μέτρα Ελληνα φορολογούμενου», γράφει σε ανοικτή επιστολή προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο ο συνδυασμός «Εργαζόμενοι εν δράσει».
Και, βέβαια, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα) αλλά και να γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ) με εννέα γυμναστές στο ιδιόκτητο πλην του ισογείου κτίριο της οδού Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής.

Ατιμωρησία
Η παραβίαση του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μνημόνιο στήριξης ψηφίστηκε ως νομοσχέδιο, που απαιτεί 151 βουλευτές, και όχι ως διεθνής σύμβαση, που απαιτεί 180. Και ακόμη πιο χαρακτηριστικό πως την επομένη της ψήφισής του ψηφίστηκε τροπολογία-προσθήκη, βάσει της οποίας οι συμβάσεις δανεισμού ισχύουν από τη στιγμή της υπογραφής τους, χωρίς την προϋπόθεση της κύρωσής τους από το Κοινοβούλιο, ενώ το σύνταγμα προβλέπει πως καμία προσθήκη ή τροπολογία δεν εισάγεται για συζήτηση αν δεν σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται. Προβλέπει επίσης ότι, αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κανένα βουλευτή. «Δεν έχουν γίνει υπερβάσεις στις απουσίες», με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο γενικός γραμματέας.
Την ίδια στιγμή δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στο «πόθεν έσχες» και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βουλευτών, ενώ οι μετοχές, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ελεγχθούν διότι είναι ανώνυμες.
Το πλέον προκλητικό είναι ότι τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες εξπρές και οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την ασυλία τους. Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, που είχε προαναγγείλει στον νέο Κανονισμό της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος, έμεινε στον αέρα, αφού τελικά και πάλι «θα ερευνάται» αν το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής συνδέεται με την πολιτική του δραστηριότητα, όπως δηλαδή υποτίθεται ότι γινόταν μέχρι σήμερα...
Ενδεικτικό είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

23 σχόλια:

  1. Ας οψεται το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ ειχε προσπαθησει πολλες φορες να τα αλλαξει και να βαλει μια ταξη, αλλα δεν εμενε αρκετα στην εξουσια για να ολοκληρωνει το εργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ "ΗΛΙΑΙΑ",ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΣΤΩ Η "ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ"
    ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ.
    Η ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΤΩΝ
    ΔΙΚΑΣΤΩΝ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ
    ΨΕΜΑΤΑ ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
    ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ,ΛΑΟΠΛΑΝΟΙ,ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ
    ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ,ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΝ
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

    "ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΗΞΕΡΕΣ[νυφουλα],ΑΛΛΑ
    ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ"παροιμια.
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε,δεν εμεινε και τιποτα,ολα τα κανουν.Δε πανε στο διαολο το συντομοτερο ολοι μαζι να ησυχασουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τους δώ που θα κρυφτούν απο εδώ και πέρα όμως,περιτό να σας πώ εάν και κατά πόσο ''δουλεύουν'' οι αστυνομικοί των βουλευτών,κολητοί τους βλέπεις,και παρόλα αυτά χρειάζοντε και ''χορηγούς''.

