12/10/10

Προτάσεις για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης με τους καθηγητές Οικονομικών Κώστα Αζαριάδη και Γιάννη Ιωαννίδη, στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην «Καθημερινή», επεσήμαιναν ότι η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, προτείνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτευχθεί. Σήμερα η «Κ» το αναδημοσιεύει, μαζί με το δεύτερο τμήμα του άρθρου των διαπρεπών οικονομολόγων, στο οποίο προτείνεται να συνδυαστεί η ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί με την επιστροφή της εμπιστοσύνης, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και την αναβάθμιση των υποδομών, με ελάττωση του κρατικού παρεμβατισμού και την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος.

Των Χριστοφορου Πισσαριδη*, Κωστα Aζαριαδη** και Γιαννη Iωαννιδη***

Φρονούμε πως τα μέτρα λιτότητας και οικονομικής μεταρρύθμισης του Μνημονίου πρέπει να συνοδευθούν από ισχυρότατο πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε να απομακρύνουν τη χώρα από φαύλο κύκλο αυξανόμενης ανεργίας και χρεοκοπιών. Προτείνουμε γι' αυτό πολιτικές που θα αυξήσουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά 4% τον χρόνο, επιτρέποντας στην Ελλάδα όχι απλώς να ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά κυρίως να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να μπει σε σταθερή τροχιά ευημερίας.

Η υπερκατανάλωση είναι η μεγάλη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας. Πέρυσι η χώρα ξόδεψε 12% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το εισόδημα ήταν 5% κάτω και η παραγωγικότητα εργασίας 20% χαμηλότερη. Μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. και εξωτερικά δάνεια χρηματοδοτούσαν το γλέντι. Η δραματική ύφεση που ζούμε χαμηλώνει το εισόδημα από 22.000 ευρώ κατά κεφαλήν σε 17-18.000, επίπεδο που αναλογεί στην παραγωγικότητά μας. Χωρίς δραστικά αναπτυξιακά μέτρα, τα εισοδήματα θα κατέβουν από 95% της Ε.Ε.-27 σε περίπου 72%.

Βαθιές αδυναμίες αντιμετωπίζονται μόνο με βαθιές τομές σε οικονομία, διοίκηση και κοινωνική δομή, που θα μεταφέρουν το κύριο βάρος της οικονομικής ανάπτυξης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε σε Σουηδία, Ιρλανδία, Κύπρο, Τουρκία. Η κεντρική κυβέρνηση παραμένει υπεύθυνη μόνο στους χώρους της δικαιοσύνης, άμυνας, προστασίας του πολίτη, υποδομών, και κοινωνικής πρόνοιας.


Οι προτάσεις μας στοχεύουν να αυξήσουν, έως το 2020, την παραγωγικότητα της εργασίας στο 120% του μέσου όρου της Ε.Ε.-27 και να δημιουργήσουν 1,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, απορροφώντας 800.000 νέους και 400.000 πλεονάζοντες από το Δημόσιο. Βελτίωση της παραγωγικότητας απαιτεί μαζικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, απάλειψη της διαφθοράς, ανασυγκρότηση υποδομών και ανθρώπινων πόρων.

Αυτά αναλύονται εδώ.


Εμπιστοσύνη


Ριζοσπαστικές αναπτυξιακές στρατηγικές είναι ατελέσφορες εάν η κοινή γνώμη δεν πεισθεί πως επίκειται σοβαρή πάταξη της διαφθοράς και βελτίωση της εφιαλτικής ανεπάρκειας του Δημόσιου. Το κοινό θα πεισθεί για πραγματικές αλλαγές εάν δει σε ένα χρόνο πράγματα πρωτάκουστα για την Ελλάδα, π.χ. κατακλυσμό μεγάλων δημόσιων έργων, πολιτικοί παραιτούμενοι από σκανδαλώδη προνόμια και φυλάκιση κραυγαλέων σφετεριστών δημόσιου χρήματος.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι οι εξής:


Πρόταση 1: Επειτα από συνολική θητεία δώδεκα ετών, οι βουλευτές συνταξιοδοτούνται αναγκαστικά και αποκλείονται από κάθε δημόσια θέση.


