10/10/10

Πώς «έπεσε» ο Μιλόσεβιτς

Του Σταυρου Tζιμα-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ο ρόλος της Αθήνας στην αποπομπή Μιλόσεβιτς.Δέκα χρόνια μετά την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η μονοκατοικία στη γενέτειρά του, το Ποζάρεβατς, παραμένει ερμητικά κλειστή, ενώ το μνήμα τού πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα και εμπνευστή του σύγχρονου σερβικού εθνικισμού έχει παραδοθεί στα στοιχεία της Φύσης. Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η τότε κυβέρνηση Σημίτη και ο υπουργός Εξωτερικών της, Γιώργος Παπανδρέου, στην αποπομπή του Μιλόσεβιτς, περιγράφει ο στενός συνεργάτης του σημερινού Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Ρόντος, θεωρούμενος ως ο άνθρωπος που «κίνησε πολλά νήματα τότε στο Βελιγράδι».

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποπομπή του από την προεδρία και ο ρόλος της Αθήνας
Ο υψηλός μαντρότοιχος και η σκουριασμένη σιδερένια αυλόπορτα προστατεύουν το χορταριασμένο μνήμα του, από το 2006. Ενας γέρος γείτονας είχε μέχρι πρόσφατα κλειδιά της αυλόπορτας και την άνοιγε για όποιον ήθελε να αποθέσει λίγα λουλούδια. Τον πλήρωνε γι' αυτό το κόμμα του Μιλόσεβιτς, το Σοσιαλιστικό, αλλά με την αποτίναξη του παρελθόντος και τη συμμετοχή του στη φιλοδυτική κυβέρνηση διέκοψε τη χρηματοδότηση, ο υπερήλικας τα παράτησε και ο μαρμάρινος τάφος παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου. Ξεθώριασε, εξάλλου, και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη μνήμη του ηγέτη που τους έταξε ταξίδι στα ουράνια, αλλά τους έσυρε στον γκρεμό.

Δέκα χρόνια από την ανατροπή του, η πολιτική ηγεσία του Βελιγραδίου οργάνωσε κάποιες επετειακές εκδηλώσεις. Στη σημαντικότερη όλων, που είχε ως θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, κορυφαίος ομιλητής ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Πρόσκληση για την κατάθεση της εμπειρίας του γύρω από τα ευρωπαϊκά πράγματα ή αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε το φθινόπωρο του 2000 η Αθήνα και ο ίδιος προσωπικά ως ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Σημίτη στην αποπομπή του Μιλόσεβιτς; «Βοηθήσαμε ουσιαστικά στην ανάιμακτη απαλλαγή από τον Μιλόσεβιτς. Hμαστε οι μόνοι που είχαμε διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές, της αντιπολίτευσης και του Μιλόσεβιτς κι αυτό ήταν επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου», λέει στην «Κ» ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στον τότε ΥΠΕΞ, ο κ. Αλέξανδρος Ρόντος, ο άνθρωπος που κίνησε πολλά νήματα στο Βελιγράδι.

Επαφές
Με την ήττα των Σέρβων στο Κόσοβο, η Αθήνα συντάχθηκε με την εκτίμηση των Δυτικών ότι με τον Μιλόσεβιτς να εξουσιάζει στο Βελιγράδι, τα Βαλκάνια δεν πρόκειται να ησυχάσουν. Η λύση ήταν οι εκλογές και η ενίσχυση με κάθε τρόπο της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης. «Οι Ελληνες ήμαστε οι μόνοι που μείναμε στη Σερβία μετά τους βομβαρδισμούς και είχαμε τη δυνατότητα να συζητάμε και με τις δύο πλευρές. Είχαμε το πλεονέκτημα ότι ήμαστε φίλοι με τους Σέρβους κι έτσι μπορούσαμε να έχουμε επαφές με την αντιπολίτευση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να τους χαρακτηρίσει προδότες ο Μιλόσεβιτς», συνεχίζει ο κ. Ρόντος.

Στις 20 Απριλίου του 2000, με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου συνέρχονται στο Καβούρι οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνάντηση την οποία είχε προετοιμάσει ο κ. Ρόντος. Γιατί στην Αθήνα; «Διότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα η προπαγάνδα του Μιλόσεβιτς θα τους κολλούσε την ταμπέλα του πράκτορα του εχθρού». Εκεί επιτυγχάνεται συμφωνία πάνω σε κοινή πλατφόρμα. Στις 3 Σεπτεμβρίου, στη συνέντευξη Tύπου της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, κληθείς από την «Κ» να σχολιάσει δηλώσεις του ΥΠΕΞ κ. Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς ότι η εξωτερική πολιτική της Αθήνας υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τον Μιλόσεβιτς πηγή κινδύνων για τα Βαλκάνια.

Ηταν παραμονές προεδρικών εκλογών τις οποίες ο Μιλόσεβιτς είχε ορίσει για τις 24 Σεπτεμβρίου και η ανοιχτή γραμμή της Αθήνας με την αντιπολίτευση είχε «πάρει φωτιά». Η αντιπολίτευση ανακοινώνει την επομένη ότι τις κέρδισε με ποσοστό 50,24%. Ο Μιλόσεβιτς το αρνείται. Ξεσπούν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ΗΠΑ και Ε. Ε. αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και η χώρα απειλείται με εμφύλιο. Ο κ. Ρόντος εγκαθίσταται στο ξενοδοχείο «Χαγιάτ» του Βελιγραδίου και ο εκδιωχθείς από τον Μιλόσεβιτς πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, σπεύδει στη Βουδαπέστη. Ο κ. Παπανδρέου προτείνει επανάληψη των εκλογών με διεθνείς παρατηρητές, όμως αντιπολίτευση, Eυρωπαίοι και Aμερικανοί την απορρίπτουν. Στις 5 Οκτωβρίου συγκεντρώνονται στο Βελιγράδι 600.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης για να διαδηλώσουν. «Ολη τη νύχτα ήμουν σε επαφή με τον Παπανδρέου και τον Κοστούνιτσα, ενώ μετέφερα μηνύματα και στη Δύση», θυμάται ο κ. Ρόντος. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κοστούνιτσα προτού ξεκινήσει για να απευθύνει μήνυμα στη συγκέντρωση και να αυτοανακηρυχθεί, με βάση το σχέδιο, νέος πρόεδρος.

