31/5/19

Επανεξέταση της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ευρωτουρκικά

ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ θετική ως προς το περιεχόμενο κρίνεται η έκθεση προόδου της Τουρκίας που υπέβαλε η Κομισιόν. Θετικές οι προειδοποιήσεις, θετικό το γεγονός ότι, έστω και χωρίς να το διατυπώνει ευθέως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κόστους στην Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι επί του συγκεκριμένου επαναλαμβάνεται το λεκτικό της Κοινής Θέσης των «28», σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. «θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Για να είμαστε ειλικρινείς δεν εκτιμούμε πως θα ληφθούν αποφάσεις από την Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στην κατοχική Τουρκία. Αυτό, βέβαια, θα φανεί οριστικά στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 17-18 Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής στις 20-21 του ίδιου μήνα.  
ΕΙΝΑΙ μια θετική έκθεση. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σε μια πρώτη αντίδρασή του αποφάνθηκε πως «η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ίσως η πιο επικριτική που έχει εκδοθεί από έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005. Καταγράφει περαιτέρω διολίσθηση της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, της ελευθερίας της έκφρασης και της οικονομίας».ΕΙΝΑΙ σαφές –κι αυτό προκύπτει και από την εκτίμηση του κυπριακού ΥΠΕΞ–  ότι «η μη εκπλήρωση ειλημμένων υποχρεώσεων απομακρύνει την Τουρκία περαιτέρω από την ΕΕ και καθιστά το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων αδύνατο. Σε αυτό το πλαίσιο, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αναφορά της Ε. Επιτροπής ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται συνέχεια στις εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας». Το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε. το εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου και η ΄Υπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

ΤΟ πώς θα ενεργήσει η Ε.Ε. αυτό θα φανεί στη συνέχεια, πολύ σύντομα. Εν αναμονή των όποιων εξελίξεων, θα πρέπει η Λευκωσία να κινείται και στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλίσει απόφαση με την οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις, θα έχει κόστος η κατοχική Τουρκία. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει να εγκύψει η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα και στα ευρωτουρκικά. Όταν η ίδια η Ένωση διαπιστώνει, τεκμηριωμένα και στη βάση των γεγονότων, συμπεριφορών της Άγκυρας, πως η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε., δεν μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να μην επανεξετάζουν την πολιτική τους στο πεδίο αυτό. Οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με εκείνες της δεκαετίας του ΄90, όταν χαράχθηκε στρατηγική στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Εκείνη η πολιτική αν και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αποτελούσε μια διέξοδο και ένα στοίχημα. Σήμερα τα δεδομένα διαφοροποιούνται και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαμορφωθούν και οι ανάλογες πολιτικές. Είναι πρόδηλο ότι θα εξυπηρετούσε Ελλάδα και Κύπρο μια ευρωπαϊκή Τουρκία, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Όταν η Τουρκία δεν το θέλει και εσχάτως ούτε και η πλειοψηφία της Ένωσης, τι μπορούν να κάνουν Αθήνα και Λευκωσία; Να επιμένουν; Συνεπώς οφείλουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο να επανεξετάσουν την πολιτική τους. 
 

3 σχόλια:

  1. Βεβαίως απαιτείται επανεξέταση της συγκεκριμένης πολιτικής, όχι μόνο λόγω της αποστασιοποίησης της Τουρκίας από την ΕΕ αλλά και λόγω του ότι οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ είναι υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ενώ εμείς ακόμη την υποστηρίζουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί για τα εθνικά μας θέματα. Ποιός μ*****ς μπορεί ειλικρινά να υποστηρίξει ένταξη της Τουρκίας των 80 εκατομμυρίων στην ΕΕ; Φανταστείτε την ευρωβουλή με περίπου 10-11% Τούρκους ευρωβουλευτές και δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης για 80 εκατομμύρια Τούρκους.

    Δείτε κύριε Καλεντερίδη, οι τούρκοι «αδελφοί» υπό τη συνοδεία ενόπλων στρατιωτών του κατοχικού στρατού ΚΛΕΒΟΥΝ τη σοδειά Ελλήνων γεωργών υπό την ανοχή των ανδρών του ΟΗΕ οι οποίοι αφού απέτυχαν να πείσουν τους Τούρκους να φύγουν καλούν τους γεωργούς μας ν' αποχωρήσουν από τα χωράφια που καλλιεργούν για να μη γίνει κάποιο επεισόδιο.

    Οι Τούρκοι βάζουν στρατό στη νεκρή ζώνη κι εμείς ούτε κατά διάνοια να κάνουμε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ που να βοηθά τους γεωργούς μας να θερίσουν τη σοδειά τους. Στέλλουμε λέει λειτουργούς του ΥΠΕΞ (!!!) να διαβουλευθούν με τις «δυνάμεις» του ΟΗΕ για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Και στο διά ταύτα οι Τούρκοι κλέβουν κανονικά μπροστά στα μάτια μας και γράφουν τους πάντες και τα πάντα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Δεν είμαστε κράτος αλλά μια παρεξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νεότερο ρεπορτάζ αναφορικά με τις διεκδικήσεις των Τούρκων στη νεκρή ζώνη και την κλοπή της σοδειάς των γεωργών μας από τους κατακτητές υπό την ανοχή της ανήμπορης και διακοσμητικής ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της ανύπαρκτης Εθνικής Φρουράς.

      Διαγραφή
  2. USA handed Golan Heights to Israel. Just like that. New maps, new owners.

    Indeed we need a new strategy, but who will do it?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.