17/10/10

Ε/Κ κερνούν και οι Τούρκοι πίνουν


Του Κώστα Βενιζέλου
costas.venizelos@phileleftheros.com

Για την τουρκική πλευρά «η αρχή των αποζημιώσεων», είναι η «χρυσή συνταγή», η οποία θα λύσει το περιουσιακό και επί τούτο έχει επεξεργασθεί μια σειρά από ιδέες. Όπως πληροφορούμαστε, οι επεξεργασμένες ιδέες άρχισαν να παρουσιάζονται στο τραπέζι του διαλόγου ενώ επιχειρείται να διασφαλισθεί πως θα γίνει αποδεχτή «η αρχή των αποζημιώσεων» και από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία.

Δηλαδή να προταχθούν ως πρώτη επιλογή στη συζήτηση του περιουσιακού, οι αποζημιώσεις και να υποβαθμισθεί κυρίως η αρχή της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας. Η επιλογή της ανταλλαγής περιουσιών ευνοείται από τους Τούρκους εξίσου με τις αποζημιώσεις.

Οι τουρκικές επιδιώξεις εξηγήθηκαν σε σχέση και με τη νεοφανή θεωρία των λεγόμενων «εγγυημένων αποζημιώσεων» στην ελληνοκυπριακή πλευρά και είναι προφανές ότι μέσα από αυτές, «η μεγάλη εικόνα» αφορά την τουρκική ερμηνεία της διζωνικότητας.

Δηλαδή, να δημιουργηθούν δυο συνιστώντα κρατίδια, τα οποία θα είναι σχεδόν εθνικά
αμιγείς περιοχές.

Η θέση αυτή, των «εγγυημένων αποζημιώσεων» έχει, λοιπόν, αναλυθεί ενδελεχώς στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί πως τέτοιες απόψεις απομακρύνουν σημαντικά τις προοπτικές συνεννόησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά με τις εγγυημένες αποζημιώσεις θεωρεί πως ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης που δεν θα επιστρέψει θα πάρει μια γραπτή βεβαίωση, η οποία θα περιλαμβάνει δυο στοιχεία. Ένα θα είναι η εκτίμηση της αξίας της περιουσίας και δεύτερο θα είναι ο χρόνος αποπληρωμής. Θα καθορίζεται ημερομηνία μέχρι την οποία το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη. Εάν μέχρι τότε δεν δοθούν τα χρήματα, θα προχωρούν σε πλειστηριασμό. Από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα αποζη μιώνεται ο ιδιοκτήτης ενώ στην περίπτωση που είναι λιγότερα, θα τα συμπληρώνει το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Στη δημοπρασία, αναφέρει η τουρκική θέση, θα συμμετάσχουν μόνο Τουρκοκύπριοι/έποικοι, όχι όμως Ελληνοκύπριοι.

Και η εξήγηση σε αυτό σημείο είναι πως οι Ε/Κ δεν θα πρέπει να δικαιούνται να αγοράσουν, διά του πλειστηριασμού, καθώς θα επηρεασθούν οι ισορροπίες και η διζωνικότητα.

Επιπροσθέτως, σε σχέση με την εξασφάλιση των χρημάτων, οι Τούρκοι δίνουν δυο διεξόδους. Τα χρήματα θα τα εξασφαλίσουν, όπως αναφέρουν, από εσωτερική φορολογία αλλά και από δωρητές. Σε ό,τι αφορά τους δωρητές, σημειώνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως λόγω και της οικονομικής κρίσης δύσκολα θα βρεθούν ξένες κυβερνήσεις και οργανισμοί που θα συνεισφέρουν στο ταμείο αυτό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το 2004 είχε οργανωθεί διάσκεψη δωρητών λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα.

Η συζήτηση του περιουσιακού θα συνεχισθεί και αύριο, στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Τα Ηνωμένα Έθνη αξιολογούν τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, κυρίως στο πεδίο των συμβούλων. Οι εκατέρωθεν θέσεις δεν βοηθούν επί του παρόντος στην επίτευξη συγκλίσεων, ωστόσο, στο Διεθνή Οργανισμό δεν ανησυχούν. Πρώτο, γιατί υπάρχει χρόνος μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα υποβληθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας («όσο πλησιάζει ο χρόνος υποβολής της έκθεσης, τόσο θα αισθάνονται την πίεση οι διαπραγματευτές», σημειώνουν πηγές του ΟΗΕ). Δεύτερο, η μη επίτευξη «σημαντικής προόδου» θα αναδείξει την ανάγκη για «νέα διαδικασία».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει σε μεγάλο βαθμό ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με το περιουσιακό με το έγγραφο που έχει καταθέσει. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν αφετηριακές οι θέσεις της, καθώς σε πολλά σημεία χαρακτηρίζονται προχωρημένες. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει, όταν αναζητηθεί από τους μεσολαβητές «η χρυσή τομή».

Ο Μάρκος σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο
ΜΙΝΙ ευρωπαϊκή περιοδεία σχεδιάζει ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί στη Ρώμη για συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του. Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να μεταβεί και στη Γερμανία καθώς και στο Λονδίνο για να μιλήσει στην ομάδα φιλίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Χθες ο κ.
Κυπριανού θα αναχωρούσε για την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές με την κινεζική ηγεσία.

Στο μεταξύ, όπως ήδη έχει γράψει ο «Φ», ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου θα μεταβεί στις 26 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Θα συναντηθεί με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών. Η συνάντηση για να μην προκληθούν αντιδράσεις από τη Λευκωσία, θα γίνει σε εστιατόριο της γερμανικής πρωτεύουσας, ώστε να μη δοθεί επίσημος χαρακτήρας στην επίσκεψη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. -> Αν ένας Τουρκοκύπριος ή Τούρκος έποικος πείσει την Επιτροπή Περιουσιών, που θα αποτελείται από 3 ξένους, 3 Τουρκοκύπριους και 3 Ελληνοκύπριους, ότι έχει «ισχυρούς και συνεχείς δεσμούς» με την περιουσία που κατέχει παράνομα και ότι η μετακίνηση του θα του προκαλέσει «δυσανάλογη νέα ταλαιπωρία», τότε ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης της δεν θα δικαιούται αποκατάσταση. Αυτό το ανέκδοτο δεν το λέει ο ‘Ερογλου.

    ->Αν ένας Τουρκοκύπριος ή Τούρκος έποικος πείσει την Επιτροπή Περιουσιών ότι είναι «πρακτικά αδύνατο» να επιστραφεί η περιουσία του Ελληνοκύπριου πρόσφυγα, τότε ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας δεν θα δικαιούται αποκατάσταση. Κι αυτό το ανέκδοτο δεν το λέει ο ‘Ερογλου.

    ->Αν ένας Ελληνοκύπριος πρόσφυγας δεν καταχωρήσει σχετική αίτηση σε διάστημα ενός χρόνου από την ημέρα σύστασης της Επιτροπής Περιουσιών, τότε χάνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της περιουσίας του. Αυτό ανέκδοτο ξέρετε ποιος το είπε;

    Είρωνας για το christofias-watch

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.