    Όταν ξεσπάσει το μεγάλο μπάμ τι θα κάνει ο καθένας απο εμάς; Το έχει σκεφτεί κανένας ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν ήταν ανάγκη να μπει στο κτίριο της Βουλης και μάλιστα μεφωτογράφο για να γράψει όσα έγραψε ο κ. Βαφειάδης. Τα περισσότερα (μισθοί, συτνάξεις κλπ) είναι γνωστά, μπορούσε να τα αντιγράψει, όπως υποθέτω και έκανε.
    Θα είχε ενδιαφέρον να είχε μάθει αν υπάρχουν και πόσοι (πρωην) βουλευτές χωρίς πόρους διότι εγκατέλειψαν τη δουλεια τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν, ποιος θα προσλάβει γιατ΄ρο ή μηχανικό ή δικηγόρο που έκλεισε το γραφειο του για 4ή περισσότερα χρόνια; Θα μου πειτε το έκανε εθελοντικά. Σωστό. Αλλά δενείναι λογος να τιμωρηθεί.
    Ασφαλως και οι βουλευτές έχουν προνόμια, και αυτοκίνητακαι τηλεφωνα και βοηθούς. Αλλά πως δεν θα είχαν; Κατι εντελλονται να κάνουν εκεί από τους ψηφοφορους και όσοη βοηθεια ε΄χουν για να το κάνουν έιναιθετικό. Το ερώτημα είναι αντο κάνουν και αν το κάνουν ευσυνειδητα. Γι αυτό γινονται εκλογές και γι αυτό τουλάχιστον το 1/3 ή το 1/4 δεν επανεκλέγονται κάθε φορά. (Αν κάνουν ρουσφέτια, επιτέλους δεν ζορίζουν τους ψηφοφόρους, έτσι;)
    Ενας μύθος: κανεις δεν πατάει στη Βουλή, στην Ολομέλεια. Ο δημοσιογράφος όφειλε να ξέρει ότι είναι στις επιτροπές. ¨οφειλε να ξέρει επίσης ότι οι βουλευτές υπογρα΄φουν σε βιβλίο για να δηλωσουν παρουσία.
    Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά υπέρ ή κατά. Ενα μονο γενικό: Η Δημοκρατία (όπως κάθε καθεστώς) έχει υπερβολές, καταχρησεις, μειονεκτήματα. Το ευκολο είναι η καταδίκη του,πονάει μάτι, κόβει κεφαλι. Η Δημοκρατία πάντως δεν ταυτίζεται με τον εξισωτισμό,την ισοπεδωση όλων με όλα. Η ανισότητα (σε αντικειμενικά και υποκειμενικά προσοντα)είναι εγγενης στους ανθρωπους (δεν είμαστε όλοι ίδιοι αν και όλοι είμαστε άνθρωποι) και η Δημοκρατία καθήκον έχει να διαχειρίζεται (καλύτερα από άλλα καθεστώτα)τις ανισότητες. ΟΙ αρχαιοι Ελληνες το γνωριζαν. Καιρός είναι να το ξαναμάθουν και οι νεοέλληνες.
    ΥΓ. Δεν υπήρξα βουλευτής, ουτε το επιθυμησα. Δεν υπήρξα υπάλληλος της Βουλής,ούτε δημόσιος υπαλληλος,ουτε βοηθός, ούτε παρατρεχαμενος,ουτε συνεργάτης βουλευτή. Δεν είχα σχεση με κομματικούς μηχανισμούς. Ο υπευθυνος του ιστολογιου μπορει να το βεβαιώσει.
    ΥΓ2 Ο Μαρξ έλεγε ότι η αταξικη κοινωνια θα έδινε στον καθενα συμφωνα με τις ανάγκες του και θα έπαιρνε από τον καθενα συμφωναμε τις ικανότητές του. Είναι η διαχείρηση της ανισότητας στην ιδανική,κατά Μαρξ, κοινωνία. Ουτε ο κομμουνισμός ισοπεδωνει τους παντες συμφωνα με τον εμπνευστή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν ήταν ανάγκη να μπει στο κτίριο της Βουλης και μάλιστα μεφωτογράφο για να γράψει όσα έγραψε ο κ. Βαφειάδης. Τα περισσότερα (μισθοί, συτνάξεις κλπ) είναι γνωστά, μπορούσε να τα αντιγράψει, όπως υποθέτω και έκανε.
