11/10/10

Τουρκία και Κίνα αγνοούν το δολάριο

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΤουρκία και Κίνα στρέφουν την πλάτη τους προς το δολάριο, καθώς από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, κατά τον τελευταίο σταθμό του στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού.

Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε οκτώ εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, οι ηγέτες των οποίων δεσμεύθηκαν για τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Τουρκίας στα πενήντα δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία και στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. «Προχωρούμε σε μια στρατηγική, οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη. «Σε όλες τις συναλλαγές, συμφωνήσαμε να χρησιμοποιούμε τη λίρα και το γιουάν», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Το Πεκίνο καταβάλλει σταθερές προσπάθειες για μεγαλύτερη ανάδειξη του γιουάν, με την ελπίδα ότι μια ημέρα θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κίνα είχε υποστηρίξει ρωσική πρόταση για την έναρξη άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ γιουάν και ρουβλίου, ενώ έχει συνάψει ανάλογη συμφωνία με τη Βραζιλία.

Όμως παρά τις προσπάθειες, το δολάριο παραμένει η βασική επιλογή στις περισσότερες διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, καθώς και το βασικό νόμισμα στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας. Το γιουάν δεν χρησιμοποιείται ευρέως από άλλες χώρες, ούτε η αγορά κινεζικών στοιχείων ενεργητικού μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος των αγορών ενεργητικού σε δολάρια, ευρώ ή γιεν.

Από την πλευρά του, ο κ. Γουέν δεσμεύθηκε για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία. Κίνα και Τουρκία ήταν στο δεύτερο τρίμηνο οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες μεταξύ των χωρών-μελών του G20, με ρυθμούς ανάπτυξης 10,3%. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν από ένα δισ. δολάρια το 2000 σε 12,6 δισ. δολάρια το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές της προβλέψεις, κάνοντας λόγο για ρυθμούς 6,8% φέτος και 4,5% την επόμενη χρονιά.

3 σχόλια:

  1. γιαυτο τον λογο καθαρισαν τον μιλοσεβιτς,δεν τον βλεπω καλα τον ερντογαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πτωση του δολλαριου φανταζει αναποφευκτη ,παρολες τις στρατιωτικες και μη εκστρατειες που γινονται προς χαρη του.Η μετατοπιση κεφαλαιων (δημιουργικων)και οχι εικονικων δανειοληπτικων ,προς κινα και ινδια δειχνει το μη αναστρψιμο της τασης προς μετατοπησης της οικονομικης ισχυος απο την αμαρικανικη ηπειρο στην ασια ,που πιστευω οτι ξεκινησε με την επισκεψη νιξον, δημιουργει ενα νεο σκηνικο συσχετισμου δυναμεων μεσα στο οποιο αργα η΄γρηγορα θα πρεπει να λαβουμε θεση.ο καραμανλης με τα ανοιγματα του την πληρωσε την νυφη ,ΑΛΛΑ μετα απο πολυ προσπαθεια των αμερικανων και οχι σε 3 μηνες οπως ειχε πει ο αμεκ.υπ.εξ.στον μητσοτακη,για τους παλιους.Αυτο σαφεστατα δειχνει το λαχανιασμα και την αδυναμια της αμερικανικης προς ενα κρατος κατηγοριας φτερου που ειναι η ελλαδα, σκεφτειται προς ενα σοβαρο κρατος !!
    Η τουρκια εχει μπει πλεον στην black list πλεον και με σφραγιδα.Καλο για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.