9/12/15

Ο «τσαβισμός» σε κομμάτια

Ο Humberto Lopez, γνωστός ως «Ελ Τσε», αντιδρά καθώς ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Tibisay Lucena ανακοινώνει τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Καράκας, στις 7 Δεκεμβρίου 2015. MARCO BELLO / REUTERS
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να μετακομίσει στο επίσημο προεδρικό μέγαρο της χώρας του, το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται από την κόρη του προκατόχου του [1], του εκλιπόντος Ούγκο Τσάβες. Και μετά την χθεσινή συντριπτική εκλογική ήττα [2], οι πιθανότητες είναι ότι ο Maduro ποτέ δεν θα χρειαστεί να καλέσει τους μεταφορείς. Οι προοπτικές του να ολοκληρώσει την θητεία του, η οποία λήγει το 2019, γίνονται ισχνότερες μέρα με τη μέρα.
«Δεν είμαι σίγουρος αν ο Μαδούρο μπορεί να επιβιώσει από αυτό», μου είπε η Vanessa Neumann, μια ανώτερη συνεργάτις στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. «Αντιμετωπίζει απειλή από την αντιπολίτευση καθώς και [απειλή από] ένα ανακτορικό πραξικόπημα. Του δίνω λιγότερο από 50% πιθανότητες να ολοκληρώσει την θητεία του». Ένας Μαδούρο με το πρόσωπο σταχτί αναγνώρισε την ήττα νωρίς χθες το πρωί, λέγοντας ότι το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα, τα οποία είχαν προβλεφθεί από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Για τη συνέχεια FA

11 σχόλια:

  1. Προς τους απανταχου οπαδους του Τσαβες, Μαντουρο και λοιπων δημοκραταρων.
    Τι γινεται ρε παλικαρια ? Τι εγινε και μπαταρισε το καραβι ? Η' δεν εχουμε παρει γραμμη ακομα για το πως θα διαχειριστουμε το κακο που μας βρηκε, χρονιαρες μερες.
    Μη στενοχωριεστε ομως. Οι κακοι Αμερικανοι φταινε και οι Σιωνιστες, που ξεγελασαν τον περηφανο λαο της Βενεζουελας, μετα απο τον αδελφο Καστρο.
    Λιγο υπομονη ομως, ο συντροφος Πουτιν μολις τελειωσει με την Συρια, θα παει και στην Βενεζουελα να στηριξει και το φιλαρακι του τον Μαντουρο, με μια μικρη σταση στην Ελλαδα, για να μην λεμε οτι δεν ισχυει η προφητεια περι ξανθου γενους που θα μας σωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη,

      Τα σχόλιά σου κινούνται πάντα στον ίδιο άξονα, είναι προβλέψιμα και μονότονα. Έχουν ένα αμερικανικό "άρωμα" μανιχαϊσμού, τού στυλ goood guys vs. bad guys, που μού θυμίζει το παιγνίδι των παιδικών μου χρόνων, "κλέφτες και χωροφύλακες" :-)

      Μονάχα που δεν είναι όλα "μαύρο-άσπρο". Δεν φταίνε για όλα οι Αμερικανοί (ο όρος Σιωνισμός/Σιωνιστές έχει κακοποιηθεί από την πληθώρα των ημιμαθών έως εντελώς αμαθών, που γράφουν (κι) εδώ μέσα), όπως ευθύνονται για ΠΑΡΑ πολλά.

      Ούτε οι Ρώσοι, συνώνυμο τού Πούτιν για τούς πολλούς, τα κάνουν όλα καλά ή στραβά.

      Ο "σύντροφος" (;) Πούτιν έκανε αρκετά για την πατρίδα του από τότε που ανέλαβε και ασφαλώς δρα ψύχραιμα και αποφασιστικά, κάτι που έχει αποδείξει από την κρίση τής Γεωργίας το 2008. Οι φίλοι σου, οι Αμερικανοί, 70 χρόνια μετά τον Β'ΠΠ, δεν έμαθαν ακόμη να κάνουν εξωτερική πολιτική, γι αυτό την πάτησαν ήδη τρεις φορές έναντι του "ξανθού", που εσύ ειρωνεύεσαι και μάλλον δεν φαίνεται να διδάσκονται από τα παθήματά των, πράγμα καθόλου ενδεικτικό ευφυών ανθρώπων.

      α) Στην Γεωργία, ενθάρρυναν τον Σαακασβίλι να βομβαρδίσει την Ν. Οσετία, υποσχόμενοί του ότι οι Ρώσοι δεν θα αντιδράσουν. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και οι Αμερικανοί έμειναν εκτεθειμένοι.