Πρόταση 2: Κοινοπραξίες κατασκευαστικών εταιρειών, ιδιωτών επενδυτών και άλλων αναλαμβάνουν το κόστος εκτέλεσης και τη συντήρηση σύγχρονων δικτύων αυτοκινητοδρόμων, λιμένων, αεροδρομίων με αντάλλαγμα αφορολόγητη εκμετάλλευση για 30 χρόνια.


Πρόταση 3: Kατάχρηση δημόσιων πόρων γίνεται απαράγραπτο ιδιώνυμο αδίκημα για υψηλόβαθμους πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημόσιους λειτουργούς και επιχειρηματίες. Παραβάσεις εκδικάζονται τάχιστα από ειδικά δικαστήρια. Οι ένοχοι τιμωρούνται με δρακόντειες ποινές.


Διαφθορά

Η διαφθορά βρίθει στη δημόσια διοίκηση. Η Διεθνής Διαφάνεια ταξινομεί τη χώρα σαν χειρότερη μεταξύ των E.Ε.-27 το 2009, με δείκτη 3,8 (με άριστα 10). Η Κύπρος το 2009 είχε 6,6 και η Ελλάδα το 1997 είχε 5,3! Οι συνέπειες από τον φόρο της διαπλοκής είναι καταστρεπτικές.

Διπλασιάζεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, εξανεμίζεται το 25% των φόρων, αποθαρρύνονται επενδύσεις, επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη. Εάν ο δημόσιος τομέας ήταν τα τελευταία 10 χρόνια όσο παραγωγικός είναι σήμερα αυτός της Κύπρου, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα αυξανόταν κατά 1%.
Οι ωφέλειες από καλύτερη διοίκηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες εάν συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας από 25% της συνολικής απασχόλησης σε 15% όπως είναι σε Ισπανία και Κύπρο.

Πρόταση 4: Η απασχόληση στον γενικό δημόσιο τομέα μειώνεται διαδοχικά από 1.100 εκατ. σε 700 χιλιάδες μέχρι το 2015, με πώληση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, και ανακατανέμεται ορθολογικά. Πλεονάζοντες υπάλληλοι αδειοδοτούνται με 80% των αποδοχών για τρία χρόνια, 60% για τα επόμενα δύο. Ατομα άνω των 55 ετών υπόκεινται σε ειδική μεταχείριση.
Εκτιμάμε ότι οι αμοιβές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μειωθούν κατά 8,6 δισ. ευρώ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς όσων παραμένουν.

Πρόταση 5: Αξιοκρατικές προαγωγές συνδυάζονται με βελτίωση απολαβών κατώτερων υπαλλήλων, που αυξάνονται κατά 50% πάνω από τον πληθωρισμό σε 5 χρόνια, και ανωτέρων (όσων εμπίπτουν στην πρόταση 3), που διπλασιάζονται μέχρι το 2015.
Εκτιμάμε ότι οι συνολικές αμοιβές των 700.000 δημόσιων υπαλλήλων θα φθάσουν τα 40 δισ. το 2015, έναντι 33,5 δισ. για 1,1 εκατ. υπαλλήλους σήμερα.

Υποδομές

Η Ελλάδα υστερεί σε κάθε είδους υποδομές, δηλαδή σιδηροδρόμους, αυτοκινητοδρόμους, λιμένες και αεροδρόμια. Εχει το ήμισυ των αυτοκινητοδρόμων της Πορτογαλίας, 0,8% των αεροπορικών μεταφορών της Ε.Ε. και λιγότερο από 5% των θαλάσσιων μεταφορών της Ευρώπης. Εάν η πρόταση 2 διπλασιάσει το δημόσιο κεφάλαιο μέχρι το 2015 με 2.500 χλμ. αυτοκινητοδρόμων, υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τρεις σύγχρονους λιμένες, πέντε σύγχρονα αεροδρόμια και πενήντα μαρίνες, τότε εκτιμάμε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα αυξηθεί κατά 0,7% και η συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας κατά 35-40%.

Τα στοιχεία για την παιδεία και έρευνα είναι σαρωτικά: απογοητευτική επίδοση των Ελληνόπουλων 15 ετών στις εξετάσεις PISΑ (28οι από 30 χώρες του ΟΟΣΑ), οξύτατη ανεπάρκεια τεχνολογικών εφευρέσεων και ευρεσιτεχνιών (το ελληνικό μερίδιο ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι 10% από ό,τι αναλογεί στον πληθυσμό).

