24/7/09

Οι Αμερικανοί έστησαν παγίδα για την διχοτόμηση της Κύπρου, εκτός του Ιωαννίδη, και στον Παπαδόπουλο.


Κίσσινγκερ προς Μακάριο: «Αν το επιλέξεις, θα μπορούσες υποθέτω να γίνεις πρόεδρος ή πρωθυπουργός της Ελλάδος…»

-Η τραγωδία της Κύπρου το ΄74 σχεδιάστηκε να γίνει το 1972 !
-Ο βρώμικος ρόλος του εφιάλτη του ελληνισμού Κίσσινγκερ.
-Εχθρικός στους Έλληνες, κυνικός απέναντι του Μακαρίου.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Η πληροφορία που μας δόθηκε και ήταν καταχωνιασμένη στ’ «αραχνιασμένα ράφια της μνήμης» κάποιων ανθρώπων που την γνώριζαν, βεβαιώνει, ότι το σχέδιο Κίσσιγκερ για την Κύπρο, από την διχοτόμηση της οποίας προσδοκούσαν οι ΗΠΑ και η στενή σύμμαχός τους το Ισραήλ, μελλοντικά διευκολύνσεις λόγω της στρατηγικής της θέσεως, είχε τεθεί σε εφαρμογή και το 1972!
Η παγίδα στήθηκε με αφορμή την επιστολή των τριών μητροπολιτών, Κιτίου, Πάφου και Κυρήνειας, που ζητούσαν να παραιτηθεί ο Μακάριος από την κοσμική εξουσία και να επιστρέψει στην αρχιεπισκοπική. Την επιστολή συνέταξαν - και με την παρώρυνση κατευθυνόμενων εξωυπηρεσιακών παραγόντων της Κύπρου – και την απέστειλαν στον αρχηγό της Χούντας Γ. Παπαδόπουλο την 1η Μαρτίου 1972.
Ήταν ουσιαστικά μια καλοστημένη παγίδα και απέμενε να «τσιμπήσει» ο Παπαδόπουλος που έβλεπε την κίνηση των τριών μητροπολιτών «πολύ ενδιαφέρουσα, έχουσα βάσιν δικαίου» και επιπλέον «εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα» που ήταν η απομάκρυνση του Μακαρίου και η... Ένωση της Κύπρου μετά της Ελλάδος.
Ο Παπαδόπουλος συγκάλεσε το «Συμβούλιο Στέμματος» υπό την προεδρία του Ζωϊτάκη, για να συζητηθεί το περιεχόμενο της επιστολής. Πριν όμως συνεδριάσουν, ο τότε αντιπρόεδρος Στ. Παττακός δέχτηκε προσωπικό τηλεφώνημα από τον πρέσβη στο Λονδίνο στρατηγό Σορόκο που του διαμήνυε ότι, «η βρετανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην ανατροπή του Μακαρίου» και ότι «θα αντιδράσει σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σύμφωνα με το αίτημα των τριών μητροπολιτών».
Ο Παττακός θεώρησε πολύ σοβαρή την πληροφορία, ζήτησε από τον Σορόκο να έλθει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Στέμματος έγινε με τον Γ. Παπαδόπουλο να ακούει τις γνώμες όλων. Μόνο ο Παττακός εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις όπως και ο Ξανθόπουλος-Παλαμάς.
Η συνεδρίαση έληξε χωρίς να πάρει απόφαση ο Παπαδόπουλος. Την επομένη τον επισκέφθηκαν οι Παττακός και Σορόκος και άκουσε για τις αντιδράσεις και το δυσμενές αντίκτυπο που θα είχε στο εξωτερικό μια τέτοια ενέργεια. Τελικώς ο Παπαδόπουλος επείσθη, και δεν έπεσε στην παγίδα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έβαλαν δύο έτη μετά στον Ιωαννίδη. Λέγεται ότι εκείνος που πίεσε τον Σορόκο φορτικά να μιλήσει στον Παττακό για να προλάβουμε εθνικές περιπέτειες, ήταν ο πρέσβης Λεωνίδας Παπάγος.

Οι Άγγλοι για το ρόλο του Κίσσινγκερ
Πριν πεθάνει ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τζαίημς Κάλαχαν σε μια αποκαλυπτική ομολογία του είπε: « Η κρίση στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 μου έδωσε τις πλέον εφιαλτικές στιγμές της πολιτικής μου καριέρας. Η βρετανική κυβέρνηση είχε στείλει τότε σημαντική ναυτική δύναμη και ζήτησε από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν με τον 6ο Στόλο σε κοινή επιχείρηση παρέμβασης για να εμποδίσουν την τουρκική εισβολή. Ο Κίσσιγκερ, όχι μόνο απάντησε αρνητικά στο Σχέδιο των Βρετανών, αλλά απείλησε και με αυστηρό βέτο!»
Λίγο πριν από την εισβολή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τάσκα, μόλις μαθαίνει την προετοιμασία των Τούρκων, στέλνει επείγον τηλεγράφημα στον Κίσσινγκερ και του ζητεί να τεθεί ο 6ος Στόλος ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο για να εμποδίσει την απόβαση. Ο Κίσσινγκερ του απαντά πολύ θυμωμένα: «Σταμάτα να είσαι τόσο συναισθηματικός με τους Έλληνες!»