    Θα είχε ενδιαφέρον να είχε μάθει αν υπάρχουν και πόσοι (πρωην) βουλευτές χωρίς πόρους διότι εγκατέλειψαν τη δουλεια τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν, ποιος θα προσλάβει γιατ΄ρο ή μηχανικό ή δικηγόρο που έκλεισε το γραφειο του για 4ή περισσότερα χρόνια; Θα μου πειτε το έκανε εθελοντικά. Σωστό. Αλλά δενείναι λογος να τιμωρηθεί.
    Ασφαλως και οι βουλευτές έχουν προνόμια, και αυτοκίνητακαι τηλεφωνα και βοηθούς. Αλλά πως δεν θα είχαν; Κατι εντελλονται να κάνουν εκεί από τους ψηφοφορους και όσοη βοηθεια ε΄χουν για να το κάνουν έιναιθετικό. Το ερώτημα είναι αντο κάνουν και αν το κάνουν ευσυνειδητα. Γι αυτό γινονται εκλογές και γι αυτό τουλάχιστον το 1/3 ή το 1/4 δεν επανεκλέγονται κάθε φορά. (Αν κάνουν ρουσφέτια, επιτέλους δεν ζορίζουν τους ψηφοφόρους, έτσι;)
    Ενας μύθος: κανεις δεν πατάει στη Βουλή, στην Ολομέλεια. Ο δημοσιογράφος όφειλε να ξέρει ότι είναι στις επιτροπές. ¨οφειλε να ξέρει επίσης ότι οι βουλευτές υπογρα΄φουν σε βιβλίο για να δηλωσουν παρουσία.
    Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά υπέρ ή κατά. Ενα μονο γενικό: Η Δημοκρατία (όπως κάθε καθεστώς) έχει υπερβολές, καταχρησεις, μειονεκτήματα. Το ευκολο είναι η καταδίκη του,πονάει μάτι, κόβει κεφαλι. Η Δημοκρατία πάντως δεν ταυτίζεται με τον εξισωτισμό,την ισοπεδωση όλων με όλα. Η ανισότητα (σε αντικειμενικά και υποκειμενικά προσοντα)είναι εγγενης στους ανθρωπους (δεν είμαστε όλοι ίδιοι αν και όλοι είμαστε άνθρωποι) και η Δημοκρατία καθήκον έχει να διαχειρίζεται (καλύτερα από άλλα καθεστώτα)τις ανισότητες. ΟΙ αρχαιοι Ελληνες το γνωριζαν. Καιρός είναι να το ξαναμάθουν και οι νεοέλληνες.
    ΥΓ. Δεν υπήρξα βουλευτής, ουτε το επιθυμησα. Δεν υπήρξα υπάλληλος της Βουλής,ούτε δημόσιος υπαλληλος,ουτε βοηθός, ούτε παρατρεχαμενος,ουτε συνεργάτης βουλευτή. Δεν είχα σχεση με κομματικούς μηχανισμούς. Ο υπευθυνος του ιστολογιου μπορει να το βεβαιώσει.
    ΥΓ2 Ο Μαρξ έλεγε ότι η αταξικη κοινωνια θα έδινε στον καθενα συμφωνα με τις ανάγκες του και θα έπαιρνε από τον καθενα συμφωναμε τις ικανότητές του. Είναι η διαχείρηση της ανισότητας στην ιδανική,κατά Μαρξ, κοινωνία. Ουτε ο κομμουνισμός ισοπεδωνει τους παντες συμφωνα με τον εμπνευστή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το κείμενο θα πρέπει να διαδοθεί και να τοποθετηθεί μόνιμα σε κάθε ιστολόγιο στη πρώτη σελίδα και πάνω πάνω σε ξεχωριστή θέση, να μας θυμίζει συνέχεια κάθε φορά που θα τους ακούμε να μιλάνε, ποιοι είναι στην πραγματικότητα και ποιόν κοροϊδεύουν τελικά.