      β) Ξεσήκωσαν την Ουκρανία και το αποτέλεσμα ήταν να αρπάξει ο Πούτιν αστραπιαία την Κριμαία και τα αμερικανάκια πιπιλάνε ακόμη το δάκτυλό των.

      γ) Προσπάθησαν από το 2011 να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ και να διαλύσουν την Συρία (αυτός είναι ο τελικός στόχος), αιματοκύλησαν πέντε χρόνια την χώρα αυτή, νομίζοντας ότι οι Ρώσοι θ' αφήσουν να χάσουν την εκεί βάση των τόσο εύκολα. Πάλι την πάτησαν και τώρα κυριολεκτικώς παραπαίουν σαν μεθυσμένοι, διότι από την μια στηρίζουν τα παιδιά των, τους "τζιχαντιστές" και από την άλλη προσπαθούν να πείσουν ότι τούς πολεμούν, συμπεριφερόμενοι ακριβώς όπως η σύμμαχος Τουρκία, την οποία χρησιμοποιούν για τον σκοπόν αυτό, αδιαφορώντας αν πρόκειται για ένα κράτος-μαφία, βουτηγμένο στο αίμα και την παρανομία.

      Προς τι λοιπόν η ειρωνεία και το τουπέ; Βασίλη, να σού πω κάτι, που ίσως δεν έχεις προσέξει; Το "παραπέτασμα" έχει πέσει, εδώ και καμιά 25αριά χρόνια ... Εσύ εξακολουθείς να μιλάς ακόμη την μεταπολεμική, ψυχροπολεμική γλώσσα, γι αυτό κάποια σχόλιά σου (τα περισσότερα) κινούνται μεταξύ εξωπραγματικού και αστείου.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε Nativist,

      το σχολιο μου αφορουσε το ποστ για τα αποτελεσματα των εκλογων στην Βενεζουελα και δεν ηταν απλως ειρωνικο αλλα ειρωνικοτατο. Απευθυνοταν σε ολους αυτους οι οποιοι ειναι λαλιστατοι οταν στο μυαλο τους νομιζουν οτι σκοραρουν κατα των Αμερικανων, ενω μουγκα στην στρουγκα οταν βλεπουν τον Μαντουρο να βγαινει και να παραδεχεται οτι τα κανανε μανταρα. Την παραγραφο και το σχολιο περι παραπετασματος (χωρις εισαγωγικα) απευθυνε το οχι σε μενα αλλα σ'αυτους οι οποιοι μιλουν για την πρωτη φορα αριστερα (υπονοοντας το 1949) και περιμενουν στο ετος 2015 "να λαβουν τα ονειρα εκδικηση".
      Οσον δε αφορα τα αμερικανακια που πιπιλανε το δακτυλο τους, ενα θα σου πω:
      Κατα το τελος του Β'ΠΠ πιπιλουσαν το δακτυλο τους 825 μιλια μακρυα απο το Λενινγκραντ, σημερα το πιπιλουν 80 μιλια μακρυα απο την Αγια Πετρουπολη. Αποτελεσμα οχι και πολυ ασχημο για ανθρωπους μειωμενης ευφυιας.

      Διαγραφή
    3. Ξέρω σε τι και ποιους αφορούσε το σχόλιό σου και δεν διαφωνώ επί τής ουσίας.

      Εσύ παρουσιάζεσαι σαν την άλλη όψη του αυτού νομίσματος μ' αυτούς που ειρωνεύσεσαι, μονάχα που δεν το καταλαβαίνεις.

      Δεν θα έγραφες τι αποστάσεις στο τέλος τού σχολίου σου, αν είχες προσέξει εκείνο το "70 χρόνια μετά τον Β'ΠΠ". Αν εσύ νομίζεις ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι επιτυχημένη, τότε εγώ πάω πάσο.