Συνομιλία Κίσινγκερ - Μακαρίου

Με το άνοιγμα των Αρχείων του Σταίητ Ντηπάρτμεντ φάνηκε ο βρώμικος ρόλος του Κίσσινγκερ απέναντι στον Ελληνισμό. Σε μία συνομιλία του με τον πρόεδρο Νίξον που τον «αποκοίμιζε» με τις δήθεν ανησυχίες του ότι ο Μακάριος τώρα θα στραφεί στον κομμουνισμό και στο Ανατολικό μπλοκ, εισηγείτο να κρατηθεί ο αρχιεπίσκοπος μακριά από την Κύπρο…
Το πόσο γλοιώδης και κυνική ήταν η συμπεριφορά του απέναντι στον Μακάριο, φαίνεται από τον διάλογο που είχαν όταν συναντήθηκαν παρουσία του πρέσβη στην Κύπρο Ουίλιαμ Κρόφορντ ( που του έμαθε να τον προσφωνεί Μακαριότατε):
Κίσσινκερ: Μακαριότατε, είμαι τόσο χαρούμενος που σε καλωσορίζω στην Ουάσιγκτον. Θέλω να ξέρεις ότι έχουμε μεγάλο σεβασμό για σένα. Αισθανόμαστε ότι είσαι πολύ μεγάλος για το νησί σου. Μάλιστα εάν το επιλέξεις, θα μπορούσες υποθέτω να γίνεις πρόεδρος ή πρωθυπουργός της Ελλάδος… Τώρα, εάν μακαριότατε ήσασταν γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης αυτό θα μας δημιουργούσε πραγματικά προβλήματα έχοντας κάποιον αντίπαλον σαν κι εσάς. Μακαριότατε όταν είμαι μαζί σου πραγματικά αισθάνομαι ότι μου αρέσεις…
Μακάριος( κοιτάζοντας τον χαμογελαστά): Δρ Κίσινγκερ , αυτό θα διαρκέσει μόνο για περίπου πέντε λεπτά, αφού χωρίσουμε. Έτσι δεν είναι ;
Το χαμόγελο του Δόκτορα πάγωσε στο πρόσωπό του…
RealNews

5 σχόλια:

