31/5/19

Ο Τσίπρας διόρισε νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο - Διαφώνησαν δύο υπουργοί

Έπειτα από 4 1/2 ώρες, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέα τη Δήμητρα Κοκοτίνη - Τουλάχιστον δύο υπουργοί διαφώνησαν με τον χρόνο της επιλογής και με τα πρόσωπα που διορίζονται - Θα επικυρώσει τις αποφάσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Στην απόφασή του να διορίσει νέα ηγεσία στην κορυφή τηςελληνικής Δικαιοσύνης  εν μέσω προεκλογικής περιόδου προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Έπειτα από τεσσερισήμιση ώρες συνεδρίασης, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τα μέλη της κυβέρνησής του στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε. Κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, υπουργοί ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη.


Ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, καθώς η σημερινή ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Επί του παρόντος θεωρείται αδιευκρίνιστο αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικυρώσει με την υπογραφή του το Προεδρικό Διάταγμα για τον διοιρισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Κι αυτό διότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως πλείστοι όσοι συνταγματολόγοι έχουν υπογραμμίσει ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, άρα παραδέχθηκε ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε διορισμό νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αιτιολογήσει τους χειρισμούς του υποστηρίζοντας ότι ζήτησε τη συναίνεση της ΝΔ «προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης».  

«Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η άρνηση της ΝΔ «φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες». 

Χωρίς να δώσει την παραμικρή απάντηση στις αιτιάσεις των συνταγματολόγων ότι η επιλογή νέας ηγεσίας ενώ έχει ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου συνιστά καταδολίευση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε για τη ΝΔ: «Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Τουλάχιστον δύο υπουργοί διαφώνησαν με τη μεθόδευση

Δύο υπουργοί, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γιώργος Σταθάκης διαφώνησαν με τη χρονική συγκυρία που αποφασίζεται ο διορισμός νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο αλλά και με τα πρόσωπα που επελέγησαν για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου. Επιφυλάξεις για το θέμα του χειρισμού της υπόθεσης εξέφρασαν ο Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Βίτσας. 

Το γεγονός ότι η απόφαση για διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία και όχι ομοφώνως είναι άγνωστο αν θα επηρεάσει τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος πρέπει να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμού της νέας ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε:
«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.
Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.  Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.
Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.
Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Γυναικεία τριπλέτα στην κορυφή της Δικαιοσύνης

Το πράσινο φως που έδωσε ως πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να πάρει άδεια το μέλος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας και η πειθαρχική καταδίκη του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν η προίκα της Δήμητρας Κοκοτίνης που την οδήγησε στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναδείχθηκε η Ειρήνη Καλού η οποία ήταν ανακρίτρια στο Βατοπέδι.

Για τα επόμενα χρόνια η Δικαιοσύνη θα κυριαρχείται από άρωμα γυναίκας, εάν ληφθεί υπόψη ότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρόεδρος είναι για τα επόμενα 4 χρόνια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συμπληρώνοντας έτσι τη γυναικεία τριπλέτα στις κορυφές της Δικαιοσύνης.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ν.Δημοκρατίας ο «διορισμός» από τον πρωθυπουργό νέας ηγεσίας στον Αρειό Πάγο είναι αντισυνταγματικός.
    Αν το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει και στείλει την απόφαση στον Πρόεδρο για υπογραφή τι θα κάνει η Ν. Δημοκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά, από τις πράξεις της αποδεικνύεται ότι ότι χειρότερο έχει προκύψει για τον τόπο είναι η κυβέρνηση του Τσίπρα. Βιάστηκε γιατί ήιελε να ¨τιμήσει" την δικαστίνα που άσκησε αναίρεση στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου Βόλου που αποφάσισε ότι ο τρομοκράτης Κουφοντίνας δεν δικαιούται να παίρνει άδεια από τις φυλακές. Δεν είναι μόνο ψεύτες, πρωταθλητές της κωλοτούμπας, μα και προστάτες των τρομοκρατών. Ήρθε η ώρα να ξεκουμπισυούν και να πάνε στον αγύριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.