6/9/18

Πόσα βιβλία διαβάζουν οι Έλληνες τον χρόνο.

- Πόσα βιβλία διαβάζουν οι Έλληνες τον χρόνο και ποιο είναι το προφίλ των Ελλήνων αναγνωστών;
Όπως έχει διαπιστωθεί και από παλαιότερη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο είναι ιδιαίτερα μικρό, κάτω από το 10%. Το απογοητευτικό αυτό ποσοστό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες και τα Ελληνόπουλα δεν έχουν αναγνωστική νοοτροπία. Και με αυτό δεν γεννιέσαι, αλλά την αποκτάς καθώς μεγαλώνεις. Η συνήθεια της ανάγνωσης καλλιεργείται από τη νηπιακή ακόμη ηλικία στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και γενικότερα από την πολιτεία. Στον τομέα αυτό πάσχουμε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μέριμνα και σχέδιο από την πολιτεία για το βιβλίο, οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι ανύπαρκτες και όσες λειτουργούν συντηρούνται από ιδιωτικές δωρεές και στηρίζονται στην ατομική πρωτοβουλία, οι φωτισμένοι δάσκαλοι παλεύουν μόνοι τους, χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο της πολιτείας, να μεταδώσουν στα παιδιά τη χαρά της ανάγνωσης. Στην εποχή της παντοδύναμης εικόνας και της τεχνολογίας, δεν υπάρχουν κίνητρα και ιδέες που να βοηθούν το βιβλίο να περάσει μπροστά από την τηλεόραση, το ίντερνετ, το κινητό, την κάθε είδους οθόνη.
...................................................
 Ο Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο) στη HuffPost Greece

5 σχόλια:

  1. Zorbas' worst sin was that he didn't have sex with a woman who desired him. An unread book sitting in a shelve untouched is even worse.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Τι να διαβάζει ο Ελληνας; τις ΝΕΩΤΕΡΙΚEΣ μπούρδες,όπως οι Εγγλέζοι;NO MERCI.

      Διαγραφή
    2. Θελει σοδα....Αν τα βιβλια ειχαν μια πρωτη σελιδα με Ποκεμον...κατι θα πουλουσαν...

      Διαγραφή
  3. Όχι μόνο πόσα αλλά και τι βιβλία. Το ότι διαβάζουν βιβλία ιστορίας και πολιτικής θεωρίας είναι θετικό. Φθάνει το ρεύμα να έχει συνέχεια.
    Βλέποντας στο τραίνο πολλούς να διαβάζουν θα πίστευα ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.