30/5/19

ΥΠΕΞ: Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας


Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Αλβανία «να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία». 

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις «καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές». 

Ενέργειες οι οποίες «καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η Ελλάδα εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον αυτονόητο όρο που ισχύει για όλες τις υπό ένταξη χώρες, ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων».

Επισημαίνει ότι «όπως γίνεται σαφές και στην σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων Προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, η εκπλήρωση των οποίων θα εξετασθεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι η Ελλάδα αναμένει «την απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια, μέτρο το οποίο η Αλβανία είχε δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μέχρι τον Μάιο 2018, καθώς και την εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες, προκειμένου και τα μέλη της μειονότητας να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δικαιούνται».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

6 σχόλια:

  1. Χρονια τωρα η Ελλας ειναι στην ΕΕ , η Αλβανία θελει να μπει στην ΕΕ και η ελληνική μειονότητα αντί να προστατεύεται και να προοδεύει , ειναι υπό πλήρη πίεση αφανισμού ! Πως λένε λοιπόν οι ευρωπαϊστές οτι η συμμετοχή της χώρας μας ειναι μέγιστος στόχος ασφαλείας και λένε εμάς τους αντιευρωπαϊστές φαντασμένους και επικίνδυνους .Δηαλδη η Αλβανία που δεν ειναι στην ΕΕ ειναι σε επικινδυνεστερη θέση σε σχέση με τη χώρα μας ? Για να μη συγκριθούμε με την Τουρκία η οποία σε σχέση με την Ελλαδα ειναι υπερδυναμις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αλβανια αναγνωρισε εθνικη βουλγαρικη μειονότητα (80.000 πρώην σλαβομακεδονες)) στα συνορα της Δηλαδη Η Βουλγαρια ειναι πιο ισχυρη και σεβαστή απο την Ελλάαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμα στειλει και το αυστηρο μυνημα ο ΠτΔ τους βλεπω να κοβουν φλεβες οι Αλβανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού το παίζουμε "οι μαρ(λ)άκες" των βαλκανίων και της υφηλίου ολάκερης...
    Τι θέλετε,να μας σέβονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1o μέρος

    Η Ελλάδα, είναι εγκλωβισμένη σε ένα αριστερό και ανεδαφικό δόγμα, που είναι τροποποιημένη η ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου "δε διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα". Αυτό είναι ένα δόγμα που θα μπορούσε να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία ή μια άλλη μεγάλη χώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν άλλοι διεκδικούν, κάποιος μεγάλος μετά έρχεται και πιέζει την Ελλάδα να "συμβιβαστεί". Είναι η Τουρκία; Τι να κάνουμε, είναι μεγάλη και φοβόμαστε, να το βαφτίσουμε ψυχραιμία. Είναι η Αλβανία ή τα Σκόπια; Πρέπει να δείχνουμε μεγαλοθυμία, για να μην ταπεινώνουμε έναν αδύναμο γείτονα, γιατί η Ελλάδα θέλει με όλους σχέσεις καλής γειτονίας.

    Υπάρχει όμως και η σοφή παροιμία, που λέει "κι ο άγιος, φοβέρα θέλει". Το κατά πόσον Αλβανοί και Σκοπιανοί είναι άγιοι, το αφήνω στην κρίση του καθενός. Η Ελλάδα τα ίδια έλεγε και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας, ότι δηλαδή τη στηρίζει, ότι θα τη φέρει πιο κοντά στην Ελλάδα, θα γίνει εγκάρδια φίλη κλπ. Μετά, όμως, συνέβη το εκπληκτικό, η Αλβανία να αυξήσει τις στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και να νοικιάσει βάση υποβρυχίων στην Τουρκία! Και η θέση της ελληνικής μειονότητας, χειροτέρεψε! Μήπως κάτι δεν πάει καλά με το ελληνικό δόγμα των παιδιών των λουλουδιών;

    Μια σύντομη ιστορία πρόσφατων ιταλοαυστριακών προστριβών, εν είδη παραβολής. Η Ιταλία από τον 1ο Παγκόσμο πόλεμο, κατέχει το πρώην Νότιο Τυρόλο και νυν Άλτο Άντιτζε, το οποίο είχε από τότε ειδικό καθεστώς αυτονομίας, λόγω αυστριακού πληθυσμού. Αυτοδιοικείται, είναι πάρα πολύ πλούσια περιοχή, στα σχολεία μόνο η εκμάθηση γερμανικών είναι υποχρεωτική, οι πινακίδες είναι κατά το πλείστον στα γερμανικά και υπάρχει αποσχιστικό κόμμα, που ανοιχτά λέει στην ιταλική τηλεόραση, "εδώ δεν είναι Ιταλία. Είναι Αυστρία". Για να πάρετε μια ιδέα, αυτό είναι επισήμως Ιταλία εδώ και 100 χρόνια και οι κάτοικοι αυτοί είναι μόνο Ιταλοί πολίτες:

    https://www.youtube.com/watch?v=nEvA0f_w7zw

    Μοιάζει με οποιαδήποτε αυστριακή πόλη και πολλοί δε μιλούν καν ιταλικά ή τα μιλούν σπαστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2ο μέρος