      Διαγραφή
    4. Η γεωστρατηγικη των μεγαλων χωρων σχεδιαζεται σε βαθος εικοσαετιας, τριακονταετιας, πεντηκονταετιας ακομα και σε βαθος χρονου που υπερβαινει τον προσδοκιμο χρονο ζωης αυτων των ιδιων των σχεδιαστων. Γι'αυτο και οι Ναζι,σε εξεζητημενη μορφη, μιλουσαν για το 1000χρονο Γ'Ραιχ (ασχετα αν δεν τους βγηκε) και οι Σοβιετικοι για τον αιωνιο επιγειο παραδεισο της αταξικης κοινωνιας.
      Μου παρεθεσες 3 παραδειγματα στην διαρκεια μιας 7ετιας και εβγαλες τους Αμερικανους μειωμενης ευφυιας και εμενα αστειο και γραφικο.
      Χωρις να προβω σε χαρακτηρισμους, σου παρεθεσα το ρεζουμε το τι συνεβη απο την στιγμη που η Αμερικη, αρχισε να εφαρμοζει τα σχεδια της επομενης μερας (εννοω απο το τελος του Β'ΠΠ) για την Σοβιετικη Ενωση μεχρι σημερα.
      Στο ερωτημα αν θεωρω οτι η Αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη ειναι επιτυχημενη δεν μπορω να σου δωσω πληρως τεκμηριωμενη απαντηση γιατι αγνοω σημαντικες παραμετρους οσον αφορα του τι ειχε σχεδιαστει και τι τελικα εφαρμοστηκε. Μπορω ομως να εκφερω γνωμη συγκρινοντας ποια ηταν η κατασταση των σημαντικων παικτων 70 χρονια πισω και ποια ειναι η κατασταση τους σημερα.
      Ολα αυτα τα λεω προσπαθοντας να αποσυνδεσω το τι μου αρεσει απο το ποια ειναι η πραγματικοτητα, καθως και να ειμαι συνεπης με τον ορκο που πηρα οταν εγινα Αμερικανος πολιτης 30 χρονια πισω.

      Διαγραφή
    5. Ίσως δεν καταλαβαίνεις, ή δεν θέλεις να καταλάβεις και γι αυτό επιμένεις στον ίδιο σκοπό.

      Οι ΗΠΑ, μέχρι τον Β'ΠΠ δεσμευόταν από το Δόγμα Μονρό και γι αυτό ζούσαν σε σχετική απομόνωση. Το πώς και γιατί μπήκαν στον Β'ΠΠ είναι γνωστά. Απ' εκεί και μετά κατάργησαν το προαναφερθέν δόγμα και εν ονόματι τής προστασίας της ανθρωπότητος από τον κομμουνισμό, ενώ βέβαια αυτοί παρέδωσαν την μισή Ευρώπη στον Στάλιν, άρχισαν πολέμους στην Κορέα και Βιετνάμ, αρχικά και αργότερα όπου αυτή έκριναν σκόπιμο. Το τι κατάφεραν με τούς πολέμους αυτούς νομίζω ότι δεν χρειάζεται διευκρίνιση. Η μειωμένη ευφυΐα αφορά σαφώς στην εξωτερική πολιτική, διότι κανείς ευφυής δεν φτιάχνει τούς αυριανούς εχθρούς του (πού είναι η πρόβλεψη και το βάθος χρόνου;), για να εξυπηρετήσει σημερινά προβλήματα και να έχει την επαύριο χειρότερα. Αυτό είναι αμερικανική πατέντα 100% (βλέπε Ταλιμπάν, Σαντάμ Χουσεΐν, Μπιν Λάντεν, ISIS κλπ). Όλοι αμερικανικά κατασκευάσματα, που αργότερα γύρισαν μπούμερανγκ.

      Η πολ8ιτκή των στην Μ. Ανατολή απέτυχε παταγωδέστατα. Ανέτρεψαν κάποια μπααθικά καθεστώτα για να φέρουν την "Αραβική Άνοιξη", ήτοι καθεστώτα υποτακτικά σ' αυτούς και το μόνο που κατάφεραν ήταν να παραδώσουν τις χώρες αυτές στο βαθύ Ισλάμ, τής Αιγύπτου ευτυχώς εξαιρουμένης. Αιματοκύλησαν 4 χρόνια την Συρία, νομίζοντας ότι οι Ρώσοι δεν θα επέμβουν και απέτυχαν και στην πρόβλεψη αυτή. Τώρα τρέχουν να παραστήσουν τούς .... βοηθούς των Ρώσων, που εσύ ανοήτως ειρωνεύεσαι, με την συνήθη αμερικανική έπαρση και επιπολαιότητα. Γι αυτό σού έδωσα και τα παραδείγματα, τα οποία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν διδάσκονται από τα λάθη των. Ο Πούτιν τούς έδειξε ποιος είναι και πώς δρα ήδη από το 2008. Εντούτοις έκαναν και τα δύο επόμενα λάθη και την πάτησαν. Ο Ρώσος αντέδρασε και αντιδρά αποφασιστικά και ψύχραιμα, ενώ αυτοί και οι κολαούζοι των Ευρωπαίοι σπασμωδικά, χωρίς τελικά να έχουν σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι, αν ο Ρώσος αντιδράσει. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Επαναλαμβάνω: Τα σχόλιά σου είναι μονότονα και πάντα στρεφόμενα κατά τής Ρωσίας, την οποία προφανώς θεωρείς ακόμη ΕΣΣΔ, αλλιώς δεν θα έγραφες το αστείο "σύντροφος" για τον Πούτιν, αλλά καλύτερα θα ήταν να τού κάνετε συντροφιά στην καταπολέμηση τής Ισλαμικής τρομοκρατίας, αντί να τον υποσκάπτετε. Κοίταξε την εικόνα τής νέας σου πατρίδας ανά τον κόσμο, δες πόσης εκτιμήσεως και σεβασμού χαίρει και κάνε την αυτοκριτική σου σαν καλός Αμερικανός που είσαι.

