30/5/19

Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποιεί η Αγκυρα


Με μία σκληρή ανακοίνωση το Τούρκικο Συμβούλιο Ασφαλείας «υπενθύμισε» την στάση της Αγκυρας στα θέματα εκμετάλλευσης πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκιάς να υπερασπιστεί τα δικαιώματά και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, και των Τουρκοκυπρίων. Τονίστηκε πως πρέπει να αποφευχθούν προβοκατόρικες ενέργειες και ανεύθυνες δηλώσεις στην περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο . Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».

Νωρίτερα το μεσημέρι, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων βόρεια της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σκάφος «Ρόουαν Νόργουει», το οποίο σύμφωνα με τη Navtex θα κινηθεί στον μυχό του κόλπου της Αλεξανδρέττας, βόρεια της Κύπρου, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, το διάστημα ανάμεσα στις 29 Μαΐου και τις 15 Ιουνίου 2019.

Το χρονικό διάστημα της Navtex είναι περιορισμένο, συνεπώς εκτιμάται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται να φανεί ποιός θα είναι ο επόμενος στόχος στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρόουαν Νόργουει είναι ξένων συμφερόντων και έχει ενοικιαστεί από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO), ενώ το 2ο τουρκικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο (Γιαβούζ), παραμένει για μετασκευές στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποστολή του «Πορθητή» στα δυτικά της Κύπρου, Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν επανειλημμένως ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και το 2ο γεωτρύπανο.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κρατά πολύ υψηλούς τόνους στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό λόγω και των επικείμενων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

Έμπειροι παρατηρητές, τονίζουν ότι η επίσπευση ορισμένων κινήσεων στη Μεσόγειο, συνδέεται δίχως άλλο και με το γεγονός ότι την ίδια εποχή, και η Ελλάδα θα διέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Πάντως το ωραίο είναι ότι γνωρίζουμε τις προθέσεις της Τουρκίας και δεν ξέρουμε τίποτα για τις δικές μας προθέσεις! !!! Καλό εεεεε! !
    Κακά τα ψέματα, ότι θέλουν κάνουν !!!!! Όλος ο κόσμος και μάλιστα οι υπερδυνάμεις τους υπολογίζουν και τους θέλουν !!!!
    Εμάς και τους δικούς μας πολιτικούς. ..... χεσμενους μας έχουν !!! Αυτό κάτι σημαίνει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε Νίκο, οι υπερδυνάμεις, υπολογίζουν τις ισχυρές χώρες. Το γλοιώδη λακέ, τον χρησιμοποιούν όλοι, αλλά κανείς δεν τον υπολογίζει, γιατί καταλαβαίνουν πως η γλοιώδης συμπεριφορά, είναι απόρροια της αδυναμίας του. Η Τουρκία είναι μεγάλη, στρατηγικά τοποθετημένη χώρα, 80+ εκ, με το 2ο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, τον οποίο μάλιστα δε διστάζει να χρησιμοποιεί και σε πραγματικό πόλεμο, πράγμα που σήμερα προκαλεί δέος σε οποιαδήποτε δυτική κυβέρνηση, που το "αίμα" έχει "ακριβύνει" πολύ, από πολιτικής άποψης.

      Οπότε, ανάμεσα στην Τουρκία που συμπεριφέρεται ως σοβαρό κράτος και με ισχύ και συχνά με υπερβολική αυτοπεποίθηση και σε ένα μικρό κράτος, που διαχρονικά συμπεριφέρεται δουλικά, φοβικά και κατευναστικά (όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία, αλλά και σε Αλβανία ή Σκόπια), εσείς στη θέση ενός ξένου κράτους, ποιον θα σεβόσασταν και θα υπολίζατε πιο πολύ;

      Το πληθυσμιακό μέγεθος, έχει επιπτώσεις παντού. Και στα οικονομικά. Στην Τουρκία, ισχύει ακόμα η επιχείρηση Active Fence του ΝΑΤΟ, όπου από το 2015 παρέχουν εθελοντικά χώρες του ΝΑΤΟ αντιαεροπορική προστασία στην Τουρκία λόγω Συρίας. Ανά διαστήματα, ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία με Patriot και από το 2016 ως τώρα, ο ιταλικός στρατός με SAMP/T. Kαι όχι απλά από την καλή καρδιά τους, αλλά και ως επίδειξη των συστημάτων τους, για να δελεάσουν την Τουρκία να τους...προτιμήσει σε αγορά των εν λόγω συστημάτων, που προφανώς οι Τούρκοι είχαν ευκαιρία να αξιολογήσουν. Αλλά προτίμησαν S400.

      Διαγραφή
  2. Λες και σωστα..." γλοιωδη λακε "...κι ομως κανεις δεν ντρεπεται..κανεις δεν θυμωνει...κανεις δεν αηδιαζει με οτι κανει και ζει σαν τετοιος....Ποσο γαιδαροι γιναμε αραγε ?? Σαραντα μετρα υψους ?? Εχει αλλη χωρα τοσους Καραγκιοζηδες σε ολα τα ποστα ??? Κι ομως.....Δες τις προσφατες εκλογες...Απ το ενα καρτουν ...στο αλλο...το χθεσινο...αποτυχημενο.. Αρα ψηλωσε ο ...γαιδαρος....μεχρι το συννεφο...Αλλα εκει εχει ο Διας τους κεραυνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.