    Γιατί δυστυχώς ξεχνάμε εύκολα, αλλά και να θυμίζει και στους ίδιους ότι τους έχουμε πάρει χαμπάρι πλέον όλους εκεί μέσα και να προσέχουν.

    Τι λέτε;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. """"Οσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη"""" Να τους χαίρεστε ΖΩΑ!!!ΕΕ!!!ΖΩΩΩΑΑΑΑ .ΒΟΔΙΑ !!!Ε!!!ΒΟΔΙΑ (Β.Λεβέντης)Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_8976.html#ixzz124EJ0N9G

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ετσι πανε να την σκαπουλαρουν http://press-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_4040.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 11 Οκτωβρίου 2010 3:53 μ.μ.

    Τέτοιου είδους σχόλια δείχνουν γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

    Πάρε το χαμπάρι, κομματόσκυλο, κι εσύ και όλοι οι άλλοι ότι «Δεν διαπρέπουν οι απόγονοι του Λεωνίδα αλλά του Εφιάλτη και του Νενέκου», όπως λέει ο σοφός Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος.

    Όλοι είναι για φτύσιμο και κρέμασμα μαζί μ' αυτούς που τους στηρίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με των ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ αλλά επειδή δεν φτάσαμε ως εδώ κατά τύχει ή από των υπερβάλων ζήλο των βουλευτών, για αυτό και η αγανάκτηση, και στο κάτω κάτω δεν θα πρέπει να είναι κίνητρο το οικονομικό για να πολιτευτή κάποιος, γιατί έτσι έχει καταντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    Με συγχωρείς πατριώτη, αν κάνεις σκόπιμα το δικηγόρο του διαβόλου, έχει καλώς, άν αυτά που γράφεις τα πιστεύεις στα σοβαρά, τότε λυπάμαι αλλά αντιλαμβάνεσαι πολύ θεωρητικά, αυτό που συμβαίνει πραγματικά, στην κάλπικη μεταπολιτευτική μας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πατριώτη σημαίνει, πάνω απ'όλα ο ΛΑΟΣ.
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πατριώτη σημαίνει, αρχές και κανόνες, έλεγχος και απονομή δικαιοσύνης.
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πατριώτη σημαίνει ότι, ο ΑΡΧΩΝ είναι υπόδειγμα και μεριμνά για το ΛΑΟ του.
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πατριώτη σημαίνει, πάρα πολλά αυτονόητα πράγματα, που και ένας κουτός αντιλαμβάνεται.
    Μπορείς εσύ να μου υποδείξεις, ένα από αυτά που μας προσφέρει εδώ και κάτι δεκαετίες, η υποτιθέμενη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας που το περνάς στο χαλαρό ''έχει και αδυναμίες''.
    Για μένα προσωπικά, το σημερινό μας πολίτευμα στην πραγματικότητα είναι ΤΥΡΑΝΙΑ και αυτοί που το υπηρέτησαν, όλα αυτά τα χρόνια, θα πρέπει να καταδικαστούν για εσχάτη προδοσία και να δημευθεί η περιουσία που απέκτησαν στο χρόνο ενασχόλησης με την πολιτική.
    Ασε λοιπόν τις επικρίσεις κατά μέρος για τον συντάκτη του άρθρου και πές του ένα μπράβο, που προσπαθεί να ξυπνήσει ένα ΛΑΟ παραπλανημένο, φοβισμένο και δεμένο χειροπόδαρα.
    Όσο για τους πολιτικούς να ξέρεις, ούτε το έπαινό μας περιμένουν, ούτε στην κριτική μας υπολογίζουν, γραμμένους μας έχουν, εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Πριονίζοντας το κλαδί που κάθονται οι ίδιοι.."

    Μη φοβαστε και η φανελα του προδοτη δεν ματωνει ποτε!

    Perseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μια κούπα λεμονόζουμο και η πίεση δεν λέει να πέσει , η οργή των ανέργων να τους ΨΟΦΗΣΕΙ.
    είμαι σχετικά νέος και δεν πρόλαβα την κυβέρνηση των επαναστατών , [σίγουρα δεν τούς θέλω γιατί από τα βιβλία διδάχτηκα ότι εξαιτίας τους (ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ Η ΒΛΑΚΕΙΑΣ αδιάφορο μου είναι ) χάθηκε η ΚΥΠΡΟΣ ], θα ήθελα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να μας πουν ,αν και τότε ήταν τόσο προκλητικοί οι ασκούντες την διακυβέρνηση της πατρίδας .
    Προσπαθούν να μας πείσουν οτι για την περαιτέρω ύπαρξη της πατρίδας μας πρέπει όλοι να κάνουμε μεγάλες οικονομικές θυσίες , πρέπει σε όλους τους κρατικούς φορείς να υπάρξει ορθολογικότερη διαχήρησει του ανθρώπινου δυναμικού .
    Γιατί δεν μειώνουν των αριθμό των βουλευτών κατα εκατό , και του εξυπηρετικού προς αυτούς προσωπικό αντίστοιχα .
    Θα προκληθεί έλλειψη δημοκρατίας αν αντί για 300 έχουμε 200 βουλευτές? φυσικά ανάλογα θα μειωθεί και το υπηρετικό προσωπικό και θα υπάρξει και σοβαρή οικονομία κλίμακας .
    Είναι το ελάχιστο από το οποίο έπρεπε να ξεκινήσουν για να κρατήσουν τους Έλληνες ενωμένους . Από την στιγμή που δεν είναι ικανοί να κυβερνήσουν [διοικήσουν] την πατρίδα ας την απαλάξουν από το οικονομικό βάρος της μισθοδοσίας τους.
    Ο κύριος Πανάρετος αποκάλεσεσε έναν εκπαιδευτικό κλάδο τεμπέληδες μπροστά στην ολομέλεια της βουλής [σωστά καταλάβατε χωρίς ίχνος σοβαρής αντίδρασης από τα υπόλοιπα 'κοπρομούμουλα' ) , η κυρία Χριστοφιλοπούλου επέλεξε την ημέρα μνήμης των αδελφών μαρτύρων προσφύγων του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού, για να εξαναγκάσει τους απογόνους των σφαγιασθέντων να συλλογισθούν με κριτική σκέψη για τον ΓΕΝΟΚΤΌΝΟ των προγόνων τους κεμάλ ατατουρκ.
    Για την κυρία γραμματέα και τις μπίζνες της σχετικά με την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων ενημερωθήκαμε ικανοποιητικά μέσα απο αυτό το ιστιολόγιο .
    όλοι αυτοί οι ξεδιάντρωποι χαράσουν στρατηγική για την παιδεία των παιδιών μας , και τους ακριβοπληρώνουμε , μαζί με τους παρατρεχάμενους τους .
    ο καφετζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 11:17 μ.μ.
    Είπαμε, δεν λέμε τη λέξη πατριώτης γιατί φέρνει γέλιο και όρεξη για κοροϊδία σε κάποιους υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς κρίσιμης υπηρεσίας!