      Διαγραφή
    6. Σαν συμπλήρωμα αυτού που γράφω, "Τα σχόλιά σου είναι μονότονα και πάντα στρεφόμενα κατά τής Ρωσίας, την οποία προφανώς θεωρείς ακόμη ΕΣΣΔ", σε παραπέμπω και στον διάλογο που είχαμε εδώ.

      Βλέπεις; Αυτό που σ' απασχολεί δεν είναι αν θα επιτύχουμε την αναγνώριση των γενοκτονιών από την Ρωσία, αλλά αν θα βρεθεί κάποιος να ζητήσει από τούς Ρώσους να αναγνωρίσουν εκκαθαρίσεις, που είχε κάνει το σοβιετικό καθεστώς!

      Διαγραφή
    7. Αγαπητε Nativist,
      κατ'αρχας οσον αφορα το "συντροφος" για τον Πουτιν. Ξεχνας οτι ο Πουτιν ηταν στελεχος της Κα Γκε Μπε. Περισσοτερο κομμουνιστης δεν γινεται. Εκτος και αν εισαι απο αυτους που πιστευουν αυτα που γραφονται στο ιντερνετ περι της μανας του που τον βαπτισε στα κρυφα χριστιανο.
      Οσον αφορα τους μειωμενης ευφυιας Αμερικανους, οσο και να μην σου αρεσει, με τα λαθη τους και με τα εγκληματα τους, με τις εμμονες τους και τις ατελειες τους, εφθασαν να ειναι στην κορυφη της πυραμιδας και ολος ο κοσμος εχει την Αμερικη ως σημειο αναφορας ειτε αγαπης ειτε μισους. Εν αντιθεσει οι Ρωσσοι δημιουργησαν μια αυτοκρατορια τρομου και εξαναγκασμου η οποια κατερρευσε υπο το βαρος των ανομηματων της, προκαλοντας στο ενδιαμεσο μεγιστο κακο στους υποδουλους λαους, στους οποιους κατα καλη μας τυχη δεν συμπεριληφθηκαμε ως Ελλαδα.
      Κατα πως μου τα λες ομως και αφου οι Αμερικανοι θεωρεις οτι εχουν να επιδειξουν στην εξωτερικη τους πολιτικη μονο μια σειρα απο fuck ups (για να ειμαι περιγραφικος), υποθετω οτι υποστηριζεις οτι η περιοδος χονδρικα απο το 1950 μεχρι και σημερα ηταν της μοιρας γραφτο και ενα τεραστιο δωρο της τυχης προς τον αρχαριο. Κατι σαν την τυχη του αρχαριου στο καζινο.
      Οσον δε αφορα την ιστορια με τον Σαββιδη και την αναγνωριση της γενοκτονιας των Ποντιων απο την Ρωσσια. Η γενοκτονια των Ποντιων εγινε εδω και εκατο χρονια. Τωρα το πληροφορηθηκε ο Σαββιδης ? Γιατι δεν εκανε αυτη την κινηση π.χ. 5 χρονια πισω. Θα σου πω εγω, γιατι μεχρι προσφατως ο Πουτιν και ο Ερντογκαν ηταν πρωτα τακιμια. Αν εκανε τετοιο λαθος ο Σαββιδης, ποια νομιζεις θα ηταν η απαντηση που θα εισεπρατε ? Απλως η Ρωσσια και σαν Σοβιετικη Ενωση και τωρα ακολουθουσε μια συγκεκριμενη πολιτικη στα θεματα προπαγανδας. Παλαιοτερα με τα διαφορα αμεσα ελεγχομενα κινηματα ειρηνης στην Δυτικη Ευρωπη, τωρα με διαφορους που μπορει να ελεγχει (οι οποιοι, ειρησθω εν παροδω, ειναι απελπιστικα λιγοτεροι και σε αριθμους και σε επιρροη).
      Βεβαιως και θελω να αναγνωρισθει η γενοκτονια των Ποντιων οπως εκαναν οι Εβραιοι και σε πολλες περιπτωσεις οι Αρμενιοι. Πολυ αμφιβαλλω ομως οτι η κινηση του Σαββιδη προηλθε απο τον ειλικρινη ποθο του να δικαιωσει τους προγονους του και οχι απο την κινηση ενος πιονιου στην γεωπολιτικη σκακιερα.
      Και κατι τελευταιο. Μου αρεσε πολυ αυτο το περι "εκκαθαρισεων που ειχε κανει το σοβιετικο καθεστως". Αν οι Ποντιοι με 1 εκατομυριο και οι Αρμενιοι με 1,5 μιλανε για γενοκτονια, αυτοι οι κακομοιρηδες με πανω απο 30 εκατομυρια, πιστευεις οτι βολευονται με τον ορο εκκαθαριση ?

