20/10/10

Ο Ερντογάν και η Τουρκία του




Του Αλεξη Παπαχελα

Η Τουρκία, και μαζί της και ο Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αλλάξει παρά πολύ τα τελευταία χρόνια. Κατ’ αρχήν νιώθει κανείς έντονα μια αίσθηση αυτοπεποίθησης, που δεν συναντούσε παρά μόνο την εποχή Οζάλ. Τούρκοι επιχειρηματίες που ανοίγονται στη Ρωσία, την Κίνα, και βεβαίως τα Βαλκάνια, μιλούν σαν να εκπροσωπούν μια μεγάλη αναδυόμενη δύναμη. Διακρίνεις, πλέον, και μια δόση ειρωνείας για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, ύστερα από μια μακρά περίοδο όπου ήταν σαφές ότι η Αθήνα είχε το «πάνω χέρι».

Ο ίδιος δυναμισμός και η εθνική αυτοπεποίθηση είναι εμφανείς και στους δρόμους, ακόμη και της Αγκυρας, που έχουν ζωντανέψει και είναι γεμάτοι από νέους ανθρώπους. Καινούργια αεροδρόμια, παραγκουπόλεις που αντικαθίστανται από ουρανοξύστες με α λα τούρκα αισθητική και όλο και περισσότερα εμπορικά κέντρα δίνουν την εικόνα μιας οικονομίας σε άνοδο.

Ενδιαφέρον είναι, όμως, πόσο έχει αλλάξει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον συνάντησα στα παλιά γραφεία του κόμματός του, που έμοιαζαν με κακοσυντηρημένη πολυκατοικία. Το σημερινό αρχηγείο μοιάζει απ’ έξω με ξενοδοχείο Ritz Carlton, όπως και οι αίθουσες υποδοχής που είναι διακοσμημένες με μπουαζερί, βαριές κουρτίνες που κρέμονται από την οροφή και τεράστιους πολυελαίους. Είναι ένα δείγμα και αυτό του νέου πλούτου που σχηματίσθηκε την εποχή Ερντογάν.

Ταυτοχρόνως, όμως, δίνει και ένα μήνυμα για το ποιο είναι το τουρκικό κατεστημένο, ειδικά αν συγκρίνει κανείς το κτίριο αυτό με τα παλιά πλέον, σχεδόν σταλινικά, κτίρια που στεγάζουν τον στρατό και τις κρατικές υπηρεσίες. Τον θυμάμαι ακόμη στο Νταβός, το 2001, όταν ήταν ένας φοβισμένος, επαρχιώτης πολιτικός εκ Τουρκίας που καθόταν σε μια γωνία και άκουγε χωρίς να συμμετέχει. Τώρα είναι προφανές πως νιώθει ηγέτης μιας σημαντικής δύναμης. Οταν άρχισε να μιλάει για το Ισραήλ και τον Νετανιάχου, ο θυμός ήταν ανάγλυφος στο πρόσωπό του, αλλά παράλληλα είχε και μια αίσθηση αδιαφορίας για το πώς μπορεί να αντιδράσει το Ισραήλ. Μπορεί να το κάνει για να κερδίσει ψήφους στις επόμενες εκλογές, αλλά σου δίνει την εντύπωση πως γνωρίζει ότι είναι παίκτης σε ένα σημαντικό διεθνές παιχνίδι και το απολαμβάνει.

Πέρα, όμως, από την αυτοπεποίθηση, εντύπωση προκαλεί και το πόσο έχει «γκριζάρει» φυσιογνωμικά τα τελευταία χρόνια. Βλέπει κανείς απέναντί του έναν άνθρωπο σε κλοιό συμβούλων και επιτελών, αλλά και έναν ηγέτη που έχει βιώσει την εξοντωτική πίεση από τη μεγάλη σύγκρουση με το τουρκικό βαθύ κράτος.
kathimerini

7 σχόλια:

  1. Παρά την οικονομική πρόοδο ένα πράγμα δείχνει να παραμένει απαράλλακτο στην Τουρκία και αυτό είναι το επίπεδο των δικαιωμάτων της δημοκρατίας και των ελευθεριών.
    Ένα βήμα δείχνει να κάνει μπροστά και δύο πίσω.
    Για επικοινωνιακή και τουριστική εκμεττάλευση επιτρέπει κάποιες λειτουργίες σε ιστορικούς- χριστιανικούς ναους ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει προσεύχες των γκρίζων λύκων στούς ίδιους χώρους που αποτελεί μία ακόμη ηχηρή πρόκληση ,και ένα ακόμη δείγμα φασιστίζουσας νοοτροπίας.
    Ο φασισμός φαίνεται μέσα στα ίδια τα όρια του ελληνικού κράτους με τον αποτρόπαιο τρόπο που αντιμετωπίστικε γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο σε μουσουλμανικό χωριό της Θράκης είδηση που κουκουλώθικε από ελ ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

