30/5/19

Η αλλόχρωμη Θράκη των ευρωεκλογών

Κώστας Καραΐσκος

Η αλλόχρωμη Θράκη των ευρωεκλογών, Κώστας Καραϊσκος
Λίγα ήταν τα σχόλια που επιχειρήθηκαν στον ελληνικό Τύπο για το «περίεργο» γκρι στον εκλογικό χάρτη της Ροδόπης και της Ξάνθης, αυτό που υποδήλωνε την πρωτιά του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Ενδεχομένως μπροστά στην επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή αυτό φαντάζει ως λεπτομέρεια για τις αδιάφορες ελίτ των Αθηνών.
Αυτό που έδειξε η ευρωκάλπη λοιπόν στην ελληνική Θράκη είναι πως τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη –σε κάποιον μικρό πλην υπαρκτό βαθμό και στον ευαίσθητο Έβρο– είναι η δυνατότητα της Τουρκίας να χειραγωγήσει εκλογικά τον μουσουλμανικό πληθυσμό, σε ένα σημαντικό ποσοστό. Στην Ξάνθη με το 25% επί του συνόλου να δείχνει πάνω από τη μισή μειονοτική κοινωνία, ενώ στη Ροδόπη με το 38% μιλάμε για τα 2/3 του μωαμεθανικού στοιχείου.
Βλέπουμε και πάλι, όπως και το 2014, τα ποσοστά του τουρκικού κόμματος σχετικά χαμηλά στις πόλεις και πολύ υψηλά στα πιο απομακρυσμένα αμιγώς μειονοτικά χωριά. Αξιοσημείωτη ήταν προχθές η ανυπαρξία του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ κάποιων μη τουρκογενών μουσουλμάνων, όπως δείχνουν χαρακτηριστικά οι 16 μόλις ψήφοι που πήρε στους 303 εκλογείς του Ηφαίστου, έξω από την Κομοτηνή.
Αν κανείς θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, οι αριθμοί τον βοηθάνε. Υπάρχει μια μείωση των τουρκόφρονων ψηφοφόρων, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε ποσοστά. Αυτό όμως δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμο και δεν είναι όλη η εικόνα. Πρώτα πρώτα συνδέεται με την συνολική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η γείτων. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός γεωστρατηγικού αναπροσανατολισμού και με τη διαπάλη ερντογανικών–γκιουλενικών, είναι λογικό να μην μπορεί –ίσως να μην είναι και προτεραιότητά– η Άγκυρα να ποδηγετήσει τον μειονοτικό κόσμο στη Θράκη μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.

Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, εφόσον υπάρχει το όριο του 3% για είσοδο στο ελληνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης. Παριστάνει τον αυθεντικό πολιτικό εκφραστή της μειονότητας, με μόνο επιχείρημα τις επιδόσεις του στις ευρωεκλογές. Πέραν όμως των εντυπώσεων, τι συμβαίνει στην καθημερινότητα και επί της ουσίας;

Το τουρκικό προξενείο 

Εκεί πρέπει να δούμε τον τρόπο λειτουργίας του προξενικού μηχανισμού στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη τρεις δήμοι στους δύο νομούς, του έχουν εκχωρηθεί (Ίασμος, Αρριανά, Μύκη), ενώ και στους άλλους η παρουσία του ιδίου παράγοντα είναι παραπάνω από αισθητή. Εκείνο όμως που βγάζει μάτι είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με την Ροδόπη να βγάζει 3 στους 3 βουλευτές μειονοτικούς ξανά και ξανά, ενώ και στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι καθόλου βέβαιο πως κάτι θα αλλάξει (αυτή τη στιγμή μόνον ο Ε. Στυλιανίδης της ΝΔ δείχνει ικανός να εκλεγεί ως πλειονοτικός βουλευτής).
Εδώ είναι απαραίτητη μία επισήμανση. Η εκλογή ενός μουσουλμάνου βουλευτή δεν σημαίνει αναγκαστικά κινητοποίηση του προξενικού μηχανισμού, ούτε και ανάδειξη κάποιου πράκτορα της Τουρκίας. Υπάρχουν εμφανείς ποιοτικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων και ουδείς θα μπέρδευε τον ρόλο π.χ. του Αϊχάν Καραγιουσούφ με εκείνον του Αχμέτ Χατζηοσμάν (που ψάχνει πάλι πολιτική στέγη).
Όμως για όσο υφίσταται το παρακρατικό σύστημα της Άγκυρας στη Θράκη, θα υπάρχει και η εκβιαστική ποδηγέτηση και η δικαιολογημένη καχυποψία. Μόνο το ξήλωμα – ή έστω το αποφασιστικό ξεδόντιασμα – του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής μπορεί να σηματοδοτήσει έναν αληθινό εκδημοκρατισμό στην τοπική πολιτική ζωή και μία αποκατάσταση της τρωθείσης ελληνικής κυριαρχίας. Τα ευρωπαϊκά πάρτι του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας είναι απλώς η επιφάνεια του προβλήματος.

