31/5/19

Κρίση μεγαλείου - Ερντογάν: «Όσο δυναμώνουμε και ανεξαρτητοποιούμαστε, τόσο αυξάνονται οι δολιοφθορές εναντίον μας»

Όσο η Τουρκία κάνει θαρραλέα βήματα στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται και οι απόπειρες εναντίον της, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζοντας πως όσο η Τουρκία "ανεξαρτοποιείται", αυξάνονται και τα σαμποτάζ εναντίον της. 
Σε ομιλία του ενώπιον δικαστών σε ιφτάρ (πρώτο δείπνο πριν την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού) στο προεδρικό στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία βρίσκεται απέναντι σε σημαντικές δοκιμασίες. “Όσο αυξάνεται η ανεξαρτησία της Τουρκίας σε κάθε πεδίο, αυξάνεται και η δοσολογία των σαμποτάζ. Όσο εμείς λαμβάνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις για τη συνέχεια του έθνους μας, όσο κάνουμε βήματα με θάρρος στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, αυτού του είδους οι απόπειρες θα συνεχίσουν”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι αυτή η περίοδος είναι περίοδος για τους συνομιλητές μας να συνηθίσουν, να χωνέψουν, να αποδεχτούν μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τις παλιές τους συνήθειες μέσα σε σύντομη περίοδο. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδεικνύονται άτοπες και εκτός χρόνου αντιδράσεις εναντίον της χώρας μας”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

6 σχόλια:

  1. Ο Ερντογάν, απλά βλέπει ότι οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων, περιορίζονται σε λεκτικό επίπεδο και ήπια οικονομικά αντίποινα, τα οποία η Τουρκία άντεξε. Οι δηλώσεις Μογκερίνι μπορεί να συγκινούν τον Έλληνα τηλεθεατή, αλλά προκαλούν το γέλωτα στον Ερντογάν, γιατί ξέρει πως η Μογκερίνι είναι ξεδοντιασμένος σκύλος. Και ξέρει πως πλέον δεν είναι 1914, όταν οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ανεκτές στις δυτικές κοινωνίες, ώστε να έρθουν οι "μεγάλες δυνάμεις" να διαμελίσουν την Τουρκία. Αυτό που κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις, ακόμα και η Γαλλία, με την παρουσία της στην Κύπρο, είναι "posturing". Όσο η Τουρκία δεν πάει να βυθίσει γαλλικό πλοίο, η Γαλλία δε θα επιτεθεί στον τουρκικό στόλο. Και η Γαλλία με τη σειρά της, βρήκε ευκαιρία με την ανάγκη της Κύπρου για να αποκτήσει δωρεάν βάση στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί και η Γαλλία έχει τις δικές της φιλοδοξίες να είναι παρούσα στην περιοχή (η Γαλλία εκτός των άλλων, έχει μια αντιζηλία με την Ιταλία, που και οι 2 θεωρούν τη Μεσόγειο προνομιακό γεωπολιτικό χώρο, αλλά η Ιταλία είναι πολύ πιο ευάλωτη στην τουρκική "γοητεία" από ό,τι η Γαλλία).

    Βλέπει επίσης, πως η Ε.Ε. ναι μεν στηρίζει λεκτικά την Κύπρο, αλλά δεν πέρασε σε ουσιαστικά αντίποινα, όπως αυτά προς τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, ακριβώς γιατί στην Ε.Ε., υπάρχουν πολλές χώρες με συμφέροντα στην Τουρκία. Τα λόγια κοστίζουν πολύ λιγότερο, ενώ ταυτόχρονα σώζουν τα προσχήματα περί ευρωπαικής αλληλεγγύης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμπληρώσω, πως ο Ερντογάν, επίσης βλέπει, πως η Ελλάδα, έχει ΑΟΖ, αλλά μόνο για εσωτερική κατανάλωση, για να τη βλέπουν σε χάρτες στην τηλεόραση οι Έλληνες τηλεθεατές. Δεν την έχει επισημοποιήσει και η Τουρκία ξέρει πια καλά το λόγο. Ότι η Ελλάδα φοβάται και θα κάνει το παν για να αποφύγει σημείο τριβής με την Τουρκία.

