16/10/10

Η Τουρκία από την «πίσω πόρτα» στην Ευρώπη

ΔΕΣΜΗ προτάσεων με στόχο να δοθεί στην Τουρκία ειδικό καθεστώς στα ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας και άμυνας από την «πίσω πόρτα» -με παράκαμψη δηλαδή του κυπριακού και του ελληνικού βέτο- προωθεί στο παρασκήνιο ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Οι προτάσεις του Ράσμουσεν (όπως φάνηκε στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών - μελών της Συμμαχίας) τις οποίες παρουσίασε στην τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα και οι οποίες κατέστησαν σαφείς στα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβάνουν σύναψη συμφωνίας ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, χορήγηση ειδικού στάτους για τη γειτονική χώρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας και συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, με αντίστοιχη χορήγηση στην Κύπρο δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, πράγμα που, πάντως, δεν ενδιαφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επί της ουσίας, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, το «πακέτο» Ράσμουσεν το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα δίνει στην Τουρκία λόγο στην ευρωπαϊκή άμυνα, παρακάμπτοντας το κυπριακό βέτο (που έχει επανειλημμένα μπλοκάρει τη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα ειδικό καθεστώς για την Τουρκία στα θέματα άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. μέσω του ΝΑΤΟ, χωρίς να υποχρεώνεται η Αγκυρα να προχωρήσει σε παραχωρήσεις και, πολύ περισσότερο, χωρίς να έχει συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Αυτό επισήμανε στη συζήτηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, λέγοντας ότι ο σωστός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Πάντως, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ έδωσε μια πρόγευση των πιέσεων που θα ασκηθούν στην ελληνική πλευρά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Ήρθε η ώρα τα αμερικανάκια να ακούσουν για την Ελληνο – Ρωσική συμμαχία.

    Καλά τι κάνουν στο Υπ. Εξωτερικών λες και ήμαστε αποκομμένη στην άκρη του κόσμου και δεν έχουμε επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαφνικά θέλω πολύ να δώ Παπαρήγα πρωθυπουργό. Εδώ με φτάσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. " Η Τουρκία από την «πίσω πόρτα» στην Ευρώπη "...

    Ο Ράσμουσεν -ως πισωγλέντης- πάντα την ...πίσω πόρτα διαλέγει !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και με παράκαμψη του ελληνικού βέτο (και του κυπριακού) βεβαίως, βεβαίως.
    Αμελητέα ποσότητα δηλαδή η "ελληνική πλευρά"..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δηλ αν καταργηθει και το βετο μας τι γινεται?τα διαλυσανε ολα.δεν υπαρχει νομοθεσια για εμας.μας παιρνουν απο ολες τις τρυπες δηλ.και μετα λεμε ΄΄ενωση΄΄

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως έχω γράψει κατ’ επανάληψη (και είχα ρωτήσει κατά την διάρκεια διαλέξεως στο Kings’ College University το 2005) γιατί «σώνει και καλά» πρέπει να φορτωθεί η Ε.Ε. (άρα και εμείς) την Τουρκία έπ’ ωφελεία των Η.Π.Α. και να μην αναλάβει την Τουρκία η N.A.F.T.A. (H.Π.Α., Καναδάς και Μεξικό)¨?
    Χρήστος Βούλγαρης από Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.