slpress

5 σχόλια:

  1. Απο τη στιγμή που το ελληνικό κράτος κατάφερε βιαίως εξισλαμισμενους Έλληνες σε καταγωγή που δεν εχουν και τιπτοα κοινό με τους Τούρκους ( αυτο πρέπει να τους αποδεικνύουμε καθημερινώς ) να τους κανει να πιστέψουν οτι ειναι Τούρκοι πρόκειται για ιστορικό φιάσκο μεγατόνων ! Δεν εχει καταφέρει αλλο κράτος να κανει πολιτες του να νοιωθουν γείτονες του ...
    Ειδα αυτή την κυρια που έλεγε οτι νοιώσει Τουρκάλα και αναρωτήθηκα εχει δει στα σίριαλ τυο Σταρ πως ειναι οι Τουρκάλες ? Βλέπει τον εαυτό της σε αυτές ?
    ΥΓ : Και γενετικά ουδεμία σχέση εχουν με Ανατολικούς πληθυσμούς οι μουσουλμάνοι της Θράκης...
    Υγ2: το κομμα ονομάζεται κομμα ειρήνης και φιλίας η κομμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές είναι οι συνέπειες της τουρκοφοβικής ελληνικής πολιτικής, που οδήγησε τη σε μεγάλο ποσοστό τουρκοποίηση των Πομάκων και Ρομά, μην τυχόν και η Τουρκία πει πως παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάννης. Επίσης, η εισαγωγή απλής αναλογικής καθώς και ο αυξάνόμενος πληθυσμός μουσουλμάνων νεοελλήνων,σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις για μείωση του γενικού πληθυσμού κατά περίπου 3 εκ. μέχρι το 20160, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ χειρότερες καταστάσεις. Όπως πάντα, η Ελλάδα ξυπνάει όταν είναι αργά. Για δεκαετίες τα ελληνικά κόμματα κοιτούσαν άπραγα κι ευχαριστημένα, όσο έπαιρναν τα ίδια τις ψήφους των "εκλεκτών" εκπροσώπων της μειονότητας και προσπαθούσαν να μην κακοκαρδίσουν το Προξενείο, πάντα στη λογική του κατευνασμού και της εξημέρωσης του θηρίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε σε ολα πλην της απλής αναλογικής.Τι εννοω ? Δεν μπορούμε να καθορίζουμε τι σύστημα θα έχουμε για να μη μπουν κάποιοι στη Βουλή ! Δεν μπορεί η Τουρκία να μας περιορίζει τη δημοκρατία.Θα πρέπει να ιδρυθεί Συνταγαμτικο δικαστήριο που να ελέγχει τους συνδυασμούς πριν κατέλθουν ώστε και δημοκρατικότερες να ειναι οι εκλογες και να μην έχουμε τετοια φαινόμενα.Μονη αιτία μη εγκρίσεως καθόδου θα μπορούσαμε να βάλουμε την αναφορά του κόμματος η δηλώσεων στελεχών του κόμματος οτι εκπροσωπούν μειονότητες θρησκευτικού η εθνικού χαρακτήρος ! Αυτο το εχουν πολλα έθνη ως νόμο ... Ετσι και ολοι πολιτικώς εκφράζονται απο τα άκρα αριστερά έως τα Ακρα δεξια και δεν χρησιμοποιούμεθα εκ της Άγκυρας.Δηλαδη ειμαι υπερ της απλής αναλογικής και κατα τς καθόδου μειονοτικών κομμάτων.