    Στα δε εξοπλιστικά, η Τουρκία συνεχώς αυξάνει την αυτονομία της από τη Δύση. Έχει φτάσει νομίζω το 70% και σε καμιά 10ετία θα φτάσει το 90-95%. Δεν είναι όπως μετά το 1974, που το αμερικανικό εμπάργκο την είχει σακατέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο που ολοι αποφευγουν κ.Ουρακολουμ..εδω μεσα στην χωρα..περα απ ολα μα ολα, ειναι η αληθεια.Οτι μας κυβερνουν ανανδροι...κι εκαναν κι ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου ιδιο..Κι αν μεινουν κι αλλο...θα τους κανουν ολους...Τελος παντων ...καλα κρασια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1/2

      Κύριε Δημήτρη, υπήρχαν εποχές που η Ελλάδα μπορούσε να σηκώσει ακόμα και στρατιωτικά την Τουρκία. Αλλά, στην ελληνική πολιτική ελίτ, κυριάρχησε πάντα η νοοτροπία "γιατί να το ρισκάρω", "το σημαντικό είναι να μη σκάσει η στραβή στη δική μου βάρδια", "ας το αφήσω στον επόμενο", "γιατί να φάω τα λεφτά σε όπλα, όταν μπορώ να τα ρίξω κερδίζοντας ψήφους". Αν θέλετε, εδώ είναι η εκτίμηση της CIA για ελληνοτουρκικό πόλεμο, το 1988.
      https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP93T00837R000400040002-4.pdf
      Με λίγα λόγια, η εκτίμηση ήταν: Δύσκολα η Τουρκία θα σπάσει τον Έβρο, δύσκολα θα πάρει μεγάλο νησι, αλλά θα επικρατήσει στην Κύπρο και ο χρόνος, θα μετρήσει στο μέλλον υπέρ της Τουρκίας, εξοπλιστικά". Και έτσι έγινε. Ο χρόνος μέτρησε υπέρ της Τουρκίας, γιατί ενώ η Τουρκία είχε στρατηγικό δόγμα, η Ελλάδα είχε στρατηγική μίζας και "ας σκάσει στα χέρια άλλου, εγώ καλά είμαι. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός είναι 50% επαγγελματικός (και αυξάνεται), έχει 2 στρατιές μόνιμα να κοιτάζουν την Ελλάδα, ο καθένας της οποίας είναι μεγαλύτερος από το σύνολο του ενεργού ελληνικού στρατού, έχει πάρα πολλά εναέρια και πλωτά μέσα για αεραπόβαση, έχει κάνει μακροχρόνια πολιτική εξοπλισμών και από το 2010 αυξάνει τον αμυντικό προυπολογισμό παρά τις οικονομικές περιπέτειες. Οι δε ενέργειές της είναι στοχευμένες. Παράδειγμα:Έκθεση-σοκ του ΓΕΣ: «Το 80% των τουρκικών αρμάτων θα περάσουν τον Έβρο αλώβητα λόγω συστημάτων αυτοπροστασίας» (upd)
      https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/734068_ekthesi-sok-toy-ges-gia-ta-sa-ton-toyrkikon-leopard-2a4-kai-m-60t-80
      Νίκη για την Τουρκία, θα είναι: νίκη στην Κύπρο ή κατάληψη μικρών νησιών του Αιγαίου ή εδάφους στη Θράκη. Νίκη για την Ελλάδα, θα είναι: Αποφυγή ήττας στην Κύπρο (μπορεί;) ή καταστροφή κάθε τουρκικής απόπειρας σε νησί (μπορεί με τα μέσα, τον όγκο δυνάμεων και την απόσταση;) ή κατάληψη εδάφους στην τουρκική Θράκη για αντιστάθμισμα απωλειών αλλού (μπορεί;). Ο Παναγιώτης Κονδύλης, σε πολύ καλύτερες εποχές, είχε γράψει πως η νίκη για την Ελλάδα, απαιτεί το πρώτο χτύπημα (αιφνιδιασμός). Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα το έκανε ποτέ αυτό;

