2/10/10

Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνιας στην στρατιωτική παρέλαση

50 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. 50 χρόνια δια πυρός και σιδήρου. Με το βλέμμα στραμμένο στα κατεχόμενα μας εδάφη, προσμένουμε την μέρα που ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι πάνω από την Κερύνεια, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και όλα τα χωριά μας που μολύνονται από την μπότα του Αττίλα. Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας προκάλεσε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί

Η παρέλαση
Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Την Ελληνική Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Την παρέλαση άνοιξε Άρμα μάχης Τ80, το οποίο έφερε την κυπριακή σημαία. Παρέλασαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Άμυνας και του τμήματος Δασών.

Επιδείχθηκαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα, όλμοι,
αντιαρματικά όπλα, αντιαεροπορικά συστήματα, εκτοξευτές πυραύλων και
άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Επιδείχθηκαν επίσης τα επιθετικά ελικόπτερα MI35 και τα ελικόπτερα GAZEL. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η διέλευση των πεζοπόρων τμημάτων των καταδρομέων, των εφέδρων, των εθνοφυλάκων και των σπουδαστών των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών της Ελλάδας. Παρήλασε επίσης διμοιρία με στολές, εξαρτήσεις και οπλισμό του 1964, έτος ιδρύσεως της Εθνικής Φρουράς. Στην παρέλαση δεν παρέστησαν οι ανάπηροι πολέμου σε ένδειξη διαμαρτηρίας για την μη ικανοποίηση των χρόνιων θεμάτων τους

Οι δηλώσεις Χριστόφια
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος είναι περήφανη για την ανεξαρτησία της και την Εθνική Φρουρά, η οποία βρίσκεται σε αμυντική διάταξη, σε αντίθεση , όπως είπε, με τα τουρκικά στρατεύματα.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα οι απευθείας συνομιλίες να δώσουν το συντομότερο το αναμενόμενο αποτέλεσμα, να ενωθεί ο τόπος, να φύγει ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο, να τερματιστεί ο εποικισμός και Ε/κ και τ/Κ να απολαμβάνουν τα οφέλη της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ε/κ πλευρά, είπε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα και η Τουρκία να αλλάξει ρώτα και να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού λαού.
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στηρίζει τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για προώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών. Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, είπε, μετά που έφυγε το μίασμα της χούντας από τις πλάτες του ελληνικού λαού, έχουν σταθεί αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το πρόβλημα της Κύπρου είναι και δικό μας πρόβλημα»
Εύχομαι οι 51η επέτειος να βρει την Κύπρο επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα προς όφελος όλων των πολιτών της Ε/κ και Τ/κ., ανέφερε ο Υπουργός εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε το στόχο αυτό είναι ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου και η αποδοχή των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η Ελλάδα είναι απολύτως αλληλεγγύη με την κυπριακή δημοκρατία, ανέφερε για να εκφράσει την πλήρη στήριξη της ελλάδας προς την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα της Κυπριακής δημοκρατίας που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής είναι και δικό μας πρόβλημα, στο πλαίσιο της μόνιμης, διαρθρωμένης, αμυντικής συνεργασίας που έχουμε η Ελλάδα και η Κύπρος».
Ο κ . Βενιζέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα λόγια αναγνώρισης προς την Ελλάδα και το ρόλο της, για την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη συμπαράταξη και τις ευχαριστίες που απηύθυνε προς τις Ελληνικές Ευβερνήσεις και τον ελληνικό λαό.

Υπουργός Άμυνας: «όσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα, η Εθνική Φρουρά θα εξοπλίζεται»

Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωσε ότι ενόσω τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στην Κύπρο, η Εθνική Φρουρά θα εξοπλίζεται και θα αναβαθμίζεται συνεχώς ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, να αντιμετωπίσει δηλαδή τις όποιες εχθρικές ενέργειες. Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο άμυνας θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις προσπάθειες για αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Ο κ. Παπακώστας ευχαρίστησε όλα τα μόνιμα και κληρωτά μέλη της εθνικής Φρουράς και των άλλων σωμάτων για την άρτια παρουσία τους στην παρέλαση.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συζύγου του, προς το Διπλωματικό και Προξενικό σώμα. Σημειώνεται ότι στις 6.41 π.μ, πραγματοποιήθηκε ρίψη χαιρετιστήριων βολών με την ανατολή του ήλιου, που θα επαναληφθεί και με τη δύση του ήλιου. Επίσης στις 6.40 το πρωί έγινε στο Προεδρικό τελετή έπαρσης της σημαίας και ρίφθηκαν χαιρετιστήριες βολές, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ιστορία της ανεξαρτησίας
Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1960, βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, οι οποίες απέκλειαν την ένωση ή τη διχοτόμηση. Στη βάση των συμφωνιών συντάχθηκε το κυπριακό Σύνταγμα του 1960. Το νέο κράτος αν και δικοινοτικό προέβλεπε ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης ολόκληρης της επικράτειας. Δεν υπήρχε de jure γεωγραφικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων, εκτός από την ειδική περίπτωση των χωριστών δήμων.

Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν και τρεις συνθήκες: Εγγυήσεως, Συμμαχίας, Εγκαθίδρυσης. Η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά λίγο αργότερα καθιερώθηκε ως Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας η 1η Οκτωβρίου.
http://www.sigmalive.com/news/local/311284

2 σχόλια:

  1. "Ο κ . Βενιζέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα λόγια αναγνώρισης προς την Ελλάδα και το ρόλο της"
    περιλαμβάνει ο Μπένυ και τα λόγια περί "εισβολής της αποκαλούμενης μητέρας"; Αλήθεια παρέλασαν και τα "κατοχικά" στρατεύματα χθές;
    Μα τελικά κοροϊδευόμαστε εντελώς; δεν υπάρχει πλέον όριο υποτέλειας;
    Άντε, και του χρόνου σπίτια μας/τους!
    Κώστας Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δασκαλος ειπε στα παιδια να
    "μασκαρευτουν".Την αλλη μερα
    ρωτουσε ενα-ενα τα παιδια:εσυ τι
    ντυθηκες?ευζωνας,απαντα ο μικρος,
    εσυ?καραγκιοζης ελεγε το αλλο...
    ηρθε και η σειρα του εξυπνου
    "ΤΟΤΟΥ".
    Δεν ειχε φορεσε τιποτι.
    Το μονο που εκανε..
    ειχε δαγκωσει μια ελια..
    και φουσκωνε τα μαγουλα του...
    Εσυ ΤΟΤΕ τι εισαι?
    Κ@ΛΟΣ ΠΟΥ Χ@@ΕΙ...
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.