      Διαγραφή
    8. Φίλε Βασίλη,

      Ο Πούτιν είναι αυτός που είναι εν έτει 2015 κι εκεί δεν απαντάς στα συγκεκριμένα που έγραψα, αλλά αναλίσκεσαι σε γενικολογίες.

      Ας μην σού χαλώ, λοιπόν, το αμερικάνικο όνειρο. Η Ρωσία δημιούργησε μια αυτοκρατορια τρομου και εξαναγκασμου η οποια κατερρευσε υπο το βαρος των ανομηματων της (τού οικονομικού της συστήματος, μάλλον, θα έλεγα εγώ), ενώ η Αμερική ελάμπρυνε δια της αγαθοεργίας της την ανθρωπότητα και είναι το υπό του Θεού ευλογημένο κράτος [in God we trust :))]

      Στην παράγραφο για τον Σαββίδη δεν θα διαφωνήσω, αλλά αφού τώρα δίδεται η ευκαιρία, γιατί να μην την αδράξουμε, σωστά; Πριν από αρκετά χρόνια και το Ισραήλ σκεφτόταν να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων (δεν έγινε τελικά) κι εμείς καθεύδαμε τον ύπνο τού δικαίου, αντί να πάμε να κολλήσομε από κοντά, μπας κι αναγνωρίσουν και τις δικές μας. Αγώνα θέλουν αυτά, δεν γίνονται με τον αυτόματο πιλότο.

      Τέλος, περί εκκαθαρίσεων των Ελλήνων μιλώ, ποια είναι τα 30 εκατομμύρια; Πώς θέλεις να τις πούμε, σφαγές, γενοκτονίες;

      Διαγραφή
    9. Οχι "in God we trust" αλλα "one Nation under God" (μερος απο την Pledge of Allegiance).
      Παρ'ολου του οτι ειμαι Αμερικανος πολιτης, αυτο δεν σημαινει οτι ειμαι και τυφλος η' δεν εχω γνωμη για οτι συμβαινει εκει και ανα τον κοσμο. Και απ'οτι διαβασες μιλησα και για εγκληματα τα οποια εχουν διαπραχθει. Η εν γενει πολιτικη μιας χωρας και ειδικα του ειδικου βαρους της Αμερικης δεν εχει να κανει τιποτε με αγαθοεργιες και αλλα τετοια.Και ειμαι εγω που σου ειπα οτι πολυ θα ηθελα να αναγνωρισθει και η γενοκτονια των Ποντιων, ομως αυτο προυποθετει χαρισματα τα οποια η φυλη μας μαλλον δεν τα διαθετει.
      Οσο για τις εκκαθαρισεις δικο μου το λαθος. Το εξελαβα ως τις εκκαθαρισεις του Σταλιν.
      Χαιρομαι διοτι αν βγαλουμε το background noise πιστευω οτι ειχαμε μια ενδιαφερουσα ανταλλαγη επιχειρηματων και οτι συμφωνουμε σε πολυ περισσοτερα πραγματα απο αυτα που ειμαστε ετοιμοι να δεχθουμε οτι συμφωνουμε.

      Διαγραφή
    10. IN GOD WE TRUST γράφει το $ στο πίσω μέρος.
      Όντως ενδιαφέρουσα συζήτηση και ναι, συμφωνούμε στα περισσότερα.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.