31/5/19

Σαν σήμερα η ιστορική συνάντηση Καραμανλή – Σουλεϊμάν, για την υφαλοκρηπίδα


Σαν σήμερα, το 1975 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου πελάγους, αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ των δύο όμορων χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής.

Η διαμάχη ανάγεται από το καλοκαίρι του 1973, μετά τη δημόσια δήλωση του τότε πρωθυπουργού και προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Γ. Παπαδόπουλου περί ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και εξόρυξης αυτών, όπου παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε άδεια διεξαγωγής ερευνών για πετρέλαιο σε υποθαλάσσιες περιοχές κοντά σε ελληνικά νησιά.

Το 1974 και το 1976 πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο Αιγαίο από τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος. Η Ελλάδα αντέδρασε, θεώρησε τη διαμάχη νομική και ζήτησε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr & el.wikipedia.org


1 σχόλιο:

  1. Τα σχολια δια τον η κυπρος κειται μακραν , μετα τις εκλογες.Τωρα ουδεις σχολιαζει. Τα ορνεα οσμιστηκαν πτωμα και περιφερονται ως υποψηφιοι μισθοφοροι , μετακλητοι και γενικως κυφηναριο. Ας δεσωμεν τον γαδαρο πρωτα , και μετα βλεπωμεν , λεγει ο πον- ηρος νεο ελλην, απογονος του Ελληνος και Ορσηιδος , αλλα συγχρονως Αδαμ και Ευας.Διπλο ταμπλω και καπου θα πιασει. Εδω υπερεχωμεν εναντι παντων. Τα σχολια μετα τις εκλογες λοιπον.Μεχρι τοτε δεν προκειται καταλαβουν τα μεταλλαχθεντα οντα αγριογουρουνα, πως μονον στην ελλαδα διδονται σε κεντρικες λεωφορους ονοματα προδοτων. Ειναι πλεον αργα.Οποιος τολμησει να πει την αληθεια τον εφαγε η μαρμαγκα.Απο το 1974 και μετα δεν υπαρχει πλεον Ελλας.Αυτην που υπαρχει ειναι ηδη ακρωτΗριασμενη. Η μεταπολιτευση με την νομιμοποιηση του ΚΚΕ απο τον Καραμανλη εκανε συνεργους , αν οχι αυτουργους τους ανωτερω σε ΟΛΑ τα εθνικα θεματα ΚΑΙ της Μακεδονιας.Τωρα διδεται ο υπερ παντων αγων, Ο σωζων εαυτον σωθητω.Η Κερκοπορτα οχι μονον ανοιξε το 1974, αλλα ειχαν τοποθετηθει και πινακιδες ( σε τρεις γλωσσες ) Αγγλικη Τουρκικη και Ελληνικη ωστε να μην λαθεψει ο εχθρος.Θα επικρατησει ο δυνατος και εξυπνος. Ειναι φυσικος Νομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.