      Διαγραφή
  3. Ποιο θηριο ?? Εχει 50 ισχυρες μειονοτητες...Το μονο "θηριο" που υπαρχει ειναι το θηριο τραβεστι ..της Ελληνικης Ελιτ...Αυτο και ποντικι να δει ...κανει στρηπ τηζ...Παψτε να δινετε εξηγησεις με.βαση Δυτικα πρωτυπα..Δεν εχει σχεση με αυτο εδω το δουλοπαροικο συστημα με τις καστες και τους Τυρανους στυλ ..Δαρειου...και Βαβυλωνιων θεων...Δεν ειναι Ελληνικο.Ειναι των ..Χαλδαιων ....Ξενο μεν...αλλα Ανατολικο πολυ..Οι δυο κεντρικες ιδεες του ειναι : φαι....και φοβος...Αυτο το συστημα τοφεραν οι Τουρκοι εδω.
    Ο Ερτογαν ειναι Ανατολιτης επισης.Παλι δεν ερμηβευεται ...Δυτικα...Ειναι ολο ..ενος ανδρος δυναστη συστημα...ας πουμε εφημερο.Ετσι ειναι επικινδυνο τωρα...Γιατι ?? Γιατι ο Ερτογαν ειναι μεγαλος σε ηλικια...Και βιαζεται να ζησει το ονειρο του...Δεν εχει χρονο ...Το ξερει.Οτι κανει τωρα ...θα τολμησει.Μετα θαναι αργα γιαυτον...Πιστευω οτι αυτο θα κανει αδιαφοροντας για το κοστος..Βιαζεται πολυ...Δεν εχει η Τουρκια συστημα που επιζει χωρις καποιον ιδιαιτερο...οπως τα Δυτικα.Θα μας επιτεθει σιγουρα...Το τι τελικα θα γινει διοτι παιζουν ολοι...δεν το ξερω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριες Δημήτρη, θα συμφωνήσω για τον Ερντογάν. Πιστεύω πως ο Ερντογάν για την υστεροφημία του και μόνο θα θέλει να αφήσει πίσω του μια μεγάλη νίκη, που θα τον καθαγιάσει στην τουρκική ιστορία και θα τον ανεβάσει το πάνθεον των Τούρκων ηρώων δίπλα στον Πορθητή, το Σουλειμάν και τον Κεμάλ. Και ο Ερντογάν γνωρίζει πως δεν είναι αθάνατος και αν ήταν ποτέ η Ελλάδα σε αδύναμη θέση, είναι τώρα και στα επόμενα χρόνια.

      Για τα περί μειονοτήτων. Εγώ δεν ξέρω καλά τα εσωτερικά της Τουρκίας. Έχω γνωρίσει μερικούς Τούρκους και σε εποχές πριν Ερντογάν, όταν υπήρχε ακόμα και μίσος των ισλαμιστών προς τους Κεμαλιστές, λόγω "καταπίεσης" και οι Κεμαλιστές είχαν μια "περιφρόνηση" προς τους Ισλαμιστές. Αλλά όταν ερχόταν η ώρα να μιλήσουν για τα τουρκικά εθνικά συμφέρονταν, ενώνονταν πίσω από την ίδια εθνική γραμμή.

      Επίσης, δεν περιμένω τίποτα από εσωτερικό ανταρτοπόλεμο σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, γιατί τα περίφημα 20 ή 30 εκ Κούρδοι, που συχνά αναφέρονται δεξιά κι αριστερά στην Ελλάδα, δεν πήραν τα όπλα για τους συμπατριώτες τους στην Αφρίν, θα τα πάρουν για την Ελλάδα;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.