      Διαγραφή
    2. 2/2

      Πλέον δεν είναι θέμα ανανδρίας. Είναι θέμα καθαρά αποτροπής, για να μην αναγκαστεί να δείξεις ανδρεία, γιατί η ανδρεία ειδικά στο μοντέρνο πόλεμο, δε φτάνει. Ένας πύραυλος από 50 χμ μακριά, στέλνει και τον πιο αντρειωμένο στον τάφο και τον πολιτικό που το ρίσκαρε σε ειδικό δικαστήριο. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε λεφτά για διορισμούς και αγροφύλακες, αλλά για εξοπλιστικά δεν είχε. Οι άλλοι έχουν το άλλοθι μνημονίου, αλλά και πάλι, από τα υπερπλεονάσματα, τίποτα δεν πήγε στην άμυνα, παρά ψίχουλα και αμφίβολης χρησιμότητας σε σύντομο χρόνο. Το να διαβάζει κανείς σε ταμπέλες ότι η Ελλάδα έχει 1300 άρμα, δε λέει πολλά, όταν ο προυπολογισμός άμυνας της Ελλάδας είναι 80% μισθοδοσία και περίπου 500 εκ. είναι για υλικό. Με άλλα λόγια, τι ποσοστό του ελληνικού οπλοστασίου μπορεί να κινηθεί; Επίσης 80.000 ενεργό προσωπικό ΣΞ, φτάνει για να αμυνθεί σε τέτοιο μήκος και οπουδήποτε; Εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι κληρωτοί 9 μηνών;
      Αυτά, τα σκέφτονται και οι Τούρκοι. Έχεις μια χώρα που ο κ. Αποστολάκης λέει "θα πολεμήσουμε μόνοι", λέει σε συνέντευξη πως επείγουν νέα όπλα, που όμως δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε. Εσείς αν ήσασταν Τούρκος, τι θα καταλαβαίνατε; Ειδικά όταν βλέπατα την ίδια χώρα, να δίνει 800 εκ μόνο για "13η σύνταξη"; Ότι αυτή η χώρα είναι Ισραήλ; Παρόλα αυτά, επειδή οι Τούρκοι είναι σοβαροί, κλείνουν και την τρύπα αεράμυνας που είχαν. Καλού κακού. Kι ο Ερντογάν που έχει δώσει δεκάδες δις στην άμυνα από το 2010, θα μπορούσε να μην τα έχει δώσει και να τα κάνει επιδόματα, αλλά δεν το έκανε. Γιατί;
      Στον ιταλικό τύπο, τα ελληνοτουρκικά ήταν πάντα ανύπαρκτα. Από πέρισυ υπάρχουν εκτενή άρθρα που μιλούν ανοιχτά για πόλεμο. Αλλά επειδή έχουν μια πιο ρομαντική ιδέα για την μικρή, ευγενή και ατρόμητη Ελλάδα. Είναι νομίζω, πιο πιθανό, η Τουρκία να πάρει πράγματα χωρίς ντουφεκιά. Και στις Πρέσπες, φτάσαμε επειδή οι πολιτικοί διάλεξαν την οδό της σταδιακής διολίσθησης, μέχρι σημείου που είπαν "140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει, είναι τετελεσμένο, τι να κάνουμε". Το αντίστοιχο θα είναι "Η Τουρκία είναι γίγαντας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για αποτροπή, τι να κάνουμε".

      Διαγραφή
    3. Κύριε Δημήτρη, παραθέτω και μια λιγότερο γνωστή περίπτωση, σοβαρού κράτους, στην Ευρώπη. Ελβετία. Άρχισε την κατασκευή οχυρών το 1888 και τελικά, αρχικά από το φόβο του Μουσολίνι και μετά της ΕΣΣΔ, έφτασε να έχει 300.000 καμουφλαρισμένα οχυρά και 5100 καταφύγια, ικανά να προστατέψουν 8 εκ. κατοίκους. Δείτε εδώ φωτογραφίες.

      https://venets.wordpress.com/2015/11/08/la-svizzera-ha-300-000-bunker-e-5-100-rifugi-pubblici-camuffati/

      Έχει ακόμα σήμερα 200.000 στρατιωτικό προσωπικό και κάθε άνδρας κάτων των 34 ετών, είναι ενεργός έφεδρος, με άδεια να κρατάει όλα τα όπλα στα οποία εκπαιδεύτηκε στο σπίτι.

      Δε μπορώ να βρω και τις φωτογραφίες με τις αεροπορικές βάσεις μέσα στα βουνά, για να είναι απρόσβλητες από βομβαρδισμό και είχαν και τεράστια ασανσέρ, στα οποία μπορούσαν να φορτωθούν τα αεροσκάφη και να βγουν στην επιφάνεια από άλλο σημείο σε περίπτωση καταστροφής του γνωστού σημείου εξόδου από το βουνό.

      Ποιος; Η Ελβετία! Στην Ιταλία είναι ανέκδοτο, ακόμα σήμερα. Αλλά είναι η διαφορά μεταξύ πολιτικών που προνοούν για την πατρίδα τους και πολιτικών ελληνικού στυλ "μη μου τύχει έμενα η στραβή στη βάρδια μου και μετά ας γίνει ό,τι θέλει", παραφράζοντας την κ. Δούρου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.