17/7/09

''Όμηρος'' των κατεχομένων η Τουρκία

''Ομηρο'' των κατεχομένων παρουσιάζει την Τουρκία ρεπορτάζ του Μενσούρ Ακγκιούν στην Ρεφεράνς με τίτλο ''Οι μειονότητες και κατευθύνουν και διοικούν''.Ο Ακγκιούν αναφέρεται στις σχέσεις Τουρκίας - Τ/κ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει βήματα λόγω των Τ/κ.
''Η Τουρκία με τον Ταλάτ, ακόμη και να θέλει, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιο βήμα'', αναφέρει και συνεχίζει: ''Όπως ακριβώς συνέβη και μετά το δημοψήφισμα Ανάν το 2004, οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα κλειδώσουν και οι διαπραγμάτευση των ενταξιακών κεφαλαίων θα τεθεί στο περιθώριο, διότι αυτό θα εκληφθεί ως μια ενέργεια, η οποία θα αποβλέπει στην καλύτερη διαβίωση διακοσίων χιλιάδων περίπου ανθρώπων, έναντι του μέλλοντος 70 εκατομμυρίων ανθρώπων''.

Κατά τον Ακγκιούν, με την άρση των “αποκλεισμών” θα επωφεληθεί πολύ μικρότερος αριθμός Τ/κ. Επιπλέον, σε περίπτωση άρσης της τουρκικής απαγόρευσης, στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, όπως προβλέπεται από την υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στην Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, το κέρδος των Τ/κ από μια τέτοια ενέργεια είναι αμελητέα.

''Όμως, επειδή η κυπριακή υπόθεση εκλαμβάνεται ως μια εθνική υπόθεση, η Τουρκία δεν μπορεί να υπολογίσει τα κέρδη και τις ζημίες. Στην πραγματικότητα, δεν επιθυμεί να τα λογαριάσει'', αναφέρει και υποστηρίζει πως η Τουρκία θα προτιμήσει να μην πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις της και με τον τρόπο αυτό θα επιφέρει ζημία στα δικά της συμφέροντα.

Σημειώνοντας πως ο λεγόμενος κανονισμός του απευθείας εμπορίου είναι ατομικό δικαίωμα κάθε Τ/κ, που πηγάζει από το γεγονός ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Ε.Ε, ο Ακγκιούν παρατηρεί ότι ''το να ζητούμε το δικαίωμα αυτό να εξασφαλισθεί, προκειμένου οι 'Τούρκοι' να πουλούν πατάτες με μικρότερο φόρο στην Αγγλία, και από την άλλη να ζητείται από την Τουρκία να μην φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση, σημαίνει ότι η χώρα αυτή κρατείται σε ομηρία''.

''Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν ο Ταλάτ, προκειμένου να επανεκλεγεί, κάνει ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με την ε/κ πλευρά και ενστερνισθεί μια συμπεριφορά, η οποία θα αποβλέπει στα συμφέροντα του δικού του κόμματος και όχι της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αυτή τη φορά μια μικρότερη μειονότητα θα έχει θέσει την Τουρκία κάτω από αιχμαλωσία, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικά της μικροσυμφέροντα'', καταλήγει.

iKypros
17/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.