    Με την άνοδο κυβέρνησης Κουρτς στην Αυστρία, μια από τις πρώτες κινήσεις της, ήταν να φέρει νομοσχέδιο για 1) να δοθεί αυστριακό διαβατήριο, στους γερμανόφωνους Ιταλούς πολίτες στα πλαίσια της ευρωπαικής αδερφοσύνης και κατάργησης των συνόρων και 2) να δοθεί δικαίωμα στους ίδιους πολίτες, να προσφεύγουν στις αυστριακές διπλωματικές αρχές για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται όταν είναι στο εξωτερικό, κατά στρέβλωση της ευρωπαικής οδηγίας, που λέει πως ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να προσφεύγουν σε άλλη ευρωπαική διπλωματική αρχή, όταν η χώρα τους δεν έχει η ίδια διπλωματική εκπροσώπηση σε χώρα του εξωτερικού.

    Η Ιταλία αντέδρασε άμεσα απέναντι στην πολιτισμένη Αυστρία, με την υποψία πως η Αυστρία θέλει να ενισχύσεις τις αποσχιστικές τάσεις, για να δημιουργήσει συνθήκες Καταλωνίας, με απόσχιση δια δημοψηφίσματος, αφού πια θα είχαν διπλή υπηκοότητα οι ήδη "ειδικής κατηγορίας" πολίτες, που ζουν ήδη σε περιοχή αυτονομίας. H Ιταλία μέσω του αρμόδιου υπουργού της Lega, Fraccaro, επίσημα ενημέρωσε την Αυστρία, πως αν το νομοσχέδιο προχωρούσε θα ήταν "atto ostile" (εχθρική πράξη) εναντίον της Ιταλίας. Από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του κόμματος Μπερλουσκόνι, μια βουλευτίνα, δήλωσε: "Αν ο Κουρτς δε σταματηθεί, θα οργανώσω διαδήλωση στα σύνορα του Brennero, καλώντας όλους τους Ιταλούς, από τη Λαμπεντούζα μέχρι το Brennero, να υπερασπιστούν τα ιταλικά σύνορα που κόστισαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές". (Τα γράφω αυτά προς σύγκριση με την ελληνική "δεξιά").

    https://www.ilfattoquotidiano.it/2018/07/23/italia-austria-fraccaro-doppio-passaporto-agli-altoatesini-da-vienna-atto-ostile-basta-strumentalizzazioni-elettorali/4510166/

    Ακολούθησε, ακύρωση προγραμματισμένου ταξιδιού Ιταλού υπουργού στην Αυστρία.

    https://www.tgcom24.mediaset.it/mondo/doppio-passaporto-alto-adige-ministro-moavero-cancella-viaggio-in-austria_3163832-201802a.shtml

    Επίσης κάλεσαν τον Αυστριακό πρέσβη στη Ρώμη για εξηγήσεις (και πιθανότατα απειλές), και τελικά, ο Κουρτς ανακοίνωσε "πάγωμα" του νομοσχεδίου και ότι "διπλό διαβατήριο θα δωθεί, αλλά μόνο μετά από συμφωνία με τη Ρώμη". (Φυσικά η Ρώμη, τουλάχιστον με τη Λέγκα στην κυβέρνηση δε θα συμφωνήσει ποτέ).

    https://tg24.sky.it/mondo/2018/03/27/austria-doppio-passaporto-sudtirolesi-.html

    Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, είναι και το μόνο αντίβαρο που κρατάει την Αλβανία σε μια κατάσταση λυκοφιλίας προς την Ελλάδα. Αν δεν υπήρχε, θα είχε ακόμα πιο φιλοτουρκική στάση, την οποία μάλλον η Ελλάδα θα δει όταν η Αλβανία μπει στην ΕΕ και δε θα την έχει πια ανάγκη. Το ίδιο με τα Σκόπια. Δε φτάνει να θες εσύ να είναι ο άλλος φίλος σου. Στα Βαλκάνεια ιστορικά, τα σύνορα αλλάζουν με βάση ιστορικό δικαίωμα ή μειονότητα. Και οι ορεινές χώρες, κατά κανόνα είναι πάντα φτωχές και κοιτάζουν πέραν των συνόρων τους για πλούτο. Και η Αλβανία και τα Σκόπια, ιστορικά, θα βλέπουν πάντα προς Ελλάδα για επέκταση. Kαι τα περί Τσάμηδων, προπέτασμα καπνού είναι, για εδραίωση εδαφικής υποθήκης είναι. Και δεν είναι ούτε κατά διάνοια πολιτισμένοι σαν τους Αυστριακούς. Στα Βαλκάνια, η υπερβολική αβρότητα, προσλαμβάνεται ως αδυναμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.