5/10/10

Περί δογμάτων εξωτερικής πολιτικής

Του Θεοδωρου Κουλουμπη*
Προσφάτως έχει ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το «δόγμα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τίθεται, συνήθως από πανεπιστημιακούς, η ανάγκη ενός επαρκούς ορισμού της έννοιας «δόγμα». Προτείνονται, ως συγγενείς έννοιες, λέξεις όπως πλαίσιο, προσανατολισμός, στρατηγική και άλλες. Και αυτές οι λέξεις, με τη σειρά τους, απαιτούν πρόσθετους ορισμούς, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο αοριστολογίας.

Παρακάμπτοντας τους ορισμούς, θα αναφερθούμε εδώ σε τέσσερα γνωστά σχήματα γενικευμένων διακηρύξεων, τα οποία συνδέθηκαν με Αμερικανούς προέδρους όπως οι Μονρόε, Τρούμαν, Νίξον και Μπους (υιός).

Το δόγμα Μονρόε (1823) ουσιαστικά αποδεχόταν τις υπάρχουσες αποικίες ευρωπαϊκών κρατών στην αμερικανική ήπειρο, αλλά απαγόρευε την περαιτέρω ανάμειξη των Ευρωπαίων, ανακηρύσσοντας την όλη περιοχή ως σφαίρα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δόγμα Τρούμαν (1947), που δέσποζε στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προέκρινε την ανάσχεση (περικύκλωση) της Σοβιετικής Ενωσης και των δορυφόρων της με μια αλυσίδα στρατιωτικών συμμαχιών κατά μήκος της περιμέτρου του κομμουνιστικού μπλοκ. Το δόγμα Νίξον (1969), παρά την αμφισημία του, άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Βιετνάμ και τον διαχωρισμό της Κίνας του Μάο από το σοβιετικό μπλοκ. Τέλος, το δόγμα Μπους (2001) ήταν προϊόν μιας αλληλουχίας αποφάσεων που πάρθηκαν μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η προληπτική επίθεση για αλλαγή εχθρικών καθεστώτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι μονομερείς αποφάσεις και οι συμμαχίες των προθύμων ήταν τα κύρια συστατικά του δόγματος Μπους.

Στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επίσημα δόγματα ηγετικών προσωπικοτήτων του 20ού αιώνα. Στην ουσία, όμως, Ελληνες πολιτικοί έθεσαν (ή προσπάθησαν να θέσουν) σε εφαρμογή αφαιρετικά σχήματα όπως η Μεγάλη Ιδέα (Ελευθέριος Βενιζέλος), ο ελληνοτουρκικός συμβιβασμός μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (Βενιζέλος και πάλι), ο από βορρά κίνδυνος του Ψυχρού Πολέμου (Κωνσταντίνος Καραμανλής), η ευρωπαϊκή ένταξη στο τέλος της δεκαετίας του 1970 (Καραμανλής και πάλι) και η αποτροπή της τουρκικής αναθεωρητικής πρόκλησης στο Αιγαίο και στην Κύπρο από το 1974 έως τις μέρες μας (Καραμανλής και Παπανδρέου, καθώς και το σύνολο των πρωθυπουργών που τους ακολούθησαν).

Αποτιμώντας τη νεότερη ιστορία, πετύχαμε τους στόχους μας κάθε φορά που κάναμε σωστή ανάγνωση των συσχετισμών δυνάμεων και ανάλογες επιλογές (εθνική επανάσταση, βαλκανικοί πόλεμοι, παγκόσμιοι πόλεμοι και ευρωπαϊκή ένταξη). Αποτύχαμε οικτρά όποτε διχαστήκαμε εσωτερικά και ταυτοχρόνως απομονωθήκαμε διεθνώς (π.χ. 1897, 1922 και 1974). Σε επόμενο άρθρο θα σταθούμε με κάποια λεπτομέρεια στο κόστος των λαϊκιστικών εξάρσεων που οδήγησαν σε άκαιρες και μαξιμαλιστικές στοχεύσεις στο Κυπριακό στη δεκαετία του 1950 και στο Μακεδονικό αμέσως μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Η κορυφαία στιγμή αφροσύνης ήλθε, βεβαίως, με την παρανοϊκή απόφαση του δικτάτορα Ιωαννίδη τον Ιούλιο του 1974, που στο όνομα του πατριωτισμού (Ενωση) ανέτρεψε τον Μακάριο και άνοιξε τον δρόμο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Μετά το 1974, και παρά τις εκάστοτε ρητορικές εξάρσεις –ιδίως σε προεκλογικές περιόδους–, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι δημιουργήθηκε μια δέσμη προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής, που εξασφάλισε και εξασφαλίζει τη συναίνεση/ανοχή του μεγαλύτερου τμήματος των πολιτικών μας δυνάμεων. Πολιτικά, η Ελλάδα σταδιακά εδραίωσε τους δημοκρατικούς της θεσμούς. Οικονομικά (παρά την τεράστια κρίση που μας μαστίζει σήμερα), αφήσαμε πίσω μας την ταμπέλα του υπανάπτυκτου και περάσαμε στις τάξεις των ανεπτυγμένων κρατών. Κοινωνικά, οι μεγάλοι διχασμοί και οι συγκρούσεις του 20ού αιώνα γεφυρώθηκαν. Και στις εξωτερικές μας σχέσεις, ξεφύγαμε από την εξάρτηση της εκάστοτε μεγάλης δύναμης που ελέγχει τη Μεσόγειο και περάσαμε στην αλληλεξάρτηση που συνεπάγεται η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαιτέρως στη Ζώνη του Ευρώ. Τραγικό θα ήταν αν εισακούονταν φωνές μέσα και έξω από την Ελλάδα που συμβουλεύουν να γυρίσουμε στη δραχμή και, εντίμως, να πτωχεύσουμε.

