26/8/11

Τουρκία: Φιλανθρωπική παράσταση στη Σομαλία, πόλεμος στο Κουρδιστάν! Σενάριο Ταμίλ;

Η «φιλανθρωπική οικογένεια» Ερντογάν προχθές στη Σομαλία
Την ίδια στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδινε ένα σόου «φιλανθρωπίας» στη Σομαλία και κατηγορούσε τη Συρία για σφαγές, τα επτά μέλη
μιας οικογένειας Κούρδων εκ των οποίων τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους «εν ψυχρώ» από τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ και τα τουρκικά ΜΜΕ ενεργούν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Γιατί αυτή η νεκρική και συνενοχή σιγή;

Τα πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα χωριά και τις περιοχές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τις 17 Αυγούστου. Επτά άμαχοι, περιλαμβανομένων τριών παιδιών, ένος μωρού και μιας γυναίκας σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις στις 21 Αυγούστου και το ΡΚΚ ισχυρίζεται ότι εχάσε τρεις από τους μαχητές του.

Τα ΜΜΕ κυμάτισαν τις πολεμικές σημαίες

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κυματίσει τις πολεμικές σημαίες πριν από την κυβερνητική εντολή για τη διασυνοριακή επιχείρηση, όπως και στο παρελθόν, πλαισιώνοντας την εξουσία. Δεν δίσταξανε να επισημάνουν τους Κούρδους βουλευτές του κύριου κουρδικού κόμματος BDP.

«Εσείς είστε οι δολοφόνοι!», αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Yeni Safak, που δημοσίευσε φωτογραφία των Κούρδων βουλευτών, πράξη που υπενθυμίζει τη δεκαετία του 1990, όταν πολλά άτομα σκοτώθηκαν με αυτό το τρόπο.

Η εφημερίδα Ζαμάν της αδελφότητας Γκιουλέν, εταίρα του σκότους στην καρδιά της κυβέρνησης ΑΚΡ, μιλά για σενάριο Ταμίλ για να τελειώσουν με το PKK και προτείνει την αστυνομική καταστολή δείχνοντας το BDP.

Οι βομβαρδισμοί κατά του ΡΚΚ παρουσιάστηκαν ακόμα ως αγώνα ποδοσφαίρου από τη Flash TV, φωνάζοντας «γκολ» μετά από κάθε αεροπορικό βομβαρδισμό.

Εκφοβισμός των δημοσιογράφων

Από την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ το 2002, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση προσπαθούν να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και συγγραφείς που κάνουν κριτική στην πολιτική του Ερντογάν. Οι Banu Guven και Can Dundar οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το PKK αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πρόσφατα από το ειδησεογραφικό κανάλι NTV.

Ο πολιτικολόγος Nuray Mert και η δημοσιογράφος-συγγραφέας Ece Temelkuran κατηγορούνται τακτικά ότι είναι «οπαδοί» του ΡΚΚ. Η Temelkuran δήλωσε ότι έλαβε απειλές κατά της ζωής της, ενώ ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Nuray Mert για «δειλία» επειδή έκανε κριτική της κυβερνητικής πολιτικής σε συνέντευξή του στο κουρδικό πρακτορείο Φιράτ. Αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να σιγήσουν!

Δολοφονίες στην ημερήσια διάταξη

Επικαλούμενος «μια νέα εποχή», ο πρωθυπουργός απείλησε τους Κούρδους πολιτικούς: «Εκείνοι που δεν αποκλίνουν από την τρομοκρατία θα πληρώσουν το τίμημα». Οι απειλές του Ερντογάν θεωρήθηκαν ως κήρυξη πολέμου από τους Κούρδους πολιτικούς.

«Εγκλήματα εναντίον ημών θα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ορισμένοι προγραμματίζουν έναν εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας BDP στο κοινοβούλιο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Φιλανθρωπική εκστρατεία στη Σομαλία, πολεμική εκστρατεία στην Τουρκία

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ απειλεί και κήρυξε τον πόλεμο κατά των Κούρδων από τη μια πλευρά, από την άλλη πραγματοποιεί μια εκστρατεία φιλανθρωπίας στη Σομαλία για να «δείξει την καλή θέληση της» στον κόσμο. Κατηγόρησε τον συνταγματάρχη Καντάφι και τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για «σφαγή» και το Ισραήλ για «δολοφόνο παιδιών». Δεν διστάζει να δηλώσει ότι είναι κατά της αφομοίωσης των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη και ισχυρίζεται ότι είναι ο σωτήρας των Παλαιστινίων.

Τη στιγμή που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδιζε κουρδικά χωριά, όλες οι τουρκικές εφημερίδες μιλούσαν για την φιλανθρωπική εκστρατεία του Ερντογάν και της Αδελφότητας Γκιουλέν στη Σομαλία, αλλά ο θάνατος επτά άμαχών Κούρδων δεν ήταν τίποτα το σημαντικό γι 'αυτούς. Μια επιχείρηση χειραγώγησης για να αποσπάσει την προσοχή!

