20/10/10

«Σταχανοβίτες» χωρίς αιτία

Alexey Stakhanov

Tου Κωστα Λεονταριδη

Το σταλινικό καθεστώς είχε κατασκευάσει έναν υπερ-εργάτη, πρότυπο για τους υπόλοιπους. Ο Αλεξέι Γκριγκόριεβιτς Σταχάνοβ (λες και ξεγλίστρησε από σελίδες του Ντοστογιέφσκι το όνομα) επελέγη ως σύμβολο του αγώνα αύξησης της παραγωγικότητας. Ο Σταχάνοβ ξεπέρασε με τα σιδηρά χέρια της προπαγάνδας κατά 14 φορές τη ζητούμενη ημερήσια αποδοτικότητα στην εξόρυξη άνθρακα, καθιστώντας τους συναδέλφους του ύποπτους οκνηρίας ή ηθελημένης ήσσονος προσπάθειας. Το ένστικτο επιβίωσης ανάγκασε πολλούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του για να μην κατηγορηθούν ως εχθροί της σταλινικής ΕΣΣΔ. Ο Σταχάνοβ παρασημοφορήθηκε, σπούδασε, έγινε διευθυντής ορυχείου και πέθανε κατάκοπος και αλκοολικός το 1977.




«Ευτυχώς έπεσα σε σταχανοβίτη» ακούσαμε να λέει ένας μπροστά - το πιάσαμε το υπονοούμενο. Ολοι το έχουμε παρατηρήσει περιμένοντας στην ουρά για να πληρώσουμε λογαριασμό ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Πίσω από τον γκισέ οι υπάλληλοι. Στο ίδιο χρονικό διάστημα -ας πούμε πέντε λεπτά- ο ένας εξυπηρετεί τρεις καταναλωτές με κινήσεις γρήγορες, μηχανικές. Ο συνάδελφός του δίπλα υιοθετεί στην πράξη το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», εξυπηρετώντας με στωικότητα, ανά πεντάλεπτο, έναν καταναλωτή. Και οι δύο έχουν τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, το ίδιο προσοντολόγιο, αμείβονται το ίδιο, λαμβάνουν τα ίδια επιδόματα. Στη δημοκρατία μας, ούτε ο πρώτος επιβραβεύεται για την ταχύτητά του (πέραν των σιωπηλών ευσήμων των καταναλωτών) ούτε ο δεύτερος κατηγορείται για τη βραδύτητά του (πέραν των σιωπηλών ύβρεων των καταναλωτών).

Το ελληνικό Δημόσιο -που μόλις φέτος κατάφερε να διαλευκάνει ότι ο υπαλληλικός του πληθυσμός ανέρχεται σε 800.000- εδώ και δεκαετίες λειτουργούσε ως ενεργούμενο κυβερνήσεων, καταφέρνοντας το εξής απίστευτο: να δηλώνουν δυσαρεστημένοι και οι συνεπείς υπάλληλοι και οι λιγότερο ευσυνείδητοι (πρωτίστως οι συνδικαλιστές τους), αλλά και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες. Και για να μην αδικήσουμε κανένα από τα κόμματα εξουσίας, θα πιστέψουμε και τα δύο.

Οργια χαριστικών προσλήψεων γίνονταν συνεχώς στο παρελθόν και παρ’ όλα αυτά επιτεύχθηκε άλλο ένα ελληνικό οξύμωρο. Σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου καταγγέλλεται διαχρονικά ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με τα οργανογράμματα. Αλλο ένα αντικείμενο προς διερεύνηση: Πότε συντάχθηκαν αυτά τα οργανογράμματα και από ποιους; Ανανεώθηκαν ποτέ; Μια υπηρεσία που έχει ενισχυθεί με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα χρειάζεται ίδιο αριθμό υπαλλήλων με αυτούς προ εικοσαετίας;

Είναι κοινό μυστικό ότι η όποια λειτουργία του Δημοσίου στηριζόταν παραδοσιακά σε κάποιους «σταχανοβίτες» που ούτε κομματικά εύσημα ανέμεναν ούτε ηρωικές προθέσεις είχαν. Υποταγμένοι στο ατομικό τους μνημόνιο, επιδείκνυαν σιωπηρώς συναδελφική αλληλεγγύη σε καθ’ έξιν λουφαδόρους και κατά φαντασίαν ασθενείς. Κρίμα κι άδικο. ΄Η δεν συμφωνείτε;

7 σχόλια:

  1. Δεν έγινε ποτέ απεργία πουθενά, για να στηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης των στελεχών του Δημόσιου τομέα.