Οι παραδοσιακές μας προτεραιότητες επικεντρώνονται στα εθνικά θέματα. Κορυφαία είναι η τουρκική πρόκληση και συνεπάγεται τη διατήρηση επαρκών αμυντικών δυνάμεων για την πειστική λειτουργία της αποτρεπτικής μας στρατηγικής. Σωστά, όμως, τα τελευταία έντεκα χρόνια έχουμε ανοίξει την προοπτική ενός ιστορικού συμβιβασμού, υποστηρίζοντας, με αυστηρούς όρους, την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια συμφωνία, για παράδειγμα, αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης επιθετικών όπλων στο Αιγαίο και στη Θράκη θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στους αναπτυξιακούς τους στόχους. Στην περίπτωση των Βαλκανίων, η προοπτική είναι ακόμη καλύτερη. Η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. έχει οριστικά απομακρύνει τον εφιάλτη ενός διμέτωπου πολέμου βορείως και ανατολικά των συνόρων μας. Σωστά επίσης στηρίζουμε την ένταξη του συνόλου των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Στο θέμα της ΠΓΔΜ, η ελληνική κόκκινη γραμμή ενός σύνθετου ονόματος για όλες τις χρήσεις είναι άκρως συμβιβαστική, με την καλή έννοια της λέξης, και αναμένει την ανάλογη συμπεριφορά των γειτόνων μας.

Η κορυφαία πρόκληση για τους διαμορφωτές του νέου ελληνικού δόγματος εξωτερικής πολιτικής θα είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για την ειρηνική επίλυση των εθνικών μας θεμάτων και, κυρίως, να σκιαγραφήσουν το μελλοντικό μας προφίλ, που θα μας μεταμορφώνει από διαδίκους σε διαμεσολαβητές σε ένα ρευστό και παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον.

* Ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής είναι αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
http://news.kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΟ Τ/Ο ΣΤΑΘΜΟ
    "ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΑΛΙ"

    ΣΥΖΗΤΗΤΕΣ,Ο ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΚΑΙ Η ΠΡΩΗΝ " "
    κ κ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Θ
    κ κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Θ
    κ κ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
    Δημοσιογραφος κ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ.
    Αντι να μιλησουν για εξωτερικη
    πολιτικη,μιλουσαν για την
    οικονομια...
    Θα περιμεναμε τουλαχιστον απο την
    πρωην Υπουργο Εξωτερικων,
    την γενναιοτητα της Σιωπης..
    "της ενοχης σιωπης".
    Ειπε:"ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΕΥΘΥΝΗ".
    Αυτο λενε ολοι οι πολιτικοι,οπως
    και ο πρωην Πρωθυπουργος,
    της αλλης Δυναστειας,κ ΚΩΣΤΑΣ
    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

    ΕΥΘΗΝΗ.ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ?
    ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ?
    ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ?
    ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΕΣΤΩ
    ΚΑΠΟΙΟΣ?ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ?

    ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΑΧΑ,ΤΑ
    "ΛΕΦΤΑ",ΚΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ,
    ΤΑΦΑΓΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
    ΚΑΠΟΙΟΙ "Σαταναδες",που εκαναν
    κακο στον "τοπο",στην πατριδα μας
    ΕΛΛΑΔΑ δήλαδη.

    Βγαλτε λοιπον μια ανακοινωση:
    με "ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ",
    με τα "ποσα"του ΧΡΕΟΥΣ.
    ΠΟΥ,ΠΩΣ,ΠΟΣΑ,ΤΙ,ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ?
    και τοτε ελατε να τα ξανασυζητησουμε.Αυτο επρεπε να τους
    πει ο συντονιστης Δημοσιογραφος.


    ΚΑΤΩ ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ.
    ΚΑΤΩ ΟΙ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΕΣ
    {ωρισμενοι δημοσιογραφοι και
    οι ΔΕΣΠΟΤΕΣ].
    {medium=πνευματισμος=πιστη εις την
    επικοινωνια με τα αορατα πνευματα,
    ...και των νεκρων].

    Κυριε καθηγητα μηπως γνωριζετε,
    τουλαχιστον εσεις που πηγαν τα
    χρηματα?