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει ανεπαρκώς τους νέους για ιδιωτική απασχόληση. Πτυχία ΑΕΙ βελτιώνουν μισθούς κατά μόνο 32%, δηλαδή 300 ευρώ τον μήνα, έναντι 61% στην Ε.Ε.
Κύριο πρόβλημα; Σπάταλη και απηρχαιωμένη εκπαιδευτική διοίκηση. Για να βελτιωθεί η ελληνική εκπαίδευση στα ευρωπαϊκά επίπεδα, προτείνουμε αποκέντρωση και δημιουργία άμιλλας μεταξύ ιδρυμάτων.

Πρόταση 6: Ανακαλείται η απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων και αστυνομικής παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η χρηματοδότηση και επίβλεψη των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.


Πρόταση 7: Για την περίοδο 2011-13 η διαχείριση τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανατίθεται έκτακτα σε επιτροπές διακεκριμένων πανεπιστημιακών, Ελλήνων και ξένων, που αξιολογούν μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό και σπουδαστές με διεθνή κριτήρια. Πλεονάζον προσωπικό απομακρύνεται κατά την πρόταση 4.

Από το 2013 τα ιδρύματα αυτονομούνται, με πλήρη δικαιοδοσία σε πρόσληψη προσωπικού, και καθορισμό αμοιβών, διδάκτρων και αριθμού εισακτέων.
Εκτιμάμε πως η συνδυασμένη εφαρμογή των προτάσεων 6-7 θα διπλασιάσει την απόδοση στην εκπαίδευση, συμβάλλοντας 0,9% στην αύξηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Απαιτείται τολμηρό μεταρρυθμιστικό πνεύμα για να αλλάξει η πορεία της Ελλάδας Ως αποτέλεσμα των κρατικών παρεμβάσεων, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι οι πλέον στρεβλωμένες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με την αγορά εργασίας στην 5η χειρότερη θέση.

Αποτέλεσμα είναι 20% ανεργία νέων, και ξένες επενδύσεις στο 1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι του 4% στην Ε.Ε.-27. Εκτιμάμε ότι, εάν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα φθάσουν στο επίπεδο της Ε.Ε.-27, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα αυξηθεί κατά 0,5%.


Πρόταση 8: Νομοθετείται χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης μέχρι το 2015 όλων των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών και όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναλαμβάνει την επίβλεψη όλων των αγορών.

Πρόταση 9: Αναδιοργανώνεται το εθνικό πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι συμβάσεις ρυθμίζουν αμοιβές και όρους απασχόλησης και αποζημίωσης. Απεργιακές αποφάσεις σωματείων απαιτούν πλειοψηφία των μελών τους σε μυστικές ψηφοφορίες υπό δικαστική επίβλεψη.


Συντάξεις, χρέος, φόροι

Η έκλυτη σπατάλη στον δημόσιο τομέα και η αβεβαιότητα για το μέλλον κάνουν τους πιστωτές μας απρόθυμους να μας δανείσουν με επιτόκιο κάτω από 12%. Οι φορολογικές υπηρεσίες και η πολιτική τους ηγεσία απέτυχαν να συλλέξουν ή καταχράστηκαν ένα τέταρτο των νομίμων φόρων. Οι φόροι στα κέρδη και αποθεματικά είναι από τους υψηλότερους της Ε.Ε.-27.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ χωρίς ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς (ΑΣΛ), ενώ οι συντάξεις είναι οι πλέον γενναιόδωρες: πληρώνουν 96% των μέσων αποδοχών, αρχίζουν από ηλικία 58 ετών και κοστίζουν 13,5% του ΑΕΠ.

Αντιθέτως, στις χώρες του ΟΟΣΑ οι συντάξεις πληρώνουν κατά μέσον όρο 61% των αποδοχών, αρχίζουν από ηλικία 63 ετών και κοστίζουν 10% του ΑΕΠ.
Η διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων στελεχώνεται με πολιτικά κριτήρια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα δημιουργώντας ελλείμματα που αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Λείπει εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ γιατροί και νοσοκόμοι που αμείβονται ανεπαρκώς δωροδοκούνται από ασθενείς που επιθυμούν περίθαλψη ποιότητας. Αποτέλεσμα: οι Ελληνίδες ζουν τώρα δύο χρόνια λιγότερα από τις Ισπανίδες, ενώ ζούσαν το ίδιο το 1960.