    Για να μην αμοίβεται ο τεμπέλης όσο και ο εργατικός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μια υπηρεσία που έχει ενισχυθεί με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα χρειάζεται ίδιο αριθμό υπαλλήλων με αυτούς προ εικοσαετίας;"
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ενδεχομένως και περισσότερους, ή ακόμα και κανέναν. Εξαρτάται από το πώς έχει μεταβληθεί το αντικείμενο, ο όγκος, και οι συνθήκες εργασίας, ή τα επιδιωκώμενα στάνταρ στα αποτελεσματα.

    Ενδεχομένως να μπορούμε να γίνουμε και όλοι Σταχάνοβες, αλλά δεν ξέρω αν πραγματικά μας τιμά ως κοινωνία να πεθαίνουμε κατάκοποι και αλκοολοκοί.

    Λύσεις υπάρχουν, και μάλιστα δοκιμασμένες. Η υιοθέτηση προτύπων διαδικασιών στην εργασία και νορμών για την μέτρηση της απόδοσης δεν είναι κατιτις πρωτόγνωρο. Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε καταλάβει τον εγκλωβισμό μας στην νεωτερική εμμονή του αδιαφοροποίητου ατόμου (για όσους με πιάνουν...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κομματικό κράτος τη μόνη φορά που λειτούργησε δημοκρατικά (ή και από αδράνεια)έφτιαξε αξιολογητικό μηχανισμό που λειτούργησε με αντικειμενικά κριτήρια.
    Ατυχώς την επόμενη στιγμή χτύπησε το ξυπνητήρι.Ήταν 7 το πρωί και έπρεπε να σηκωθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παράδειγμα του Σταχάνοφ το ακολούθησαν οι σοβιετικοί όχι από ανάγκη επιβίωσης. αλλά από αδιαμφισβήτητο παλλαϊκό ενθουσιασμό… Το παράδειγμα του Σταχάνοφ ήταν κάλεσμα για καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και όχι γκεμπελική προπαγάνδα. Χάρη σ’ αυτό κατάφερε να γίνει η Σ.Ε. η 2η βιομηχανικά αναπτυγμένη χώρα πριν από τον πόλεμο κι’ αυτό ήταν όρος επιβίωσης. Το βίντεο αναφέρει με παρόμοιο ενθουσιασμό το ξεπέρασμα από ουκρανό ανθρακωρύχο του ρεκόρ του Σταχάνοφ (έχει ξεπεραστεί ήδη στην Δύση). Είπαμε να μαγειρέψουμε Τουρλού, αλλά ας προσέξουμε και τον μάγειρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά και γενικότερα δεν έγινεν ποτέ απεργία για τον τρόπο λειτουργίας, τις σχέσεις με το κοινό, την εργασιακή οργάνωση, πέρα από την αξιοποίηση του ως εκ προορισμού βαλτωμένου ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό είναι το κατ' εξοχήν έγκλημα των πολιτικών που επικαλύπτουν με τις τρίχες περί λιγώτερου, ή περισσότερου κράτους, τη στιγμή που δεν είναι ικανοί να σταθμίσουν, αρνούνται ακόμη και να χωρίσουν δυό γαϊδάρων άχυρα. Τα πολιτικά καθάρματα στο σύνολό τους ως προς την οργάνωση και τη διοικητική λειτουργία του κράτους βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, σε μόνιμη αποχή. Ενα τέτοιο ανεπρόκοπο χαμίνι στέλνει πολυτελές φυλλάδιο να τον ψηφίσουμε, στο οποίο υπερηφάνως απεικονίζει τη μούρη του πλάϊ στον αμερικάνο πρεσβευτή, τον ποιό "χαμένο" που πέρασε από δώ, τον μέθυσο φίλο της Γιάννας, που είχε συλληφθεί ως πράκτωρ παλιά από την ΕΛ.ΑΣ...
    Θα πρέπει να φροντίζουν τη δημόσια παρουσία τους αυτοί που κινούν βλαμένους ως μαριονέτες. Δεν καταλαβαίνω πως καταφέρνουν και ΔΕΝ σκέπτονται καθόλου. Λίγη τσίπα δεν υπάρχει πουθενά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3:10 Η Σοβιετική ένωση ήταν ο εφευρέτης των " Greek Statistics".
    Ηταν ανέκδοτο αναμεταξύ των οικονομολόγων της Δύσεως.