    @ ο καφετζής
    "Γιατί δεν μειώνουν των αριθμό των βουλευτών κατα εκατό , και του εξυπηρετικού προς αυτούς προσωπικό αντίστοιχα."
    Ξέρεις πόσες σπονσοράρες θα πρέπει να βολευτούν για να μη μιλήσουν; Ξέρεις τί θα γίνει εάν μιλήσουν; Μη τους ανάβεις φωτιές!

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν επεκρινα ανώνυμε 11/ΟΚΤ. 11.17, τον κ.Βαφειαδη παράμόνο για βιασύνες και παραλείψεις, ίσως για κάποια μονομέρεια. Ειπε επίσης οτι ΚΑΙ το δημοκρατικό καθεστώς έχει (συχνά) υπερβολες, καταχρήσεις κλπ. Δεν το πρόσεξες. Προσθέτω ότι όσα λες περί Δημοκρατίας αναφέρονται σε κάποιο ιδανικό καθεστώς, όπως η (ανεφάρμοστη)Πολιτεια του Πλάτωνα. Στην πραγματική ζωη πχ ο Περικλής μπήκε φυλακή, σύρθηκε στο δικαστηριο για την Ασπασία, ο Αριστείδης εξορίστηκε (για΄τι ήταν δίκαιος), οι στρατηγοί εκτελέστηκαν με πρόσχημα ότι δεν μάζεψαν τους νεκρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤE
    Και ο Παπαδόπουλος πέθανε στη φυλακή, μήπως σου λέει τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ

    Είσαι θεωρητικός και εκτός πραγματικότητος για άλλη μία φορά. Ή δεν ξέρεις τι ακριβώς γίνεται στο μπουρδέλο της βουλής, ή είσαι υπερβολικά αφελής.

    Κατ' αρχάς ο κοινοβουλευτισμός (τώρα με αναγκάζεις να επαναλάβω χιλιοειπωμένα και αναλυμένα πράγματα) δεν έχει σχέση με την δημοκρατία, διότι είναι πολίτευμα ολιγαρχικό (ειδικά στην Ελλάδα), με έντονο το στοιχείο της οικογενειοκρατίας και ευνοιοκρατίας.

    Τα όσα σου γράφει ο 11:17 μ.μ. είναι τα αυτονόητα που υπάρχουν σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Όχι και να στηρίζουμε την σαπίλα! Έλεος, ρε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. >και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών<

    Όταν πεθάνει ένας "κοινός θνητός" συνταξιούχος, την μειωμένη του σύνταξη παίρνει η χήρα. Θανούσης κι αυτής, η σύνταξη πηγαίνει στην άγαμη θυγατέρα, εφ' όσον είναι ανήλικη, η έχει αναπηρία 67%. Διαφορετικά σταματά. Αυτό δεν ισχύει για τις βουλευτικές συντάξεις.

    ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ, θα έπρεπε ειλικρινά να ντρέπεσαι που πας να δικαιολογήσεις τέτοια και πολλά άλλα ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΑ προνόμια 300 ΑΘΛΙΩΝ, οι οποίοι έχουν κάνει το λειτούργημα της πολιτικής το επικερδέστερο επάγγελμα και κληρονομικό εν πολλοίς. Αυτή η αθλιότητα των προνομίων δεν υπάρχει σε κανένα πολιτισμένο κράτος, ούτε φυσικά και οι αμοιβές και τα έξτρα.

    Στην Ελλάδα, που τώρα περνά τέτοια οικονομική κρίση εξ αιτίας αυτών των υποκειμένων και τα οποία υποκείμενα ούτε στο ελάχιστο δέχτηκαν να μειώσουν τις απολαβές των (τις αύξησαν μάλιστα δια των επιτροπών!), είναι εξοργιστικό να βρίσκονται υποστηρικτές σαν και του λόγου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ανωνυμε 12 Οκτ 12.03 δεν ξέρω ποια είναι η "αλλη φορά" που με πιανεις "θεωρητικό και εκτός παραγματικότητας", ας μείνουμεόμως στη συγκεκριμένη με αναφορά στον 11.17. Λέει ο εν΄λόγω: Δημοκρατία σημαίνει ο ΛΑΟΣ(ελπίζω όχι το κομμα). Ποιος ακριβώς λαός; Αυτος που καταψήφισε τον Βενιζελο το 20 ή αυτός που καταψήφισε στην Κυπρο τον Παπαδόπουλο; Μηπως ο (αμερικανικος) λαός που συντάχθηκε με τον Μπους καιτον αποδοκίμασε μόνο όταν είδε ότι χανει τον πολεμο-και όχι επειδή τον ξεκίνησε;
    Ο 11.17 λέει ότι ο Αρχων στη Δημοκρατία είναι υπόδειγμα. Όπως ο Ζισκαρ Ντ Εσταιν που δεχονταν διαμάντια από το (κατηγορηθέντα για κανιβαλισμό) αφρικανό ηγετη-ξεχνάω το όνομά του. ¨οπως ο Μπους που μιλούσε με το Θεό; Όπως η Μέρκελκαι ο Σαρκοζί που -κατά δήλωσε Γιουνκερ-αφηναν την Ελλάδα να βουλιάζει για να πουλάνε τα όπλα τους;
    Αν είσαι εναντιον του Κοινοβουλευτισμού, δικαίωμά σου. Αλλά η εξίσωση Βουλη=τυραννια ή ολιγαρχία είναι δική σου εφευρεση, προσωπική.
    Ποιο κράτος είναι ευνομούμενο να το συζητησουμε. Μηπως η Γαλλία που διωχνει τους τσιγγάνους ή το Βατικανό και τα άλλα κράτη της ΕΕ που ενώμισουν τους τσιγγάνους για λόγους πολιτικούς παριστάνουν οτι τους υποστηρίζουν-θελουν απλως να χτυπήσουν τον Σαρκοζι. Μηπως είναι η Αγγλια ευνομουμενη με μια κάμερα παρακολουθησης για καθε 10 πολίτες; Η μηπως επειδή η λαιδη δεν θυμάμαι το όνομα της (της βασιλικής οικογένειας)ομολόγησε ότι μεσολαβούσε επί χρήμασι για να κλεινονται δουλειες (ρουσφετολογικά)και φυσικά δεν βρίσκεται στη φυλακη. Ας σταμτήσουμε για λιγο έστω τις...βλακείες και ας σοβαρευτούμε. Αρκετά με το αυτομαστίγωμα. Ισχυει για όλους οσοι δεν είναι βαλτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ανωνυμε 12 Οκτ 12.03 δεν ξέρω ποια είναι η "αλλη φορά" που με πιανεις "θεωρητικό και εκτός παραγματικότητας", ας μείνουμεόμως στη συγκεκριμένη με αναφορά στον 11.17. Λέει ο εν΄λόγω: Δημοκρατία σημαίνει ο ΛΑΟΣ(ελπίζω όχι το κομμα). Ποιος ακριβώς λαός; Αυτος που καταψήφισε τον Βενιζελο το 20 ή αυτός που καταψήφισε στην Κυπρο τον Παπαδόπουλο; Μηπως ο (αμερικανικος) λαός που συντάχθηκε με τον Μπους καιτον αποδοκίμασε μόνο όταν είδε ότι χανει τον πολεμο-και όχι επειδή τον ξεκίνησε;
    Ο 11.17 λέει ότι ο Αρχων στη Δημοκρατία είναι υπόδειγμα. Όπως ο Ζισκαρ Ντ Εσταιν που δεχονταν διαμάντια από το (κατηγορηθέντα για κανιβαλισμό) αφρικανό ηγετη-ξεχνάω το όνομά του. ¨οπως ο Μπους που μιλούσε με το Θεό; Όπως η Μέρκελκαι ο Σαρκοζί που -κατά δήλωσε Γιουνκερ-αφηναν την Ελλάδα να βουλιάζει για να πουλάνε τα όπλα τους;
    Αν είσαι εναντιον του Κοινοβουλευτισμού, δικαίωμά σου. Αλλά η εξίσωση Βουλη=τυραννια ή ολιγαρχία είναι δική σου εφευρεση, προσωπική.
    Ποιο κράτος είναι ευνομούμενο να το συζητησουμε. Μηπως η Γαλλία που διωχνει τους τσιγγάνους ή το Βατικανό και τα άλλα κράτη της ΕΕ που ενώμισουν τους τσιγγάνους για λόγους πολιτικούς παριστάνουν οτι τους υποστηρίζουν-θελουν απλως να χτυπήσουν τον Σαρκοζι. Μηπως είναι η Αγγλια ευνομουμενη με μια κάμερα παρακολουθησης για καθε 10 πολίτες; Η μηπως επειδή η λαιδη δεν θυμάμαι το όνομα της (της βασιλικής οικογένειας)ομολόγησε ότι μεσολαβούσε επί χρήμασι για να κλεινονται δουλειες (ρουσφετολογικά)και φυσικά δεν βρίσκεται στη φυλακη. Ας σταμτήσουμε για λιγο έστω τις...βλακείες και ας σοβαρευτούμε. Αρκετά με το αυτομαστίγωμα. Ισχυει για όλους οσοι δεν είναι βαλτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ΝΔ δεν έμεινε αρκετά για να τα αλλάξει; εδώ γελάμε ή κλαίμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ

    Μην φεύγεις από το θέμα. Για την Βουλή των Ελλήνων έγραψε ο Βαφειάδης και εσύ είπες ότι γράφει υπερβολές. Δεν ξέρω πόσοι πρώην βουλευτές πεινούν (γιατί να πεινούν, δεν τους φτάνει η σύνταξη, την οποία βγάζουν σε 4 χρόνια μέσα;), αλλά τα προνόμια των ελληνοφώνων βουλευτών δεν τα έχουν άλλοι.

    Αν ο Ντ' Εσταίν πήρε από τον ανθρωποφάγο Μποκάσα ελεφαντόδοντο και άλλα δώρα (πράγμα που ποτέ δεν αποδείχτηκε, αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό), ή η λαίδη Φέργκιουσον μισομεθυσμένη ομολογεί ότι κάπου μεσολάβησε για γνωριμίες κλπ., αυτό δεν αλλάζει την ελεεινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και το γεγονός ότι π.χ. η βουλευτική ασυδοσία (δεν είναι ασυλία αυτό) δεν έχει καμμία σχέση με την βουλευτική ασυλία π.χ. των Γερμανών βουλευτών, η οποία τους προστατεύει για την άσκηση του λειτουργήματός των και μόνο.

    Όσο για το τι είναι ο κοινοβουλευτισμός, διάβασε Ζουράρι, Γιανναρά και άλλους και μετά έλα να μου πεις ότι είναι δική μου γνώμη.

    Η Γαλλία, ακριβώς επειδή απελαύνει αυτούς που θεωρεί ανεπιθύμητους, είναι ευνομούμενο κράτος. Εκτός και αν εσύ θεωρείς ευνομούμενο κράτος την Ελλάδα με 30% του πληθυσμού της εισβολείς λαθρομετανάστες, οι οποίοι έχουν μεταβάλει την φυσιογνωμία της χώρας, κοστίζουν δε στον Έλληνα σε χρήμα, ασφάλεια και ποιότητα ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.