15/10/10

Υπέρ μίας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ευρώπη οι υπουργοί του ΝΑΤΟ

Αποφάσεις με σκοπό την τελική υιοθέτηση μίας αντιπυραυλικής ομπρέλας που θα προστατεύει την Ευρώπη πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνόδου στις Βρυξέλλες σε προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Η πρόταση αφορά την επέκταση του υπάρχοντος συστήματος τακτικής αντιπυραυλικής άμυνας για να καλύψει τα εδάφη των χωρών-μελών της Συμμαχίας ώστε να προστατεύονται από επιθέσεις από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα. Πρόκειται άλλωστε για τις χώρες που θα προστάτευε και η ασπίδα που θα εγκαθιστούσαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.

Αν και οι ΗΠΑ στηρίζουν το σχέδιο, χώρες όπως η Γαλλία είναι διστακτικές και επικαλούνται το υψηλό κόστος (υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ) και το ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μία πυρηνική απειλή.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επιπλέον την ελπίδα ότι θα συμμετάσχει και η Ρωσία στα σχέδια για την ασπίδα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ρωσία έχει εκφράσει την διαφωνία της για τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης ασπίδας στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι αποτελούσε απειλή για την ίδια. Για το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο η Ρωσία δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

Όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, διαπίστωσε πνεύμα ομόνοιας και δήλωσε αρκετά αισιόδοξος ότι τα σχέδια θα εγκριθούν από τους ηγέτες στη Σύνοδο της Λισαβόνας, στη 19-20 Νοεμβρίου.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται επίσης. σε διαδικασία αλλαγής του στρατηγικού δόγματος, για πρώτη φορά μετά το 1999· τον τόνο σε αυτό το ζήτημα έδωσε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον που τόνισε ότι η Συμμαχία δεν πρέπει να βασίζεται σε στρατηγικές του παρελθόντος.

Επιπλέον, η Συμμαχία εξετάζει τρόπους για τη μείωση της διοικητικής δομής του και τη σταδιακή μείωση του προσωπικού από 13.000 σε 9.000 υπαλλήλους με παράλληλες περικοπές του προϋπολογισμού.

Θετική η Ελλάδα για το σχέδιο
Η Ελλάδα αξιολόγησε καταρχήν θετικά το σχέδιο του νέου στρατηγικού δόγματος που παρουσίασε στα κράτη-μέλη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

Το νέο μοντέλο δομής διοίκησης, που εκπόνησε επιτροπή ανωτάτων αξιωματικών, θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος.

«Τα σχέδια των ως άνω κειμένων που βρίσκονται υπό επεξεργασία ανταποκρίνονται στις επιλογές που έχει κάνει η χώρα μας», αναφέρει ακόμη το υπουργείο.

* Για τη συμμετοχή στα σχέδια για την ασπίδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Τουρκία και μάλιστα με πιθανότητα εγκατάστασης και εγκαταστάσεων του προγράμματος.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.