Πρόταση 10: Η συνταξιοδότηση γίνεται σε ηλικία 63 ετών, κατά μέσον όρο με τις συντάξεις στο 65% των αποδοχών.
Εκτιμάμε ότι η πρόταση αυτή θα εξοικονομήσει στο κράτος περίπου 20 δισ. το 2015.

Πρόταση 11: Συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση οργανώνονται σε σύστημα εν μέρει βασιζόμενο σε ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, και οι αντίστοιχοι πόροι επενδύονται. Ορθά υπολογισμένος φόρος εξασφαλίζει αξιοπρεπή ελάχιστη σύνταξη γιά όλους.
Εκτιμάμε ότι σε μία δεκαετία, 5% του ΑΕΠ θα τοποθετηθεί σε ΑΣΛ, αυξάνοντας έτσι την εθνική αποταμίευση και πριμοδοτώντας κατα 0,8% την οικονομική μεγέθυνση. Η μεταβατική περίοδος είναι δύσκολη και απαιτεί έντεχνους χειρισμούς.

Πρόταση 12: Η μεγάλη φοροδιαφυγή τιμωρείται αυστηρά. Οι φορολογικές δηλώσεις εύπορων και ελεύθερων επαγγελματιών ελέγχονται ανώνυμα και διεκδικούμενες εκπτώσεις διασταυρώνονται.
Εκτιμάμε ότι περιορισμός της διαφυγής εμμέσων και αμέσων φόρων στο ήμισυ και αύξηση της συλλογής νομίμων φόρων αναλογούν στο 2,5% του ΑΕΠ.

Πρόταση 13: Τα δημόσια νοσοκομεία οργανώνονται ως αυτοτελή ιδρύματα και αποζημιώνονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μέσω ενός συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας υπό την επίβλεψη του κράτους.
Για να φθάσει η Ελλάδα τουλάχιστον το μέσο επίπεδο της Ε.Ε. στις ξένες επενδύσεις, προτείνουμε δραστική μείωση των φόρων για άτομα και επιχειρήσεις με παράλληλη μέριμνα για τα οικονομικά αδύνατα στρώματα και συνταξιούχους.

Πρόταση 14: Ολοι οι άμεσοι φόροι στις επιχειρήσεις μειώνονται στο 10%, όπως στην Κύπρο. Οι κρατήσεις για κοινωνική ασφάλιση μειώνονται βαθμιαία μέχρι το 2015 κατά το ένα τρίτο. Το φορολογικό σύστημα αναμορφώνεται, με τους φόρους εισοδήματος μειούμενους στο μισό, και συνδυάζεται με σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται ελάχιστο εισόδημα για εργαζομένους και συνταξιούχους.
Συνολικά συμπεραίνουμε πως πάταξη της διαφθοράς, βελτίωση των υποδομών και της εκπαίδευσης, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των αμέσων ξένων επενδύσεων ανυψώνουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά σχεδόν 4% πάνω από το 2-3% των προηγούμενων ετών.

Εάν συνυπολογισθεί ο πληθωρισμός σε 2%, τότε το ονομαστικό εισόδημα μπορεί να αυξάνεται με ρυθμό 8-9%.
Αυτό αρκεί όχι μόνο για να εξαλείψει τους φόβους της διεθνούς οικονομικής κοινότητας, αλλά και να εκτοξεύσει την Ελλάδα του 2020 στο ζηλευτό βιοτικό επίπεδο της σημερινής Ολλανδίας. Απαιτείται όμως τολμηρό μεταρρυθμιστικό πνεύμα σαν εκείνο που επέτρεψε στον Ελευθέριο Βενιζέλο να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας στις αρχές του εικοστού αιώνα.

26 Σεπτεμβρίου 2010.


