17/10/10

Η διαφθορά το μέγα πρόβλημα

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Εurogroup για τη διαφθορά στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν με θυμό και οργή ως να έθιξε την εθνική αξιοπρέπεια των απανταχού Ελλήνων.

Ολοι αναλώσαμε -συμπεριλαμβανομένου και εμένα- δυνάμεις για να ανακαλύψουμε τον πρωθυπουργό που δήθεν κάρφωσε τη χώρα του στους ξένους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολεμική ατμόσφαιρα που συνεχιζόταν μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Ολοι έκαναν λάθη -και πρώτοι οι δημοσιογράφοι- για να συντηρηθεί το νοσηρό κλίμα. Και όταν τελικά διαβάσαμε το σύνολο των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ αντιληφθήκαμε ότι τέσσερις Ελληνες πρωθυπουργοί και 7 με 8 υπουργοί Οικονομικών συζητούσαν ανεπίσημα και στα κρυφά με τους ξένους το ...μεγάλο “μυστικό”, το οποίο εκστόμισε και δημόσια ο κ. Γιώργος Παπανδρέου: ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι μία διεφθαρμένη χώρα.

Εάν διαβάσει κάποιος τις ελληνικές εφημερίδες ή παρακολουθήσει τα δελτία των τηλεοπτικών καναλιών θα καταλάβει μέσα σε δευτερόλεπτα ότι η διαφθορά είναι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας. Και από τη στιγμή που το “μυστικό” είναι καθημερινά πρωτοσέλιδο γιατί έπρεπε να ενοχλήσει που το συζητούσαν ο νυν και οι πρώην πρωθυπουργοί με τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες.

Ναι, έπρεπε να προκαλέσει θυμό η διαπίστωση ότι η Γερμανία και η Γαλλία επέβαλλαν αγορές πολεμικού υλικού ενώ γνώριζαν πως το ελληνικό κράτος ήταν καταχρεωμένο.

Επρεπε να εξοργίσει ότι μαζί με τις εξαγωγές των προϊόντων τους, επέβαλλαν ιδιαίτερα η Γερμανία- και δάνεια με υψηλό τόκο. Στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οι πάντες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τις μωρές παρθένες. Πρέπει να γίνει η προσπάθεια για την Ελλάδα. Ναι, ήταν τεράστιο λάθος του κ. Παπανδρέου ότι έχασε χρόνο φοβούμενος το πολιτικό κόστος -αυτό είπε τον Νοέμβριο σε στέλεχος του ΔΝΤ.

Ομως τώρα που έβαλε τους Ελληνες στο χορό -αν και είναι γεγονός πως μπορούσε να αποφύγει το Ταμείο- πρέπει να χορέψουν. Αλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Τα περιθώρια αγγίζουν το μηδέν. Τα λάθη των πολιτικών κατέστρεψαν την Ελλάδα. Προέχει η σωτηρία της. Η τιμωρία θα έρθει αμέσως μετά... Αλλωστε απ’ όπου πέρασε το ΔΝΤ “καθάρισε” και το πολιτικό σκηνικό. Την ίδια στιγμή δυστυχώς η πορεία της κυπριακής οικονομίας ακολουθεί την ελληνική αν και είναι ακόμα μακριά από τον γκρεμό. Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκε τον Ιούνιο την Κύπρο επέστρεψε προβληματισμένο.

Εντυπωσιάστηκαν αρνητικά βέβαια για το γεγονός ότι τα αποθέματα του 2008 εξαφανίστηκαν μέσα σε 18 μήνες. Τους προβληματίζει επίσης η ανυπαρξία ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αφιερωθεί στο Κυπριακό που αποτελεί το βασικό εθνικό θέμα και δεν ασχολείται με την οικονομία. Πρέπει να ενδιαφερθεί και πρέπει να το πράξει αφήνοντας εκτός εικόνας όσα επιτάσσει η ιδεολογία του. Από την τουρκική εισβολή και μετά η Κύπρος άντεξε επειδή η οικονομία της ήταν ισχυρή. Με τα σημερινά δεδομένα και ειδικά τον τρόπο άσκησης οικονομικής πολιτικής, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.