9 σχόλια:

  1. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΝΤΟΣ ......
    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΘΑΡΜΑ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
    ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ......
    ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΠΩΣ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ, ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ....

    ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΥΤΕ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΦΙΛΙΚΗ. ΜΟΝΟ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΨΥΧΗ ΕΜΕΙΝΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ. (ΒΛΕΠΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ)

    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΜΑ,ΧΩΡΙΣ
    ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ
    ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ "ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ".
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΩ,,,
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταύρο δεν ξέρω αν ο Ρόντος έιναι μεγάλο κάθαρμα ή όχι. Διαβάζω και εγώ ότι διαβάζεις και εσύ.

    Εσύ που τον βρίζεις όμως ανώνυμα τί είσαι;

    ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
    ΟΙ Α Γ Γ Λ Ω Σ Σ Ο Ι ΚΑΤΑΝΤΑΝΕ ΚΑΙ
    Α Π Α Τ Ρ Ι Δ Ε Σ "
    ΙΩΑΝ.ΨΥΧΑΡΗΣ

    "ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ
    ΠΑΡΕΞ Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α ΚΑΙ
    Γ Λ Ω Σ Σ Α"
    ΔΙΟΝ.ΣΟΛΩΜΟΣ

    "Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Σ Π Ι Τ Ι
    ΣΟΥ,ΚΑΙ Η Π Α Τ Ρ Ι Δ Α ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ"
    HUGO HMILTON[ΙΡΛΑΝΔΟΣ]
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάται κανείς το μήνυμα που ζητήθηκε να μεταφέρει ο τότε ΥΠΕΞ Σαμαράς στον τότε πρωθυπουργό Μητσοτάκη;

    Μέσω των πολιτικών του Πασόκ είναι που χάσαμε αρκετούς παραδοσιακούς συμάχους μας στην περιοχή,για να μη στενοχωρήσουμε τις ΗΠΑ που δεν θυμάμαι να μας βοήθησαν κάπου,μόνο να μας σκάβουν το λάκο ξέρουν.

    Ο κος Παπανδρέου έτσι και αλλιώς μόνο τα σκιώδη μονοπάτια της πολιτικής γνωρίζει να ακολουθεί,και όποιος σε σκιώδη μονοπάτια περπατεί λάσπες και σ...ά πατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΕΒΡΑΙΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ... μετά την ήττα των Σέρβων στο Κόσοβο ...
    μετά από 100 μέρες αδιάκριτων βομβαρδισμών , οι εγκληματίες πολέμου κρετινονατοικοί , δεν τόλμησαν να στείλουν ούτε έναν στρατιώτη .
    αναγκάστηκε σε συμφωνία για να σώσει την χώρα του από την πλήρη καταστροφή των υποδομών της .
    που είναι οι διεθνείς οργανισμοί να δικάσουν τους εγκληματίες φονιάδες
    που ήταν η ανύπαρκτοι ευρωπαίοι όταν μπήκε η φωτιά στο σπίτι τους ?
    επιβραβεύεται ο προδότης για να διαμελίσει τώρα και την πατρίδα μας.
    καφετζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 10:46 π.μ.

    >Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Σ Π Ι Τ Ι
    ΣΟΥ,ΚΑΙ Η Π Α Τ Ρ Ι Δ Α ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ".. τι;

    Και τι σχέση έχουν με το άρθρο όλα αυτά;

    ______________________________________

    Ο Μιλόσεβιτς τήρησε στάση πατριωτική, αλλά ήταν ο πρώτος που πούλησε τον Κάρατζιτς. Να μην τα ξεχνάμε αυτά. Και τελικά, δεν ξέρω τι ωφελήθηκε η Σερβία από 11 εβδομάδες βομβαρδισμών.

    Στη συγκέντρωση στο Καβούρι, όπως ίσως θυμούνται οι παλαιότεροι, ο Ρόντος πήγε απρόσκλητος κι επί πλέον έκανε την γκάφα να προσφωνήσει τον παριστάμενο Αλέξανδρο Καραγεόργεβιτς ... "Μεγαλειότατο" (Your Majesty), πράγμα που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους άλλους. Ο Ρόντος πανικόπβλητος (φαίνεται ότι τον κατσάδιασε και ο Γιωργάκης), υπέβαλε την παραίτησή του, που δεν έγινε δεκτή. Εκείνο το βράδυ το άκουσα για πρώτη και τελευταία φορά να μιλά στην τηλεόραση και ειλικρινά δεν κατάλαβα τίποτε. Ο εκ απορρήτων του ελληνόφωνου ΥπΕξ, απλώς δεν μιλούσε ελληνικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιουγκοσλαβία.Η χώρα όπου περνούν όλοι οι αγωγοί της ανατολή στη δύση (Ε.Ε) πρέπει να είναι κάτω από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους.Αυτό δεν θα γινόταν με τον Μιλόσεβιτς. Διαίρει και βασίλευε. Άποψη ενός σκεπτόμενου ΕΛΛΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.