Ποιος είναι ο κ. Πισσαρίδης


O Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι καθηγητής στο London School of Economics (LSE), καθώς και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος μακροοικονομικής του Centre for Economic Performance του LSE. Εχει διακριθεί για τις έρευνές του στους τομείς μακροοικονομικών της ανεργίας, θεωρίας και πολιτικής στην αγορά εργασίας, ενώ, πιο προσφάτως, έχει γράψει για την ανάπτυξη και τη διαρθρωτική αλλαγή. Το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» και το από κοινού με τον Ντέιλ Μόρτενσεν άρθρο του «Job Creation and Job Destruction in the Theory of Unemployment», που δημοσιεύτηκε το 1994 στο περιοδικό «Review of Economic Studies», αποτελούν σημείο αναφοράς για τα οικονομικά της ανεργίας.

Το 2005, έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός οικονομολόγος που του απονεμήθηκε από κοινού με τον Ντέιλ Μόρτενσεν το διεθνές βραβείο Οικονομικών του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στην Οικονομία της Αγοράς Εργασίας. Εχει διατελέσει σύμβουλος για θέματα απασχόλησης στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και στον ΟΟΣΑ.


* Νομπελίστας οικονομολόγος (2010) και καθηγητής στο LSE

** Καθηγητής Πανεπιστημίου Washington


*** Καθηγητής Πανεπιστημίου Tufts
kathimerini

16 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία χτίζει σταδιακά το μέλλον της πολεμικής ναυπηγικής της βιομηχανίας Εκτύπωση E-mail
    12-10-2010 15:03:41

    Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη σημασία που αποδίδει στην μεθοδική οργάνωση και προετοιμασία της ναυπηγική βιομηχανίας της Τουρκίας η Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας διοργάνωσε για τέταρτη φορά ένα σεμινάριο με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα των ναυπηγήσεων και των συστημάτων που εξοπλίζουν πολεμικά πλοία.Στο σεμινάριο παρευρέθησαν εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό χώρο μα αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών και την εξέταση των εξελίξεων στον τομέα της πολεμικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα περισσότερα από όσα λέει ο κ. Πισσαρίδης είναι σοφά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακαρι να υλοποιηθουν οι προτασεις των καθηγητων!

    Απο την αλλη προβλεπω πως σε αυτην την περιπτωση, η χωρα θα καει και θα βυθιστει στις απεργιες απο τους Αριστεροπροοδευτικους Εθνομηδενιστες και αλλους χουλιγκαν.

    - Π. Ηφαιστος 10.5.2010, "Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα μάλλον δεν έχει σωτηρία",

    http://www.ifestos.edu.gr/

    Καλο ξημερωμα!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός από τα μέτρα τα οποία αφορούν πολιτικούς και τους πέριξ αυτών, που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ με την υπάρχουσα εξελικτική πολιτική δομή (εδώ υπάρχει ακόμα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών...), υπάρχουν αρκετά άλλα όπως τα της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα οποία είναι εργαλεία μη αξιοποιήσιμα: έχω αναφέρει πολλάκις το παράδειγμα του γιατί δεν δούλεψε και ποιός καρπώθηκε μέρος του οφέλους εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Είδατε καμία αλλαγή τον τελευταίο χρόνο; Τυχαίο; Δε νομίζω!

    Καλό θα ήταν λοιπόν να μην κάνουμε ευχολόγια αλλά να μαχόμαστε στην πράξη για εφικτές, βήμα-βήμα, νίκες απέναντι στους αεριτζήδες, του κηφίνες, τους Εφιάλτες. Από την ασφάλεια Αγγλικών και Αμερικανικών Πανεπιστημιακών εδρών είναι εύκολο να δίνουμε συμβουλές, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητη η άμεση εφαρμογή τους. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό της ομογένειας και οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δημιουργική πρόταση από το εξωτερικό. Ευπρόσδεκτες μεν ως ιδέες, 1% της συνολικής προσπάθειας ως τη λήψη απόφασης δε: άλλοι έχουν το βάρος των Παρ. 3 & 4 του Άρθρου 120 του Συντάγματος στις πλάτες τους.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Τι ειναι φιλοσοφια?ερωτηση φοιτητη.
    -"Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ,απαντηση
    ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.

    Ενας καθηγητης,λιγο το κακο.
    Τρεις συγουρη ...καταστροφη.
    [και οι τρεις τελευταιοι Υπουργοι οικονομιας,[εαν δεν κανω λαθος]
    της Ελλαδος ,
    ειχαν σπουδασει στο london...
    της οικονομιας.
    κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ,κ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ,
    ΚΑΙ Ο Κ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ{ Ο ΝΥΝ}
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Which ανάπτυξη?

