31/5/19

«Θερμαίνεται» η Ανατολική Μεσόγειος

Η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας το ερώτημα ως προς το ποιος θα είναι ο κυρίαρχος της περιοχής. Η χρονική στιγμή την οποία επέλεξε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού να θέσει αυτό το θέμα δεν είναι καθόλου τυχαία, και μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί απάντηση προς τις Βρυξέλλες και την τελευταία τους τοποθέτηση.  
Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μέσα από ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο «Τουίτερ» έθεσε το εξής ερώτημα: «Ποιος θα ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο;». Για να προχωρήσει στη συνέχεια να επισήμάνει: «Τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου θερμαίνονται».Η ανάρτηση περιλαμβάνει ένα φιλμάκι δυόμισι λεπτών που ετοίμασε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στο εν λόγω φιλμάκι παρουσιάζεται η κατάσταση στην περιοχή και «η μάχη επικράτησης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αναφορές στις τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής, την προσπάθεια Ρωσίας και ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά όλες τις τουρκικές ενέργειες πέριξ της Κύπρου και τα μηνύματα που στέλνουν σχετικά Τούρκοι αξιωματούχοι. 
  
Αυτό που προσπαθεί η Άγκυρα να πετύχει μέσω του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολού, είναι η δημιουργία ενός κλίματος έντασης. Η χρονική συγκυρία έχει σημασία: Έρχεται ένα 24ωρο μετά τις νέες καταδικαστικές τοποθετήσεις από πλευράς ΕΕ όσον αφορά την τουρκική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα δύο από τις χώρες των τριμερών συνεργασιών Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν προς εκλογές μέσα στο επόμενο διάστημα. 
 
Την ώρα που στην Άγκυρα θέτουν το ερώτημα ως προς το ποιος θα κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, σ’ ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και διεθνώς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της ως τη «μητέρα όλων των Τούρκων και μουσουλμάνων». Οι τοποθετήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που συνεδριάζει στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, είναι αρκούντως ενδεικτικές ως προς τον ρόλο της Τουρκίας. 
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε αρχικά στους Τ/κ σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη εκτεθειμένοι στο απάνθρωπο εμπάργκο». Έθεσε επίσης και θέμα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης υποστηρίζοντας πως «δεν επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των σχετικών Συνθηκών». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι Τ/κ οι οποίοι είναι μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ακόμη είναι εκτεθειμένοι στο απάνθρωπο εμπάργκο και τις πιέσεις». «Η δυτική Θράκη και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ακόμη δεν επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όπως καταγράφονται στα διμερή και πολυμερή έγγραφα. Οι μουσουλμανικές κοινότητες και μειονότητες στη δυτική Ευρώπη, την βόρειο Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου εκτός των χωρών του ΟΙΔ είναι αντιμέτωπες με σοβαρές παραβιάσεις και νέες δυσκολίες», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 
 
Στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται και ο «πρόεδρος» της «βουλής» Τεμπερούκεν Ουλούτσαϊ για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο Τ. Ουλούτσαϊ με την αντιπροσωπεία της «βουλής» θα έχει σειρά επαφών στα πλαίσια της Διάσκεψης. Το θέμα της Διάσκεψης είναι «Χέρι – χέρι μαζί στο μέλλον» και διοργανώνεται από την προεδρεύουσα χώρα, τη Σαουδική Αραβία.
 
Navtex για γεωτρήσεις βορείως της Κύπρου 
 
Η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων βόρεια της Κύπρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Ρόουαν Νόργουει, το οποίο σύμφωνα με τη Navtex θα κινηθεί στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, βόρεια της Κύπρου, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, το διάστημα ανάμεσα στις 29 Μαΐου και τις 15 Ιουνίου 2019.
 
Το χρονικό διάστημα της Navtex είναι περιορισμένο, συνεπώς εκτιμάται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται να φανεί ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος στην ευρύτερη περιοχή.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρόουαν Νόργουεϊ είναι ξένων συμφερόντων και έχει ενοικιαστεί από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO), ενώ το 2ο τουρκικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο (Γιαβούζ), παραμένει για μετασκευές στη θάλασσα του Μαρμαρά. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποστολή του «Πορθητή» στα δυτικά της Κύπρου, Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν επανειλημμένως ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και το 2ο γεωτρύπανο.
 
Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κρατά πολύ υψηλούς τόνους στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό λόγω και των επικείμενων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου. Έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι η επίσπευση ορισμένων κινήσεων στη Μεσόγειο συνδέεται δίχως άλλο και με το γεγονός ότι την ίδια εποχή, και η Ελλάδα θα διέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.