11/9/18

Μια εισαγωγή στην διεθνή θέση της Τουρκίας: Γιατί έχει η γειτονική μας χώρα τεράστια γεωστρατηγική αξία


Η Τουρκία είναι μια χώρα, που στο φαντασιακό υποσυνείδητο των στρατηγιστών της Δύσης, πάντα κατείχε μια ξεχωριστή θέση. Αυτό συμβαίνει, γιατί από το 1683 (δηλ. μετά την αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης, οπότε και η Οθωμανική επέκταση προς την Δυτική Ευρώπη ανακόπηκε οριστικά) ο χώρος που διαφέντευαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, περιόριζε την εξάπλωση της Τσαρικής Ρωσίας προς τα Βαλκάνια και γενικότερα τον ευρασιατικό Νότο, όντας παράλληλα το χερσαίο ενδιάμεσο μεταξύ Ευρώπη ςκαι Ινδιών.

Ακόμα και με την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, από τον Μουσταφά Κεμάλ, το γειτονικό μας κράτος εξυπηρετούσε πάντοτε τα συμφέροντα των Βρετανών και αργότερα των Αμερικανών, με μοναδικές εξαιρέσεις την προσέγγιση με τους Σοβιετικούς κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) και την (επιτήδεια) ουδετερότητα που επέδειξε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Με μια πρώτη ανάγνωση, η μοναδική γεωγραφική θέση της Τουρκίας, ενώνει γεωγραφικά την Ευρώπη με την Ασία και για κάποιους συνδέει πολιτισμικά(!) την Δύση με την Ανατολή, δίνοντάς της ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι όλων των ανταγωνιστικών της κρατών (άρα και της Ελλάδας και της Κύπρου). Ωστόσο εάν εμβαθύνουμε την ανάλυσή μας, για την διεθνή θέση αυτής της χώρας, ενσωματώνοντας σε αυτήν τα διδάγματα της θεωρίας της Αγγλοσαξονικής Γεωπολιτικής Σχολής, τότε θα δούμε τον πολυδιάστατο ρόλο που η Τουρκία έχει στην εξωτερική πολιτική και αρχιτεκτονική ασφαλείας της Αμερικανικής υπερδύναμης, που είναι ο πυρήνας του Δυτικού κόσμου. 

Για τη συνέχεια Liberal

4 σχόλια:

  1. 1)Υπάρχει και μια παλαιά, επί ψυχρού πολέμου, άποψη ότι η θέση της Ελλάδος είναι σημαντικότερη της Τουρκίας.
    Εάν η Ελλάδα "έπεφτε" στα χέρια των κομμουνιστών θα υπερφαλαγγιζόταν η Τουρκία.
    Εάν όμως η Τουρκία "έπεφτε", υπήρχε μία γραμμή αμύνης μέσω Κρήτης και Κύπρου και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που είναι επέκταση των Στενών του Βοσπόρου, που μπορούσαν να εμποδίσουν την έξοδο των Σοβιετικών στην Μεσόγειο.
    Κατά τον στρατηγό Van Fleet η θέση της Ελλάδος ήταν σημαντικότερη της Τουρκίας.

    2)Η Τουρκία είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ασία, το οποίο φαίνεται τελευταία να άλλαξε στρατόπεδο, όπως και παλαιότερα το Ιράν.
    Είναι σίγουρο πως η Δύση θα κάνει το παν, ώστε να ανατρέψει τους Ισλαμιστές.
    Εάν το καθεστώς Ερντογάν ανατραπεί, προφανώς θα έχει την τύχη του Μεντερές και των Αδελφών Μουσουλμάνων. Επομένως δεν υπάρχει ουδεμία πιθανότατα αποκατάστασης σχέσεων της σημερινής Τουρκίας με την Δύση.

    3)Την Ελλάδα θα πρέπει να την ανησυχεί ιδιαίτερα η πιθανότητα ανατροπής του σημερινού καθεστώτος από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές και Γκιουλενιστές.
    Διότι προφανώς θα ζητήσουν ανταλλάγματα είς βάρος της Ελλάδος, εν όψη της αναπόφευκτης δημιουργίας Κουρδικού κράτους.

    4)Στά Βαλκάνια η κατάσταση είναι ρευστή. Συζητείται η Μεγάλη Αλβανία, η "Ενωμένη Μακεδονία", κ.λπ.
    Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έχουν δημοσιευτεί χάρτες με νέα σύνορα και κράτη.
    Η Ελλάδα, μετά από εννέα χρόνια οικονομικής κρίσης έχει σακατευθεί, μέσα σε ένα βούρκο χρεών και λαθών.
    Περιμένουμε να σώσουν την Ελλάδα, μαριονέτες των Δανειστών του δημοσίου, άθεοι εθνομηδενιστές και υποκριτές ψευτοπατριώτες? Είναι αδύνατον.
    Χρειαζόμαστε επειγόντος πατριωτική κυβέρνηση, να σώσει ότι είναι δυνατόν να σωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο στρατηγος ανεγνωρισε οτι η αξια της ελλαδος υπερτερει εναντι της τυρκιας.Εμεις ?

      Διαγραφή
    2. Ειδικ α νησοι αιγαιου δωδεκανησα κυπρος επρεπε γιναι αβατο .τραγικα λαθη.

      Διαγραφή
  2. Αν γίνει ενας κουρδικός διάδρομος από Ιράν μέχρι την μεσόγειο τότε η Τουρκία θα χάσει ένα μέρος της γεωπολιτικής της αξίας. Που θα γίνει ο διάδρομος γιατί τον θέλουν διακαώς Ισραήλ και ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.