31/5/19

Η Τουρκία φλερτάρει με κυρώσεις

Η Τουρκία απέχει ελάχιστα από το να της επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις εξαιτίας της απόφασής της να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ευάλωτες την τουρκική λίρα και την οικονομία, ενώ εγείρει ερωτήματα για τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη περιοχή. 
JONATHAN SPICER / REUTERS
Αν δεν βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες και συνεχιστεί η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, οι κυρώσεις και τα αντίποινα ενδεχομένως θα πλήξουν το εμπόριο μεταξύ των δύο συμμάχων και θα παρατείνουν την ύφεση στην Τουρκία, που έχει ήδη θέσει σε δοκιμασία την παραμονή του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία. Η Τουρκία διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να αποκλειστεί από την παραγωγή και χρήση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελέσει βήμα προς την αξιολόγηση εκ νέου της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.
«Οι κυρώσεις θα έχουν πολύ σημαντική επίδραση στην Τουρκία, αλλά πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε ρήξη της σχέσης με τις ΗΠΑ», λέει ο Γκαλίπ Νταλάι, επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. ΗΠΑ και Τουρκία έχουν παγιωμένες απόψεις παρόλο που επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει εκατέρωθεν επιθυμία για αποφυγή κυρώσεων που, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, θα πρέπει να εφαρμοστούν στη στιγμή που θα μεταφερθούν σε τουρκικό έδαφος, πιθανώς εντός του Ιουλίου, τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Η συμφωνία να καθυστερήσει η αποστολή των S-400 στην Τουρκία αποτελεί ενδεχομένως ευκαιρία ώστε να πείσει ο Τραμπ τον Ερντογάν να ακυρώσει αυτό που ο Τούρκος ηγέτης έχει αποκαλέσει επανειλημμένως «ολοκληρωμένη συμφωνία». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν χθες να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G-20 στις 28-29 Ιουνίου. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί η Αγκυρα να αγοράσει στη θέση τους το αμερικανικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot και έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 4 Ιουνίου. Αν αποδεχθεί η Αγκυρα την παράδοση των S-400, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει προβλέψει τη διακοπή παράδοσης των F-35 στην Τουρκία και τον αποκλεισμό της από τον κατάλογο των χωρών όπου κατασκευάζεται το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Η παράδοση των S-400 θα αναγκάσει τον Τραμπ να επιλέξει πέντε από 12 πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτές ποικίλλουν, από την απαγόρευση χορήγησης βίζας μέχρι την πολύ πιο σκληρή κύρωση της απαγόρευσης διενέργειας συναλλαγών με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την άρνηση έκδοσης άδειας για εξαγωγές. Ο Τραμπ θα μπορούσε αρχικά να στοχεύσει με κυρώσεις Τούρκους πολίτες και όχι την κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά οποιουδήποτε είδους κύρωση πιθανότατα θα οδηγήσει σε σφυροκόπημα της τουρκικής λίρας που έχει ήδη υποχωρήσει φέτος κατά 14% έναντι του δολαρίου. Η Moody’s είχε αναφέρει σε έκθεσή της τον Μάιο ότι το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία είναι υψηλό.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.