10/2/14

Ερντογάν: «Παράνομη συμμορία» η οργάνωση του Γκιουλέν

Επίθεση και στην αντιπολίτευση για «ανίερη» συμμαχία με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα
REUTERS/UMIT BEKTAS
Κατά την τελετή εγκαινίων της νέα γραμμής του μετρό στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να «ξεριζώσει» το «παράλληλο κράτος» (φωτ. αρχείου).
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε την Κυριακή στην αντιπολίτευση και προανήγγειλε δικαστικές διώξεις «εναντίον της παράνομης συμμορίας», όπως αποκάλεσε το θρησκευτικό τάγμα «Έργο» (Hizmet) του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Κατά την τελετή εγκαινίων της νέα γραμμής του μετρό στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να «ξεριζώσει» το «παράλληλο κράτος».
«Θα τους κάνουμε να πληρώσουν για την κατασκοπεία που διέπρατταν», υποστήριξε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτή την παράνομη συμμορία να διακλαδώνεται στα έγκατα του κράτους».
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι οι ρίζες του κινήματος αυτού βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ έκανε λόγο περί μιας «διεθνούς συνωμοσίας εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας».
«Ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι, εκδότες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνεργάζονται για να πλήξουν την κυβέρνηση», κατά την άποψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), οι οποίοι μέχρι χθες ήταν σκληροί επικριτές του κινήματος Γκιουλέν, πλέον το υποστηρίζουν, συνέχισε. «Τι συνέβη και άλλαξαν τώρα;», αναρωτήθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Το Hizmet ήταν ως το πρόσφατο παρελθόν στενά συνδεδεμένο με το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP).
Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε, εξάλλου, ότι η δικαστική έρευνα για τις υποθέσεις διαφθοράς που αφορά στενούς του συνεργάτες, ήταν «πρόσχημα» για να εξαπολύσει το θρησκευτικό αυτό τάγμα, το οποίο διαθέτει επιρροή στην αστυνομία και στην δικαιοσύνη, επίθεση εναντίον του ιδίου και του κυβερνώντος κόμματος.
«Την 17η Δεκεμβρίου πάτησαν το κουμπί και στόχευσαν την τουρκική οικονομία, την κεντρική της τράπεζα και την εθνική υπηρεσία πληροφοριών. Στοχεύουν τη διαδικασία ειρήνευσης που εξελίσσεται τον τελευταίο χρόνο, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν νεκροί στρατιώτες. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να προκαλέσουν», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: ότι για να αποφύγει την έρευνα για τη διαφθορά, καλύπτεται πίσω από την ρητορεία περί «εκρίζωσης» του «παράλληλου κράτους».
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.