5/8/11

Εκπληξη από την Τουρκία με μείωση των επιτοκίων


Της Ναταλίας Δαφνή
«Επικίνδυνο» στοίχημα βάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με την απόφασή της να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της, αντί να το αυξήσει, προκαλώντας έκπληξη στις αγορές.

Στη χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση, η τράπεζα μείωσε το εβδομαδιαίο επιτόκιο repos, που αποτελεί και επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης, στο ιστορικά χαμηλό 5,75% από 6,25%, εξηγώντας πως στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο στασιμότητας της τουρκικής οικονομίας από εξωτερικούς παράγοντες, τυχόν επιπτώσεις από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη καθώς και από τη «χαμηλή πτήση» της αμερικανικής οικονομίας.



Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 2,10% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων που περιλαμβάνει το ευρώ και το δολάριο, και εξασθένισε έναντι του δολαρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν πως η τράπεζα θα εγκατέλειπε την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της -αντικείμενο πολλών επικριτικών σχολίων- και θα προχωρούσε στην αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της.
Παράλληλα όμως με τη μείωση αυτή, προχώρησε στην αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της overnight σε 5% από 1,5% για να αποτρέψει τις εισροές καυτού χρήματος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «φούσκα». Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, και ενώ ο πληθωρισμός υπήρξε πάντα ένα από τα «ευαίσθητα» θέματα.
Ελλείμματα Άλλος ένας «πονοκέφαλος» είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, με τα πρόσφατα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές να παραπέμπουν στην περαιτέρω διεύρυνσή του.
Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας κατέγραψε άλμα 79% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, στο ρεκόρ των 10,2 δισ. δολαρίων, με τους ρυθμούς αύξησης των εισαγωγών να είναι οι διπλάσιοι αυτών των εξαγωγών.
Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 19,3%, ενώ οι εισαγωγές κατά 41,7%. Τα χαμηλότερα επιτόκια εξασθενούν το νόμισμα και τονώνουν τις εξαγωγές διορθώνοντας τις ανισορροπίες στα ισοζύγια (εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών), πλην όμως, μια τυχόν ανεξέλεγκτη εξασθένιση της λίρας θα ασκούσε νέες πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο προς αποφυγή.
«Η μείωση του επιτοκίου αναφοράς για να τονωθεί η οικονομία ήταν αναπάντεχη. Οι αγορές ανησυχούν για υπερθέρμανση, και αυτή η απόφαση προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση και εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας», σχολίασε η αναλύτρια Ελίζαμπεθ Άντριου της Nordea.
ΣτρατηγικήΠολλοί αναλυτές επικρίνουν την τράπεζα πως ακολουθεί ανορθόδοξη στρατηγική, συνδυάζοντας χαμηλά επιτόκια με υψηλότερες απαιτήσεις για υποχρεωτικές δεσμεύσεις, χαρακτηρίζοντάς την ως πολιτική «περιστεράς», δεδομένων των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και των πληθωριστικών κινδύνων. Την έχουν μάλιστα καλέσει να αυξήσει τα επιτόκιά της, με τον οίκο αξιολόγησης Moody΄s να είναι ο τελευταίος που προειδοποίησε την Τουρκία πως το αξιόχρεό της κινδυνεύει, από τις «αυξανόμενες» ανισορροπίες στην οικονομία της.
Ο οίκος διατηρεί σε θετική προοπτική την αξιολόγηση της Τουρκίας Ba2, και αναφέρει πως οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης συνεχίζουν να στηρίζουν αυτήν την προοπτική. Πλην όμως, προειδοποιεί για αυξανόμενες ανησυχίες από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την εξάρτηση από «ασταθείς» πηγές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.