    Development or growth?

    Eξέλιξη και πορεία πρέπουν γιά την Ελλάδα. Όχι ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι παγίδα!

    Ν. Τανάλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εισαγόμενα επτά στα δέκα προϊόντα στην Ελλάδα


    Οι έμποροι ζήτησαν από τους
    έλληνες καταναλωτές να δείξουν την προτίμησή τους στα εγχώρια προϊόντα με κωδικό (barcode) που ξεκινάει με τον αριθμό 520, τα οποία – όπως τονίζουν - «εκτός από την σταθερά υψηλή ποιότητα που διαθέτουν, θα αποκτήσουν, με τον τρόπο αυτό, περισσότερο ελκυστική τιμή».

    http://www.skai.gr/news/greece/article/153932/apo-to-exoteriko-ta-6-sta-10-proϊoda-poy-katanalonoyn-oi-ellines-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κε Πισσαρίδη μας καλά τα λες αλλά,
    Οι προτάσεις σου είναι πολύ λειψές και με γνώμονα τα Αγγλοαμερικανοευρωπαικά σου πρότυπα και όχι τα Ελληνικά.
    Δεν είμαστε οικονομολόγοι για να κρίνουμε αν όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν στην ψωροκώσταινα , αλλά μπορώ να σου δώσω μια βάση για να ξεκινήσεις τις προτάσεις σου για την νέα Στρατηγική Ανάπτυξης στην Ελλάδα
    Ο Έλληνας , για να σκύψει το κεφάλι ,με την καλή έννοια , και να δουλέψει για αυτό το κράτος , πρέπει
    Πρόταση 1
    Σε μηδενικό χρόνο πρέπει όλα τα λαμόγια και μεγαλοκαρχαρίες που έκλεψαν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία , να μπουν μέσα αφού δεσμεύσουν και τις περιουσίες των λαμογιών. Περιουσία η οποία ανέρχεται κατά δικιά μου εκτίμηση 150-160 δις τουλάχιστο με άμεση εκποίηση της περιουσίας αυτής για να υπάρξει ρευστότητα.
    Πρόταση 2
    Δίνουμε άμεσα τα χρήματα στο ΔΝΤ και το στέλνουμε στον αγύριστο.
    Πρόταση 3
    Αλλαγές στο σύνταγμα και τους νόμους
    α) Εκλογές κάθε 5 χρόνια μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν χρηματοδοτείτε κανένα κόμμα από εδώ και πέρα.
    β) Οι βουλευτές δεν θα συνταξιοδοτούνται ποτέ , παρά μόνο θα παίρνουν τον μηνιαίο μισθό τους όσο θα υπηρετούν στην Βουλή. Δεν θα μπορούν να είναι βουλευτές πάνω από δύο εκλογικές αναμετρήσεις = κέρδη 200 εκ ετησίως.
    γ)όσοι διαπιστωθεί ότι ληστεύουν το Δημόσιο χρήμα 10 χρονάκια μέσα άνευ αναστολής , φυσικά με δέσμευση της περιουσίας. Κέρδη 1 δις ετησίως
    Όλα αυτά είναι πολύ εύκολα να διαπιστωθούν από την Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος.
    Πρόταση 4
    Όποιος συλλαμβάνεται για εμπορία ναρκωτικών μέσα ισόβια .
    Κέρδος η Νεολαία μας
    Πρόταση 5
    Οι ληστρικές τράπεζες να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 4-4,5%
    Κέρδος η ανάπτυξη
    Πρόταση 6
    Επιδοτήσεις και επιδοτούμενα προγράμματα μόνο στην παραμεθόριο.
    Κέρδος η αποκέντρωση και η ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου- Έβρου – Μακεδονίας (εκτός Θσσαλονίκης)- Ηπείρου.
    Το 90% του ανθρώπινου δυναμικού των Ενοπ.Δυνάμεων να υπηρετεί στην παραμεθόριο και μόνο, ενώ σήμερα λειτουργεί σε αντίθετη βάση.

    Αυτά και άλλα πολλά στην συνέχεια

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ.

    ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΛΙΤ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΠΕΤΥΧΕ( ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ.. ),ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ, Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ.

    ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ;


    WWW.OMADANEONEFORIAKON.BLOGSPOT.COM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμένα αυτό που με ξένισε πολύ είναι υ έλλειψη υποδομών που έχουμε ακόμα παρ'όλα τα ΚΠΣ και βάλε, αυτό είναι ντροπή, θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα, το είχα ξαναγράψει, να παγώσει για έναν χρόνο η αγορά νέων αυτοκινήτων για να βελτιωθεί το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο και να τονωθεί η αγορά των μεταχειρισμένων που πάει να πεί ότι όλοι αυτοί οι τάχα μου που υποστηρίζουν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας δεν θα είναι έτσι, οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι εισαγωγείς και καλά να πάθουν, και να φέρουμε εδώ καμμιά αυτοκινητοβιομηχανία και να δώσουμε κίνητρα αντικατάστασης νέων αυτοκινήτων όταν θα παράξουν εδώ αυτοκίνητα, άιντε γιατί κάποιοι ΣΗμίτηδες και Καραμανλήδες είχαν πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και μας κατέστρεψαν, ειλικρινά αρχίζω να το πιστεύω αυτό ότι πάσχουν από σύνδρομο μεγαλοιδεατισμού για τον εαυτό τους!
    Ανδρέας Κοζάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα συμφωνούσα με τον "Νομπελίστα" (χιχιχι) υπό έναν όρο:

    Σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου του... οικογενειακώς στην κρεμάλα !

    Όχι ανέξοδα, στου κασίδη το κεφάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΕΣ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΟΚΙΜΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΜΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΡΑΤΖΩΛΑΣ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΜΠΥΜΠΥΚΙΑ ΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑΣ ΣΑΣ ΒΑΛΩ ΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΚΩΝΙΣΜΑ ΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΕΚΛΙΣΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΩΣΚΙΝΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑΩ ΤΡΑΝΟ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΦΙΜΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΧΕΡΩΝΤΕ{ναι με Ε} ΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΑΡΕΣ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑΡΕΣ ΜΟΥ.. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. O Kος καθηγητής κάτι ξέχασε, το παγκόσμιο ρολόι του χρέους: 40.000.000.000.000 δολάρια!

    http://www.economist.com/content/global_debt_clock?fsrc=scn%2Ffb%2Fwl%2Far%2Fdebtclock
    ... δεν υπάρχει εγχώρια λύση για την παγκόσμια κρίση.
    «Dominique Strauss-Kahn»

    EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ego tha po thn apopsi mou. Vlepo apo tis anartiseis sas na lete gia na kanoume afta prepei mpoun mesa ta lamogia, an ginei afto, an ginei to allo. Ena pragma einai sigouro an vouliaksei i xora ta lamogia eklepsan arketa na zisoun kapou allou alla oi Ellines o kosmakis tha ypoferei.

    Kyrioi einai pros to symfero ollon na ginei kati tora. Pros to simfero tou kosmou. Hte afto einai sxedio amerikaniko, koumounistiko i kineziko. Ftanei na einai apotelesmatiko. Ta LAMOGIA GIA NA KSEZOUMIZOUN TIN ELLADA MAS O KOSMOS TOYS PSIFISE. Den vgika monoi tous ekei. Giafto AS MHN TA RIXNOUME OLA STA LAMOGIA.

    Ellinas Kyprios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ego tha po thn apopsi mou. Vlepo apo tis anartiseis sas na lete gia na kanoume afta prepei mpoun mesa ta lamogia, an ginei afto, an ginei to allo. Ena pragma einai sigouro an vouliaksei i xora ta lamogia eklepsan arketa na zisoun kapou allou alla oi Ellines o kosmakis tha ypoferei.

    Kyrioi einai pros to symfero ollon na ginei kati tora. Pros to simfero tou kosmou. Hte afto einai sxedio amerikaniko, koumounistiko i kineziko. Ftanei na einai apotelesmatiko. Ta LAMOGIA GIA NA KSEZOUMIZOUN TIN ELLADA MAS O KOSMOS TOYS PSIFISE. Den vgika monoi tous ekei. Giafto AS MHN TA RIXNOUME OLA STA LAMOGIA.

    Ellinas Kyprios

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.