«Δυστυχώς, τα ΜΜΕ δεν αποτελούν εξαίρεση: είτε αρνούνται να δουν τους νεκρούς αμάχους, είτε παρουσιάζουν τους νεκρούς ως «τρομοκράτες», καταγγέλλει ο Χαμίτ Geylani, συν-Πρόεδρος του BDP (Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία), σε ανακοίνωση στο μπλογκ του Maxime Azadi.

Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγνώμη

Κατά τη δήλωση αυτή «το ΑΚΡ έχει επιλέξει, αντί να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα με μέσα που να κάνουν τα όπλα να σιωπούν, να εξοπλίσει την αστυνομία και το στρατό με νέα όπλα και νέα οχήματα. Και την ίδια στιγμή, θέλει να δώσει νέες «υπερεξουσίες» στους νομάρχες». Πρόκειται για παλαιές πρακτικές της δεκαετίας του 1990.

«Εμείς για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε: με αυτές τις μεθόδους, δεν θα μπορούμε να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα ούτε να θέσουμε τέρμα στις συγκρούσεις», δήλωσε το BDP, προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει έστω και ένα  βηματάκι για να αλλάξει αυτή την ατμόσφαιρα, θα πρέπει να υποβάλει τα συλλυπητήρια της και να ζητήσει συγγνώμη» από τις οικογένειες των θυμάτων».

Η Διεθνής Σιωπή

Η διεθνής κοινότητα σιγάζει επίσης σχετικά με τα εγκλήματα της τουρκικής κυβέρνησης.

Το Κέντρο Πληροφοριών του Κουρδιστάν, με έδρα το Παρίσι, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει μέτρα κατά των διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας με την αιτιολογία ότι συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δίκαιου. «Η λύση του κουρδικού ζητήματος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλάσια ενός δημοκρατικού συντάγματος με δημοκρατικά μέσα και όχι με πράξεις πολέμου».

Όχι σε μια λύση «α λα Ταμίλ»

«Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά, παίζει με το μέλλον της περιοχής και υπονομεύει τη δυνατότητα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων», προειδοποίησε από τη πλευρά του το CNSK, ένα όργανο συντονισμού για την Αλληλεγγύη με το Κουρδιστάν, σε ανακοίνωση του.
«Δεν δεχόμαστε μια λύση «α λα Ταμίλ»», η οποία σηκώνει τους λαούς τον έναν κατά του άλλου με γενοκτονικές μάχες , η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και είναι μια πηγή περιφερειακής αστάθειας », πρόσθεσε.

Ο απολογισμός της κυβέρνησης Ερντογάν

Ακολουθεί μια ημιτελή αξιολόγηση της κυβέρνησης του ΑΚΡ που επεξεργάστηκε από το μπλογκ του Μαξίμ Αζαντί από διαφορετικές εκθέσεις, για να δώσουμε κάποια ιδέα για το πώς φτάσαμε εκεί.

Ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές αυξίθηκε 100%, από 60.000 το 2002 σε 120.000 το 2010. Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με αύξηση 1.400%.
Σήμερα, περίπου 70 δημοσιογράφοι, κυρίως Κούρδοι, είναι στη φυλακή, γεγονός που καθιστά την Τουρκία τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο.
Εκατοντάδες εφημερίδες, περιοδικά ή βιβλία έχουν απαγορευτεί από τις αρχές. Εβδομήντα τρία Κούρδοι παιδιά σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας από το 2002, σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Μπιρ Γκοζ του Σen Ol»'που δημοσίευσε τα ονόματα 477 Κούρδων παιδιών που σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Πάνω από 4.000 ενεργά μέλη του BDP, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, αιρετών αξιωματούχων, συνδικαλιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα από το 2009, στα πλαίσια της υπόθεσης του KCK, της Ένωσης των οργανώσεων του Κουρδιστάν (KCK), που κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και «συνενοχή» με το ΡΚΚ. Όσοι υποστηρίζουν την κουρδική υπόθεση κινδυνεύουν να συλληφθούν στα πλαίσια αυτής της περίπτωσης που θεωρείται ως πολιτική συνωμοσία από τις οργανώσεις των Κούρδων.

Οι μαζικές συλλήψεις θυμίζουν τη δεκαετία του 1990 και συγκρίνονται με αυτές της εποχής Τσιλέρ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταρτίζονται για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 21.612 άνθρωποι συλλήφθηκαν το 2002 έναντι 14.473 το 1994.
Το 2007, αφετηρία της δεύτερης θητείας του Ερντογάν, 7.191 άτομα συνελήφθησαν και 16.000 συλλήψεις έγιναν το 2010.
Έκθεση από την Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (IHD) αναφέρει ότι 4.015 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011, στην κουρδική περιοχή και μόνο, έναντι 2.430 κατά την ίδια περίοδο του 2010.
Η έκθεση διαπίστωνει 16.482 παραβάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 13.219 περιπτώσεις το 2010.
Η ίδια έκθεση σημειώνει επίσης 1.010 περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχειρίσεων στην κουρδική περιοχή για τους πρώτους έξι μήνες, έναντι 433 το 2010.

Maxime Azadi


Πηγή: Le Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.