    Παραμένει η Τουρκία ένα βαθιά φασιστικό κράτος παρά τα όσα προσπαθούν να μας πείσουν περί του αντιθέτου μεγαλοδημοσιογράφοι του ελληνικού ΜΜΕ κατεστημένου.
    Η παράδοση του ορφανοτροφείου της πριγκίπου στον νόμιμο κάτοχο της το οικ . Πατριαρχείο παρουσιάστικε ως μεγάλη αλλαγή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ αυτό έγινε αφού προηγήθικε απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστιρίου και δεν αποτελούσε παρά αποκατάσταση μιας μακροχρόνιας ιστορικής αδικίας απο τις εκατοντάδες που έχουν διαπράξει οι Τούρκοι εις βάρος της ελ. μειονότητας στο θέμα το περιουσιακό.
    Μαθαίνουμε μάλιστα ότι για την υποτιθέμενη παραχώρηση οι Τούρκοι ζητούν ως αντάλλαγμα το άνοιγμα του τζαμιού του κατακτητή Φετίχ τζαμί στο κέντρο της Αθήνας!!
    Ακόμα πιό αποτροπιαστικό είναι το τελευταίο συμβάν στην Πρίνγκιπο όπου λέγεται ότι έγινε σύλληψη ιερέα επειδή επισκεύασε την σκεπή ιερού ναου που κατέρεε , συμβάν που επίσης αποσιωπήται.
    Τι να την κάνει την οικονομική πρόοδο μια χώρα όταν δεν μπορεί να αποκαταστίσει και να εγγυηθεί στοιχειώδη δημοκρατικά και πολιτισμικά αγαθά;

    H Τουρκία δείχνει ξανα και ξανά να επαναλαμβάνει το γνώριμο αποκρουστικό της πρόσωπο ενώ η οικονομική της ανέληξη σε συνδυασμό
    με τον εθνικιστικού τύπου φασισμό θυμίζουν έντονα προπολεμική χιτλερική Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ζησαν αυτοι καλα και μεις καλυτερα.Ειναι απαραιτητο να ωραιοποιησουν οι εφιαλτες τον κατακτητη για να ειναι πιο ευπεπτη η προδοσια.Ειναι απαιτηση του λαου οι οποιες συμφωνιες να περασουν απο την κριση του.Ολα τα πολιτικα κομματα ειναι συνυπευθυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μην ξεχάσουμε την αίγλη της Ναζιστικής Γερμανίας και του Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολινου το 1936.

    Και αυτή ήταν η Γερμανία μια χώρα προοδευμένη επιστημονικά, τεχνολογικά, βιομηχανικά, κοινωνικά και πολιτικά.

    Η Τουρκία δεν είναι προοδευμένη σε κανέναν από αυτούς τους τομείς - κοινωνικά και πολιτικά ανήκει ακόμα στα βάθη της ανατολής - ενώ η ψευδεπίγραφη "πρόοδος" που εμφανίζει και προσπαθούν να μας πουλήσουν οφείλεται στις τεράστιες εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και προμηθειών που κάνει στον ίδιο της τον στρατό (ο μοναδικός στρατός στον κόσμο που είναι ανεξάρτητος) και τα μυστικά κονδύλια που ρέουν από τους υπερατλαντικούς της συμμάχους.

    Είναι μάλιστα ερευνητέα και η εθνική της υπόσταση αφού δεν υπάρχει Τουρκικό έθνος (είναι Γερμανική εφεύρεση όπως και το Μακεδονικό έθνος) - προσπαθεί να συγκροτηθεί μιλώντας την ίδια (τεχνητή) γλώσσα, αλλά με αυτά τα ποσοστά αναλφαβητισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείγματα ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής...

    http://garizo.blogspot.com/2010/10/blog-post_2257.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΤΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΘΡΑΚΙΑ "ΚΡΙΤΙΚΑ" ΟΤΑΝ ΤΟΥΠΕΡΝΕ ΣΥΝΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΙΣΕ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΙΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΙΣΙΑ........ ΦΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΝΙΣΙΑ ΣΩΛΟΜΟΝ ΕΝΩΟΥΣΑΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...αφού δεν υπάρχει Τουρκικό έθνος (είναι Γερμανική εφεύρεση όπως και το Μακεδονικό έθνος) - προσπαθεί να..."
    Tέτοιες μπούρδες να λέμε να δίνουμε το δικαίωμα και σε άλλους ηλιθίους να λένε τα ίδια για το ελληνικό έθνος.
    Το τουρκικό έθνος είναι γερμανική εφεύρεση με τον ίδιο τρόπο που είναι και το ελληνικό κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ειναι απαραιτητο να ωραιοποιησουν οι εφιαλτες τον κατακτητη για να ειναι πιο ευπεπτη η προδοσια"

    έχει δίκιο ο 1:33 μ.μ. !



    κ.Παπαχελά,
    οι τούρκοι ίσως να αισθάνονται μεγάλη αυτοπεποίθηση,

    αλλά δεν αποκλείεται και να πλανώνται...

    να βρίσκονται σε μια κατάσταση,όπου...πήραν ψηλά τον αμανέ και θα ...εστούν!


    6:59 μ.μ.,
    υπάρχουν αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία για την τεχνητή φύση του σημερινού τουρκικού έθνους,για τον τρόπο που κατασκευάστηκε.Διάβασε λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.