    Διάβασε άν θες αυτό το βιβλίο εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το άρθρο σας μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω μια από τις πολλές ιστορίες γύρω από η γραφειοκρατία και να γράψω μερικές σκέψεις που τριγύριζαν μέσα μου.
    Χάριν συντομίας θα σας τα πω περιληπτικά την ιστορία σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.
    Με τη σύνταξη (και σε καιρούς παχιών αγελάδων )πήρα ένα μεταχειρισμένο πλεούμενο 8 μέτρων ( μην νομίσετε ότι πήρα κανένα πλωτό παλάτι )για βόλτα και για ψάρεμα . Έπρεπε να βγάλω και άδεια αλιείας. Πήγα στο λιμενικό και μου ζήτησαν τρία έγραφα που είχαν εκδοθεί από άλλα γραφεία της ίδιας υπηρεσίας και μάλιστα όχι τα ίδια τα έγγραφα άλλα φωτοτυπίες και ούτε καν επικυρωμένες.
    Τους τα πήγα , καθως και 2 παράβολα και πήρα την άδεια.
    Σε δυο χρόνια ήθελε ανανέωση. Μου ζήτησαν πάλι τα ίδια χαρτιά . Μα σας τα ΄χω φέρει
    τα έχετε στο φάκελό μου . Η απάντηση ήταν ειλικρινής . ¨¨ Που ν τα βρούμε γίνεται χάος . Τους τα ξαναπήγα και τα παράβολα και πήρα την ανανέωση . Και μετά κάθε δύο χρόνια τα ίδια . Το γραφειοκρατικό τέρας ρούφαγε τις φωτοτυπίες και τα παράβολα και εγώ είχα την άδειά μου .
    Ξέχασα να σας πω ότι μέσα στο τμήμα υπήρχαν PC που χρησίμευαν σαν γραφομηχανές.
    Από τα 10 – 15 άτομα δεν ξέρω αν κάποιος σκέφτηκε να βάλει μια τάξη και να δημιουργήσει ένα αρχείο σωστό ώστε να μην χρειάζεται να τους πηγαίνω α ίδια και τα ίδια κάθε φορά. Πιθανόν αν κάποιος το σκέφτηκε οι άλλοι να του είπαν “ Κάτσε στ΄ αυγά σου και μη χαλάς τη πιάτσα . Αν γίνουν αυτά που λες από 15 θα μείνουμε 2 στο τμήμα .Για μεταθέσεις είμαστε τώρα ; Άσε που από τμήμα θα γίνουμε γραφείο και θα χάσουμε και τα προϊσταμένιλικια . Και οι υπόλοιποι από Πειραιά μπορεί να βρεθούμε σε κανένα Άγιο Ευστράτιο .
    Και φυσικά τα πράματα δεν άλλαξαν μέχρι που πούλησα το πλεούμενο .

    Τώρα γιατί σάς τα λέω. Από αυτή την ιστορία ( και από άλλες παρόμοιες ) βγαίνει το εξής συμπέρασμα .Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΊΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ Εις ΒΆΡΟΣ
    1 ον ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    (Στην ιστοριούλα μας τα πιστοποιητικά δεν θα χρειάζονταν εφ όσον το Υπουργείο είχε κεντρική Τράπεζα πληροφοριών και εγγράφων ) Άρα θα χρειαζόταν μόνο να τους στείλω ένα παράβολο ότι πλήρωσα κι να πάρω την άδεια ταχυδρομικώς. (Πολύ ψιλά τον έβαλα τον πήχη στη Σουηδία είμαστε; )
    2 ον ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΚΟΎ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ
    (Αν εκσυγχρονιστούμε οι 800.000 μειωθούν σε 200.000 πως θα εξαγοράζουμε ψήφους )

    3 ον Κάθε προεκλογική αγγελία τύπου “ ΘΑ ΠΑΤΆΞΟΜΕΝ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΚΡΑΤΕΊΑ ¨ είναι ψέμα και δεν μπορεί ,( Δεν έχει την πείρα να αντιμετωπίσει τον υπαλληλικό κλεφτοπόλεμο) αλλά κυρίως ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ . Χάνει εκλογική πελατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.