18/5/09

Η λύση του προβλήματος της πειρατείας βρίσκεται στην ξηρά

Τα κρούσματα πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), που γράφτηκε με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα συζητήσουν το επίμαχο ζήτημα.

Παράλληλα, επισημαίνεται, πως την ώρα που ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ αποφασίζουν την αποστολή περισσότερων πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής, μια «πολιτική λύση» για το πρόβλημα της Σομαλίας απομακρύνεται.

Πλην όμως, όλο και περισσότεροι ειδικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος βρίσκεται στην ξηρά. Άλλωστε, όπως αναφέρουν, «τα φετινά κρούσματα πειρατείας στο Κέρας υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνων της περσινής χρονιάς». Τονίζουν δε, πως είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2009 καταγράφηκαν 114 επιθέσεις σε βάρος σκαφών διαφόρων ειδών, καθώς και 29 πειρατείες πλοίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποστολή από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ, περισσότερων πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής, δε θα επιλύσει το ζήτημα, όσο παραμένει το πολιτικό πρόβλημα της Σομαλίας. Αυτό διότι πρόκειται για το μοναδικό κράτος του κόσμου, το οποίο, στην ουσία, δε διαθέτει κυβέρνηση. Μάλιστα, οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν περιοχές της χώρας, εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων, ενόπλων φυλών και ακραίων ισλαμιστών Αλ Σαμπάαμπ, υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Παράδειγμα προς μίμηση η Ινδονησία

Ο Αχμεντού Αμπντάλα Ουλντ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Σομαλία, πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος της πειρατείας είναι πολιτική. «Υπάρχουν πολλές περιοχές της Αφρικής», είπε, «στις οποίες η πειρατεία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Αν όμως σε μια χώρα υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, τότε οι πειρατές θα έχουν απέναντί τους έναν αξιόλογο αντίπαλο. Η πειρατεία, που ζούμε σήμερα στη Σομαλία, είναι μια εγκληματική πράξη που υποστηρίζεται από διάφορους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πειρατεία είναι να στηρίξουμε την κεντρική εξουσία».

Η λύση του προβλήματος, επομένως, βρίσκεται στην ξηρά κι όχι στη θάλασσα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Γερμανός καθηγητής Γκίντερ Μάιχολντ, ο οποίος σε έρευνα για λογαριασμό του «Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής», η οποία αφορούσε στο πρόβλημα της πειρατείας στην Ινδονησία, απέδειξε ότι τα κρούσματα μειώθηκαν όταν υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία στο Άτσε το 2006 και η λιμενική υπηρεσία εξοπλίστηκε επαρκώς.

«Όσο δε διασφαλίζονται τα προς το ζειν στους ανθρώπους μιας χώρας, όσο δεν υπάρχει κρατική δομή, είναι σχεδόν αδύνατη η λύση του προβλήματος. Με το να καταπολεμούμε απλά τα συμπτώματα, όπως είναι η πειρατεία, δεν επιτυγχάνουμε σχεδόν τίποτα. Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να δώσει λύση στο πρόβλημα ακυβερνησίας της Σομαλίας και δε γνωρίζει τώρα τι πρέπει να κάνει για να βρει διέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καθηγητής, μιλώντας στη «ΝΒ».
Fh.gr

3 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα είναι απλό
    Μοιράζουν την Αφρική εκ νέου.
    Σε κάθε περιοχή τοποθετούν ως νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση κάποιους οι οποίοι σπούδασαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, βέβαια , τώρα αναγκαστικά θα πρέπει κάτι να πάρει η Κίνα και η Ρωσία .
    Βέβαια αυτό θα καθυστερήσει λίγο ακόμα μέχρι να μειωθεί ακόμα ο ντόπιος πλυθισμός γιατι αυτοί οι
    ''απολιτιστοι ξέρουν μονο να χορέυουν και να γεννούν.
    Αυτοί που θα μείνουν ,οι εκλεκτοί,
    θα έχουν το προνόμιο να υπηρετούν τους σωτήρες τους κάτω απο την σκέπη της νόμιμα εκλεγμένης
    κυβέρνησης

    ευχαριστω για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεί που πρέπει να κάνουν επεμβάσεις και όντως συντρέχουν λόγοι για αυτό , δεν κάνουν τίποτα . Στην μαύρη Ήπειρο που υπάρχει ανάγκη πραγματικά ανθρωπιστικών πολέμων και ο γηγενής πληθυσμός θα τους αποδεχόταν ως απελευθερωτές και εκπολιτιστές , δεν κάνουν τίποτα , γιατί δεν μπορούν να αποκομίσουν κάποιο κέρδος . Ευτυχώς η Ελλάς είναι παρούσα δια των Ιεραποστολών . Η επόμενη υπερδύναμη , όπως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια , θα πρέπει να ασχοληθεί με την Μαύρη Ήπειρο , με την βοήθεια της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας και ίσως αντιμετωπίσει εκεί την Κίνα η οποία χρειάζεται απργνωσμένα ζωτικό χώρο .

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Why We Don't Condemn Our Pirates in Somalia .
    European companies were said to be paying Warlords about $3 a ton, where as in to properly dispose of waste in Europe costs about $1000 a ton.In 2004, after Tsunami washed ashore several leaking containers, thousand of locals in the Puntland region of Somalia started to complain of severe and previously unreported ailments, such as abdominal bleeding, skin melting off and a lot of immediate cancer-like symptoms..

    http://garizo.blogspot.com/2009/04/somalia-you-are-being-lied-to-about.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.