  1. Ναι αλλά για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους η μηχανορραφία που ετοιμάστηκε εκείνο τον καιρό δεν ήταν μόνο διπλωματική. Σύμφωνα με τα σχέδια υπήρχε ικανότατη δύναμη από αεροσκάφη F-84F που υπηρετούσαν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Δηλαδή το ’74 ήταν ήδη παλιά και είχαν ετοιμαστεί για αποστολή αυτοκτονίας εναντίον του τουρκικού προγεφυρώματος της Κερύνειας. Θα επανδρωνόταν από εθελοντές αεροπόρους με λίγη εμπειρία ώστε η κύρια δύναμη αεροπορικής αναχαίτισης αεροσκαφών και αεροπόρων να μείνει στην Ελλάδα… Μόνο μία δύναμη τότε μπορούσε να αποτρέψει αυτή την ενέργεια. Η «συμμόρφωση» των τότε επιτελών της αεροπορίας μας δεν έγινε δια επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος από την στιγμή που ετοίμασαν μια αποστολή αυτοκτονίας εν γνώση τους αλλά από άλλους που τους έπεισαν ότι ακόμα και αυτή η ομαδική αυτοκτονία είναι μάταιη. Δηλαδή από αυτούς που διατηρούσαν στην περιοχή την δυνατότητα να αναχαιτίσουν με τα F4 που διέθεταν αυτή την δύναμη των παλιών βαρυφορτωμένων με καύσιμα και βόμβες F-84 ώστε να καταστήσουν εντελώς μάταια οποιαδήποτε θυσία. Λοιπόν μήπως οι ανακλήσεις επί ανακλήσεων και η αποδοχή στο τέλος των τετελεσμένων δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της πολεμικής δράσης του τουρκικού στρατού στην Κύπρο αλλά και αποτέλεσμα πολεμικών ενεργειών τρίτης χώρας εναντίων της Ελλάδας την οποία δεν κατονομάσαμε τότε γιατί μετά τα γεγονότα αυτά ήταν η μοναδική χώρα που μας εξόπλιζε; Αυτά τότε... Σήμερα ποιο είναι το όφελός μας να συνεχίζουμε την ίδια πολιτική αφού οι σχέσεις μας βαίνουν συνεχώς επιδεινούμενες τα τελευταία 20 χρόνια;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου η χώρα μας γνωρίζει τον εμπνευστή και υπαίτιο της Κυπριακής τραγωδίας, γιατί δεν ζητεί την έκδοσή του να δικασθεί στην Ελλάδα ;
    Όπως πρόσφατα η ΗΠΑ απαίτησαν να τους εκδώσουμε τον πιτσιρικά Ουκρανό χάκερ, έτσι κι εμείς για πολύ σοβαρότερο λόγο να ζητήσουμε επ΄ αμοιβαιότητι, την έκδοση στη χώρα μας του "φιλτάτου" δόκτωρος Κίνσιγκερ για έγκλημα ιδιαζούσης σημασίας και αξίας.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι αγαπητε Αργικεραυνε,μαζι με την εκδοση του εμπνευστη και υπαιτιου της Κυπριακης τραγωδιας,πρεπει να δικαστουν και μερικοι αλλοι 'ελληνες',καποιοι εν ζωη ακομη.Βλεπεις το παιγνιδι σχεδιαστηκε απο τον ερπετομορφο κισσιγκερ σε πολλα επιπεδα και σε πολλες εκδοχες,εμπλεκοντας πολλες υπηρεσιες με διαφορετικη μεθοδολογια αλλα με ενα στοχο,γιάυτο καποτε ειπε ο κισσιγκερ οτι για το προβλημα Ελλας εχουμε 150 λυσεις και αυτη που ειδατε ηταν απο τις ηπιοτερες.Απο τους αποχαρακτηρισμους απορρητων εγραφων,βλεπουμε οτι αλλα λεει η ΣΙΑ,αλλα το στεητ ντιπαρτμεντ και αλλα τα 'υπογεια.Παντα ομως γενικος σεφ ηταν ο κισιγκερ και προθυμοι πελατες καποιοι 'ελληνες' που βαυκαλιζοντο οτι θα παρεμεναν οι εκλεκτοι του στην νεα κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Ελευθέριε:

    Πολλά έχουν ακουσθεί περί «αναχαιτίσεων» από πολεμικά Α/Φ «τρίτων δυνάμεων» στην Κυπριακή κρίση του 1974. Τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αποδειχθεί. Το σχετικό βιβλίο του Κου. Κακολύρη γιά την επιχείρηση «Νίκη» των NORATLAS από Κρήτη προς Κύπρο αναφέρει μόνο την παρουσία ενός μαχητικού Α/Φ της Αγγλικής ΠΑ (μάλλον RAF F-4) πάνω από την Αγγλική βάση στο Ακρωτήρι (όπου και στάθμευαν και Αγγλικά βομβαρδιστικά Α/Φ VULCAN με ικανότητες εξαπόλυσης πυρηνικών όπλων), καθώς τα Ελληνικά NORATLAS άρχιζαν την μοιραία νυκτερινή κάθοδό τους προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου και χτυπήθηκαν από αδελφοκτόνα Α/Α πυρά. Ο Κος. Κακολύρης επίσης αναφέρει ότι τα πληρώματα των Ελληνικών NORATLAS κατά την προσέγγισή τους στην Κύπρο άκουσαν φιλικές συμβουλές από Ελληνοαμερικανούς ασυρματιστές σε σκάφη ΠΝ Η.Π.Α. του 6ου Στόλου στην περιοχή να σταματήσουν να φλυαρούν στους ασυρμάτους γιατί οι «άλλοι» (οι Τούρκοι) θα μπορούσαν επίσης να τους ακούσουν και να προσδιορίσουν την θέση τους. Ένα αεροπλανοφόρο του 6ου Στόλου έπλεε με ανοικτά τα φώτα πορείας και χρησιμοποιήθηκε από ορισμένα Ελληνικά NORATLAS σαν σημαδούρα γιά την νυκτερινή προσέγγισή τους στην Κύπρο.