Οι κοινωνίες που χάνουν τα δικαιώματά τους λόγω των λαθών των πολιτικών αντιδρούν βίαια. Ο θυμός εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές. Πώς θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ψήφο του λαού για το σχέδιο (διά)λύσης που κυοφορείται και το οποίο θα φορτώσει στους Ελληνοκύπριους μερικά δισεκατομμύρια για τις ...ανάγκες των Τουρκοκύπριων “αδελφών”; Ή νομίζει ότι ο λαός πιστεύει τους φωστήρες της ΡRΙΟ που κατέληξαν στο ...συμπέρασμα ότι η λύση θα μετατρέψει τους Ελληνοκύπριους σε εκατομμυριούχους;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ως γνωστόν, στο τέλος του περασμένου μήνα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Σμισθόνιαν... Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήλθε στην Ουάσιγκτον, ΔΕΝ είδε κανένα και απήλθε... Και τι απέμεινε από την έκθεση που κόστισε κοντά στα δύο εκατομμύρια δολάρια; Τα διαφημιστικά στα λεωφορεία της αμερικανικής πρωτεύουσας. Στη μια μεριά διαφημίζονται οι αρχαιότητες της Κύπρου και στην άλλη τα τουριστικά κάλλη της Τουρκίας! Με αποτέλεσμα ο ανυποψίαστος πολίτης να πιστεύει πως Κύπρος και Τουρκία είναι ένα και το αυτό πράγμα...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Επανέρχομαι στο θέμα του αμερικανικού οίκου που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών ανανέωνε το συμβόλαιο της Ρatton Βoggs αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούσαν με μία άλλη εταιρεία, την Ρodesta Group. Είναι εικόνα αυτή σοβαρών ανθρώπων; Και γιατί να τους δώσει ξανά κανείς σημασία όταν γνωρίζουν πως τους κοροϊδεύουν; Για το ρεζιλίκι αυτό κάποιος φταίει κύριε Πρόεδρε. Είναι εύκολο να τον βρείτε. Απλά διαβάστε το συμβόλαιο στο σημείο που αναφέρονται οι όροι για την ανανέωση. Και στείλτε τους υπεύθυνους στο σπίτι τους...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

2 σχόλια:

  1. [...] Τα διαφημιστικά στα λεωφορεία της αμερικανικής πρωτεύουσας. Στη μια μεριά διαφημίζονται οι αρχαιότητες της Κύπρου και στην άλλη τα τουριστικά κάλλη της Τουρκίας! Με αποτέλεσμα ο ανυποψίαστος πολίτης να πιστεύει πως Κύπρος και Τουρκία είναι ένα και το αυτό πράγμα. [...]

    Στο εξωτερικο ο μεσος πολιτης εδω και καιρο δυσκολευεται να ξεχωρισει την πολιτισμικη και ιστορικη διαφορα του Ελληνα απο τον Τουρκο (και πολυ λιγοτερο του Μακεδονα απο τον Σκοπιανο-Μακεντονσκι).

    Οσο αδιαφορουν και αδρανουν οι ανικανοι πολιτικατζηδες μας να προβαλουν και να διαπραγματευτουν τα δικαιωματα μας, αλλο τοσο θα διαστρευλωνουν την ιστορια και θα προωθουν την προπαγανδα τους πετυχημενα στους ημιμαθεις και ανιστορητους, οι Τουρκο-Σκοπιανοι και Αλβανοι - μαζι με τους αθλιους Εθνομηδενιστες μας.

    - http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_8319.html
    - http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_3801.html
    - http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/fyrom.html

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KALA DEN YPARXEI ENAS ELLHNAS NOMIKOS NA PROSFIGH STO DYKASTIRIO THS EE KATA TON APATEONON POLITIKON GIA SYSTASH SYMMORIAS KATA TOY ELLHNIKOY LAOY KAI THS EE ME SKOPO TO EIDION OFELOS . KAI KATA THS ASYLIAS .EIDH EXOYMAI KATADIKASTH GIA THN ASYLIA KAI PLHRONOYMAI PROSTIMO GIA THN k apostolakou AN THIMAMAI KALA .OPOS NA ANATHESOYME SE AMERIKANOYS EIDIKOYS NOMIKOYS LOGISTES NA BROYNE POY PIGAN TA LEFTA .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.