    Γιατι δεν λετε την "αληθεια"
    εις τον ελληνικο δυσμοιρο κοσμο,
    τους πολιτες,οτι δεν εχουμε
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,αλλα σκληρη ολιγαρχια?
    γιατι δεν λετε οτι κανεις
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ,για τις
    πολιτικες του ΕΥΘΥΝΕΣ?
    Αντιθετως,οσοι "ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ" ειναι
    επιορκοι πρεπει και δυναται η
    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,να τους τιμωρησει.
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΙΟ.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ.
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ .
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.

    ΚΑΤΩ ΟΙ "ΠΑΝΕΛΛΙΣΤΕΣ"
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Κουλουμπης - ενας αχρηστος ραγιας και υποστηριχτης του σχεδιου Αναν !

    [...] Τρίτον, ο Θοδωρής Κουλουμπής είναι ο αρχιερέας της καταβαράθρωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής της Κύπρου και ενδεχομένως να είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για το μάλλον σίγουρο πλέον γεγονός καταστροφής της Κύπρου. Δημιούργησε το γνωστό ίδρυμα που χρηματοδοτείται ποικιλοτρόπως και τόσο αυτός όσο και μεγάλος αριθμός νέων που επιστράτευσε στην διαδικασία προτάσεων πολιτικής (που εκ της φύσεώς τους είναι όχι επιστημονικά κείμενα αλλά προπαγανδιστικές θέσεις), καταγεγραμμένα (scripta manent, έλεγαν οι Ρωμαίοι) ευθύνεται για τα εξής:

    1) Όλως περιέργως, αυτός και η ιδρυματική του παρέα στράφηκαν με ιδιάζοντα φανατισμό κατά της υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ (το δικό μου βιβλίο το 1992 γράφτηκε για να αντικρούσει τις απίστευτες \"επιστημονικές\" αθλιότητες του αντίστοιχου βιβλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ).

    2) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του έγραψαν αναρίθμητα κείμενα κατά της αμυντικής ενίσχυσης της Κύπρου και πλήθος αρνητικών σχολίων για την παράλληλη ανάλυση του υπογράφοντος και του Θανάση Πλατιά για να εξηγήσουμε το πως θα συνέβαλλε σε ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μια αποτελεσματική ενίσχυση της Ελληνικής Αποτρεπτικής Στρατηγικής.

    3) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του άρχισαν να προπαγανδίζουν το σχέδιο Αναν .... πριν καν δημοσιοποιηθεί.

    4) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του άρχισε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία στήριξης του φασιστοειδούς σχεδίου που πρότειναν οι νεοαποικιοκράτες υπάλληλοι της βρετανικής διπλωματίας - χέρι χέρι με πλήθος πολιτικά ανεύθυνων και ανεξέλεγκτων \"αλητών\" (με την αρχαιοελληνική έννοια) των διεθνοπολιτικών καταγωγίων (διεθνοπολιτικά ΜΚΟ τα λένε-http://www.ifestos.edu.gr/42.htm.

    5) Όλως περιέργως η κεκτημένη ταχύτητά τους (και ίσως τα επενδυμένα συμφέροντα σε αυτή την υπόθεση) τους εξέθεσε ακόμη περισσότερο αφού ακόμη και μετά την λαϊκή ετυμηγορία του ΟΧΙ τον Απρίλιο του 2004 συνδιοργάνωναν συναντήσεις στήριξης του σχεδίου Αναν (για παράδειγμα με το ICG, δηλαδή μια από τις πολλές κακόφημες ομάδες των διεθνοπολιτικών καταγωγίων που συνστρατεύουν συνταξιούχους πολιτικούς, πράκτορες διαφόρων υπηρεσιών, τσιράκια του διεθνοαπατεώνα Σόρος, ακαδημαϊκά μεταμφιεσμένους προπαγανδιστές et al).

    6) Όταν μετά από πολλές προσπάθειες διεθνές πάνελ επιστημόνων δημοσίευσαν εμπεριστατωμένη, θεμελιωμένη, τεκμηριωμένη και σαρωτική κριτική για το σχέδιο Αναν -βλ. - δεν είχαν το θάρρος είτε να απολογηθούν για το τρομερό σφάλμα υποστήριξης του φασιστοειδούς σχεδίου Αναν είτε έπιστημονικής του αντίκρουσης.

    7) Τέλος αλλά όχι το τελευταίο!!! συναντούμε το ίδιο σύστημα ιδεών και ανθρώπων πίσω από την ύστερη προσπάθεια υπονόμευσης-αποδόμησης της ελληνικής ιστορικής μνήμης (βλ. ιδ. το http://www.ifestos.edu.gr/59.htm - κριτικοί κονστρουκτιβιστές). [...]

    (Π. Ηφαιστος, 2007, Κληρίδης, Σημίτης, Μητσοτάκης, Κουλουμπής, http://palio.antibaro.gr/national/hfaistos_anan.php)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.