11/11/15

Έμμεσο «καρφί» Παυλόπουλου σε Φίλη – Πώς αναφέρθηκε στη Γενοκτονία (βίντεο)

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Ευγενικού)
Γεμάτη με ιδιαίτερους συμβολισμούς ήταν η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Χίο, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τις αναφορές του στην «τουρκική βαρβαρότητα», στο παρελθόν της Επανάστασης του 1821 και στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας τοποθετήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, σε όλα τα θέματα που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ξενάγησή του στο (στεγαζόμενο σε ανακαινισμένο μουσουλμανικό τέμενος) Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα αντίγραφο του έργου του Ντελακρουά για τη Σφαγή της Χίου.

Ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά
Αργότερα, στην αντιφώνησή του κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Χίου, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη σφαγή της Χίου, απαντώντας εμμέσως και στον υπουργό Παιδείας που μιλά για εθνοκάθαρση και όχι για γενοκτονία των Ποντίων.
Παυλόπουλος: Η σφαγή της Χίου ήταν απλώς ο προάγγελος της τουρκικής θηριωδίας, η οποία στη συνέχεια γιγαντώθηκε κατά του ελληνικού έθνους με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
«Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας», συνέχισε ο Πρ. Παυλόπουλος, «την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος. Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς την γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης – που άλλωστε είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί, μέσα από την κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος, ότι «η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση τους κανόνες του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, θα αποτελούσε και ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης, καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της ιστορίας της».
http://www.pontos-news.gr/article/143254/emmeso-karfi-paylopoyloy-se-fili-pos-anaferthike-sti-genoktonia-vinteo

1 σχόλιο:

  1. Μα θα αξιζε και θα μπορουσε ναναι και πιο "επιθετικος" απεναντι στον "επιστημονα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.