    Όσον αφορά την σχεδιαζόμενη αποστολή αυτοκτονίας των μοιρών της Ελληνικής ΠΑ F-84F από την Κρήτη, δεδομένου ότι αυτή θα ήταν μία ημερήσια αποστολή, υπήρχε πάν ενδεχόμενο αναχαίτισης από την Τουρκική ΠΑ (THK) στην περιοχή της Κύπρου. Τουρκικά Α/Φ NORTHROP F-5A/B FREEDOM FIGHTER της ΤΗΚ επιχειρούσαν πάνω από την Μεγαλόνησο εκείνες τις αποφράδες ημέρες. Οι διωκτικές ικανότητες του F-5A/B έναντι του βραδυκίνητου και λίαν υποηχητικού F-84F ήταν ήδη γνωστές (η Ελληνική κατάριψη Τουρκικού υπερηχητικού CONVAIR F-102 DELTA DAGGER εκείνες τις ημέρες έγινε από Ελληνικό F-5A), και η περιορισμένη εμβέλεια των Ελληνικών F-84F θα τα περιόριζε μόνο σε δύο περάσματα βομβαρδισμού-πολυβολισμού πάνω από το Τουρκικό προγεφύρωμα της Κηρύνειας. Τα F-84F έπρεπε μετά να φύγουν και να προσγειωθούν σε αεροδρόμια του Λιβάνου και της Συρίας χωρίς να εμπλακούν σε αερομαχίες οι οποίες θα εξαντλούσαν περαιτέρω τα καύσιμά τους. Αντίθετα είναι γεγονός ότι η τότε στρατιωτική ηγεσία της χούντας είχε (ηθελημένα) επηρεασθεί ψυχολογικά από την ψευδοπληροφόρηση από Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Αθήνα περί «επικείμενης Βουλγαρικής εισβολής», διαφόρων μυστηριωδών «κινήσεων αερομεταφερομένων δυνάμεων Συμφώνου Βαρσοβίας», και άλλες παρόμοιες φαντασιώσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι από καιρό – πρίν και από το Παπαδοπουλικό πραξικόπημα της 21-4-1967 – είχαν αποφασίσει την διχοτόμηση της Κύπρου. Το ότι εφαρμόζονταν η διχοτόμηση με την Τουρκική εισβολή του 1974 δεν έθιξε τα (μη υπάρχοντα) πατριωτικά και ψευδο-εθνικόφρονα αισθήματα αυτών των ατόμων. Συνεπώς, ποιό κίνητρο είχαν αυτοί οι κύριοι να χρεωθούν και με την καταστροφή ενός αριθμού F-84F σε μιά αποστολή αυτοκτονίας; Η απόδειξη είναι ότι ποτέ δεν λογοδότησαν γιά την Κυπριακή καταστροφή και την γενική έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας εκείνες τις ημέρες, και πήραν κανονικά και τους βαθμούς και την σύνταξή τους.

    Λάμπρος Ε. Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης

    24-7-2009, τοπική ώρα 14:57 - ώρα Ελλάδος 21:57

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ

    Πριν ξεκινήσω για τους πολιτικούς θέλω να χαιρετίσω τον ΝΑΙΑΣ, που αν και δεν τον γτνωρίζω θα ήθελα να τον έχω φίλο.

    Απευθύνομαι σε όλους τους κυρίους όλων των χρωμάτων -κομμάτων. Σε βουλευτές και μη, καθώς και σ΄ εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική.

    Τώρα που βγαίνουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, τώρα που υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, για τον ρόλο του Κίνσιγκερ στην τραγωδία της Κύπρου, στο όνομα των χιλιάδων αδικοχαμένων νεκρών, στο όνομα των αγνοούμενων (τους οποίους αν και προστάτευε ως αιχμαλώτους η συνθήκη της Γενεύης τους εκτέλεσαν όλους), στο όνομα των γυναικών που βιάσθηκαν, στο όνομα των μαυροφορεμένων Ελληνίδων γυναικών, και κυρίως για την διχοτόμηση και κατοχή της Κύπρου :

    ΔΙΚΑΣΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΝ, ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
    ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ.

    Στο δικαστήριο η υπόθεση θα δικασθεί σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Κύπρο, η οποία και έχει τον πρώτο λόγο.
    Ο Κίσινγκερ μπορεί αν δεν προσέλθει να κυρηχθεί και φυγόδικος. Όσα χρόνια όμως του μένουν να ζήσει θα έχει μια καταδίκη στην πλάτη του και ένα ένταλμα σύλληψης ενεργό ανά πάσα στιγμή εις βάρος του.
    Άντε πολιτικοί πατριώτες, έχετε κότσια; ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Και μην μου πείτε ότι δεν είναι εφικτή η πρότασή μου, ή κατά την προσφιλή σας λέξη ότι ...λαϊκίζω.
    Το έγκλημα δεν παραγράφεται. Δικάζεται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τα θύματα ζητούν δικαίωση και την ζητούν κι απο εμας. Μια τέτοια δίκη μόνο με τον σάλο που θα ξεσηκώσει, φθάνει. Ίσως όμως και συνετίσει μελλοντικούς Κίνσιγκερ που φυτρώνουν για να αιματοκυλούν λαούς.

    ΄Οσο αγαπητέ ΝΑΙΑΣ για τους εναπομείναντες εντός της χώρας προδότες που δεν πλήρωσαν, καταδικάστε τους με το όνομα του προγόνου τους Εφιάλτη.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.