1/6/14

BBC: Ο Ιησούς μιλούσε και αρχαία ελληνικά!

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε μια επίμονη διαφωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο στην πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Ισραήλ και τους Αγίους Τόπους, με θέμα το ποια γλώσσα μιλούσε ο Ιησούς!

«Ο Ιησούς ήταν σε αυτό τον τόπο, άρα μιλούσε εβραϊκά» υποστήριξε ο Νετανιάχου. «Όχι» διαφώνησε ορθώς ο Πάπας: «ο Ιησούς ήξερε εβραϊκά, αλλά μιλούσε αραμαϊκά». Και ορθώς φυσικά καθώς τα σημερινά εβραϊκά που ομιλούνται στο Ισραήλ ελάχιστη σχέση έχουν με τα αραμαϊκά της εποχής του Χριστού.

Τελικά ποια ή ποιες γλώσσες μιλούσε ο Ιησούς;
Το βρετανικό BBC αποφάσισε να κάνει μία σχετική έρευνα και απευθύνθηκε σε ειδικούς καθηγητές γλωσσολογίας, που έχουν αφιερώσει χρόνια μελέτης στο θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα: ο Ιησούς ήξερε τα εβραϊκά, αλλά στην καθημερινότητά του χρησιμοποιούσε κυρίως τα αραμαϊκά, όπως και τα Eλληνικά!

Είναι κοινώς και παγκοσμίως αποδεκτό ότι ο Ιησούς υπήρξε. Η παρουσία του ως ιστορικού προσώπου δεν αμφισβητείται, άρα οι ιστορικοί και ειδικοί γλωσσολόγοι μπορούν -βάσει των στοιχείων που έχουν εντοπιστεί- να διαλευκάνουν ποια γλώσσα μιλούσε ο γιος ενός ξυλουργού από τη Γαλιλαία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή αραμαϊκών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δρ. Σεμπάστιαν Μπροκ, και ο πάπας και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχουν σε κάποιο ποσοστό ο καθένας δίκιο.

Ο Ιησούς γνώριζε εβραϊκά, που εκείνη την εποχή ήταν η γλώσσα των λογίων και των γραφών, όμως στην καθημερινή ζωή του μιλούσε αραμαϊκά, όπως κάθε άλλος νέος της εποχής και της τάξης του. Γι' αυτό και τα αραμαϊκά ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Μελ Γκίμπσον στην ταινία του, «Τα Πάθη του Χριστού».

Από εκεί και πέρα, τα λατινικά και τα ελληνικά ήταν άλλες δύο από τις διαδεδομένες γλώσσες της εποχής. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κατζ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα λατινικά ήταν η γλώσσα του νόμου και των Ρωμαίων στρατιωτών, οπότε θεωρείται απίθανο να είχε μάθει ο Ιησούς λατινικά -πέρα από ελάχιστες λέξεις.

Αντιθέτως, τα ελληνικά ήταν μια πολύ κοινή γλώσσα της εποχής, άρα όπως δηλώνει ο Κατζ, «ο Ιησούς σίγουρα ήξερε αρκετά ελληνικά, όχι όμως και άπταιστα».
Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, όλα τα στοιχεία και οι μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα: ο Ιησούς χρησιμοποιούσε αραμαϊκά (ως πρώτη, «μητρική» γλώσσα του), χρησιμοποιούσε τα εβραϊκά για ακαδημαϊκά θέματα, και μιλούσε αρκετά καλά τα ελληνικά σε καθημερινές επαφές του!

Σε ότι αφορά τη γραφή, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι ο Ιησούς μπορούσε να γράψει σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει σε κάποιο σημείο ότι ο Ιησούς έγραφε, ήταν όμως μια μεμονωμένη αναφορά και ουδείς γνωρίζει ποια γλώσσα αφορά. Όπως δηλώνει ο δρ. Μπροκ, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καν αν ήξερε να γράφει ή απλώς σχεδίαζε...

4 σχόλια:

  1. Την εποχή εκείνη η ελληνική γλώσσα θεωρούνταν ως η ελίτ ,η γλώσσα του μορφωμενου πληθυσμού,που και μόνο η ανάγνωση και η ομιλία κατέτασε τον ομιλούντα σε υψηλή βαθμίδα.Οχι βέβαια τα σημερινως ομιλούντα ελληνικά .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ελληνικά ήταν όπως είναι σήμερα τα αγγλικά μην το παιδεύουμε και για αυτό και οι μαθητές του Χριστού είχαν και ελληνικά ονόματα ενώ υπήρχαν και οι ελληνιστές Εβραίοι, οι οποίοι ήταν διωκόμενοι από τους φανατικούς Εβραίους ίσως και ο Χριστός να ήταν ένας από αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από ιστορικής απόψεως, ο Ιησούς πρέπει να μιλούσε καλά Ελληνικά, διότι στην Γαλιλαία υπήρχαν πολλές Ελληνικές πόλεις. Η Γαλιλαία συνορεύει με την Δεκάπολη και έχουμε αναφορές στην Καινή Διαθήκη για επισκέψεις του Ιησού στην Δεκάπολη…...
    Οι πόλεις της Δεκάπολης ήταν:
    Ιππώνη
    Δίον
    Γέρασα
    Πέλλα
    Γάδαρα
    Φιλαδέλφεια
    Σκυθόπολη
    Δαμασκός
    Καναθά
    Άβιλα (Σελεύκεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει σε κάποιο σημείο ότι ο Ιησούς έγραφε...»

    Συνήθως οι μεγάλοι Δάσκαλοι δεν γράφουν, αλλά απλώς διδάσκουν π.χ. ο Σωκράτης δίδασκε και ο Πλάτων κ.ά. μαθητές έγραφαν (αντ’ αυτού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.